Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:53, 21 wrz 2016

Do góry
Nie mam Mam w domku letniskowym żyrandol z poroża, podobny do tego, tylko nie bielony, naturalny.
http://dobreprojekty-blog.blogspot.com/2013/08/bardzo-w-moim-stylu.html
ale nie dam, eM by mnie zabił. Pamiątka po przodkach.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:40, 21 wrz 2016

Do góry
malkul napisał(a)

dumam jeszcze

Nie wierzę Idę o zakład, że masz już wszystko przemyślane i poukładane, po Malkowemu
Pokażesz, jak zrobisz? Plisss.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:25, 21 wrz 2016

Do góry
Tess napisał(a)
Poroże mnie zaintrygowąło. Będziesz je malowac, czy w nature idziesz?[/

dumam jeszcze
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:20, 21 wrz 2016

Do góry
Poroże mnie zaintrygowąło. Będziesz je malowac, czy w nature idziesz?
Metamorfozy ogrodowe 13:11, 21 wrz 2016

Do góry
Olusia, to jest wątek, w którym pokazujmy charakterystyczne miejsca w swoim ogrodzie "przed" i "po". Jak się zmieniały.
Załóż swój wątek, albo zadaj pytania w wątku
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2740-ogolne-ogrodnicze-wskazowki-w-projektowaniu-i-realizacji-ogrodow?page=42
Szarobiałego ogrodowe początki. 12:36, 21 wrz 2016

Do góry
Cześć Jolu
Nie doczytałam, czy ktoś odpowiedział na pytanie o liście szafirków, więc odpowiem - szafirki tak mają. Jesienią wyrastają im liście.

Wzdłuż podjazdu - moim zdaniem - świetnie wyglądałby szpaler traw. Trzcinnika ma Gusiarz, rewelacyjnie to wygląda. A ma pasek chyba węższy niż Ty.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2253-ogrod-do-kwadratu?page=576
I Malkul ma szpaler traw zdłuż podjazdu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=1972

Opaska z wokół domu z otoczaków polnych bardzo mi się podoba, ale słusznie myslisz, że przydałoby się tam coś zimozielonego. Może lawendę? Jest zimozielona, wody nie potrzebuje wiele. Takie cudne poduchy lawendowe, jak u Malkul.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=570
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 00:36, 21 wrz 2016

Do góry
Karola, podpisuję się obiema rękami pod słowami Malkul.
Brawo Ty!

Podmiejski ogródek 18:47, 18 wrz 2016

Do góry
Widzę, że ile ludzi tyle doświadczeń.
Ja kupiłam polecany przez Tess siarczan potasu, zapodałam i czekam na efekty. Chociaż z tego co pamiętam z nauk Toszki, to siarka zaczyna działać dopiero po pół roku.
Przerwa na kawę... 19:36, 17 wrz 2016

Do góry
inka74 napisał(a)
Janko - Tess rzadko kto ma co może dobrze o niej nie świadczy ale potrzebny mi był średni, szczupły climber pachnący w kolorze bordo. W teorii taka powinna być. Zobaczymy za rok, dwa w praktyce co pokaże.

Hmm, z tym zapachem obyś się nie zawiodła, bo czytam w netach, że pachnie słabo...
Przerwa na kawę... 07:39, 17 wrz 2016

Do góry
Janko - Tess rzadko kto ma co może dobrze o niej nie świadczy ale potrzebny mi był średni, szczupły climber pachnący w kolorze bordo. W teorii taka powinna być. Zobaczymy za rok, dwa w praktyce co pokaże.

Marzenko wszystko przed tobą z różami.
Przerwa na kawę... 20:32, 16 wrz 2016

Do góry
inka74 napisał(a)
Na razie to bardzo duża świeżynka z początku sierpnia. Zobaczymy za rok. Te co miała 3-4 dni. Jak Goethe. Ten też szybko zrzucił u mnie kwiaty. Ja mało mam kremowych, białych róż. Jutro z ostatniego zamówienia powinna Jan Paweł II przyjść. Bardzo mi się targach podobała. I zapach i kształt i kolor. Miałam Chopina kupić ale gdzie nie spojrzałam mączniaka miał. Zobaczymy za rok, dwa czy dobry wybór zrobiłam.
U mnie sporo moreli, kremu żółtego i różu. Teraz kilka ciemnych kupiłam. Ascot, Tradescant, Tess of the d'Urbervill. Szukam jeszcze Jude the Obscure i Madame Boll. Podoba mi się Burgundy Ice ale... Lubię jak pachną. Lubię podejść, pogłaskać, powąchać, pogadać do nich. Na razie najbardziej ukochana Boscobel i Young Lycidas.

Goethe u mnie się w miarę trzyma - powoli otwiera piekny kwiat,
Jan Paweł II słabo urósł, ale kwitł pięknie i obficie, pachniał, teraz podłapał plamistość i wyłysiał...
Ascot, Tradescant mam, reszty z Twojej listy nie. Jestem ciekawa Tess, będę u Ciebie podglądać.
Przerwa na kawę... 17:36, 15 wrz 2016

Do góry
Na razie to bardzo duża świeżynka z początku sierpnia. Zobaczymy za rok. Te co miała 3-4 dni. Jak Goethe. Ten też szybko zrzucił u mnie kwiaty. Ja mało mam kremowych, białych róż. Jutro z ostatniego zamówienia powinna Jan Paweł II przyjść. Bardzo mi się targach podobała. I zapach i kształt i kolor. Miałam Chopina kupić ale gdzie nie spojrzałam mączniaka miał. Zobaczymy za rok, dwa czy dobry wybór zrobiłam.
U mnie sporo moreli, kremu żółtego i różu. Teraz kilka ciemnych kupiłam. Ascot, Tradescant, Tess of the d'Urbervill. Szukam jeszcze Jude the Obscure i Madame Boll. Podoba mi się Burgundy Ice ale... Lubię jak pachną. Lubię podejść, pogłaskać, powąchać, pogadać do nich. Na razie najbardziej ukochana Boscobel i Young Lycidas.
W Gąszczu u Tess 18:13, 09 wrz 2016

Do góry
Tess napisał(a)

Tesiu... rozdziawiłam twarz na widok twojej rodgresji... niesamiowicie rośnie... jak ją pielęgnujesz... nawozisz, jak często podlewasz? Ile ma sezonów? CUDO!!!

A tak w ogóle to ściskam bardzo, bardzo mocno
Podmiejski ogródek 11:38, 08 wrz 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Robustę sadź jak wertikale - nie za gęsto, ażurowo, dadzą taką nieoczywistą, a widoczną ściankę. Wcale tak wolno nie rosną. Ten łuk w płocie jest urokliwy i żal całkowicie zasłaniać.

Z tym płotem to tak samo jak z kominkiem
Robusta powiadasz? I że stosukowo szybko rośnie?
Znalazłam taką 60-70 cm za 32 zł - to dobra cena?

Toszka napisał(a)
Te tuje to tak Tessowo (na początku gąszczu) wyglądają. Ja bym wyciepała i dała szmaragdy (ta podobająca ci się kolumna to właśnie to).
Cisy też. Z oknem bym sobie poradziła sadząc drzewo niewysokie kuliste.

Prawda? a ta co obsycha, to wręcz jak na końcu gąszczu
Niestety, ten widoczek, co odsłania zupełnie mi się nie podoba, więc z metody Tess raczej nie skorzystam. Za to ciachnę wszystkie świerki od dołu

Jestem w szoku, że ta kolumnowa to szmaragd - wydaje mi się znacznie cieńsza niż szmaragdy. Ale jeśli tak, to super! I to drzewko to znakomity pomysł!

Dobra, mam koncepcję, którą mogę eMowi przedstawić do przemyślenia. Pozostaje tylko kwestia - czy tą tuję na prawo od furtki wyrzucić teraz, czy razem z pozostałymi.
I gdzie przenieść tego powojnika, którego pod nią posadziłam
Typografia ogrodu 07:16, 08 wrz 2016

Do góry
Tess napisał(a)
Czy mi się zdaje tylko, czy macie polewkę z mojego posta?
Szafirki są na indeksie, czy jak?
Tess jeśli polewka ma byc z kogoś to że mnie że taka trudna kolorystycznie jestem
Typografia ogrodu 06:49, 08 wrz 2016

Do góry
Tess napisał(a)

Ja tam szafirki polubiłam. Mam, dokupiłam nawet
Ale z Asią to... niewiadomo
Typografia ogrodu 01:25, 08 wrz 2016

Do góry
Typografia ogrodu 20:20, 07 wrz 2016

Do góry
Tess napisał(a)

Cebulowe aż się proszą: "posadź mnie tutaj". Widzę tu poletko szafirków.
przecież są Czosnki będą cebule tylko ciu dalej.tu bym chyba teraz nawet nie dała rady posadzić.ale może pomyśle
Typografia ogrodu 18:02, 07 wrz 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
obiecałam pokazać ropzplenicowo rochodnikową w tym roku - zatewm dla Reni

6 kwietnia

2 maja 2016

Cebulowe aż się proszą: "posadź mnie tutaj". Widzę tu poletko szafirków.
Podmiejski ogródek 13:02, 06 wrz 2016

Do góry
No i teraz zdjęcie właściwe i główny problem:

JaśminOWIECposadzony w kąciku, bergenie przesadzone pod tuję ładnie zagospodarowują nieużytek, taki mały patyczek koło nich to powojnik k. Wyszyński (ten który mi przeleżał na poczcie dwa tygodnie - wyliże się), za inspiracją Tess mam nadzieję że będzie się piął po tej drapakowatej tui.
Dalej kępa bodziszka i kopytnika - do przesadzenia.
Ten goły placek ziemi jest goły tylko pozornie - wsadziłam tam większość swoich piwonii - mam nadzieję że prawidłowo i za rok będą cieszyły kwiatami.

A teraz plany:
jak już pisałam, żywopłotu początkowo nie planowałam, ale Toszka posiała we mnie ziarenko niepewności i wykiełkowało.
Chciałabym jednak, żeby ten żywopłot nie zajmował dużo miejsca i nie rósł wyżej niż 1,5 - 2 metry. Wiem, głupio gadam, bo przecież żywopłot będę przycinałaale mam jakiś opór wewnętrzny przed robieniem tradycyjnego żywopłotu ze szmaragdów czy cisów. Może ktoś mnie przekona, że to nieracjonalne

a względem samej rabaty; mam jaśminowca, kalinę, piwonie i mieczyki (do zabrania z innego miejsca). złamałam się i przy zakupie cebulowych skusiłam się się na lilie św. Józefa, obecnie trochę niemodne, ale to jedno z moich nieracjonalnych marzeń. Jednym słowem - wychodzi mi taka trochę babcina grządka. Wszystko byłoby w porządku, poza terminem kwitnienia - potrzebuję tutaj czegoś na lato i jesień. Liliowce, rozchodniki będą pasowały? Może coś innego? Trawki?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies