Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Viola 15:58, 24 paź 2014

bdan napisał(a)
A juz Ci Violka chciałam pisać, że Toszka u mnie zdjęcia dała. Mówię Ci, leć szybko.

Cudo................!!!

No to lecę ............
O rany, jakie cudowności

Zapisałam w swoim zeszyciku, bo kurcze później zgubię tę rabatę, a tak będzie w dziale: "Brzozy"
Iwk4 18:29, 24 paź 2014

Toszka napisał(a)
Zajrzyj do bdan, dałam zdjecia takich kombinacji... dla dopełnienia obrazu

Toszka, u mnie też skopiowałam, chyba się nie pogniewasz?
Iwk4 18:32, 24 paź 2014

Violu, czytam o tym przerzucaniu kompostu i chyba się jutro skuszę to zrobić. Potrzebuję trochę złota do podsypania róż, po co kupować ziemię? Tylko przez co go przesiać ?
bdan 19:11, 24 paź 2014

U mnie mąż zrobił takie mniej więcej sito:

http://allegro.pl/sito-budowlane-do-piachu-piasku-kompostu-zwiru-20-i4674597376.html
Viola 19:53, 24 paź 2014

Iwk4 napisał(a)
Violu, czytam o tym przerzucaniu kompostu i chyba się jutro skuszę to zrobić. Potrzebuję trochę złota do podsypania róż, po co kupować ziemię? Tylko przez co go przesiać ?

Iwonko, wiem, że niektórzy przesiewają przez plastikowe skrzynki takie od warzyw i owoców. Ja swojego kompostu w tym roku nie przesiewałam bo mój nie był zupełnie dojrzały. Dodawałam go od razu do dołków wymieszany z ziemią jak sadziłam rośliny. Danusia (Szefowa) pisała, że tak można robić. Ja po prostu potrzebowałam na już i dlatego zużyłam mój cały tegoroczny kompost w taki sposób. Ale w przyszłym sezonie powinnam mieć sporo więc spokojnie poczekam aż będzie ładny i wtedy go przesieję właśnie w skrzynce. Pomysł Danusi z sitem jest super, ale u mnie nie ma miejsca, żeby to przesiewać poza kompostownikiem. Pozdrawiam
Viola 19:53, 24 paź 2014

bdan napisał(a)
U mnie mąż zrobił takie mniej więcej sito:

http://allegro.pl/sito-budowlane-do-piachu-piasku-kompostu-zwiru-20-i4674597376.html

No bo Ty masz męża stulecia
bdan 19:55, 24 paź 2014

Viola napisał(a)

No bo Ty masz męża stulecia

Viola 19:55, 24 paź 2014

Ewa777 napisał(a)

Dzięki, Violu, za te informację. Najpierw rozprawię się z opuchlakami, a potem zajmę się kompostownikiem.

No to powodzenia !
Iwk4 20:22, 24 paź 2014

Viola napisał(a)

Iwonko, wiem, że niektórzy przesiewają przez plastikowe skrzynki takie od warzyw i owoców. Ja swojego kompostu w tym roku nie przesiewałam bo mój nie był zupełnie dojrzały. Dodawałam go od razu do dołków wymieszany z ziemią jak sadziłam rośliny. Danusia (Szefowa) pisała, że tak można robić. Ja po prostu potrzebowałam na już i dlatego zużyłam mój cały tegoroczny kompost w taki sposób. Ale w przyszłym sezonie powinnam mieć sporo więc spokojnie poczekam aż będzie ładny i wtedy go przesieję właśnie w skrzynce. Pomysł Danusi z sitem jest super, ale u mnie nie ma miejsca, żeby to przesiewać poza kompostownikiem. Pozdrawiam

Ja też Violu nie przesiewałam do tej pory kompostu. Mam jedną komorę, którą z dołu podkopywałam z dwóch stron, podcięliśmy deseczki z dołu. Wszystko szło od razu do ziemi. M twierdzi, że nic przerobionego nie zostało, ale wiem, że nie dotarliśmy do środka. Potrzebuję czegoś do podsypania róż na kopczyki, a nie chcę kupować już ziemi, liczę, że cosik się uzbiera i przy okazji przerzucę trochę pryzmy. Mam do upchania przy okazji 2 worki liści, to zmieszam z tym nieprzerobionym.
Toszka 20:40, 24 paź 2014

Używam skrzynki do warzyw, bo dla mnie jest to wygodniejsze, lżejsze i ma ten plus że przesiewam bezpośrednio nad i do taczki. Wrzucam sobie widłami do skrzyneczki dwa-trzy "rzuty" i nad taczką ruchami w prawo-lewo przesiewam. W ten sposób nie tylko oddzielam drobną frakcję od grubej, ale także materiał przekompostowany od tego, który jeszcze musi popracować. Jeśli zakopczykuje się rośliny kompostem jeszcze nie przerobionym, a więc pracującym, czyli jeszcze wydzielającym ciepło, to efekt zakopczykowania będzie taki, że kompost będzie grzać podstawę i korzenie, a tym samym pobudzi roślinę do wegetacji.
Kopczykujemy dopiero jak temperatury unormują się na stałym poziomie -5. Teraz jest okres kiedy zimno hartuje rośliny i spowalnia ich procesy życiowe, a więc prowokuje do spoczynku.
Tak samo z osłanianiem roślin.