Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

Nasz mały raj na ziemi :) 10:30, 10 lis 2011

Do góry
Wiosną udało się nam troszkę uporządkować teren wokół domu i posadzić pierwsze roślinki... Teraz już wiem że były to przypadkowe nasadzenia nie do końca przemyślane... ale dzięki Wam wiem już jak to troszkę doprowadzić do porządku.... Pomysły już są ale liczę też na Waszą pomoc....

Przed domkiem mamy studnię do której musi być cały czas dostęp dlatego postanowiliśmy ją obudować, obok powstała mała rabata.

Jeśli macie jakieś pomysły żeby ją troszkę ulepszyć to bardzo proszę. Rabatka będzie trochę przedłużona przed studnię. Chcę ją otoczyć niskim bukszpanem. Sadzonki mam już porobione ale będę musiała jeszcze dokupić.

Obecnie rabatka wygląda tak.....

Po drugiej stronie wejścia rabata z wierzbą Hakuro, trzmieliną na pniu, rhododendronami i azaliami. Na końcu skalniak. W tym miejscu powstanie kącik z ławeczką i małym stolikiem na poranną kawusię.
To zdjęcie z wczoraj z moimi pierwszymi kancikami... Nie wyszły rewelacyjnie ale uczę się Mąż zrobił mi nóż do cięcia darni pasujący do kija z Gardena

Zastanawiam się czy tutaj też zrobić obrzeże z bukszpanu żeby nawiązać do rabaty po drugiej stronie czy może zawijasy pomiędzy roślinkami na pniu. Chce tam dosadzić jeszcze jedną trzmielinę. O kulach z cisa mogę na razie pomarzyć ale może kiedyś... Jak pożegnamy się z kredytem....

To ławeczka do wspomnianego wyżej kącika zrobiona przez nas samodzielnie Obok duży pień który będzie służył za podręczny stolik.

O....! 18:36, 06 lis 2011

Do góry
Marzenko,

Podziwiam Twoj ogrod. Jest tak niebanalny, uroczy, naturalny. Te widoki, ten taras, skalniak, murki, piwniczka.... Nieprawdopodobnie klimatyczne miejsce. A jak to wszystko utrzymane, czysciulenkie.
Nie wyobrazam sobie jak cudownie jest mieszkac w takim miejscu. Musiszbyc niezwykle szczesliwym czlowiekiem Marzenko.
Wielki uklon w Twoim kierunku, za piekno jakim sie otaczasz, za pasje, za to jak wtopilas swoj ogrod w naturalna przestrzen i za to jak utrzymujesz ten ogrom ziemi
Jestem pelna podziwu. Gratuluje i serdecznie pozdrawiam
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:29, 01 lis 2011

Do góry
Sadzonki od cioci - wysokie astry, rozchodnik biały (niski, płożący na skalniak), jeszcze coś niezidentyfikowanego wsadziłam-przy tarasie (w pustawej już "przechowalni"). Na wiosnę muszę się tam na coś zdecydować i zrobić jakieś jednorodne nasadzenia. Albo zostawię jak jest - misz-masz, kolorowo i bardzo zróżnicowanie

Obcięłam ostatnie, żółte i zmarznięte liście funkiom. Wyjęłam agapanty i canny z doniczek, przesypałam torfem i zimować będą na nieogrzewanym strychu/poddaszu. Mam nadzieję skutecznie

Pięknie przebarwiły się na żółto róże (pomarszczone, jadalne), a na czerwonawo nowo nabyte wiśnie umbraculifera. Pogoda piękna, dzieć nie chce wyjść na spacer:/ sama pójdę chyba zrobić jakieś fotki.
O....! 07:09, 25 paź 2011

Do góry
Marzenko u Ciebie to prawdziwy skalniak!!!!! i jak się w wtopił w otoczenie
Ogród na 300 metrach kwadratowych 18:06, 16 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Taki ogródek wiesz przecież, że da się zrobić

Danusiu, już mi pomysły kiełkują w głowie, a małe notatki rysunkowe mam porozrzucane to tu to tam.
Na razie balkon uprzątnięty (w miarę), pojawiły się już nawet pierwsze rośliny.

Widoki za okem coraz bardziej jesienne, ale ja lubię jesień.

W mojej wiejskiej posiadłości trwają przygotowania do zimy. Dalie wykopane,

doniczki z roślinami, którym nadal nie znalałam docelowego miejsca w ogrodzie zadołowane i umyte (po zadołowaniu).

Zadłowałam także donice (duże czarne, plastikowe) z posadzonymi tulipanami - to z myślą o wiosennych aranżacjach na balkonie i mój mini-skalniak z rojnikami w doniczce.

Ogród Bożeny i Darka 18:33, 15 paź 2011

Do góry
Domi napisał(a)
Witaj Bożeno. Bardzo ładny skalniak i linia ścieżki. Kącik z hamakiem wygląda świetnie. Czekam na zdjęcia oczka wodnego.

Witaj Domi oto moje nowe oczko ) odczuwam niedosyt w jego roślinności ale...coś w przyszłym roku udoskonale )
Jedno czego nie wiem to czy te roślinki w oczku są wieloletnie czy raczej jeden sezon i koniec???
Ogród Bożeny i Darka 18:14, 15 paź 2011

Do góry
Witaj Bożeno. Bardzo ładny skalniak i linia ścieżki. Kącik z hamakiem wygląda świetnie. Czekam na zdjęcia oczka wodnego.
Ogród Bożeny i Darka 17:34, 15 paź 2011

Do góry
Przyszła wiosna i priorytetem był dach nad głową )
No i powstał sobie domek - radość była ogromna )
jednak po tych wszystkich perypetiach z chwastami, ugorem itd. mój mąż oświadczył nic tylko trawa! mam dosyć pracy!
) i tak wiedziałam że nie o to chodzi więc małymi kroczkami stworzyłam rękami mojego męża skalniak który widać na zdjęciu no posadziłam kilka iglaczków

dzisiaj kiedy iglaki są już piękne i nie wyglądają jak samosiejki moim marzeniem jest ich perfekcyjne uformowanie jak to robi Pan Bogdan ) na tym forum - naprawdę jestem pod wrażeniem
Ogród Grażki 21:46, 14 paź 2011

Do góry
To dodam jeszcze kilka zdjęć.
Zaniedbany skalniak z ziemi z wykopu pod basen. W przyszłym roku się za niego wezmę.

[
Zielony dach ekstensywny na śmietniku lub innej małej budowli 11:58, 10 paź 2011

Do góry
haika napisał(a)
A może skalniak zrobię na dachu .....

Trzeba zrobić sklepienie ze spadkiem i w najniższym miejscu odpływ, specjalną studzienkę

Potem obwódkę z deski szerokiej i maskowanie z blachy lub obmurowanie wieńca. Ten zielony dach trzeba zrobić technologią zielonego dachu. Najpierw wykleić szczelnie hydroizolację (EPDM) i drożny odpływ nadmiaru wody.
Potem warstwy wg technologii ZinCo.
Na to ziemię i rośliny. To nie będzie typowy skalniak, ale zielony dach ekstensywny z zastosowaniem roślin skalnych, jak zrobiłam tutaj.

Tutaj mój zielony dach na śmietniku, widać deskę

a tu deska obrobiona blachą

A tu przekrój zielonego dachu

Ogród Haiki 11:47, 10 paź 2011

Do góry
haika napisał(a)
A może skalniak zrobię na dachu .....

Trzeba zrobić sklepienie ze spadkiem i w najniższym miejscu odpływ, studzienkę specjalną.
Potem obwódkę z deski szerokiej i maskowanie z blachy lub obmurować wieniec. Ten zielony dach trzeba zrobić technologią zielonego dachu. Najpierw wykleić szczelnie hydroizolację (EPDM) i drożny odpływ nadmiaru wody.
Potem warstwy wg technologii ZinCo.
Na to ziemię i rośliny. To nie będzie typowy skalniak, ale zielony dach ekstensywny z zastosowaniem roślin skalnych, jak zrobiłam tutaj.

Jednak kiedyś mi przyznasz rację, że ograniczenia są konieczne, miejsce w ogrodzie się kurczy i go brakuje niestety. Wszyscy kochający rośliny tego nie lubią, ja też

A tu przekrój zielonego dachu

O....! 19:26, 08 paź 2011

Do góry
marzena napisał(a)
to te moje wczorajsze zakupy

- 2 klony palmowe Atropurpureum - z 'polecenia' Kasi
-2 trzmieliny oskrzydlone - z inspiracji fotką Danusi z Sosnowa
-2 cisy Aureum - po rozmowach z Martą
oraz po 3 okazy roślin płożących na górkę -skalniak : tawułki płożące żółte ( piękne), irgi płożące, jałowiec green carpet i jeszcze 3 hebe ( interesujaca odmiana o ciekawych lila kwiatach)

No to mamy zakupy podpisane w jednym miejscu
Jak ja lubię takie widoki Piękne rośliny.
O....! 22:23, 07 paź 2011

Do góry
Ewo, ale trafiłaś do mnie, miło mi

a dzisiaj zrobiłam takie zakupy, z których jestem zadowolona - bo nabrałam ochoty po oglądaniu i omawianiu różnych piękności na Ogrodowisku
- 2 klony palmowe Atropurpureum - z 'polecenia' Kasi
-2 trzmieliny oskrzydlone - z inspiracji fotką Danusi z Sosnowa
-2 cisy Aureum - po rozmowach z Martą
oraz po 3 okazy roślin płożących na górkę -skalniak : tawułki płożące żółte ( piękne), irgi płożące, jałowiec green carpet i jeszcze 3 hebe ( interesujaca odmiana o ciekawych lila kwiatach)
no, nie zdążyłam tego sfotografować - było już zbyt późno
Ogród z lustrem 10:44, 04 paź 2011

Do góry
Ja też zarażam znajomych i rodzinkę tą fascynacją ogrodami. Pod moim wpływem kuzynka rozwaliła nieciekawy skalniak. Pierwszy mały sukcesik
Pogaduchy skowronków 09:31, 01 paź 2011

Do góry
A ja uciekam na skalniak ...... Piękny dzień więc nie sposób tego nie wykorzystać .... buziaki i pozdrowionka od Sylwiątka
Ogród Sylwii od początku :) 16:38, 29 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Sylwia Ty lepiej nic nie podważaj... Niby nic "takie turlanie" a;e uwierz mi, że to Ci wylezie... Wiem coś o tym bo sama "przenosiłam" głazy na skalniak w Kubusiowie. Już NIGDY, PRZENIGDY nie będę tego robić

Mylisz się Gosiu, tutaj używa się "głowy" a nie mięśni. Jednym paluszkiem, żadnego wysiłku. Musisz przyjść do Witka na przeszkolenie.

Poczytaj o dźwigniach
Dźwignia — jedna z maszyn prostych, których zadaniem jest uzyskanie działania większej siły przez zastosowanie siły mniejszej.

a tutaj jest więcej o maszynach prostych

Danuś ja wiem, wiem Mój Teść to specjalista od tego....a ja, niespokojna i niecierpliwa dusza jestem
Ogród Sylwii od początku :) 13:08, 29 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Sylwia Ty lepiej nic nie podważaj... Niby nic "takie turlanie" a;e uwierz mi, że to Ci wylezie... Wiem coś o tym bo sama "przenosiłam" głazy na skalniak w Kubusiowie. Już NIGDY, PRZENIGDY nie będę tego robić

Mylisz się Gosiu, tutaj używa się "głowy" a nie mięśni. Jednym paluszkiem, żadnego wysiłku. Musisz przyjść do Witka na przeszkolenie.

Poczytaj o dźwigniach
Dźwignia — jedna z maszyn prostych, których zadaniem jest uzyskanie działania większej siły przez zastosowanie siły mniejszej.

No proszę ..... mamy Gosiu literaturę na wieczór do poczytania
Ogród Sylwii od początku :) 13:01, 29 wrz 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)

Poczytaj o dźwigniach

Ogród Sylwii od początku :) 11:59, 29 wrz 2011

Do góry
Japoński ogródek Anety 16:14, 27 wrz 2011

Do góry
A tu jeszcze róża dziadka Olka, kwitnąca 2 raz:

A teraz nie wiem co to. Zdobyłam na spacerze, było w trawie. Posadziłam, rośnie. podobne do domowego kalanchoe. To chyba raczej na skalniak?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies