Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Ewa777 13:35, 11 lis 2014

Takie pozakręcane listki, które wyglądają jak kapusta, to objawy choroby.
Iwk4 18:31, 11 lis 2014

Ewa777 napisał(a)
Takie pozakręcane listki, które wyglądają jak kapusta, to objawy choroby.

Dziś zrobiłam specjalnie zdjęcie poskręcanych listków:
na dużym bukszpanie:

na małej sadzonce:

z daleka niezauważalne (bynajmniej dla mnie ):

Zaczęłam szukać w necie tej miodunki, bo na krzaczkach żadnych żyjętek nie zauważyłam prócz tych listków skręconych. Znalazłam coś takiego ze zdjęciami, wklejam linka:
http://chwastowisko.wordpress.com/2014/05/18/miodowka9/
Iwk4 19:12, 11 lis 2014

Napia napisał(a)
Szkółka bukszpanowa rewelacyjna w zeszłym roku i tej wiosny próbowałam ukorzenić bukszpany, ale bez skutku z innymi roślinami nie mam takiego problemu... ale specjalnie się nie przejmuję, bo niedaleko mam w lesie szkółkę, w której zawsze kupuję bukszpany i ceny tam mają bardziej niż przyzwoite.
Dąb piękny i ładnie się przebarwia - listopadowe fotki najładniejsze. Jak duży masz ogród, bo ja w swoim nie widzę niestety miejsca na takie duże drzew. U mnie dla odmiany rośnie orzech, posadzony przez M. i przez niego pielęgnowany I to będzie największe drzewo w naszym ogrodzie
Muszę się jeszcze raz uważnie przyjrzeć się zdjęciom Twoich buksów, bo ja żadnych anomalii nie zauważyłam, a one podobno chore, i porównać z moimi
Miłego odpoczynku

Agnieszko, co do bukszpanów - patrz wyżej.
Mam mały ogródek, na dodatek ogród przecięte jest wjazdem, gdzie Łuki zaprojektował kostkę. W przyszłym roku chcemy wykończyć garaż i jak się uda, wyłożyć kostką podjazd.
Moja działka, to zaledwie 862 m kw. Na tym stoi dom i garaż za domem. Jest wąska, ma 24 metry szerokości. Z prawej strony domu jest tylko 4 metry od płotu do domu. Z lewej strony domu jest taras. Z tyłu garaż i podjazd. droga jest z przodu i z boku od strony tarasu. Na szczęście mało uczęszczana, bo to jest dojazd na pole.
Madzenka 21:12, 11 lis 2014

Na 100% to modunka, nawet się nie zastanwawiaj tylko pryskaj

Na brązowe bukszpany warto stosować do podelwania siarczan potasu ale krystaliczny (jak cukier) a nie granulowany.

Teraz możesz jeszcze zastosować ,albo zrób im kurację wiosną. Nic im nie będzie poza nieciekawym wyglądem
Viola 21:19, 11 lis 2014

Ojejku, moje też chyba to mają Muszę jutro sprawdzić dokładnie, ale listki jakieś takie podobne, wybrzuszone.
Napia 21:41, 11 lis 2014

W sobotę sprawdzę, czy na moich bukszpanach nie ma podobnych zmian, ale zdjęcia pogladowe pozwalają zrozumieć w czym rzecz

Widzę, że też masz wąską działkę - moja liczy tylko 20 metrów szerokości. Ja jednak mam sąsiadów, ktorzy posadzili na końcu daglezje i inne wysokie choinki, które zacieniają po południu ogród, a jednak chciałabym mieć trochę słońca na rabatach, dlatego oprócz drzewek owocowych, orzecha, dwóch klonów, które już mam i kilku kolumnowych drzew nie planuję większych nasadzeń
bdan 07:55, 12 lis 2014

Czytam o problemach z bukszpanami, moje tez nie są idealnie zielone, jakieś bązowe końcówki tez można zauważyć. Myslę, że to pora roku ma tez wpływ na ich wygląd.

Będziesz robić jakieś opryski?
Kamajla 15:12, 12 lis 2014

Iwonka, melduję, że nadrobiłam zaległości i dobrze, bo faktycznie czas pomyśleć o karmniku. Pokażę mojemu eM, ciekawe co powie... Robi sam gitary, to może i karmnik uda mu się wykonać ostatecznie może być nawet w kształcie gitary

Pozdrawiam serdecznie!

P.S. Dąb pięknie się zezłocił... Dobrze, że został, jest taki dostojny.
Kamajla 15:12, 12 lis 2014

no i bukszpany muszę pooglądać...
Tess 15:45, 12 lis 2014

Nie panikujcie, Dziewczyny!
Miodówka jest do ogarnięcia.