Ewo cieszę się ze jesteś Co do rabaty grabowej to najpierw miała być i szałwia i jeżówka. potem stwierdziłam , ze może tego za dużo..... Ale nie pomyślałam o tym, ze faktycznie te gatunki mogą kwitnąc o różnych porach.... Może wrócę do pierwotnej wersji....Nie wiem. a co sadzisz o tych wrzuconych żywopłocikach z hoserii? nie upierałabym się przy nich gdyby nie fakt iż chciałabym czymś oddzielić przy studni te dwie rabaty z seslerią jesienną...
Juz w kilku wątkach widziałam połączenie szałwi bright rose z sesleria jesienna i fajnie to połączenie wspolgralo. A teraz czytam ze ta szałwia dorasta z kwiatami do 30 cm przy czym sesleria do 60- 70cm
Porzeczki na pniu i agrest mam na rabacie po modrzewiem, tam też rośnie tymianek- 3 krzaczki, laur i żółte oregano
Na rabacie słonecznej mam zawsze wielkie bazylie Magic Mountain - one wyglądają jak wielka szałwia kwitnąca na fioletowo, niższe bazylie mam z przodu, a z tyłu ukryte w daliach i miskantach wysokie pomidory koktajlowe
Warzywnik to taki wąski pasek przy przejściu na następny ogródek ze świerkami, tam mam szczypiorek, sałaty bo dają radę w cieniu, pietruszkę, koper, kolendrę, buraki liściowe, poziomki, i pomidorki karłowe i część wysokich
5 krzewów czarnej porzeczki mam za hortensjami bukietowymi przy płocie, ale tam cień więc kiepsko owocują, pomiędzy hortkami też sałaty i miętę
Oj to mój też klonik Beni Maiko.To mamy taki sam
A ciemiernik ładnie rośnie, jak to od Grażynki.
Na przyszły rok zakryje ci te tulipany.
Szałwia tak sama. W niezapominajkach ją posadziłaś ??
Kiedy otworzyli sklepy hihi
To zakupy bardzo wskazane
Troszkę zmieniłam nasadzenia
Szałwia omszała( później będzie wielka )
Biale I niebiesko -granatowa surfinia w kropki
i bakopa tradycyjnie
Myślę że jak podrosna będzie fajnie
Macierzanka, tymianek i szałwia obowiązkowo, ale na miejscach pustych, bo tam przewidziane jest powiększenie kwiecia.
Chcę by to wszystko co posadzę wylewało się na ścieżkę.
Ewa relacja z tarasowej dla Ciebie
korzenie Origanum i Caradonny ok, miskant praktycznie rozpadł mi się w rękach suchodrzewy są malutkie, a specjalnie wzięłam droższe, bo sadzonki na zdjęciach okazałe były u mnie w szkółce taki rozmiar jak mi przysłali to po 4zł mogłam wziąć
ogólnie widok taki - tam gdzie patyczki, wsadzone są pomarańczowe mieczyki
po obwodzie miękkimi półkolami wysiałam aksamitkę drobnolistną
ten patyk przy pergoli to milin - chce zobaczyć czy on jeszcze żyje - jesli nie - to wylatuje.
suchodrzew chiński
To tylko taki początek. Resztę, czyli byliny, możesz sobie dopasować do własnego widzimisię
Nie dawałabym tam na pewno czyśćca i ubiorku, bo one lubią pełne słońce. Nie dawałabym tam też Carexa Silver Scepter, bo rośnie dywanowo i zapełni całą rabatę po pewnym czasie.
Nie wiem, czy trzcinnik wytrzyma w półcieniu.
Tam gdzie spada śnieg posadziłabym cebulowe, byliny i niskie trawy.
Tu powtórzę Twoją planowaną tam listę roślin. Przywrotnika i barbulę też chciałaś