Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:20, 24 paź 2014

MagdalenaK8 napisał(a)
Bogdziu czy mogłabyś mi podać nazwy tych kloników dużego czerwonego i małego żółtka ? Pomimo inności kolorów pięknie...
Pozdrawiam ciepło

Ten duży to Atropurpureum a żółty to Dissektum. Polecam obydwa.
Urszulla 20:24, 24 paź 2014

Rzeczywiście Bogdziu, porównanie wyszło na niekorzyść tego roku a ja dziś się pośmiałam z Panem w warzywniczym sklepie, bo chcąc zagadać sympatycznie powiedział, że jeszcze pół roku zostało nam do wiosny. A ja na to, że to bardzo optymistyczna wiadomość i że damy radę. I dopiero był zdziwiony
Bogdzia 20:26, 24 paź 2014

Agacia napisał(a)
W sumie nigdy tak o ogrodach zimowych nie myślałam, może rzeczywiście jest w tym element sztuczności... Sądziłam, że są tworzone dla przezimowania tych roślin, które u nas nie zimują i uprawiania wynalazków z innych stref klimatycznych, czyli jakby komuś było mało naszych i odkrywał kolejne wspaniałe rośliny, to taki ogród jak znalazł... No i zimą (tylko, że dla mnie zima trwa pół roku) jak w zielonym gaju
Kto co lubi

Niewątpliwie masz rację ze egzotyczne rośliny można w nich uprawiac tak jak egzotyczne ptaki trzeba trzymac w klatkach , mnie to nie odpowiada choc nie przeszkadza mi to u innych , tak samo jak nie wyobrazam sobie w moim ogrodzie kory a w innych wcale mnie nie razi.Mam cos dla Ciebie.

Bogdzia 20:28, 24 paź 2014

Urszulla napisał(a)
Rzeczywiście Bogdziu, porównanie wyszło na niekorzyść tego roku a ja dziś się pośmiałam z Panem w warzywniczym sklepie, bo chcąc zagadać sympatycznie powiedział, że jeszcze pół roku zostało nam do wiosny. A ja na to, że to bardzo optymistyczna wiadomość i że damy radę. I dopiero był zdziwiony

Wszyscy już tęsknią do wiosny choc jeszcze zima sie nie zaczeła.Ja już oglądam wiosenne zdjeciaPozdrawiam Ulcia.
Bogdzia 20:32, 24 paź 2014

Iwk4 napisał(a)
Tegoroczne fotki wyglądają Bogdziu, jakby spłowiałe kopie zeszłorocznych. Bardzo ciekawe porównanie.
A ja dziś byłam z klasą w lesie (zajęcia artystyczne) i robiliśmy fotki. Brzozy fajnie były przebarwione na żółto. Pozachwycałam się jesienią w lesie, tylko czerwieni mi brakowało tam, gdzie byliśmy. Nie mieliśmy dużo czasu, za tydzień dzieciaki pokażą, co im się udało upolować

Uwielbiałam uczyc, patrzec jak dzieciaki mądrzeja i dorastaja. Fajne są takie zajęcia a ja nawet kólko fotograficzne przez jakiś czas prowadziłam ale wtedy zdjęcia sie wywoływało w ciemni w roztworach ,całkiem inna technologia niż teraz. Przyjemnosc z pracy z dziecmi miałam wielką do dzis lubię oglądac zdjecia i wspominac.Piękne prace bedą jestem pewna. Pozdrówka serdeczne.
Bogdzia 20:34, 24 paź 2014

yolka napisał(a)
No faktycznie nie wybarwił sie a juz liście puszcza, ja mysle, że to efekt krótkiej ub. zimy i wczesnej wiosny, u mnie niektóre rosliny np. wiciokrzew przez całą zime miał pąki liściowe, a nawet małe listki, nie zmarzł jak było styczniowe ochłodzenie, ale kwitł słabo, liscie gubi juz od początku sierpnia, a same liście mają plamy, Troche wygląda jakby był chory. Zobacze jak będzie w przyszłym roku. A może nie barwia sie liscie bo nie było dość silnych przymrozków? ale w sumie jesien we wrześniu i październiku była piękna raczej sprzyjająca kolorom.

Jolu w tym roku były bardzo duże różnice w opadach, w jednych miejscach była susza a w innych zbyt duzo wody, moim zdaniem to główna przyczyna.
Iwk4 20:35, 24 paź 2014

Pozdrawiam Bogdziu
Bogdzia 20:36, 24 paź 2014

Kasya napisał(a)
Słoneczko ładne dzisiaj, u was tez ?
A jak temperatury ? U mnie przed 8 -3
Miłego dnia

U mnie tez był ładny dziń i mimo zapowiadanego przymrozku temperatura nie spadła ponizej zera. Niestety ciepło nie było , w najcieplejszym momencie +4 stopnie w cieniu , na słońcu więcej ale u mnie termometry tylko w cieniu są.
Bogdzia 20:39, 24 paź 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Bogdziu, świetne zdjęcia porównawcze. U mnie buki były ładne jakieś dwa tygodnie temu, teraz już zrzuciły prawie liście, a berberysy jeszcze się nie przebarwiły...dziwny ten rok... Pozdrawiam

Ps
Myślę, że kiedyś zawitasz do mnie w realu

Moje buki nawet zaczęły się wybarwiac ale spadł deszcz i ten proces sie skończył , pozostałe sa zólto zielone i juz się nie przebarwia bo po przymrozkach spadną. Trudno.Mam nadzieję ze sie mi uda kiedyś wokól Krakowa polatac i do Ciebie zajrzec.Pozdrawiam.
Bogdzia 20:43, 24 paź 2014

Nikita napisał(a)
Bogdzia, zaglądam co słychać i zapytowywuję czy czasem dziś przymrozku u ciebie nie było?
U nas ledwo jeden stopień na plusie, ale słonecznie... mam nadzieję, że to jeszcze nie zima....

A zdjęcia porównawcze rewelacyjne... faktycznie w tym roku jesień się nie popisała...wolę ubiegłoroczne kolorki.
Pa pa, pozdrawiam i ciepełka życzę

Nie było u mnie przymrozku ale pewnie dziś będzie bo juz blisko zera jest. Ładnie było ale większosc dnia spedziłam w kuchni. Jak tylko nie da sie pracowac w ogrodzie to ja zaraz za kuchnię sie biore i gotuję wielkie ilości jedzenia jak dla wojska, dzis też tak było , kocioł bigosu , zapiekanka z miesa i dyni, kilka kg brukselki i fasolki i pomniejsze roboty. Gdzie ja to upcham jak już mam pełne zamrazarki??????