Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:43, 24 paź 2014

Iwk4 napisał(a)
Pozdrawiam Bogdziu

Iwonko buziaki śle.
ana_art 20:46, 24 paź 2014

Oglądam i faktycznie ten rok jakiś blady... nie wiem od czego to zależy. U mnei umbry zielone, mróz im listki zważy to pewnie zielone opadną, bo eszta już prawie łysa... tak czytam o ogrodzie zimowym i mam podobne odczucia. Robia przeciez ogrody zielone do istniejących domów, ale nie podoba mi się taki doklejony twór. Co innego jak już wcześniej jest zaplanowany duży salon z ogromnymi przeszkleniami.
Chciałam Ci powiedzieć że rH mają sporo pąków, liczę na obfite kwitnienie
Bogdzia 20:48, 24 paź 2014

Margarete napisał(a)
Ależ rzeczywiście bez porównania ....to samo miejsce o tej samej porze roku ale jakby zupełnie inne .........jaka róznica......jaka ta przyroda jest fascynująca.....ile czynnikow musi współgrać : wilgotnośc, temeratura, światło etc żeby zaszło w przyrodzie dane zjawisko....u mnie też widze róznice w wybarwaieniu sie nie tylko mojego lasu za płotem ale i moich roslin w ogrodzie, w ubiegłym roku mój klon palmowy tez był wybarwiony i piekniejszy tak samo kalina i berberys green carpet........a w tym kiepsko wybarwione są, za to ubiegłoroczny wczesny przymrozek zważył mi liscie sumaka octwowca i spadły zanim sie wybarwiły a w tym roku mogłam przez 2 tygodnie cieszyc sie ich pomaranczowo-czerwoną barwą.......
Gdyby nie Ogrodowisko to nigdy nie poczyniabym takich obserwacji....
Buziaki i miłego wekendu - ma być słonaczny choc chłodny !

Małgoś co do kolorków lasu i ogrodu mamy podobne obserwacje ale ja dzisz Tobą o czymś innym chcę pogadac. Napisałaś że pojedziesz z nami do Wojsławic między innymi na rh a ja wczoraj znalazłam rododendronowy ogród w Niemczech wcale nie tak daleko i pomyślałam żeby tą wycieczke poszerzyc o ten wielki i cudny ogród. Z łodzi do Wojsławic jedzie sie ok 4 godz, zwiedzanie i spanie gdzieś w hotelu a potem od rana do Niemiec , z Wojsławic 3 godz 40 min i powrót do Łodzi . To wielki i cudny ogród i co Ty na to?????????
Bogdzia 20:52, 24 paź 2014

ana_art napisał(a)
Oglądam i faktycznie ten rok jakiś blady... nie wiem od czego to zależy. U mnei umbry zielone, mróz im listki zważy to pewnie zielone opadną, bo eszta już prawie łysa... tak czytam o ogrodzie zimowym i mam podobne odczucia. Robia przeciez ogrody zielone do istniejących domów, ale nie podoba mi się taki doklejony twór. Co innego jak już wcześniej jest zaplanowany duży salon z ogromnymi przeszkleniami.
Chciałam Ci powiedzieć że rH mają sporo pąków, liczę na obfite kwitnienie

Ana wiem o Twoim sukcesie , byłam czytałam , gratuluje ale że mam problemy z oczami to po odpisaniu u siebie i złożeniu rewizyt już nigdzie nie wchodzę. U Ciebie byłam gdy miałam chwilowa przerwe w gotowaniu wiec sie nie logowałam . Bardzo sie cieszę z Twojego sukcesu. Ogród masz cudny wiec sie nalezało i juz. Co do ogrodu zimowego myślimy tak samo.I ogromnie mnie cieszyc bedą Twoje kwitnace rh. Buziaki.
ana_art 20:57, 24 paź 2014

Bogdzia napisał(a)

Ana wiem o Twoim sukcesie , byłam czytałam , gratuluje ale że mam problemy z oczami to po odpisaniu u siebie i złożeniu rewizyt już nigdzie nie wchodzę. U Ciebie byłam gdy miałam chwilowa przerwe w gotowaniu wiec sie nie logowałam . Bardzo sie cieszę z Twojego sukcesu. Ogród masz cudny wiec sie nalezało i juz. Co do ogrodu zimowego myślimy tak samo.I ogromnie mnie cieszyc bedą Twoje kwitnace rh. Buziaki.

Ach dziękuję I bardzo dobrze, że oszczędzasz oczy, tak trzeba!
Bogdzia 20:59, 24 paź 2014

Dorota123 napisał(a)
Czy masz Bożenko jakąś teorię od czego zależy wybarwienie drzew, bo widać różnicę i to kolosalną. Też kupiłam 4 klony w tym roku i szału nie ma , ale moje jeszcze małe.

Moim zdaniem zdecydowanie od ilości wody . Miałam trzy jednakowe klony i tak przypadkiem sie złożyło że jeden rósł w tzw dobrym miejscu a drugi na górce nad jeziorkiem , trzeci przesadziłam do pierwszego gdy ten już był dobrze zakorzeniony i ten trzeci miał niewątpliwie trudniej wywalczyc sobie miejsce. Ten w najlepszych warunkach nigdy się nie przebarwił , ten dosadzony przebarwiał sie w suche jesienie a trzeci który rósł na górce i prawie zawsze miał sucho jesienia płonął jak wielkie ognisko. Myśle ze to jest dowód najlepszy bo jak powiedziałam wszystkie były jednakowe.
Bogdzia 20:59, 24 paź 2014

ana_art napisał(a)

Ach dziękuję I bardzo dobrze, że oszczędzasz oczy, tak trzeba!

Bogdzia 21:43, 24 paź 2014

Na dobranc dzisiejsza róża.

ana_art 21:48, 24 paź 2014

Nagana Ci się należy za zaglądanie do mnie
Róża ma mój kolor, piękna...
paniprzyroda 22:02, 24 paź 2014

Bogdziu, różyczka nadrabia kolorem za resztę. U mnie nie pada, pokropiło troszkę w tygodniu, ale -4 w nocy dziś było, wyskoczyłam rano do ogrodu na chwilę, miłorząb złoty sypał liśćmi, spadały jeden po drugim. Nieczasowa jestem... opieńki, kapusta, jeszcze czosnków nie posadziłam, mam nadzieję na cieplejszy przyszły tydzień Pozdrawiam ciepło