Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

MagdalenaK8 21:23, 23 paź 2014

Bogdziu czy mogłabyś mi podać nazwy tych kloników dużego czerwonego i małego żółtka ? Pomimo inności kolorów pięknie...
Pozdrawiam ciepło
Agacia 00:12, 24 paź 2014

W sumie nigdy tak o ogrodach zimowych nie myślałam, może rzeczywiście jest w tym element sztuczności... Sądziłam, że są tworzone dla przezimowania tych roślin, które u nas nie zimują i uprawiania wynalazków z innych stref klimatycznych, czyli jakby komuś było mało naszych i odkrywał kolejne wspaniałe rośliny, to taki ogród jak znalazł... No i zimą (tylko, że dla mnie zima trwa pół roku) jak w zielonym gaju
Kto co lubi
Iwk4 00:23, 24 paź 2014

Tegoroczne fotki wyglądają Bogdziu, jakby spłowiałe kopie zeszłorocznych. Bardzo ciekawe porównanie.
A ja dziś byłam z klasą w lesie (zajęcia artystyczne) i robiliśmy fotki. Brzozy fajnie były przebarwione na żółto. Pozachwycałam się jesienią w lesie, tylko czerwieni mi brakowało tam, gdzie byliśmy. Nie mieliśmy dużo czasu, za tydzień dzieciaki pokażą, co im się udało upolować
yolka 07:38, 24 paź 2014

No faktycznie nie wybarwił sie a juz liście puszcza, ja mysle, że to efekt krótkiej ub. zimy i wczesnej wiosny, u mnie niektóre rosliny np. wiciokrzew przez całą zime miał pąki liściowe, a nawet małe listki, nie zmarzł jak było styczniowe ochłodzenie, ale kwitł słabo, liscie gubi juz od początku sierpnia, a same liście mają plamy, Troche wygląda jakby był chory. Zobacze jak będzie w przyszłym roku. A może nie barwia sie liscie bo nie było dość silnych przymrozków? ale w sumie jesien we wrześniu i październiku była piękna raczej sprzyjająca kolorom.
Kasya 09:06, 24 paź 2014

Słoneczko ładne dzisiaj, u was tez ?
A jak temperatury ? U mnie przed 8 -3
Miłego dnia
AgnieszkaW 09:24, 24 paź 2014

Bogdziu, świetne zdjęcia porównawcze. U mnie buki były ładne jakieś dwa tygodnie temu, teraz już zrzuciły prawie liście, a berberysy jeszcze się nie przebarwiły...dziwny ten rok... Pozdrawiam

Ps
Myślę, że kiedyś zawitasz do mnie w realu
Nikita 09:46, 24 paź 2014

Bogdzia, zaglądam co słychać i zapytowywuję czy czasem dziś przymrozku u ciebie nie było?
U nas ledwo jeden stopień na plusie, ale słonecznie... mam nadzieję, że to jeszcze nie zima....

A zdjęcia porównawcze rewelacyjne... faktycznie w tym roku jesień się nie popisała...wolę ubiegłoroczne kolorki.
Pa pa, pozdrawiam i ciepełka życzę
Margarete 10:07, 24 paź 2014

Ależ rzeczywiście bez porównania ....to samo miejsce o tej samej porze roku ale jakby zupełnie inne .........jaka róznica......jaka ta przyroda jest fascynująca.....ile czynnikow musi współgrać : wilgotnośc, temeratura, światło etc żeby zaszło w przyrodzie dane zjawisko....u mnie też widze róznice w wybarwaieniu sie nie tylko mojego lasu za płotem ale i moich roslin w ogrodzie, w ubiegłym roku mój klon palmowy tez był wybarwiony i piekniejszy tak samo kalina i berberys green carpet........a w tym kiepsko wybarwione są, za to ubiegłoroczny wczesny przymrozek zważył mi liscie sumaka octwowca i spadły zanim sie wybarwiły a w tym roku mogłam przez 2 tygodnie cieszyc sie ich pomaranczowo-czerwoną barwą.......
Gdyby nie Ogrodowisko to nigdy nie poczyniabym takich obserwacji....
Buziaki i miłego wekendu - ma być słonaczny choc chłodny !
Dorota123 20:14, 24 paź 2014

Czy masz Bożenko jakąś teorię od czego zależy wybarwienie drzew, bo widać różnicę i to kolosalną. Też kupiłam 4 klony w tym roku i szału nie ma , ale moje jeszcze małe.
Bogdzia 20:18, 24 paź 2014

hanka_andrus napisał(a)
Moje buki w lesie, dopiero się zaczynają przebarwiać, może załapię się na jakieś zdjęcia w czasie spacerów . A topole i lipy już zgubiły odzienie,
Brzozy w 60 % tez łysawe.
Dziwnie ze wszystkim tej jesieni.
Mimo,że nie masz ognistych kolorów, to i tak jest kolorowo. Kolorowo Inaczej.