Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:38, 11 lis 2014

Do góry
Witam. Dziś rozpoczęłam rewolucję rabaty niedaleko szamba. Było tak (berberys nieprzycinany mocno się rozrósł), z tyłu jakiś dziwny dereń w kolorze zielonym zgubił liście, prócz tego, że był zielony i zajmował miejsce, niczego nie wnosił:

M wykarczował derenia, nasypałam ziemi kompostowej i przesadziliśmy berberys. Zrobiło się trochę miejsca z przodu i z lewej strony. Z prawej strony rosną 4 hortensje i 1 szt. Rh - Nova Zembla. Z brzegu posadziłam 4 trzmieliny. Niestety ściana domu nie pozwala zrobić zdjęcia na wprost. Pytanie: Co dosadzić na rabatkę? Jak mocno mogę podciąć berberys wiosną?
Ogródek Iwony 19:12, 11 lis 2014

Do góry
Napia napisał(a)
Szkółka bukszpanowa rewelacyjna w zeszłym roku i tej wiosny próbowałam ukorzenić bukszpany, ale bez skutku z innymi roślinami nie mam takiego problemu... ale specjalnie się nie przejmuję, bo niedaleko mam w lesie szkółkę, w której zawsze kupuję bukszpany i ceny tam mają bardziej niż przyzwoite.
Dąb piękny i ładnie się przebarwia - listopadowe fotki najładniejsze. Jak duży masz ogród, bo ja w swoim nie widzę niestety miejsca na takie duże drzew. U mnie dla odmiany rośnie orzech, posadzony przez M. i przez niego pielęgnowany I to będzie największe drzewo w naszym ogrodzie
Muszę się jeszcze raz uważnie przyjrzeć się zdjęciom Twoich buksów, bo ja żadnych anomalii nie zauważyłam, a one podobno chore, i porównać z moimi
Miłego odpoczynku

Agnieszko, co do bukszpanów - patrz wyżej.
Mam mały ogródek, na dodatek ogród przecięte jest wjazdem, gdzie Łuki zaprojektował kostkę. W przyszłym roku chcemy wykończyć garaż i jak się uda, wyłożyć kostką podjazd.
Moja działka, to zaledwie 862 m kw. Na tym stoi dom i garaż za domem. Jest wąska, ma 24 metry szerokości. Z prawej strony domu jest tylko 4 metry od płotu do domu. Z lewej strony domu jest taras. Z tyłu garaż i podjazd. droga jest z przodu i z boku od strony tarasu. Na szczęście mało uczęszczana, bo to jest dojazd na pole.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:00, 11 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wow, fajne drzewko kute.
Zachód słońca cudny, masz tyle miejsca w ogrodzie
Agatko, wstawiłam jeszcze fotki moich sadzonek bukszpanów, także tych z przed 3 lat.

Widziałam, gratuluję, moje sadzonki są przed swoją pierwszą zimą, nie wiem czy jest sens robić sadzonki, jak nie mam szklarenki, zachody słońca uwielbiam, bo mogę pokazać coś więcej

Prawie zachód

Ogródek Iwony 18:31, 11 lis 2014

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Takie pozakręcane listki, które wyglądają jak kapusta, to objawy choroby.

Dziś zrobiłam specjalnie zdjęcie poskręcanych listków:
na dużym bukszpanie:

na małej sadzonce:

z daleka niezauważalne (bynajmniej dla mnie ):

Zaczęłam szukać w necie tej miodunki, bo na krzaczkach żadnych żyjętek nie zauważyłam prócz tych listków skręconych. Znalazłam coś takiego ze zdjęciami, wklejam linka:
http://chwastowisko.wordpress.com/2014/05/18/miodowka9/
Ogród prawie romantyczny 09:00, 11 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

U mnie dżdżysto było od rana. Na złość pogodzie i tak poszłam wykopać kanny i uporządkować trochę rabatkę północną.

To tak jak u mnie- pogoda typowo barowa ale na prace ogrodowe nie wystarczyło już czasu
Dzisiaj z kolei pięknie świeci słońce i aż szkoda, że wczoraj nie było tak ładnie.
Miłego dnia Iwonko
Ogród w duszy mi gra... 00:32, 11 lis 2014

Do góry
Magda, nie martw się na zapas. Ciesz się dzieciństwem swoich maluchów. One tego potrzebują, a ty też. Ogród poczeka do wiosny, będzie cieplej, wyjdziesz z dziećmi. Jak moje były małe, to czasem obiadu nie zdążyłam zrobić. Tyle pracy było. A teraz każde siedzi w swoim świecie, a mnie samotność doskwiera. Dzioba z pokoju nie wystawia, chyba, ze coś chcą
Pomóżcie wyczarować mi ogród 23:45, 10 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Violu, za późno przeczytałam twoją instrukcję. Zorientowałam się po jego odpowiedzi.

No właśnie, ja zanim o coś ryzykownego poproszę, to muszę przemyśleć od początku do końca, jakie skutki moja rozmowa może przynieść. Czasem nieodwracalne
Pomóżcie wyczarować mi ogród 23:43, 10 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Violu, nie tnij już bukszpanów,bo na to zapóźno. Wiosną przytniesz i szybko się ukorzenią. Chyba, że u sąsiada będziesz cięła, tego, co go nie lubisz, to rozumiem

Ha, ha, może po cichu ciachnę wieczorem jak z pracy będę wracała. Może nie ma monitoringu, chociaż kto go tam wie
Pomóżcie wyczarować mi ogród 23:43, 10 lis 2014

Do góry
Violu, za późno przeczytałam twoją instrukcję. Zorientowałam się po jego odpowiedzi.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 23:42, 10 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Fajnie
Twój chociaż o ślimaczkach Danusiowych powiedział, że go na dzieła sztuki nie stać, a mój M, że złomu w ogrodzie nie potrzebuje No cóż, ja trafiłam na zły moment, bo obsługą pieca się zajmuje i instrukcję teraz czyta.

No bo go nie przygotowałaś. A obsługa pieca może wyprowadzić z równowagi - coś o tym wiem
Ogródek Iwony 23:31, 10 lis 2014

Do góry
W necie znalazłam coś takiego:
Promanal 60 EC - ekologiczny środek owadobójczy
http://poradnikogrodniczy.pl/promanal-ekologiczny-srodek-owadobojczy.php

Ogródek Iwony 23:26, 10 lis 2014

Do góry
Wiosną też chciałam nawieźć, poprawić ich kondycję, bo trochę brązowieją mi bukszpany na jesień, te, co z gołym korzeniem sadziłam w tym roku. W środku sa ok.
Ale teraz chyba ten Promanal kupię, bo teraz do wiosny można się wspomóc. Jutro jeszcze obejrzę moje bukszpany. A tak się z nich cieszyłam
Ogródek Iwony 23:13, 10 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Małgosiu, a jak ty planujesz zwalczyć problem? Ja nawet bym nie wiedziała, że mam. Bukszpany czasem wyglądają lepiej, czasem gorzej, czasem brązowieją, czasem odbijają zielone młode listki, nie przejmowałam się tym do tej pory, bo myślałam, że taka kolej rzeczy.

myślę o herbatce tymiankowej i gnojówce z wrotyczu
ale to na miodunkę

takie niedożywione, niewybarwione zamierzam nawozić, narazie florovitem, tzn, wiosną, a może i nawozem do bukszpanów
Ogródek Ewy 23:04, 10 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Fajny jeżyk. Mieszka w twoim ogrodzie?

Ewa777 napisał(a)
Jeże są super, też bym chciała, żeby jakiś do mnie przydreptał

Dziewczyny do mnie jeżyki nie przychodzą, mam lisy w okolicy.
Tego cudnego jeżyka podarowała mi Bożenka.
Ogródek Ewy 22:30, 10 lis 2014

Do góry
Fajny jeżyk. Mieszka w twoim ogrodzie?
Pomóżcie wyczarować mi ogród 22:29, 10 lis 2014

Do góry
Viola napisał(a)

Mówisz każda metoda dobra? Ja dzisiaj wypróbowałam taki schemat:
-Kochanie, tę brzózkę po lewej musimy przesadzić.
- Daj spokój, mało mamy roboty? Odpuść sobie.
- Ale biedna nie rośnie. Pamiętasz w sklepie Cię oszukali - nie taką ziemię sprzedali jak Cię prosiłam.
- No tak.
- Po drugie to ja idiotka kompletna jestem bo inaczej rozplanowałam, a inaczej posadziłam.Jak mogłam do tego dopuścić?
- W końcu Ci pomagałem, też mogłem pomyśleć.
- No i po trzecie zupełnie, ale to absolutnie nie mogę zaakceptować tego, że się zgodziłam posadzić je w takim równobocznym trójkącie.
- No chyba nie mówisz poważnie. Zgadzam się przesadzić, ale musi być w równej odległości od tych pozostałych.
- OK. Ty w zasadzie masz lepsze oko ode mnie.

No i tak mojego kochanego przekonałam

Fajnie
Twój chociaż o ślimaczkach Danusiowych powiedział, że go na dzieła sztuki nie stać, a mój M, że złomu w ogrodzie nie potrzebuje No cóż, ja trafiłam na zły moment, bo obsługą pieca się zajmuje i instrukcję teraz czyta.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 22:25, 10 lis 2014

Do góry
Violu, nie tnij już bukszpanów,bo na to zapóźno. Wiosną przytniesz i szybko się ukorzenią. Chyba, że u sąsiada będziesz cięła, tego, co go nie lubisz, to rozumiem
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:03, 10 lis 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Iwonko ja to bym krawężnika nie dawał, a kostke na zaprawie, tak jak masz na reszcie zrobione, łuki z krawężnika jak dla mnie wyglądają mało atrakcyjnie. Oczywiście to tylko moje zdanie. ...

Łukasz, chyba masz rację, aby kostkę brzegową położyć na zaprawie. Tym razem tego dopilnuję, bo poprzednim razem firma kładła na suchej podsypce i szybko musiałam zabezpieczać brzegi, bo się wszystko obrywało. Też się zastanawiałam nad łukami brzegów. Wcale nie jest to łatwe kłaść brzeg po łuku z krawęznika, a raczej niemożliwe. Dzięki.

A co będziesz robić z gałązek brzozowych?
Ogródek Iwony 21:53, 10 lis 2014

Do góry
Viola napisał(a)

To i ja spróbuję, idę jutro ciąć

Violu, za późno na cięcie bukszpanów, nawet Danusia już o tym u siebie pisała.
Ogródek Iwony 21:52, 10 lis 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

W tamtym roku o tej porze posadziłam kilka na próbę i wszystkie sie ukorzeniły , w ziemi bez doniczek.

To jest też dobry sposób, Bogdziu. Tylko u mnie na piaskach bałam się, że nie będę w stanie kontrolować wilgoci podłoża, a tak wszystko latem było pod kontrolą. Doniczki codziennie zraszałam i podłoże zapewniłam lepsze, tzn. wymieszana ziemia ogrodowa z moją rodzimą.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies