A ja już nie mam na nią miejsca - w tym roku mam więcej dalii i taka kobyła nigdzie już mi się nie zmieści! Cieszę się za Ciebie, strasznie fajna jest ta szałwia, będzie Pani zadowolona
Moje wysiewy. Stan na dziś. Po lewej szałwia, po prawej werbena i stipa.
Sporo mi padło bo je trochę przesuszyłam . Wyciągają się poza tym za bardzo, mimo że stoją na południowym parapecie.
Mam pytanie bo czytałam że szałwię się uszczykuje dla rozkrzewienia. Kiedy to robić. Ile liści powinno być?
Ponieważ zostało raptem po kilka pędów w doniczkach czy jest sens je pikować do innych doniczek czy mogę je tak zostawić a potem posadzić w ogrodzie?
"Już był w ogródku, już witał się z gąską...." a tu taki zwrot akcji!!!! Zartuję oczywiście. przyjmuję wszystkie uwagi na klatę. Myślę jednak , że idąc tym tropem myślenia co Johanka będzie dobrze bo szałwia przekwitnie to będzie matrona...
Madzia, dla przypomnienia.
Na kulkowisku jest carex i szałwia omszona.
Carex ID wylatuje na pewno, bo jest stary i brzydki.
Może go gdzieś w donicach odmłodzę.
Buksy mają co roku przędziorki na tej rabacie. Kilka takich sztuk mam.
Chciałam je wywalić gdzieś, ale Wieloszka mi poradziła, zeby walczyć i ich nie ruszać, bo zdechną...
Sama nie wiem. Chciałam zostawić tylko te zdrowe.
Natomiast nad szałwią się waham. W sezonie na tej rabacie jest piękna, ale do stoipy chyba bardziej mi werbena patagońska pasuje...
Moim zdaniem Caradonna jest idealna ,bo niższej szałwii nie byłoby widać pomiędzy sesleriami
U mnie szałwia miała w zeszłym roku 70 cm wys. a sesleria nie wiem ,bo nie mierzyłam...ale u Oli Leon 3-letnia sesleria miała 60 cm wys. bez kłosów
Mam tam kłosowce
Ta rabata będzie jeszcze zmieniana trochę...może jesienią...poszerzę jeszcze kawałek....
buksy wysadzę,bo ćma je atakuje...seslerię i kłosowce podzielę...były tam i jeżówki ,ale chyba nornice mi zeżarły
Moja pierwsza koncepcja jest taka:
- za grabami wzdłuz ogrodzenia gracki lub ML
- pomiędzy grabami jeżówki białe i szałwia caradonna
- przed grabami kosodrzewiny a obok nich sesleria jesienna w rzędzie
- na drugiej rabacie wzdłuż jodeł i dereni porozsypywane będą kulki daniki w seslerii jesiennej a gdzieniegdzie rozchodnik matrona, który jest już posadzony po przeciwległej stronie wzdłuż rozplenić . na tej rabacie rosnie już bez biały ( na razie ledwo widoczny)
Wiosną mam za mało kolorowo ale to dlatego, że więcej mam krzewów niż kwiatów i ostatnio też kupuję derenie zamiast kwiatków.
Wannę wyciągnę chyba z początkiem kwietnia, zobaczymy na pogodę, ale już wiem że szałwia idzie sama jedna do drugiej wanny bardzo się panoszy.
Chyba przezimowały nieźle ale tak dokładnie to popatrzę gdy się ociepli, pompkę mam z fontanny w zeszłym roku zdała egzamin
Żeby nie było tak samo jak u Andy, to proponuję geometrycznie.
1. Cis 'Elegantissima' formowany w żywopłocik
2. może berberysy pienne cięte w kulkę, takie fioletowe "bańki" albo iglaki na pniu
3. Pienny miłorząb albo małe drzewko kuliste (ambrowiec Gumball?)
4. Turzyce zielone ( w nich tulipany burgundowe)
5. różowe żurawki (będą zimozielone)
6. Szałwia omszona