Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Za drzwiami do ogrodu... 08:02, 26 mar 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Sylwia,

Fajne gałusy
Ogród Muszelki 07:33, 26 mar 2019

Do góry
Odpozdrawiam Asieńko!

Moja bajka 07:24, 26 mar 2019

Do góry
Martwi mnie moj jeden bez Sutherland Gold. Ma takie jakby poprzysychane pączki

Podczas gdy drugi jest taki

A bez czarny Eva taki

Co o tym sądzicie?
Ogród Muszelki 07:22, 26 mar 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Karmnik wygląda jak nieśmigana nówka, a poidełko jak marzenie.

Cieszę się Bo pod koniec zimy wyglądał już jak obraz nędzy i rozpaczy.

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 06:44, 26 mar 2019

Do góry
Wygrabione ręczne i skoszone bardzo nisko, w sobotę niestety na więcej nie starczyło mi czasu a aktualnie pogoda się załamała, i narazie w dzień deszcz a w nocy przymrozki w weekend ma się wyklarować i w sobotę planuje rozsypać te ziemie i przegrabic i teraz jeszcze miałbym kilka pytań:
1. Czy w taka pogodę robić też odrazu te dosiewki i nawóz ? Po weekendzie średnio w dzień po 10stopni
2. Czy w tych miejscach gdzie są małe placki, których po grabieniu wyszło masa (podsyłam niżej zdjęcia przykładowe) przed rozsypaniem tej ziemi wzruszyć lekko? Czy wystarczy jak nasiona rozsieje na te nowa ziemie i przegrabie?
3. Czy po tych wszystkich operacjach przed nawożeniem zwałować całość ?

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 06:08, 26 mar 2019

Do góry
Witam. Chciałem ukorzeniacz bukszpan ale po tygodniu sadzonki zaczyna brać jakąś chorobą. Od dołu saszoka gnije rozpada się. Kora odchodzi od pnia A całość przesuwa się ku górze w bardzo szybkim tempie.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 23:15, 25 mar 2019

Do góry
tulucy napisał(a)
Taaa, mój w górę idzie, ale po tujach sąsiada, zamiast po moim płocie

niesforny

A ja takiego maluszka dziś odkryłam
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 23:10, 25 mar 2019

Do góry
Jak dla mnie co ma 156 cm wzrostu to giganty. Ten po prawej to już ma wysokość słupa elektrycznego.

Niestety po 15 eM mnie opuścił i nie miał mnie kto asekurować, więc trzeba było zając się innymi sprawami. Ale ogród to niekończąca się opowieść, wiec do zmroku było co robić. Wycięłam rozplenice, miskanty i hortensje. Powyrywałam pierwsze chwasty. Z przycinania na parterze zostały mi jeszcze tylko róże i lawenda . I kilkanaście lub dziesiątki wysokich iglaków.

Po zmroku sprzątałam. Wory już w większym rozmiarze - 240 l. Teraz leżę na sofie i zastanawiam się jak do łóżka się teleportować

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 23:02, 25 mar 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
raport pogodowy

U nas też dzisiaj przeszedł deszcz z gradobiciem, wracałam z zakupów, przemoczyło mnie na amen, ale modliłam się by większy nie poleciał bo nie było gdzie uciekać by się schować(
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 23:01, 25 mar 2019

Do góry
W związku z tym, że kolejne dwie soboty mam zajęte a w tygodniu głównie praca to dzisiaj załatwiłam sobie dzień wolny, aby podziałać w ogrodzie. A że szczęśliwi ludzie nie sprawdzają prognoz pogody to zdziwiona byłam, że Pan od wertykulacji, który miał być po południu zadzwonił, żeby odwołać przyjazd z powodu pogody. Coś o gradzie i burzach mówił, jak ja właśnie na drabinie stałam. Myślę sobie chłopina chyba z cukru, bo raptem kilka kropel spadło i słoneczko świeci.

Niestety Pan miał racje. A ja żeby dnia nie zmarnować zaliczyłam dzisiaj słoneczko, deszczyk, wiaterek, grad i burze Do 15 praca na drabinie z obciążnikami c.d.

Nie mam zdjęć moich wygibasów, bo BHP najważniejsze Tniemy wszystko co bardzo wysokie - głównie dzisiaj cyprysiki.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:41, 25 mar 2019

Do góry
karlos napisał(a)

W tle widzę żywopłot czyżby grab ??? Jeśli tak to zeznawaj tu szybko, ile ma lat, jak sadzony (linia czy szachownica) i jakieś foto

Zeznaje, że to buk Posadzony w 2010 w szachownice.
Rok 2011

Rok 2012

Rok 2014

Motylogród 22:26, 25 mar 2019

Do góry
Posadziłam cisy, ale nie jestem przekonana, czy to są takie, jak chciałam. Te mają być kolumnowe

a z tych mają być kulki.

