Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 15:45, 24 paź 2014

bdan napisał(a)
No to czekam na tę podpowiedź do lawendy na suche miejsce. Myślę o podsadzeniu brzóz lewendą i co jeszcze do tego?

Bardzo mi się brzozy podobają, ale doczytałam, że one potrzebują dużo wody, a u mnie piaski I kończy mi się miejsce, a Małgosia słusznie uważa, że powinnam trochę zostawić na trawnik, tylko zadbać o dobre podłoże. Czyli u mnie dalej będzie nasypywanie "mokrej" ziemi i kompostu do użyźnienia.
Iwk4 16:06, 24 paź 2014

Toszka napisał(a)
Można pionowe berberysy wsadzić np. Maria, Erekta... można stipę dać, która podobnie jak lawenda lubi sucho...Można sedum okazałe ale o biało-zielonych liściach... problem będzie ze znalezieniem czegoś zimozielonego, bo te z natury zwłaszcza na jesieni lubią wilgoć, a lawenda akurat wtedy jej nie toleruje....
Danuś tobie pod brzozy też proponuje berberysy, ale np Orange Dream (mam go i bardzo cenię za kolory) lub Red Carpet, który to wcale nie jest "carpet" a ma wzniesione gałązki i bajecznie wygląda właśnie z trawami typu rozplenice. Mam kombinację (bez brzóz niestety) Red Carpet, rozplenice, stipy, a wyższe piętro tworzy sedum (rozchodnik okazały), które w najsuchszym miejscu wygląda najlepiej - nie rozkłada się, ma żywy zielony kolor gałązek i listków, a i kolor kwiatów jest nasycony. Sedum wraz z pęcherznicą o kolorowych liściach może bardzo ładnie współgrać... ale można tez dać klasycznie, jak szefowa robi dereń Ivory Halo...

Toszka, dzięki,że do mnie wpadasz. Twoje rady są cenne - masz duże doświadczenie, szkoda, że nie masz swojego wątku, aby co nieco inspiracji podejrzeć
Mam przy tarasie berberys kolumnowy, ale w szkółce miał tylko nazwę "kolumnowy", może pasuje do Orange dream? Zobacz:
bdan 16:08, 24 paź 2014

Iwonko u mnie zdjęci, które dała Toszka.
Zobacz sobie bo cudne
Iwk4 16:23, 24 paź 2014

bdan napisał(a)
Iwonko u mnie zdjęci, które dała Toszka.
Zobacz sobie bo cudne

Kopiuję do mnie, chyba Toszka się nie obrazi:

Toszka napisał(a)

To z wczoraj, a więc sedum już nie takie "róż"... za rozplenicą rośnie pęcherznica Diabolo... to miejsce jest ekstremalnie suche - podwyższona donica na ok 60cm(?, hm, nigdy nie mierzyłam) bez nawadniania...

Toszka napisał(a)

Znalazłam tylko jedno, wcześniejsze zdjęcie z boku, lepiej widać pęcherznicę.

Nie mam zbyt wiele zdjęć tego miejsca, bo cały czas chodzę z nią w ciąży (juz pisałam, ze u mnie przemyśliwania trwają ok 9 miesięcy), a to miejsce jest mocno niefotogeniczne, bo z wepchniętą architekturą sąsiedzką w formie starej czarnej komórki.
ana_art 16:44, 24 paź 2014

też mam połączone rozchodniki z rozplenicami i uważam ze to wdzięczny duet, w tym roku dosadziłam im jeszcze limonkowe jeżówki do towarzystwa i się zachwycałam. Niestety podobnie jak u Toszki miejsce jest ciężkie do fotografowania. Przepiękne połaczenie (tzn na dużym terenie) ma Zeta, tylko teraz gdzieś umknęła i się nie odzywa...
Iwk4 16:59, 24 paź 2014

ana_art napisał(a)
też mam połączone rozchodniki z rozplenicami i uważam ze to wdzięczny duet, w tym roku dosadziłam im jeszcze limonkowe jeżówki do towarzystwa i się zachwycałam. Niestety podobnie jak u Toszki miejsce jest ciężkie do fotografowania. Przepiękne połaczenie (tzn na dużym terenie) ma Zeta, tylko teraz gdzieś umknęła i się nie odzywa...

Faktycznie Aniu, rzadko fotografujesz ten zakątek. Problem jeszcze w tym, że jak człowiek widzi już takie rozrośnięte, piekne, a potem sadzi takie małe, tycie, to myśli, że za rzadko posadzone, że źle coś zrobił.
Posadziłam w tym roku Perovski, ma tylko 15 cm wysokości, kupiłam dwie sadzonki, a wszyscy piszą, że to wielkie urośnie. I bądź tu mądry
Ewa777 18:36, 24 paź 2014

Iwonko, do przesiewania obornika ogrodnicy radzą wykorzystać plastikowe skrzynki, takie sklepowe. Jestem na bieżąco w tym temacie, to mogę doradzić
Iwk4 18:38, 24 paź 2014

Wczoraj byłam z uczniami na sesji fotograficznej - mieliśmy tylko jedną lekcję, więc tylko na obrzeżach wsi byliśmy. Fotki, jak z ogrodów, kocham te brzozy i trawy, tylko gdzie w ogrodzie to posadzić?:
Iwk4 18:40, 24 paź 2014

Ewa777 napisał(a)
Iwonko, do przesiewania obornika ogrodnicy radzą wykorzystać plastikowe skrzynki, takie sklepowe. Jestem na bieżąco w tym temacie, to mogę doradzić

Ewo, wielkie dzięki, mam takie, to jutro pierwsze przesiewanie Chyba, że będzie zimno, to ucieknę. Nienawidzę zimna, brrrrrrrrrr...
Teraz na termometrze tylko +2 stopnie wczoraj o tej porze było +4.
ana_art 19:15, 24 paź 2014

Iwk4 napisał(a)

Faktycznie Aniu, rzadko fotografujesz ten zakątek. Problem jeszcze w tym, że ajnejak człowiek widzi już takie rozrośnięte, piekne, a potem sadzi takie małe, tycie, to myśli, że za rzadko posadzone, że źle coś zrobił.
Posadziłam w tym roku Perovski, ma tylko 15 cm wysokości, kupiłam dwie sadzonki, a wszyscy piszą, że to wielkie urośnie. I bądź tu mądry

Bo On trudny jest w fotografowaniu, chyba że plac zabaw przestawimy na drugą stronę ale zestawienie roślin fajne.
Faktycznie trudno sobie wyobrazić, że np z trzech listków wyrośnie wielki krzak. Dlatego warto czytać jaka roślina będzie w przyszłości

u nas w tej chwili -3....