Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

Ogród irci 11:14, 15 sty 2012

Do góry
Sebek, dzięki za super zdjęcie. Myślę, że fajnie mogłoby to wyglądać jak narysowałeś, gdyby to był trochę szerszy kawałek. A z tyłu domu jest zaldwie 4,5m szer., w tym już mieszczą się nasadzenia pod samym domem. Faktycznie, niewielkie pole do popisu......

Paweł - dzięki za opinię . Coraz bardziej skłaniam się, zeby zostawić go jednak samemu sobie. A ten dalszy kawałek ze żwirkiem to już część sąsiada. Oddziela nas żywopłot posadzony jesienią, więc trudno go jeszcze dojrzeć.
Tatarak i konwalnik wygladają super w duecie!!!!! Może wykorzystam to w swoim przedogródku? Jest tam trochę iglaków, skalniak, róże, lawenda.... Mam o czym myśleć w te ciągle długie wieczory
Testowe dodawanie zdjęć 22:38, 11 sty 2012

Do góry
Witaj Agnieszko! Ja też jestem tu od niedawna
Czekam z niecierpliwością na odwiedziny w Twoim ogródku - skalniak wygląda ciekawie
Ogród w Tarnowie 22:03, 11 sty 2012

Do góry
Rysiu - już nawt nie napiszę co myślę o Twoim ogrodzie ( a fu takie cóś stworzyć - wstydziłbyś się ) Ale mimo to zapytowuję Cię o kilka słów na temat roślin na tych rabatach , czy są wieloletnie , kiedy się je sadzi ( sieje ?)
Richie napisał(a)
Weekend pracowicie spędziłem w ogrodzie w Wysowej,gdzie jedna część została ukończona /skalniak/. Następny etap to sadzenie 40 thuji przy ogrodzeniu....

Wizytówka - Ogród w Tarnowie 19:27, 11 sty 2012

Do góry
Ogród w Tarnowie

Witam wszystkich odwiedzających mój ogród fragmentem wiersza Czesława Miłosza:

Ogrody, piękne moje ogrody!
Takich ogrodów nie znajdziesz na świecie.
Ani tak czystej, wiecznie żywej wody,
Ni takiej wiosny, zatopionej w lecie.

Ogród w tym kształcie powstał kilka lat temu.Jego "wizytówką" jest ogród wodny z kaskadami i karpiami koi.Jest też "domek ogrodnika",lustro,kaskadowy skalniak,gejzer i fontanny.

Wiosna
To najpiękniejsza pora roku w ogrodzie,rośliny budzą się do życia i zachwycają kolorami.

Ogród u stóp klasztoru 22:39, 04 sty 2012

Do góry
alinak napisał(a)
w zimie muszę nadrobić zaległości ogrodowiskowe . ,ale nie za dużo , bo są jeszcze inne przyjemności . jestem wielką miłośniczka muzyki na żywo i mało kiedy odpuszczam dobre koncerty ,więc czas dzielę miedzy te dwie pasje . a jeszcze obowiązki względem kręgosłupa .......czasu brakuje , a przecież trzeba pracować

Witaj Alino. Dołączam do fanek muzyki i koncertów. Gdzieś wcześniej był post od Tyny też muzycznej. Wybierasz się na jakiś koncert w najbliższym czasie?
A co do Twojego ogrodu, bardzo mi się podoba. Siedzę już trzeci wieczór i chłonę strona po stronie. Niezła pomoc przy komponowaniu własnych nasadzeń. Urzekły mnie u Ciebie m.in. klon purpurowy, perukowiec Golden Spirit (koniecznie zdaj relację jak przezimował), rozplenice cudowne, tojeść orszelinowata - pierwszy raz o niej usłyszałam i bardzo mi się spodobała, Oj wiele tu ciekawych roślin i kompozycji. Skalniak bardzo zyskał po podsadzeniu żółtą tawułą. Pisałaś, że rozchodnik vageriata pokłada się i będziesz przesadzać. Ja właśnie chciałam go u siebie dosadzić, czyli lepiej nie - nie sprawdza się? Twoja tojeść - marzenie. Ile sztuk tam rośnie?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:07, 03 sty 2012

Do góry
Teraz wiosenny skalniak i inne drobiazgi wiosenne, które u mnie na razie nie mają szans na przetrwanie. Może na emeryturze...

Początki skalniaka

A tu już trochę dojrzał

W ogrodzie u Aguniady 16:24, 03 sty 2012

Do góry
Danusiu, sprawdzałam dziś poziom wody - znowu dużo brakuje... w ostateczności z oczka powstanie skalniak, ale byłoby mi bardzo żal je zasypywać... rośliny wodne ładnie się już rozrosły, całość wpasowała w krajobraz... przy okazji - ryby się obudziły i szaleją na całego...
Gabrysiu, dzięki - fajnie, że Ci się podoba! przed rozpoczęciem prac w ogrodzie zasięgałam rady znajomej co do doboru niektórych roślin - mam trudną glebę, piaszczysto-gliniastą - i dużo mi to dało... teraz mam już trochę doświadczenia, a i takie miejsca jak Ogrodowisko są bardzo pomocne
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 17:52, 02 sty 2012

Do góry
acha - napisz czy płotek oddzielający chodnik od placu przed tarasem chcesz zachować ?

- pod samym tarasem podoba mi się ta kosodrzewina . tam z boku jest brzydki jałowiec . .
dołożyłabym tam hortensje i na zmianę jeszcze jedna kosodrzewina a między coś strzelistego .....?

- wiem że to dużo pracy , ale ja bym ten skalniak zlikwidowała . otrzymasz piękne miejsce do podziwiania widoków z tarasu .

-bon-sai , miałam na myśli tę thuję . skrócić trochę i uformować . zostawić jako soliter

- jałowce z środka placu -nie wyrzucać , są ładne i duże . bez problemu je przesadzisz . dałabym je bokiem jak zrobisz ekran ( żywopłot)
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 14:27, 31 gru 2011

Do góry
Powstał także skalniak na południowej ścianie domu

pierwsze nasadzenia tak wyglądały - nie kupowałem tam roślin - zostały z dawnego skalniaka lub je otrzymałem

Powoli rośliny zaczęły zarastać - lecz na wiosnę wszystko będzie zmienione

Ogród po zaledwie kilku miesiącach przerósł moje oczekiwania - nie przypuszczałem, że rośliny tak bardzo się rozrosną
Najlepszym na to przykładem są chyba żurawki

Znowu zmiany - czyli mini ogród w angielskim stylu 01:49, 30 gru 2011

Do góry
Wzór na tę drugą już jest.
No trudno - pogodzić się trzeba ze skalniakiem, ale niekoniecznie to skalniak musi być.
Znowu zmiany - czyli mini ogród w angielskim stylu 23:28, 29 gru 2011

Do góry
Sebciu, ja muszę powtórzyć za Gabrysią i Danusią - jak Gertruda to Gertruda. Albo skalniak. No nie może być tak, że jest jakiś beton niepotrzebny w ziemi a T na niego sypiesz ziemię? Ja kobitka - kopałam kilofem pod cisy na ekran przy bramie automatycznej (zgodnie z zaleceniami Danusi) głęboki rów i tam było wszystko ..... . Tylko Ty musisz być przekonany do tego rozwiązania ideologicznie. Nie poddawaj się!
Znowu zmiany - czyli mini ogród w angielskim stylu 17:52, 29 gru 2011

Do góry
Urobiłem-nie urobiłem musowo trzeba rabatę poszerzyc i wywalić kamienie.
Albo skalniak albo Gertruda, co wybierasz?
U Przemka w ogrodzie. 10:12, 29 gru 2011

Do góry
Witam Gości.
Miło mi, że moje ogrodowe poczynania spotkały się z pozytywnym odbioremDziekuję za odwiedziny i zapraszam.

W tym roku ostatnie więsze zadanie przed zimą, to była przemiana skalniaka który był kiedyś typowy małe roślinki, kamienie z biegiem czasu wszystko nie tak się rozrosło jak powinno a mnie zabrakło nerw i cierpliwości do tych tyci bylinek. W ogrodzie stosuję kamienie których mam pod dostatkiem sa moje własne i darmowe wiec dlatego tyle ich w ogrodzie, z czasem zauważyłem że właśnie dzieki temu że są jednakowe,(co kiedyś mnie raziło) stworzyły charakrer ogrodu i element łączący wszystko w całość.

Skalniak teraz będzie iglakowy wiosną przybędzie jeszcze kilka roślin i drobne poprawki, obecnie tyle zrobiłem.

Późna jesień

Wczesna jesień w tym samym miejscu.

Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 19:51, 22 gru 2011

Do góry
Sen z powiek spędza mi przedogródek za drewnianym płotkiem. Na środku był skalniak – jest tam podwyższenie i wielkie kamienie, które chciałabym wykorzystać bo w sumie nie uśmiecha mi się przenosić tego wszystkiego. Posadzone tam krzewy jednak tak się rozrosły, że całość nie wygląda najlepiej i jest do totalnej modernizacji… Zupełnie nie mam pomysłu co z tym zrobić… Tym bardziej, że nie jestem fanką typowych skalniaków. Może jakieś trawy tam dać? Które krzewy zachować? Kurczę, jestem w kropce.
Ogólnie nie mam pojęcia jak zagospodarować tą całą ogrodzoną przestrzeń…

Dodatkowo od strony sąsiada chciałabym zlikwidować znajdującą się tam „wystawkę” - czyli posadzone w 2 rzędach krzewy.
Rosną tam m.in. 2 ogniki, które chciałabym zachować na ich miejscu bo przeraża mnie trochę wizja przesadzania tak strasznie kolczastych krzewów. Może dać za nimi niski (góra do 1,60m – tylko żeby odrobinę zasłonić widoki od sąsiada i zrobić barierę dla kur, które ciągle przechodzą do mnie) żywopłot z choiny kanadyjskiej? Jak by to wyglądało?
No i muszę znaleźć jakiś sposób na ukrycie tych betonowych płyt od studzienki.

Na wiosnę mój TŻ chce na wiosnę poprawić i podłączyć elektrykę w przedogródku więc gdybym miała plan nasadzeń można by coś było jeszcze pozmieniać. Tylko, że ja nie wiem jak się za to zabrać…
Myślałam też żeby wykorzystać jeden z kamieni na skalniaku (lub jakiś inny, na działce mam je porozstawiane w wielu miejscach) i zrobić źródełko-ciurkadełko. Kule podobają mi się bardzo, ale myślę, że w moim przypadku i w tamtym miejscu lepiej będzie wyglądać taki zwykły, nieoszlifowany kamień.

Poniżej zdjęcia poglądowe. Jak tylko znajdę trochę czasu postaram się narysować plan jak to teraz wygląda.

Piwniczka w ogrodzie 19:41, 11 gru 2011

Do góry
a to u mnie...

z tyłu piwniczki też jest skalniak...
Metamorfozy ogrodowe 10:50, 11 gru 2011

Do góry
Richie napisał(a)
Metamorfoza części mojego ogrodu - skalniak

Ogród w Tarnowie 10:50, 11 gru 2011

Do góry
Richie napisał(a)

Pozwolę sobie skopiować do wątku ogrodowe metamorfozy
Ogród w Tarnowie 00:00, 11 gru 2011

Do góry

Do poprawki 15:44, 06 gru 2011

Do góry
Witam,

mam na imię Gośka, mieszkamy pod Wrocławiem.
Poczytałam i pooglądałam sobie Was.Zazdroszczę takich ładnych ogrodów.A ogrody Danusi-Gardenarium w ogóle zapieraja dech.

Ogródek koło budującego się domu zakładam od 3 lat.Chociaż pierwsze drzewka wsadzone już były w 2005.Chciałabym ogród naturalny, z mnóstwem kwiatów.
Działka ma 15 arów, więc mam dużo miejsca i dożo roboty.Ale ja to lubię.Dzięki pomocy przyjaciół i rodziny udało mi się trochę uzyskać roślinek za darmo(z ich ogródków oczywiście), większość kupuję.Już nie starcza pieniędzy na profesjonalny projekt, więc czyta, podglądam.Teraz już jestem trochę mądrzejsza, trochę inaczej bym obsadziła rabaty ale cóż...Przesadzam i przesadzam...
Okazało się, że największym problemem oprócz gleby, która jest piaszczysta, sucha, są przeciągi.Przez to też dużo roślin przemarza.
Narysowałam jak wygląda plan, mniej więcej, działki.

Nie wiem czy coś widać?
Od północy, w cieniu jest przedogródek

Są tu tylko na razie:świerk conica i trzmieliny.Widać, że płytko pod ziemią płyta od oczyszczalni ścieków, chce nad nią posadzić barwinek.Pod płotem będzie cis, no i coś tu muszę jeszcze wymyślić....Jest tu prawie cały dzień cień, wiec planuje hortensje i różaneczniki.
Teraz rabata wschodnia - bardzo długa

Tu widać kawałek tarasu od strony wschodniej.Też muszę coś zaplanować pod domem, koło tarasu..
Wizję mam, poradzę się Was czy może tak być..

Pomiędzy domami jest placyk zabaw dla dziecka mojego/i innych dzieci:

Jeszcze się buduje..
A obok rosną:brzoza, klon czerwony i orzech, oraz stoi karmnik i donica z kamienia

Wszystko lepiej wygladało latem..

Jest jeszcze skalniak

Jak widać jesteśmy w trakcie prac nad trawnikiem, więc tej ohydnej zielonej opaski nie będzie później widać jak się nawiezie ziemi.
Dalej za domem gospodarczym, od południa działki jest sado-warzywnik

Są porzeczki, agrest, jeżyny, maliny, warzywa kilkanaście drzewek owocowych.
Całkiem od południa jest rabata południowa

Jak widać są tu zdjęcia i teraźniejsze i z lata.
Generalnie pod siatką i od strony wschodnie i południowej nasadzone są krzewy liściaste iglaste 2 metrowe lub wyższe, 2 sosny, jarzębina, 2 leszczyny.W drugim rzędzie idą mniejsze roślinki:krzewy, byliny itp.
Jest tego już dużo chociaż nie widać.
Od zachodu mam wąski pasek rabatki.Posadziłam lawendę a na siatkę puściłam wiciokrzew pomorski

To tyle.Będę pokazywać co planuję zrobić i mam nadzieję, że coś mi doradzicie, skrytykujecie.
Proszę mówić co poprawić, żeby poprawić wygląd mojego ogrodu, bo wcale nie jestem zadowolona z niego.
Będę wdzięczna za każdą radę.
Pozdrawiam
Świerk kłujący - Picea pungens 22:38, 03 gru 2011

Do góry
Też mam taki okaz świerka srebrnego, zaczął trzy lata temu chorować, brązowiały i opadały igły. Radziłam się leśników, czytałam fora i artykuły, a tam dowiedziałam się, że nie ma ratunku, że trzeba ściąć. Było mi go żal, aż któregoś dnia wracam z pracy a świerk ma goły pień na wys. 1,5 metra, zadowolony M mówi; zobaczymy jak sobie poradzi i wyobraźcie sobie, że odżył, zagęścił się, a pod nim zrobiłam skalniaczek Pod wpływem Ogrodowiska postanowiłam na wiosnę skalniak zlikwidować a posadzić hosty, to już postanowione
Zamysł taki sam sam jak u Ciebie Zbyszku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies