Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Sałatka pokrzywowa 18:35, 24 mar 2020

Do góry
Agania napisał(a)
Piękna ta wiosną u Ciebie, ale ten śnieg to już szczyt wszystkiego
Oby weekend był już cieplejszy
Zamówiłam szałwię Amistat

A ja już nie mam na nią miejsca - w tym roku mam więcej dalii i taka kobyła nigdzie już mi się nie zmieści! Cieszę się za Ciebie, strasznie fajna jest ta szałwia, będzie Pani zadowolona
Mój ogrodowy pamiętnik 15:19, 24 mar 2020

Do góry
Moje wysiewy. Stan na dziś. Po lewej szałwia, po prawej werbena i stipa.

Sporo mi padło bo je trochę przesuszyłam . Wyciągają się poza tym za bardzo, mimo że stoją na południowym parapecie.
Mam pytanie bo czytałam że szałwię się uszczykuje dla rozkrzewienia. Kiedy to robić. Ile liści powinno być?
Ponieważ zostało raptem po kilka pędów w doniczkach czy jest sens je pikować do innych doniczek czy mogę je tak zostawić a potem posadzić w ogrodzie?
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 11:22, 24 mar 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Się wtrącę - jesteś w 100% przekonana do połączenia kolorystycznego matrony i caradonny? Jak dla mnie trochę ponuro może wyjść...

"Już był w ogródku, już witał się z gąską...." a tu taki zwrot akcji!!!! Zartuję oczywiście. przyjmuję wszystkie uwagi na klatę. Myślę jednak , że idąc tym tropem myślenia co Johanka będzie dobrze bo szałwia przekwitnie to będzie matrona...
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 11:18, 24 mar 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)

No co?
Białe jeżówki do tej matrony byłyby super .

Noo... no właśnie A i szałwia nie zaszkodzi.
Pamiętaj, szałwia jej szybciej zakwitnie i da efekt wow.

Matrona później
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:33, 24 mar 2020

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Asia ale mega rabaty. Jak to wszystko obsadzisz będzie czad.Szkoda wg mnie usuwać tej szałwi z kulkowiska. No chyba ze będzie niższa od stipy. Tu ten sam problem co u mnie z wysokością szałwi ☺

wysokość mi nie przeszkadza, bo szałwia kwitnie 3-4 razy w sezonie, a stipy i tak tnę, więc rosną.

Muszę tylko tę szałwię porozsadzać.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 09:48, 24 mar 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Asia
wow…..stipowisko będzie wielkie i super

a sprzęt ….pełna profeska

fajnie się dzieje...……….kawał ciężkiej roboty Ci odpadło
teraz się wykurujesz ,a później będziesz sadzić

w stipowisku co zamierzasz dosadzać ?..... kulki buksowe wylatują ?

Madzia, dla przypomnienia.
Na kulkowisku jest carex i szałwia omszona.
Carex ID wylatuje na pewno, bo jest stary i brzydki.
Może go gdzieś w donicach odmłodzę.

Buksy mają co roku przędziorki na tej rabacie. Kilka takich sztuk mam.
Chciałam je wywalić gdzieś, ale Wieloszka mi poradziła, zeby walczyć i ich nie ruszać, bo zdechną...
Sama nie wiem. Chciałam zostawić tylko te zdrowe.

Natomiast nad szałwią się waham. W sezonie na tej rabacie jest piękna, ale do stoipy chyba bardziej mi werbena patagońska pasuje...

Zeszłe lato:

Dziś (a raczej miesiąc temu )
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 09:33, 24 mar 2020

Do góry
Agi2006 napisał(a)

No tez mi się Wioluś tak wydaje. Ale pomysł na połączenie rozchodnika z caradonną super. zastanawiam się jeszcze nad tym czy caradonna nie za wysoka do przemieszania z seslerią. Aggaa ma ja ze stipa a ta wyższa jest od seslerii. Bo na grabowej caradonna z jeżówkami ma być tłem dla seslerii. A nie mogę sobie jakoś wyobrazić jej punktowo w pomiędzy seslerią. Możesz napisac mi jak to u Ciebie wygląda? to znaczy do jakiej wysokości dorasta sesleria jesienna a do jakiej caradonna. bo na stronach internetowych podaja róznie ich wysokości.

Moim zdaniem Caradonna jest idealna ,bo niższej szałwii nie byłoby widać pomiędzy sesleriami
U mnie szałwia miała w zeszłym roku 70 cm wys. a sesleria nie wiem ,bo nie mierzyłam...ale u Oli Leon 3-letnia sesleria miała 60 cm wys. bez kłosów

Małymi krokami-Ogród Wioli 18:50, 23 mar 2020

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Wiola dzięki raz jeszcze. Dokładnie taki układ jak ja planuję czyli sesleria , kulki i chyba u Ciebie szałwia. ..Prawda?

Mam tam kłosowce
Ta rabata będzie jeszcze zmieniana trochę...może jesienią...poszerzę jeszcze kawałek....
buksy wysadzę,bo ćma je atakuje...seslerię i kłosowce podzielę...były tam i jeżówki ,ale chyba nornice mi zeżarły
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:44, 23 mar 2020

Do góry
Wiola dzięki raz jeszcze. Dokładnie taki układ jak ja planuję czyli sesleria , kulki i chyba u Ciebie szałwia. ..Prawda?
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 16:47, 23 mar 2020

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Moja pierwsza koncepcja jest taka:
- za grabami wzdłuz ogrodzenia gracki lub ML
- pomiędzy grabami jeżówki białe i szałwia caradonna
- przed grabami kosodrzewiny a obok nich sesleria jesienna w rzędzie
- na drugiej rabacie wzdłuż jodeł i dereni porozsypywane będą kulki daniki w seslerii jesiennej a gdzieniegdzie rozchodnik matrona, który jest już posadzony po przeciwległej stronie wzdłuż rozplenić . na tej rabacie rosnie już bez biały ( na razie ledwo widoczny)

I widok od furtki wejściowej

Ok, coś nie doczytałam.

Zostaw seslerie z kulkami danica i kulki powtórz też zamiast kosodrzewin.
Zamiast Caradonny daj tego rozchodnika.
I już masz fajne spójne rabaty.
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 12:18, 23 mar 2020

Do góry
Moja pierwsza koncepcja jest taka:
- za grabami wzdłuz ogrodzenia gracki lub ML
- pomiędzy grabami jeżówki białe i szałwia caradonna
- przed grabami kosodrzewiny a obok nich sesleria jesienna w rzędzie
- na drugiej rabacie wzdłuż jodeł i dereni porozsypywane będą kulki daniki w seslerii jesiennej a gdzieniegdzie rozchodnik matrona, który jest już posadzony po przeciwległej stronie wzdłuż rozplenić . na tej rabacie rosnie już bez biały ( na razie ledwo widoczny)

I widok od furtki wejściowej

Małymi krokami-Ogród Wioli 19:11, 22 mar 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

70 cm u mnie z niskich na obwódkę to fajna jest Szałwia omszona Sensation Compact ‘Deep Blue’...rośnie zwarta i obficie kwitnie

Zaraz popatrzę na nią

dzięki Wiolu
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:42, 22 mar 2020

Do góry
Kim napisał(a)

Jak wysoka to odpada chyba
Chciałam posadzić ją przed żółtymi różami Olivera Frayla ,a to nie za wysokie krzewy
Chyba by je szałwia pożarła

70 cm u mnie z niskich na obwódkę to fajna jest Szałwia omszona Sensation Compact ‘Deep Blue’...rośnie zwarta i obficie kwitnie
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:35, 22 mar 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Mam tylko jedną odmianę - Caradonnę
Sadziłam w zeszłym sezonie ...jedne z mikro sadzonek i drugie kwitnące sadzonki....obydwie porosły szybko w duże kępy... kwitły aż 3 razy

Teraz sobie każdą sadzonkę podzieliłam na pół
Caradonna tak jak dziewczyny pisały jest super....mimo,że wysoka to sztywno stoi...polecam

Jak wysoka to odpada chyba
Chciałam posadzić ją przed żółtymi różami Olivera Frayla ,a to nie za wysokie krzewy
Chyba by je szałwia pożarła
Pamiętajcie o ogrodach 18:09, 22 mar 2020

Do góry
Wiosną mam za mało kolorowo ale to dlatego, że więcej mam krzewów niż kwiatów i ostatnio też kupuję derenie zamiast kwiatków.

Wannę wyciągnę chyba z początkiem kwietnia, zobaczymy na pogodę, ale już wiem że szałwia idzie sama jedna do drugiej wanny bardzo się panoszy.
Chyba przezimowały nieźle ale tak dokładnie to popatrzę gdy się ociepli, pompkę mam z fontanny w zeszłym roku zdała egzamin
W samym słońcu 14:49, 22 mar 2020

Do góry
Szlawia czardasz
Q

Szałwia omączona

Są też inne rośliny. Dobrze wzeszła cynia daliowa i lobelia,a smagliczka nadmorska i rudbekia brandy najsłabiej
Rabata przed domem -raczkująca w ogrodzie 08:16, 22 mar 2020

Do góry
Żeby nie było tak samo jak u Andy, to proponuję geometrycznie.

1. Cis 'Elegantissima' formowany w żywopłocik
2. może berberysy pienne cięte w kulkę, takie fioletowe "bańki" albo iglaki na pniu
3. Pienny miłorząb albo małe drzewko kuliste (ambrowiec Gumball?)
4. Turzyce zielone ( w nich tulipany burgundowe)
5. różowe żurawki (będą zimozielone)
6. Szałwia omszona
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 03:58, 19 mar 2020

Do góry
Zielona napisał(a)

Małgoś... zaglądam z sentymentu, choć rzadko. Wiadomości prywatnej nie dostałam. Choć może to i lepiej. Żeby była prywatna, wyślij SMS.
Uściski.

Piękny ogród!
Proszę o informację co rośnie w pierwszym rzędzie przy trawniku:
bukszpan? szałwia omszona? jaka trawa?
Doświadczalnia bylinowo-różana 18:31, 18 mar 2020

Do góry
Szałwia Superba niedługo zakwitnie, tulipki też. Phlomis tuberosa ma ładny kontrast między kolorem liścia i łodyżki.

Doświadczalnia bylinowo-różana 18:29, 18 mar 2020

Do góry
Cerinthe major wysiały się i teraz nie wiem, mam je uszczykiwać? Poppy, help
Nerine przeżyły w gruncie Szałwia ładnie się wysiała.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies