Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 18:36, 13 lis 2014

Do góry
aage napisał(a)
Iwonko przybiegłam z rewizytą...sporo mam do nadrobienia, zima przed Nami dam radę
Serdecznie pozdrawiam

Agnieszko, witam Cię na moim wątku. Zapraszam zimą na długie wieczory
Ogródek Iwony 18:34, 13 lis 2014

Do góry
Viola napisał(a)
Iwonko, to zależy z której strony świata chcesz posadzić swoje serby. Moje rosną od północy, więc się nie boję, że mi ogród zacienią, nawet jak gigantyczne będą. Ale od południa bym nie posadziła, może ten aspekt uwzględnij

Myślałam otym miejscu. Budynek drewniany będzie w przyszłym roku rozebrany i do murowanego garażu domurowane pomieszczenie gospodarcze. Przy płocie będzie pusto i garaż sąsiada i jego drzewo za garażem.

Na planie tu, gdzie 3 gwiazdki, zaraz za tujami. Teraz są tam maliny do wyautowania Blisko kącik wypoczynkowy.

Ogródek Iwony 18:21, 13 lis 2014

Do góry
Viola napisał(a)
Iwonko, ja swoje serby będę formować, ale nie na ścianę tylko tak, żeby się zagęszczały regularnie; mam posadzone co 1,20 nie wiem czy nie za gęsto. Będę dosadzać nowe to może trochę rozsunę przy okazji; muszę dopytać Filipa bo on chyba jest specem od formowania i przycinania

Violu, mi też się bardziej podobają formowane okazy.
Ogródek Iwony 18:13, 13 lis 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
serby to chyba najlepiej formować na żywopłot odrazu
potem jak wyrośnie im gruby przewodnik to jak będą wyglądać obcięte?
moja mam stanęła teraz przed koniecznością ścięcia o 1/3, bo i nawet nierówno rosną, każdy innej wysokości
jak zetnie to będą takie urąbane przewodniki, bo o ile dołem są zagęszczone to górą jak to zwykle bywa korona zwęża się
jak będę u mamy i wezmę aparat to cyknę fotkę

ja osobiście nie zdecydowałam się na serby, by mi nie zabrały miejsca na działce, mam dość wąską, jedynie na kolumnowe tuje sobie pozwoliłam, by jeszcze miejsce zostało na inne rośliny i trawnik

no dobra, mam jeszcze żywotniki wschodnie, są szerokie, ale skracają one długaśną działkę, no i była okazja, bo je dostaliśmy więc są

Małgosiu, ja też nie mam szerokiej działki. Ciągle się boję dużych drzew, sąsiedzi nie mają ich wcale. Nie podoba mi się jednak tak płasko, brakuje mi pięter. Mój dąb samosiejka zrobił mi ładny prezent, w tym roku się nim zachwycałam, a w życiu bym nie posadziła go sama.
Serby są piekne. Miałam kiedyś świerk srebrny, ale jak podrósł, przeszkadzał we wjeździe na podjazd, bo rósł niemal na środku podwórka. Szkoda mi go było wycinać. Dlatego szukam alternatywy. Może nie trzy, może choć dwa posadzę przy płocie sąsiada, jak rozbiorę drewniany domek gospodarczy, zaraz za tujami.
Cyknij fotkę, jak u mamy będziesz
Ogródek Ewy 18:05, 13 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ładne zebrinusy. Ile to trzeba się nachodzić po watkach, aby pooglądać takie potwory. Chyba co 70 cm trzeba takie sadzić ?

Iwonko jeśli rosną tak jak u mnie, to minimum 1 metr
Ogródek Ewy 17:56, 13 lis 2014

Do góry
Ładne zebrinusy. Ile to trzeba się nachodzić po watkach, aby pooglądać takie potwory. Chyba co 70 cm trzeba takie sadzić ?
Działka prawie w Borach Tucholskich 17:47, 13 lis 2014

Do góry
Zbyszku, twoje kropelki deszczu widziałam jeszcze na innym wątku. Bardzo lubię takie widoczki. pozdrawiam.
Ogródek Iwony 17:38, 13 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Filip, Violu, Joasiu, byłam zobaczyć wasze serby. ładne okazy macie. U Joasi widać różnicę w latach. Prawie podwójną masę nabrały i co ważne, nabierają ładnych kształtów z wiekiem. Faktem jest jednak, że urosną duże. Hm ...

Masz rację Iwonko, serby bardzo urosły. Jak patrzę na fotki porównawcze to nie mogę uwierzyć że aż tak szybko. Ładny kształt zawdzięczają reularnemu cięciu.
Serby widzę u Ciebie, ładnie przycięte w stożki na tle drewnianego parkanu.
Wielkością się nie przejmuj, zanim urosną ogromne minie ładnych parę lat.
Ładny sen miałaś ... taki ogrodowy
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:23, 13 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Nie mogłam spać i przyszłam jeszcze obejrzeć świerki. Piękne i widać różnicę. Dla takich widoków chciałabym je mieć. Tylko co zrobię z nimi za 20 lat? Tego się obawiam. Ale jeśli nie będą większe od mojej jodły, to by mogły być. Jodła wysokością wchodzi mi do sypialni na piętrze
Joasiu, dziękuję za zdjęcia.
Miłych snów.
Mi ostatnio śniła się łąka i obudzić się przez nią nie mogłam. Na rowerze po niej jeździłam i się strasznie zmęczyłam w tych wysokich trawach, hi, hi

Iwonko,
wielkość świerków możesz ograniczyć cięciem. Serby są piękne i mają jeszcze jedną zaletę, nie chorują.
Piękny miałaś sen Iwonko, taki dla prawdziwej ogrodniczki.
pozdrawiam
Ogródek Iwony 13:36, 13 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Bo co to za 20 lat będzie ? Aż się przestraszyłam

No tu tylko odpowiedź mojego męża się nadaję,
że "ten ogród nas kiedyś pokona "

Też planuję ograniczanie serbów, ale ja wolę stożkową formę, więc raczej tak, a nie w żywopłot
Piękno ukryte w detalach ... na skraju zielonego świata 13:36, 13 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Zachwycona zdjęciami w twoim ogrodzie przyszłam się przywitać. Pozdrawiam cieplutko.

Iwonko dzień dobry
Zapraszam w moje skromne progi.
Zasyłam serdeczności
Zakątek z fioletową ławeczką 00:56, 13 lis 2014

Do góry
Doniu, nadrabiam jesień w twoim ogrodzie. Kolorowo
Ogródek Iwony 00:52, 13 lis 2014

Do góry
Napia napisał(a)
Program ochrony bukszpanów zapisałam w przyszłym roku będzie jak znalazł. W tym już chyba zrezygnuję z oprysków, szczególnie, że w moim przypadku chodziłoby raczej o profilaktykę

Agnieszko, wiosną też będzie dobrze. Ważne, że diagnoza postawiona.
Ogródek Iwony 00:50, 13 lis 2014

Do góry
Filip, Violu, Joasiu, byłam zobaczyć wasze serby. ładne okazy macie. U Joasi widać różnicę w latach. Prawie podwójną masę nabrały i co ważne, nabierają ładnych kształtów z wiekiem. Faktem jest jednak, że urosną duże. Hm ...
Ogródek Iwony 00:48, 13 lis 2014

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Do metra na rok szybko, ale przy tym nie są gigantami.

Ale chyba te serby kiedyś spowolnieją. Bo co to za 20 lat będzie ? Aż się przestraszyłam
Ogród z platanem. 00:33, 13 lis 2014

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Nie nie nie nie wyrzucam! Broń Boże! Posadziłem na zwartą ścianę i czekam na efekty
Zaraz popatrzę w archiwum czy nie mam jakichś fotek

Przez tą chwilę polecam:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1259-swierk-serbski-picea-omorika

Filip, przestudiowałam ten link dzisiaj. Tylko jakie one będą za 20 lat?
Bo teraz są piękne.
Gdybyś jednak zmienił zdanie i wyrzucał, to daj znać na priv
Czemu u ciebie rosną w dwóch rzędach? Tak będzie docelowo, czy chwilowo?
Widziałam latem w szkółce małe i nie spodobały mi się. Były jakieś pokraczne. Takie brzydkie kaczątka, hi, hi.
Dzięki za fotki.
Ogród na glinie 00:29, 13 lis 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

te kolumny brzmią majestatycznie, a to takie małe cisy
o to miejsce Ci chodzi?
może jutro uda mi się cyknąć fotkę, nic się tam specjalnie nie zmieniło oprócz tego, że jedną żuraweczkę zjadają jakieś gąsienice

Tak Małgosiu, dokładnie. Podobało mi się twoje nasadzenie, a teraz nie pokazujesz jesiennych kolorów.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 00:28, 13 lis 2014

Do góry
Nie mogłam spać i przyszłam jeszcze obejrzeć świerki. Piękne i widać różnicę. Dla takich widoków chciałabym je mieć. Tylko co zrobię z nimi za 20 lat? Tego się obawiam. Ale jeśli nie będą większe od mojej jodły, to by mogły być. Jodła wysokością wchodzi mi do sypialni na piętrze
Joasiu, dziękuję za zdjęcia.
Miłych snów.
Mi ostatnio śniła się łąka i obudzić się przez nią nie mogłam. Na rowerze po niej jeździłam i się strasznie zmęczyłam w tych wysokich trawach, hi, hi
Ogródek Iwony 21:29, 12 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

To znaczy, że serby szybko rosną? To by była dobra wiadomość.
Filip, w tej chwili testuję własności roślin (drzew, krzewów ), aby wiosną nie kupować pochopnie, ale z planem. Podoba mi się kilka roślin, między innymi rozważam 3 serby w ogrodzie na granicy działki, muszę doczytać, jak rosną, chętnie jutro zobaczę twoje skarby

Iwonko, moja śmieszna przygoda z serbami jest taka, że w zeszłym roku w listopadzie kupiłam jednego serba, żeby go mieć. W tym roku dokupiłam kolejne dwa, żeby było trzy i żeby się cieszyć . Dzisiaj dokupiłam kolejne dwa, żeby było pięć, bo je pokochałam . Każdy jest z innej beczki oczywiście, ale mam nadzieję, że za jakiś czas upodobnią się do siebie. To cudowne choinki. I nie obiecuję, że ostatnie. Jeśli namyślisz się kupić, kup od razu trzy ładne i kształtne, żeby od razu oczy cieszyły. A nie tak łatwo takie znaleźć. Małe serby potrafią być szkaradne. Jak w zeszłym roku mój M. zobaczył co chcę kupić to zaczął protestować, że tyle ładniejszych świerków w sklepie. A dzisiaj sam mnie zaciągnął do ogrodniczego Wybraliśmy naprawdę ładne (i temu tyle zapłaciliśmy )
Ogród z platanem. 21:20, 12 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A ja jutro wpadnę Filip do ciebie na fotki serbów i opis, jak rosną: tempo przyrostów, rozstaw, gdybym chciała 3 obok siebie, to ile muszę mieć miejsca, wiesz, jak wysoko mogą rosnąć ?

Filip będziesz serby wrzucał? To i ja przylecę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies