No właśnie.. trudno nazwać ogrodem.. a na arboretum za małe...
Wybrałam tulipanowca zamiast platana.. i żałowałam.. ale w tym roku tylko tulipanowiec zachwycił kolorami, reszta drzew do do niczego. A ja drzewa sadzę dla jesieni..
Filipie czy wiesz coś nt platana kulistego szczepionego na pniu? Czy korona jest mniejsza, jak szybko rosnie? Zastanawiam się nad wymianą brzóz na takie platany ale .... To olbrzymie drzewa, gdyby były bardziej kuliste to mogłabym je trzymać w ryzach cięciem a pnie byłyby ozdobne na tle gabionow
To kalina koralowa 'Compactum' zaszczepiona na pniu. Tnę ją na kulę, więc kwiatów ma mało. Zazwyczaj coś tam się pojawi w maju. Mam ją tylko dla przebarwienia. Jest idealnym czerwonym punktem w ogrodzie o tej porze roku. Widzę, że przez cięcie zaczęła się starzeć, więc za rok może przeprowadzę cięcie odnawiające, albo zostawię jeszcze na kilka lat i wymienię na coś innego kulistego na pniu? Nie wiem jeszcze... Nie ruszam tego miejsca. Planowałem w tym roku tam magnolię, ale przeszło mi jak przekwitły Teraz zaczyna płonąć. Jutro zrobię fotkę, bo dzisiaj pogoda beznadziejna.
Świetny wybór! Wymieniaj jak najszybciej. Pozbycie się brzóz będzie pewnie wiązało się z rewolucją, bo korzenie mają niesamowite, ale gwarantuję, że wyjdzie na dobre! Odmiana 'Alphen's Globe' przyrasta wolniej i ma idealnie kulisty kształt. Po kilku latach osiąga 3-4 m średnicy, ale można korygować cięciem. Wymieniaj właśnie na nią. Możesz się zapytać też Marty Zielonej, bo ją ma. Nie będziesz żałować zmiany.
M gdy usłyszał o wymianie brzóz to się wściekł.... Na szczęście mam całą zimę aby go przekonać bo sama nie dam rady ich wykopać najpierw kupię platany a potem zrobie imprezę z wykopywaniem brzóz Muszę mu zapewnić pomocników
Platany kocham milością absolutną za liście i korę!!! Muszą u mnie być