Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 17:39, 24 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
U nas nie padało, ale teraz tylko +3 stopnie. Zimno, brrrrrrrrrrr...

U mnie też już nie ma deszczu, dzisiaj słońce, ale lodowato jest też brrrrrrrrr
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 17:11, 24 paź 2014

Do góry
Ale fajnie wyszły pióropusze na tle błękitnego nieba
Ogródek Iwony 16:59, 24 paź 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
też mam połączone rozchodniki z rozplenicami i uważam ze to wdzięczny duet, w tym roku dosadziłam im jeszcze limonkowe jeżówki do towarzystwa i się zachwycałam. Niestety podobnie jak u Toszki miejsce jest ciężkie do fotografowania. Przepiękne połaczenie (tzn na dużym terenie) ma Zeta, tylko teraz gdzieś umknęła i się nie odzywa...

Faktycznie Aniu, rzadko fotografujesz ten zakątek. Problem jeszcze w tym, że jak człowiek widzi już takie rozrośnięte, piekne, a potem sadzi takie małe, tycie, to myśli, że za rzadko posadzone, że źle coś zrobił.
Posadziłam w tym roku Perovski, ma tylko 15 cm wysokości, kupiłam dwie sadzonki, a wszyscy piszą, że to wielkie urośnie. I bądź tu mądry
Ogródek Iwony 16:23, 24 paź 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Iwonko u mnie zdjęci, które dała Toszka.
Zobacz sobie bo cudne

Kopiuję do mnie, chyba Toszka się nie obrazi:

Toszka napisał(a)

To z wczoraj, a więc sedum już nie takie "róż"... za rozplenicą rośnie pęcherznica Diabolo... to miejsce jest ekstremalnie suche - podwyższona donica na ok 60cm(?, hm, nigdy nie mierzyłam) bez nawadniania...

Toszka napisał(a)

Znalazłam tylko jedno, wcześniejsze zdjęcie z boku, lepiej widać pęcherznicę.

Nie mam zbyt wiele zdjęć tego miejsca, bo cały czas chodzę z nią w ciąży (juz pisałam, ze u mnie przemyśliwania trwają ok 9 miesięcy), a to miejsce jest mocno niefotogeniczne, bo z wepchniętą architekturą sąsiedzką w formie starej czarnej komórki.
Ogródek Iwony 16:06, 24 paź 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
Można pionowe berberysy wsadzić np. Maria, Erekta... można stipę dać, która podobnie jak lawenda lubi sucho...Można sedum okazałe ale o biało-zielonych liściach... problem będzie ze znalezieniem czegoś zimozielonego, bo te z natury zwłaszcza na jesieni lubią wilgoć, a lawenda akurat wtedy jej nie toleruje....
Danuś tobie pod brzozy też proponuje berberysy, ale np Orange Dream (mam go i bardzo cenię za kolory) lub Red Carpet, który to wcale nie jest "carpet" a ma wzniesione gałązki i bajecznie wygląda właśnie z trawami typu rozplenice. Mam kombinację (bez brzóz niestety) Red Carpet, rozplenice, stipy, a wyższe piętro tworzy sedum (rozchodnik okazały), które w najsuchszym miejscu wygląda najlepiej - nie rozkłada się, ma żywy zielony kolor gałązek i listków, a i kolor kwiatów jest nasycony. Sedum wraz z pęcherznicą o kolorowych liściach może bardzo ładnie współgrać... ale można tez dać klasycznie, jak szefowa robi dereń Ivory Halo...

Toszka, dzięki,że do mnie wpadasz. Twoje rady są cenne - masz duże doświadczenie, szkoda, że nie masz swojego wątku, aby co nieco inspiracji podejrzeć
Mam przy tarasie berberys kolumnowy, ale w szkółce miał tylko nazwę "kolumnowy", może pasuje do Orange dream? Zobacz:
Ogródek Iwony 15:45, 24 paź 2014

Do góry
bdan napisał(a)
No to czekam na tę podpowiedź do lawendy na suche miejsce. Myślę o podsadzeniu brzóz lewendą i co jeszcze do tego?

Bardzo mi się brzozy podobają, ale doczytałam, że one potrzebują dużo wody, a u mnie piaski I kończy mi się miejsce, a Małgosia słusznie uważa, że powinnam trochę zostawić na trawnik, tylko zadbać o dobre podłoże. Czyli u mnie dalej będzie nasypywanie "mokrej" ziemi i kompostu do użyźnienia.
Ogród Beaty 10:49, 24 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Beatko, narzekałaś na swój ogródek, a masz dopieszczony, że tylko się wzorować. Brawo. wszystko się ładnie komponuje

Dziękuję za miłe słowa Iwonko
z tymi rabatami to jest różnie te które Danusia mi podsunęła pomysł są super i jestem z nich zadowolona a te które sama coś próbowałam to tak średnio. Mam całą zimę żeby o nich pomyśleć
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:41, 24 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Przemku, ciekawe, gdzie bransoletkę byś nosił, hi, hi ?

Nie moja kolorystyka hehehe ale zawsze można komuś podarować
Ogród prawie romantyczny 08:43, 24 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Agnieszko, dziś widziałam podjazd z takich płyt wysypany kamyczkami. Ciekawie to wyglądało, ale u siebie jednak bym się nie zdecydowała. Byłoby wyrwane z kontekstu.

Mnie nie przeszkadza, ale u mnie te płyty położone z boku ściany garażowej,w mało reprezentacyjnym miejscu
Ogród na glinie 07:39, 24 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dzięki Małgosiu za wyjaśnienia. Ten drewniany tarasik wygląda pięknie

Dziękuję
Ogródek Iwony 01:10, 24 paź 2014

Do góry
Dzięki Toszka za wskazówki. Nie pomyślałam o tym, ze lawenda z sosna inne wymagania glebowe ma. Chce tam lawende, bo sucho i słońce, szukam do niej kompana
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 00:30, 24 paź 2014

Do góry
Danusiu, znasz jakąś sosenkę, którą można nisko ciąć, by pasowała na rabatę żwirową z lawendą? Masz może jakąś inspirację?
Rododendronowy ogród II. 00:23, 24 paź 2014

Do góry
Tegoroczne fotki wyglądają Bogdziu, jakby spłowiałe kopie zeszłorocznych. Bardzo ciekawe porównanie.
A ja dziś byłam z klasą w lesie (zajęcia artystyczne) i robiliśmy fotki. Brzozy fajnie były przebarwione na żółto. Pozachwycałam się jesienią w lesie, tylko czerwieni mi brakowało tam, gdzie byliśmy. Nie mieliśmy dużo czasu, za tydzień dzieciaki pokażą, co im się udało upolować
Ogródek Ewy 00:22, 24 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wpadłam sprawdzić, co nowego. Pozdrawiam A tu smakowanie nalewek. Moja pigwa jeszcze na krzaczku, czeka na pierwsze przymrozki

U mojego sąsiada też jeszcze na krzaczku, ale on ma pigwę. Pigwowiec, który rośnie u mnie już dawno zrzucił owoce, a przy takich pogodach, gdybym pozwoliła im leżeć na ziemi to już dawno owoce by zgniły, więc nie było wyjścia.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 00:15, 24 paź 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Iwonko więcej się naoglądałem naczytałem, w końcu siostra zdeklarowała co chiała by mieć np. "oo to fioletowe ładne, a to w ciapki też" to trzeba pozmieniać no i troszke linia rabat się zmieniła.
Studiuje budownictwo ostatni rok magisterki czyli jeden mało warty papierek w kieszeni już mam (tak się złożyło, że akurat dzisiaj dyplom odebrałem), ale w tym kraju... no wiadomo Ja narzekać nie będę co ma być to będzie i nawet się zrymowało.
Miałem jeszcze odpowiedzieć na wczorajsze sprawy, ale dzisiaj już padam na twarz, jutro mam wolne(znowu) to będę miał czas

Gratuluję Łukasz "papierka" . Wiesz przecież, że są one Bardzo ważne, wiele pracy cię musiało kosztować zdobycie kwalifikacji, bo to trudny kierunek
Praca magisterska, hm ... trochę czasu minęło od mojej, wtedy się ręcznie pisało "oryginał", kolega kupił komputer specjalnie do napisania pracy, przepisał mi też, a rysunki wszystkie musiałam nanosić ręcznie rapitografem do 3 egzemplarzy To były czasy... oryginał 144 strony rękopisu mam do dziś
Nie dziwię się, ze padasz dziś, nie martw się, jutro też jest dzień

Ogródek Janiny 00:05, 24 paź 2014

Do góry
Hej Janino, skąd jest inspiracja twojego przedogródka? Czy to projekt szefowej, czymoże zainspirowałaś się czyimś ogrodem?
Ogród prawie romantyczny 23:58, 23 paź 2014

Do góry
Napia napisał(a)

Podejrzewam, że możesz mieć rację Jak widać na zdjęciu, nie pielę
Pielęgnację trawnika zostawiam mężowi

Agnieszko, dziś widziałam podjazd z takich płyt wysypany kamyczkami. Ciekawie to wyglądało, ale u siebie jednak bym się nie zdecydowała. Byłoby wyrwane z kontekstu.
Ogródek Ewy 23:55, 23 paź 2014

Do góry
Wpadłam sprawdzić, co nowego. Pozdrawiam A tu smakowanie nalewek. Moja pigwa jeszcze na krzaczku, czeka na pierwsze przymrozki
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 23:51, 23 paź 2014

Do góry
U nas nie padało, ale teraz tylko +3 stopnie. Zimno, brrrrrrrrrrr...
W moim małym ogródeczku - Dorota 23:48, 23 paź 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Ewa piękną paczkę Ci zrobiła Też bym skakał do nieba z radości

Lampiony są niesamowite Wprowadzaja romantyczny nastrój

Pozdrawiam

Przemku, ciekawe, gdzie bransoletkę byś nosił, hi, hi ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies