Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Znowu na wsi 11:53, 01 kwi 2024

Do góry
Joku napisał(a)
Wczoraj i dzisiaj piękną mamy pogodę, około 20 st. ale na horyzoncie kolejne ochłodzenie.
Święta obchodzę bardzo skromnie, wystarcza mi wiosenna pogoda i kwiaty w ogrodzie.
Wczoraj przy okazji odwiedzin u rodziny zaliczyłam spacer po lesie w okolicach Kartuz. Pamiętam to miejsce z dawnych lat, zszokowana byłam widokiem niebieskiej skarpy przy szosie. Nie wiedziałam co to jest ale szukałam i znalazłam odpowiedź: przylaszczki. Takiego efektu jak wtedy już nie ma ale na obrzeżach lasu nadal sporo przylaszczek kwitnie. Niektóre kępy bardzo rozrośnięte. Towarzyszyły im zawilce. Widok warty spaceru, po drugiej stronie szosy jest jezioro jako dodatkowa atrakcja.

Ja pamiętam takie łany przylaszczek i zawilców z moich rodzinnych stron z opowiadań wiem, że cały czas jeszcze tam sa Zawsze sobie planuję tam pojechać, ale czas jakoś ucieka
Choroby i szkodniki cisów, cis - Taxus 11:45, 01 kwi 2024

Do góry
Gleba jest słaba, piaszczysta, ale przed sadzeniem przygotowalam pas o szerokości okolo metra mieszając ziemię z obornikiem, kompostem, mączką bazaltową, dolomitem. Potem jeszcze dawałam do dołka kompost i superfosfat wzbogacony.
Mierzyłam pH w kilku miejscach, wynosi ok. 6,5.

Może faktycznie mają za sucho. Pod wierzchnią warstwą ziemią jest wilgotna, ale może to za mało. Ostatnio nie bylo juz tak obfitych opadów jak zimą.

Mam też nornice w ogródku. Może to one zaszkodziły.
Znowu na wsi 11:44, 01 kwi 2024

Do góry
Wczoraj i dzisiaj piękną mamy pogodę, około 20 st. ale na horyzoncie kolejne ochłodzenie.
Święta obchodzę bardzo skromnie, wystarcza mi wiosenna pogoda i kwiaty w ogrodzie.
Wczoraj przy okazji odwiedzin u rodziny zaliczyłam spacer po lesie w okolicach Kartuz. Pamiętam to miejsce z dawnych lat, zszokowana byłam widokiem niebieskiej skarpy przy szosie. Nie wiedziałam co to jest ale szukałam i znalazłam odpowiedź: przylaszczki. Takiego efektu jak wtedy już nie ma ale na obrzeżach lasu nadal sporo przylaszczek kwitnie. Niektóre kępy bardzo rozrośnięte. Towarzyszyły im zawilce. Widok warty spaceru, po drugiej stronie szosy jest jezioro jako dodatkowa atrakcja.

W naturze różowe przylaszczki też istnieją, są rzadsze niż niebieskie, ale gdzie niegdzie można je dostrzec. To była spora kępa.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:24, 01 kwi 2024

Do góry
Makao napisał(a)
Pogoda zapowiada się piękna na całe święta więc wszyscy pewnie będziemy na łonie natury

Oj tak! Oj tak! Choć wczorajszy silny, ciepły wiatr nieco przeszkadzał w aktywności na zewnątrz.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:19, 01 kwi 2024

Do góry
darkowa napisał(a)
Haniu - pięknych i słonecznych świąt życzę
I innym zaglądającym również

O! Witaj dawno niewidziana Krysiu. Słońce jest nieco zamglone, ale piękna u nas pod dostatkiem. mam nadzieję, że Twoja wiosna również cieszy oczy.

Życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych 2024 11:12, 01 kwi 2024

Do góry

W te radosne Święta Wielkanocne, składam najserdeczniejsze życzenia wszystkim ogrodnikom, którzy ze swoją pasją i miłością do natury każdego dnia tworzą małe raje na ziemi.

Niech ten wiosenny czas przyniesie Wam nie tylko odrodzenie wiary i nadziei, ale również obfitość kwitnących kwiatów, bujnych roślin i plonów, które będą wynagrodzeniem za Waszą ciężką pracę i zaangażowanie.

Niech każde nasionko zasiane w Waszych ogrodach symbolizuje nowe początki i spełnienie marzeń.

Wszystkiego najlepszego, zdrowia, radości i spokoju ducha oraz wielu pięknych chwil spędzonych w otoczeniu przyrody, która nieustannie inspiruje i odnawia.
Wesołych Świąt!

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:06, 01 kwi 2024

Do góry
Juzia napisał(a)

Moje brunerki to nawet w liście jeszcze słabo, a gdzie z kwitnięciem... Inny świat!

Dla mnie też inny świat. Nie przywykłam do takich widoków o tej porze roku.

Lada moment graby będą w listkach, klon Ginnala już jest zielony.

Hortensja pnąca też już ma liście.

Kwitną tawuły szare. W poprzednich latach takie zdjęcia robiłam w okolicach majowego weekendu.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:00, 01 kwi 2024

Do góry
Kordina napisał(a)
Zaglądam, dziękuję Haniu za życzenia i odwzajemniam z nawiązką

Dziękuję bardzo! Marzy mi się obfity ogrodowy śmigus-dyngus. Wczoraj musiałam podłączyć pompę do studni, żeby podlać truskawki i marcowe wysiewy.

Przesyłam wiosenne kwiatki.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:56, 01 kwi 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)
Dzieje się, dzieje u Ciebie ogrodowo tak o duży krok do przodu, patrząc jak jest u nas ale o tej porze każdy kwiat cieszy

Kiedy tak patrzę za okno, to ogród wygląda tak jak w drugiej połowie kwietnia. Szok! Przez ten saharyjski pył trudno zrobić wyraźne zdjęcia. Wszystko jakieś takie zamglone.

Zielony Chram 10:54, 01 kwi 2024

Do góry
Darecka napisał(a)
Doszło też do "wypadku przy pracy". Chciałabym dumnie powiedzieć, że jestem siewcą czarnych dziur, czy coś równie podniosłego, ale prawda jest taka, że po prostu.. dałam plamę . Szym zostawił otwarte wiaderko z farbą w stodole na mojej trajektorii lotu, o które zawadziłam kopytem. Farba się rozlała, zostawiając misterną abstrakcję w wejściu. Nie oszczędziła też lewego buta, do którego wlała się pokaźna jej porcja, nie mogłam doszorować pięty Nie ma jednak tego złego, Szym ogarnął sytuację i powstało wytworne wejście :

Ha, ha, ha, świetne! Masz dar - trajektoria lotu, siewca czarnych dziur, kopytko - kapitalne!! I mocno rozbawiające
Twoje opisy są terapeutyczne
To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:50, 01 kwi 2024

Do góry
ryska napisał(a)
Dziękuję i udanego świętowania życzę
Wędliny rewelacja.

Wielkanocne smakołyki zadowoliły wszystkie podniebienia. Teraz pozostaje tylko zwiększyć poziom aktywności, aby pozbyć się tych nadmiarowych kalorii. Pora ruszyć w ogród. Nóż do kancikowania stoi w gotowości.

W sadzie zakwitły śliwy, a dzisiaj kwiaty pojawiły się na gruszach. Ruszył żywopłot bukowo-grabowy.

Rajska jabłonka Ola już pokazała kolorek.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:43, 01 kwi 2024

Do góry
Judith napisał(a)
U nas też dzisiaj lato, też 24 stopnie . Trochę dziwnie się czuję, zbyt gwałtowna ta zmiana temperatury…
Pięknie wygląda ogród . I ten rodek!

Ogród zmienia się w oczach, dosłownie. Dzisiaj trochę mniej wieje i niebo bardziej przejrzyste. Omiatanie ogrodu jest przyjemniejsze. Wczoraj musiałam podlewać warzywnik, bo wiatr mocno przesuszył glebę.
A rodki? No sama popatrz!

Świdośliwy, zgodnie z przypuszczeniami, są w pełni rozkwitu.

Ogród Basi i Romka 10:37, 01 kwi 2024

Do góry
Niebieska miodunka, jednak różowieje
Ogród Basi i Romka 10:36, 01 kwi 2024

Do góry
Wychodzą hosty, niektóre bardziej inne dopiero się pokazują
I takie różne

Ogród Basi i Romka 10:33, 01 kwi 2024

Do góry
Zakwitła pierwsza sasanka

Kwitną jagody

A Aza daje koncert, wyje z dzwonami kościelnymi, ma głos z taką chrypką, czasami wyciąga wysokie tony
Ogród Basi i Romka 10:30, 01 kwi 2024

Do góry
Chyba judaszowiec zrobi mi niespodziankę, nie wiem, nigdy jeszcze nie kwitł ale ma takie dwa jakby pąki, są inne niż te liściowe

Szachownice w pąkach
Ogród Basi i Romka 10:27, 01 kwi 2024

Do góry
Zaczynają pękać pąki magnoli

Rabarbar już całkiem spory
Ogród Basi i Romka 10:25, 01 kwi 2024

Do góry
Świąteczny obchód po ogrodzie
Zakwitła morela i brzoskwinia, pszczoły mocno się przy nich uwijają
Anna i Ogród 2 10:10, 01 kwi 2024

Do góry
Rabata środkową czeka na obrzeża.

Łączka żonkilowa wszystkim się podoba. Widać ją z daleka i o to chodziło
Ogród hortensjowo różanecznikowy 08:56, 01 kwi 2024

Do góry

magnolia Genie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies