Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z platanem.

Ogród z platanem.

Viola 21:04, 21 paź 2014

Filip, a ta Twoja kalina, to co ona? Fajna jest? Ile czasu kwitnie, a jakie ma listki latem, ma owocki????
Zielona 23:46, 21 paź 2014

Przyjdę zjeść wisienkę
Mala_Mi 12:12, 24 paź 2014

Loosiuu napisał(a)

Pod jaką ziemię? Przecie ty masz cudny ogród! Arboretum!

No właśnie.. trudno nazwać ogrodem.. a na arboretum za małe...
Wybrałam tulipanowca zamiast platana.. i żałowałam.. ale w tym roku tylko tulipanowiec zachwycił kolorami, reszta drzew do do niczego. A ja drzewa sadzę dla jesieni..
Iwk4 21:18, 24 paź 2014

Filip, jak teraz twój platan wygląda? Proszę o fotki i relacje.
Madzenka 11:05, 25 paź 2014

Filipie czy wiesz coś nt platana kulistego szczepionego na pniu? Czy korona jest mniejsza, jak szybko rosnie? Zastanawiam się nad wymianą brzóz na takie platany ale .... To olbrzymie drzewa, gdyby były bardziej kuliste to mogłabym je trzymać w ryzach cięciem a pnie byłyby ozdobne na tle gabionow
Loosiuu 15:41, 25 paź 2014

Viola napisał(a)
Filip, a ta Twoja kalina, to co ona? Fajna jest? Ile czasu kwitnie, a jakie ma listki latem, ma owocki????

To kalina koralowa 'Compactum' zaszczepiona na pniu. Tnę ją na kulę, więc kwiatów ma mało. Zazwyczaj coś tam się pojawi w maju. Mam ją tylko dla przebarwienia. Jest idealnym czerwonym punktem w ogrodzie o tej porze roku. Widzę, że przez cięcie zaczęła się starzeć, więc za rok może przeprowadzę cięcie odnawiające, albo zostawię jeszcze na kilka lat i wymienię na coś innego kulistego na pniu? Nie wiem jeszcze... Nie ruszam tego miejsca. Planowałem w tym roku tam magnolię, ale przeszło mi jak przekwitły Teraz zaczyna płonąć. Jutro zrobię fotkę, bo dzisiaj pogoda beznadziejna.
Loosiuu 15:44, 25 paź 2014

Mala_Mi napisał(a)

No właśnie.. trudno nazwać ogrodem.. a na arboretum za małe...
Wybrałam tulipanowca zamiast platana.. i żałowałam.. ale w tym roku tylko tulipanowiec zachwycił kolorami, reszta drzew do do niczego. A ja drzewa sadzę dla jesieni..

Tulipanowiec jest świetnym drzewem, bo czystym. Również sadzę drzewa dla przebarwień. Dlatego w tym roku doszły grusze
Loosiuu 15:45, 25 paź 2014

Iwk4 napisał(a)
Filip, jak teraz twój platan wygląda? Proszę o fotki i relacje.

Jutro będą fotki Platan na razie zielony, tylko w środku coś tam żółknie Cały czas wygląda jak kilka stron wcześniej
Loosiuu 16:00, 25 paź 2014

Marzena2007 napisał(a)
Filipie czy wiesz coś nt platana kulistego szczepionego na pniu? Czy korona jest mniejsza, jak szybko rosnie? Zatsanwiam się ad wymianą brzóz na takie platany ale .... To olbrzymie gpdrzewa, gdyby były bardziej kuliste to mogłabym je trzymaćw ryzach cięciem a pnie byłyby ozdobne na tle gabionow

Świetny wybór! Wymieniaj jak najszybciej. Pozbycie się brzóz będzie pewnie wiązało się z rewolucją, bo korzenie mają niesamowite, ale gwarantuję, że wyjdzie na dobre! Odmiana 'Alphen's Globe' przyrasta wolniej i ma idealnie kulisty kształt. Po kilku latach osiąga 3-4 m średnicy, ale można korygować cięciem. Wymieniaj właśnie na nią. Możesz się zapytać też Marty Zielonej, bo ją ma. Nie będziesz żałować zmiany.

W Düsseldorfie jest długa aleja platanowa i co roku są mocno cięte i wyglądają oszałamiająco. One są już uformowane na kształt parasola i tylko co roku trzeba ciąć. Można kupić gotowe takie sadzonki ze stelażem. Tak to mniej więcej wygląda:
http://2.bp.blogspot.com/-zYrjgv6mOUo/T58H0Vm21OI/AAAAAAAABMg/-ZFf59vVPb8/s1600/DSC_0437.JPG
Madzenka 16:55, 25 paź 2014

M gdy usłyszał o wymianie brzóz to się wściekł.... Na szczęście mam całą zimę aby go przekonać bo sama nie dam rady ich wykopać najpierw kupię platany a potem zrobie imprezę z wykopywaniem brzóz Muszę mu zapewnić pomocników

Platany kocham milością absolutną za liście i korę!!! Muszą u mnie być