Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 21:43, 24 paź 2014

Do góry
Olili napisał(a)
Przybiegłam szybciutko podziękować za podsunięcie pomysłu ,
Ja do Ciebie też czasem wpadam,ale tak incognito tylko szczerze napiszę,że niekiedy już mi się myli co u kogo ...
Zapraszam Cię do siebie częściej zawsze fajnie jak ktoś coś podpowie.
Twój wątek sobie zaznaczam,ale muszę trochę więcej czasu wygospodarować

Iza, miło mi ciebie przywitać u mnie
Czasem faktycznie wątki się mylą, jest już ich tyle, że nie do ogarnięcia, czasem człowiek zdąży kilka obskoczyć i pora spać. Pozdrawiam
Ogród wyrozumiały 21:34, 24 paź 2014

Do góry
Trzmielina jest zimozielona, jak nie masz czasu, nie przycinasz, jak masz czas i zdrowie - przytniesz, a z przyciętych gałązek można zrobić sadzonki, wystarczy utknąć w doniczkę i postawić w cieniu, po miesiącu ma małe korzonki:
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:22, 24 paź 2014

Do góry
Joasiu, może jakieś fotki nowe masz?
Ogród z platanem. 21:18, 24 paź 2014

Do góry
Filip, jak teraz twój platan wygląda? Proszę o fotki i relacje.
Ogród w duszy mi gra... 21:16, 24 paź 2014

Do góry
Sprawdzam, co nowego, pozdrawiam
Ogród wyrozumiały 21:11, 24 paź 2014

Do góry
Witaj Iza, przeczytałam twój wątek. Rabatka z wrzosami sama się pięknie zrobiła, następne rób po kolei, małymi kroczkami, najpierw to, co w zasięgu wzroku.
Może posadź na skarpie trzmieliny? Tak, jak w ogrodzie przy Białym Domu wg realizacji Danusi:
a tu trawki i hosty:

Rododendronowy ogród II. 20:43, 24 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Pozdrawiam Bogdziu

Iwonko buziaki śle.
Rododendronowy ogród II. 20:35, 24 paź 2014

Do góry
Pozdrawiam Bogdziu
Rododendronowy ogród II. 20:32, 24 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Tegoroczne fotki wyglądają Bogdziu, jakby spłowiałe kopie zeszłorocznych. Bardzo ciekawe porównanie.
A ja dziś byłam z klasą w lesie (zajęcia artystyczne) i robiliśmy fotki. Brzozy fajnie były przebarwione na żółto. Pozachwycałam się jesienią w lesie, tylko czerwieni mi brakowało tam, gdzie byliśmy. Nie mieliśmy dużo czasu, za tydzień dzieciaki pokażą, co im się udało upolować

Uwielbiałam uczyc, patrzec jak dzieciaki mądrzeja i dorastaja. Fajne są takie zajęcia a ja nawet kólko fotograficzne przez jakiś czas prowadziłam ale wtedy zdjęcia sie wywoływało w ciemni w roztworach ,całkiem inna technologia niż teraz. Przyjemnosc z pracy z dziecmi miałam wielką do dzis lubię oglądac zdjecia i wspominac.Piękne prace bedą jestem pewna. Pozdrówka serdeczne.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 20:22, 24 paź 2014

Do góry
Viola napisał(a)

Iwonko, wiem, że niektórzy przesiewają przez plastikowe skrzynki takie od warzyw i owoców. Ja swojego kompostu w tym roku nie przesiewałam bo mój nie był zupełnie dojrzały. Dodawałam go od razu do dołków wymieszany z ziemią jak sadziłam rośliny. Danusia (Szefowa) pisała, że tak można robić. Ja po prostu potrzebowałam na już i dlatego zużyłam mój cały tegoroczny kompost w taki sposób. Ale w przyszłym sezonie powinnam mieć sporo więc spokojnie poczekam aż będzie ładny i wtedy go przesieję właśnie w skrzynce. Pomysł Danusi z sitem jest super, ale u mnie nie ma miejsca, żeby to przesiewać poza kompostownikiem. Pozdrawiam

Ja też Violu nie przesiewałam do tej pory kompostu. Mam jedną komorę, którą z dołu podkopywałam z dwóch stron, podcięliśmy deseczki z dołu. Wszystko szło od razu do ziemi. M twierdzi, że nic przerobionego nie zostało, ale wiem, że nie dotarliśmy do środka. Potrzebuję czegoś do podsypania róż na kopczyki, a nie chcę kupować już ziemi, liczę, że cosik się uzbiera i przy okazji przerzucę trochę pryzmy. Mam do upchania przy okazji 2 worki liści, to zmieszam z tym nieprzerobionym.
Ogród na glinie 20:15, 24 paź 2014

Do góry
Toszka napisała, że sosenka z lawendą ma inne ph ziemi. O tym nie pomyślałam. No i problem z tą sosenką, aby utrzymać ją w ryzach, ale przyznam, że ładnie na żwirku wygląda.
Ogródek Iwony 20:13, 24 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
o kurka to zimno u was
u nas też, ale jest +6

Teraz spadło do 0. Pochowałam fuksję i doniczkowe
Do raju daleko - u Ewy 19:54, 24 paź 2014

Do góry
Ewo, poczytałam sobie o kompoście. Ja miałam (mam ) jednokomorowy kompost, wysoki, jak u Małgosi. Wiosną chciałam się dostać do mojego złota, z dwóch stron obcięliśmy dolne deseczki i wybieraliśmy od spodu. Nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie i nie daje się przerzucać kompostu (nawet nie ma do czego). Latem zdejmowałam darń, wywróconą układałam na pryzmie, zaczęła tworzyć drugą część kompostu. Jutro wykorzystam do przesiania na odpadki skrzynię od warzywnika. Mam ochotę na 3 komory, zobaczę, co uda się zrobić.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:53, 24 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Violu, czytam o tym przerzucaniu kompostu i chyba się jutro skuszę to zrobić. Potrzebuję trochę złota do podsypania róż, po co kupować ziemię? Tylko przez co go przesiać ?

Iwonko, wiem, że niektórzy przesiewają przez plastikowe skrzynki takie od warzyw i owoców. Ja swojego kompostu w tym roku nie przesiewałam bo mój nie był zupełnie dojrzały. Dodawałam go od razu do dołków wymieszany z ziemią jak sadziłam rośliny. Danusia (Szefowa) pisała, że tak można robić. Ja po prostu potrzebowałam na już i dlatego zużyłam mój cały tegoroczny kompost w taki sposób. Ale w przyszłym sezonie powinnam mieć sporo więc spokojnie poczekam aż będzie ładny i wtedy go przesieję właśnie w skrzynce. Pomysł Danusi z sitem jest super, ale u mnie nie ma miejsca, żeby to przesiewać poza kompostownikiem. Pozdrawiam
Ogródek Iwony 19:15, 24 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Faktycznie Aniu, rzadko fotografujesz ten zakątek. Problem jeszcze w tym, że ajnejak człowiek widzi już takie rozrośnięte, piekne, a potem sadzi takie małe, tycie, to myśli, że za rzadko posadzone, że źle coś zrobił.
Posadziłam w tym roku Perovski, ma tylko 15 cm wysokości, kupiłam dwie sadzonki, a wszyscy piszą, że to wielkie urośnie. I bądź tu mądry

Bo On trudny jest w fotografowaniu, chyba że plac zabaw przestawimy na drugą stronę ale zestawienie roślin fajne.
Faktycznie trudno sobie wyobrazić, że np z trzech listków wyrośnie wielki krzak. Dlatego warto czytać jaka roślina będzie w przyszłości

u nas w tej chwili -3....
Ogródek Iwony 18:40, 24 paź 2014

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Iwonko, do przesiewania obornika ogrodnicy radzą wykorzystać plastikowe skrzynki, takie sklepowe. Jestem na bieżąco w tym temacie, to mogę doradzić

Ewo, wielkie dzięki, mam takie, to jutro pierwsze przesiewanie Chyba, że będzie zimno, to ucieknę. Nienawidzę zimna, brrrrrrrrrr...
Teraz na termometrze tylko +2 stopnie wczoraj o tej porze było +4.
Ogródek Iwony 18:38, 24 paź 2014

Do góry
Wczoraj byłam z uczniami na sesji fotograficznej - mieliśmy tylko jedną lekcję, więc tylko na obrzeżach wsi byliśmy. Fotki, jak z ogrodów, kocham te brzozy i trawy, tylko gdzie w ogrodzie to posadzić?:
Pomóżcie wyczarować mi ogród 18:32, 24 paź 2014

Do góry
Violu, czytam o tym przerzucaniu kompostu i chyba się jutro skuszę to zrobić. Potrzebuję trochę złota do podsypania róż, po co kupować ziemię? Tylko przez co go przesiać ?
Pomóżcie wyczarować mi ogród 18:29, 24 paź 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
Zajrzyj do bdan, dałam zdjecia takich kombinacji... dla dopełnienia obrazu

Toszka, u mnie też skopiowałam, chyba się nie pogniewasz?
Ogród Sylwii od początku cz.II 18:15, 24 paź 2014

Do góry
Witaj Sylwia, ciągle zaglądam do twojego ogrodu i widzę, jak cudownie rozkwita pod twoją opieką. Nie piszę, bo wstyd mi, że nie przeczytałam całego wątku , mam na to chrapkę wielką i w końcu będę musiała to zrobić. Chyba, że pomożesz i wstawisz kilka fotek typu Przed i po, jak zrobił Łukasz Nawet w donicy kamiennej porównanie rabaty zaraz po posadzeniu i obecnie wiele daje. Pozdrawiam i będę już teraz się odzywać, a przeczytam wątek w wolnych chwilach. Pozdrawiam
Masz cudowny ogród zimowy i cudowne z niego widoki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies