Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Viola 18:07, 13 lis 2014

bdan napisał(a)

No tu tylko odpowiedź mojego męża się nadaję,
że "ten ogród nas kiedyś pokona "

Też planuję ograniczanie serbów, ale ja wolę stożkową formę, więc raczej tak, a nie w żywopłot

Ha, ha, Twój M. optymista jak mój
Viola 18:10, 13 lis 2014

Iwonko, to zależy z której strony świata chcesz posadzić swoje serby. Moje rosną od północy, więc się nie boję, że mi ogród zacienią, nawet jak gigantyczne będą. Ale od południa bym nie posadziła, może ten aspekt uwzględnij
Iwk4 18:13, 13 lis 2014

Malgosik napisał(a)
serby to chyba najlepiej formować na żywopłot odrazu
potem jak wyrośnie im gruby przewodnik to jak będą wyglądać obcięte?
moja mam stanęła teraz przed koniecznością ścięcia o 1/3, bo i nawet nierówno rosną, każdy innej wysokości
jak zetnie to będą takie urąbane przewodniki, bo o ile dołem są zagęszczone to górą jak to zwykle bywa korona zwęża się
jak będę u mamy i wezmę aparat to cyknę fotkę

ja osobiście nie zdecydowałam się na serby, by mi nie zabrały miejsca na działce, mam dość wąską, jedynie na kolumnowe tuje sobie pozwoliłam, by jeszcze miejsce zostało na inne rośliny i trawnik

no dobra, mam jeszcze żywotniki wschodnie, są szerokie, ale skracają one długaśną działkę, no i była okazja, bo je dostaliśmy więc są

Małgosiu, ja też nie mam szerokiej działki. Ciągle się boję dużych drzew, sąsiedzi nie mają ich wcale. Nie podoba mi się jednak tak płasko, brakuje mi pięter. Mój dąb samosiejka zrobił mi ładny prezent, w tym roku się nim zachwycałam, a w życiu bym nie posadziła go sama.
Serby są piekne. Miałam kiedyś świerk srebrny, ale jak podrósł, przeszkadzał we wjeździe na podjazd, bo rósł niemal na środku podwórka. Szkoda mi go było wycinać. Dlatego szukam alternatywy. Może nie trzy, może choć dwa posadzę przy płocie sąsiada, jak rozbiorę drewniany domek gospodarczy, zaraz za tujami.
Cyknij fotkę, jak u mamy będziesz
Iwk4 18:21, 13 lis 2014

Viola napisał(a)
Iwonko, ja swoje serby będę formować, ale nie na ścianę tylko tak, żeby się zagęszczały regularnie; mam posadzone co 1,20 nie wiem czy nie za gęsto. Będę dosadzać nowe to może trochę rozsunę przy okazji; muszę dopytać Filipa bo on chyba jest specem od formowania i przycinania

Violu, mi też się bardziej podobają formowane okazy.
Iwk4 18:34, 13 lis 2014

Viola napisał(a)
Iwonko, to zależy z której strony świata chcesz posadzić swoje serby. Moje rosną od północy, więc się nie boję, że mi ogród zacienią, nawet jak gigantyczne będą. Ale od południa bym nie posadziła, może ten aspekt uwzględnij

Myślałam otym miejscu. Budynek drewniany będzie w przyszłym roku rozebrany i do murowanego garażu domurowane pomieszczenie gospodarcze. Przy płocie będzie pusto i garaż sąsiada i jego drzewo za garażem.

Na planie tu, gdzie 3 gwiazdki, zaraz za tujami. Teraz są tam maliny do wyautowania Blisko kącik wypoczynkowy.

Iwk4 18:36, 13 lis 2014

aage napisał(a)
Iwonko przybiegłam z rewizytą...sporo mam do nadrobienia, zima przed Nami dam radę
Serdecznie pozdrawiam

Agnieszko, witam Cię na moim wątku. Zapraszam zimą na długie wieczory
Iwk4 18:37, 13 lis 2014

Loosiuu napisał(a)
Do pewnej wysokości wszystkie drzewa rosną szybko, a potem przyrosty się same skracają nawet do 15 cm na rok Ten gatunek nie jest w stanie opanować ogrodu Za mały, za wąski...

Jakieś pocieszenie. Małgosik zrobi fotki u mamy, zobaczę, jak są duże po latach
Iwk4 18:41, 13 lis 2014

Viola napisał(a)

Te też by rosły od północy. I cień na garaż sąsiada dadzą, więc mnie chyba nie przeklnie. Choć nie wiem, czy nie jest zły za maliny, bo te, co przeszły na sąsiada stronę przez ich dzieci nietknięte były
Viola 18:46, 13 lis 2014

Może sąsiad po prostu dobrze wychowany??? Cudzego nie bierze
A jak serby od północy no to dobrze - słoneczka nie przysłonią, więc myśl... Same plusy Wstrzymaj się do wiosny jak nie jesteś zdecydowana. Pośpiech jest złym doradcą. Ja bardzo chciałam mieć "choinki" w ogrodzie, ale wiem, że nie wszystkim to pasuje.
Iwk4 18:55, 13 lis 2014

Violu, ja muszę poczekać aż do rozbiórki drewutni. M obiecał w przyszłym roku.
Wtedy będzie miejsce do zagospodarowania.