Jak bym tym obcięła po jednym pędzie i zostawiła tylko jednego przewodnika - wyjdzie z tego kolumna?

A te chyba trzeba ciachnąć w połowie wysokości? Będą z nich kulki?

Napiszcie szczerze, bo jak się nie nadają, to zrobię z nich w innym miejscu żywopłot, a tu kupię inne sadzonki. Choć wolałabym już ich nie ruszać.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:19, 25 mar 2019

Do góry
Witam,
trafiłem tu z tego chyba z tego powodu co większość ludzi na forum. Wybudowałem dom, wyrównałem teren, ogrodzenie prawie gotowe nadszedł moment by pomyśleć o ogrodzenie. I właśnie z tym planowaniem ogrodu mam największy problem. Działkę podzieliłem na 2 części. Część dalej od domu to ogród owocowo - warzywny (warzywa dopiero będą). On już żyje i na razie nie potrzebuje zmian. Część bliżej domu będzie reprezentacyjna; to miejsce gdzie chciałbym odpoczywać po pracy.
W zeszłym roku zrobiłem taras (50 m2), zbudowałem pergolę i zasadziłem obok niej pnącza. To już sobie fajnie rośnie. Od strony drogi zbudowałem rabatę w której zasadziłem 5 szt. Surmia/Catalpa szczepiona na pniu (wersja nana), a przednią rząd 15 szt. Berberys Thunberga Aurea, została luka między schodami na taras a rabatą. Lukę wypełnia rząd 5 szt Azalea japonica 'Canzonetta'. Tyle udało mi się do tej pory zrobić. Zastanawiam się czy ta rabata nie jest za pusta może coś na niej zasadzić ? Sugestie mile widziane.
Proszę o pomoc z rozplanowaniu reszty ogrodu. Mam do zagospodarowania obszar od rabaty do płotu sąsiada (układ wschód zachód) i od tarasu do części z ogrodem owocowym. W sumie wychodzi 11X11 metrów. W pierwszej kolejności chciałbym zrobić coś od strony sąsiada. Jest tam stary płot i brzydkie tuje, chciałbym to jakoś zasłonić.
Proszę o porady (jakie rośliny, kolejność, układ), Ja jestem bardziej techniczny, nie mam w tym dużej wiedzy.

Ps W ostatnim wpisie zabrakło mapki dlatego dodaje jeszcze raz.

Motylogród 22:08, 25 mar 2019

Do góry
Nie ma wpisów, bo brak czasu na O. Obydwa piękne weekendy w pracy, nawet słońca nie widziałam
Nadrabiam w tygodniu po trochu.
Wsadziłam róże i cisy, reszta czeka na lepsze pogody, bo wciąż w nocy przymrozki.
Niestety, zapomniałam obfocić sadzonki róż po otrzymaniu przesyłki. Wszystkie przyszły w dobrym stanie, ładnie zabezpieczone. Po posadzeniu - te z gołym korzeniem

i te z doniczek

Na razie całość przypomina krajobraz księżycowy, same kratery widać
Osiedlowy ogródek 22:04, 25 mar 2019

Do góry

Doświadczalnia bylinowo-różana 21:57, 25 mar 2019

Do góry
Anda napisał(a)

Ewo, czy to znaczy, że LO nie musi być przy wysokich podporach? Podoba mi się ten sposób rozpinania w poziomie.
Zawilce z cebulicami niezwykle urokliwe! Zawsze podziwiałam łany samych cebulic, ale w towarzystwie anemonów o niebo lepiej się prezentują
Narodziny ogrodu Eweli 21:55, 25 mar 2019

Do góry
Przystrzyżony świerk w kolorze srebrnym, tak na poważnie to NN, bo nie znam jego nazwy
Chyba równo. Zimą wieszamy na nim lampki i służy za ogrodową choinkę
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 21:51, 25 mar 2019

Do góry
A w korycie miały być tylko ciemierniki limokowe jak w zeszłym roku. Ale zeszłoroczne były większe, więc nie wiem czy tak można, ale dołączyłam im do towarzystwa ciemnoniebieskie bratki. W sumie kto mi zabroni

Narodziny ogrodu Eweli 21:50, 25 mar 2019

Do góry
Moja pierwsza w tym sezonie skrzynka z bratkami i stokrotkami:

Narodziny ogrodu Eweli 21:45, 25 mar 2019

Do góry
Wiosna ruszyła i każdy krokus cieszy oko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies