Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Loosiuu 22:55, 12 lis 2014

Olbrzymie są świerki srebrne. Serbskie są dorodne Dobre jest to, że nie rosną szerokie, przez co nawet bardzo wysokie są ok
Iwk4 00:48, 13 lis 2014

Loosiuu napisał(a)
Do metra na rok szybko, ale przy tym nie są gigantami.

Ale chyba te serby kiedyś spowolnieją. Bo co to za 20 lat będzie ? Aż się przestraszyłam
Iwk4 00:50, 13 lis 2014

Filip, Violu, Joasiu, byłam zobaczyć wasze serby. ładne okazy macie. U Joasi widać różnicę w latach. Prawie podwójną masę nabrały i co ważne, nabierają ładnych kształtów z wiekiem. Faktem jest jednak, że urosną duże. Hm ...
Iwk4 00:52, 13 lis 2014

Napia napisał(a)
Program ochrony bukszpanów zapisałam w przyszłym roku będzie jak znalazł. W tym już chyba zrezygnuję z oprysków, szczególnie, że w moim przypadku chodziłoby raczej o profilaktykę

Agnieszko, wiosną też będzie dobrze. Ważne, że diagnoza postawiona.
Malgosik 10:16, 13 lis 2014

serby to chyba najlepiej formować na żywopłot odrazu
potem jak wyrośnie im gruby przewodnik to jak będą wyglądać obcięte?
moja mam stanęła teraz przed koniecznością ścięcia o 1/3, bo i nawet nierówno rosną, każdy innej wysokości
jak zetnie to będą takie urąbane przewodniki, bo o ile dołem są zagęszczone to górą jak to zwykle bywa korona zwęża się
jak będę u mamy i wezmę aparat to cyknę fotkę

ja osobiście nie zdecydowałam się na serby, by mi nie zabrały miejsca na działce, mam dość wąską, jedynie na kolumnowe tuje sobie pozwoliłam, by jeszcze miejsce zostało na inne rośliny i trawnik

no dobra, mam jeszcze żywotniki wschodnie, są szerokie, ale skracają one długaśną działkę, no i była okazja, bo je dostaliśmy więc są
Viola 10:27, 13 lis 2014

Iwonko, ja swoje serby będę formować, ale nie na ścianę tylko tak, żeby się zagęszczały regularnie; mam posadzone co 1,20 nie wiem czy nie za gęsto. Będę dosadzać nowe to może trochę rozsunę przy okazji; muszę dopytać Filipa bo on chyba jest specem od formowania i przycinania
aage 13:29, 13 lis 2014

Iwonko przybiegłam z rewizytą...sporo mam do nadrobienia, zima przed Nami dam radę
Serdecznie pozdrawiam
bdan 13:36, 13 lis 2014

Iwk4 napisał(a)

Bo co to za 20 lat będzie ? Aż się przestraszyłam

No tu tylko odpowiedź mojego męża się nadaję,
że "ten ogród nas kiedyś pokona "

Też planuję ograniczanie serbów, ale ja wolę stożkową formę, więc raczej tak, a nie w żywopłot
Loosiuu 16:51, 13 lis 2014

Do pewnej wysokości wszystkie drzewa rosną szybko, a potem przyrosty się same skracają nawet do 15 cm na rok Ten gatunek nie jest w stanie opanować ogrodu Za mały, za wąski...
JoannA 17:38, 13 lis 2014

Iwk4 napisał(a)
Filip, Violu, Joasiu, byłam zobaczyć wasze serby. ładne okazy macie. U Joasi widać różnicę w latach. Prawie podwójną masę nabrały i co ważne, nabierają ładnych kształtów z wiekiem. Faktem jest jednak, że urosną duże. Hm ...

Masz rację Iwonko, serby bardzo urosły. Jak patrzę na fotki porównawcze to nie mogę uwierzyć że aż tak szybko. Ładny kształt zawdzięczają reularnemu cięciu.
Serby widzę u Ciebie, ładnie przycięte w stożki na tle drewnianego parkanu.
Wielkością się nie przejmuj, zanim urosną ogromne minie ładnych parę lat.
Ładny sen miałaś ... taki ogrodowy