Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Urszulla 14:03, 14 maj 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ula daj jej jeszcze czas u mnie też niektóre dopiero się budzą pojedynczymi listkami Zimy nie było, obudzić się powinna lada moment. Wszystko zależy od ilości światła i stanowiska, a jeszcze susza swoje dołożyła. Paprocie u mnie w tym roku późno startują

Ucieszyłam się jak ją po deszczach zobaczyłam wielkość imponująca 8zobacz u mnie z nożykiem jednorazowym bo miałam ją zaznaczoną fajnie że przeżyła

Anitko jesten happy
lida13 01:14, 15 maj 2020

Bardzo dziękuję.
KasiaBawaria 08:22, 15 maj 2020

Pieknego masz filodendrona. Moj jest jeszcze malutki
Anitka 08:27, 15 maj 2020

Kokesz napisał(a)
A co może być przyczyną, że u mnie te zawilce zanikają, miałam dwa lata temu jednego, pozwoliłam mu się wysiać i nic w ubiegłym roku już sama wysiałam w oznaczone miejsce i też nic w tym roku wcale go nie ma Rósł na rabacie słonecznej.

Renia piszesz o tych ogrodowych wielokwiatowych, nie tych gajowych co spotykamy w lesie lesie?
Nie wiem co może być przyczyną. One same doskonale się wysiewają w czerwcu/lipcu. A korzenią się bardzo głęboko.
Anitka 08:34, 15 maj 2020

BKosimkArt napisał(a)

Nie nie dopisuj, kupiłam je ale pierwszy raz je mam, a pytałam bo doradzałam znajomej zawilce japońskie jesienne, pojechała do szkółki i dali jej te właśnie i powiedzieli ze wysokie... a przecież i liść zupełnie inny...
W końcu ukopałam jej u siebie bo sporo się rozrosły...

Jak ja nieraz słucham co ci sprzedawcy wygadują to mnie w żołądku ściska

Basiu wszystko mamy ustalone, w przyszłym tygodniu pakuje.
Anitka 08:48, 15 maj 2020

mirkaka napisał(a)
Anitko, kwiaty domowe cudowne. Te ukorzeniane o wydłużonych liściach jak się ukorzenia? Ja próbowałam taki liść położyć na ziemi, albo wsadziłam trochę do ziemi, nie ukorzenił się, wysechł, pomarszczył się. Takiego na ostatnim zdjęciu też nie udało mi się.
Dziękuję za info o bukach, bardzo lubię buki ale to wielkie drzewa, a u Ciebie są trzymane w ryzach

Ja różnie ukorzeniam - do ziemi z piaskiem lub najpierw w wodzie. Nie zawsze z pozytywnym skutkiem. Tego o wydłużanych liściach dopiero ukorzeniam w ziemi z piaskiem, nie wiem co będzie. Najlepiej jest jak można pobrać kawałek choć z malutkim korzonkiem, ale nie zawsze się da, jak roślina z ziemi wyrasta tylko jednym pędem i dopiero potem się rozkrzewia.

Tym na ostatnim zdjęciu mogę się już z tobą podzielić, bo rozrósł się i będę go dzielić dla Basi. Będzie już z korzonkami, wiec się przyjmie. Trzeba tylko uważać by go nie przelać . U mnie dostaje tylko 100 ml wody co 10-14 dni.
Mam jeszcze takiego z fioletową obwódką na liściach, ładnie przyrasta, ale ten się rozkrzewia od jednego pędu głównego. Spróbuję go ukorzenić z pędu. Chyba muszę więcej sadzonek robić

Anitka 08:48, 15 maj 2020

Urszulla napisał(a)

Nie, chyba nie przeżyła

Wpis nieaktualny
Anitka 08:55, 15 maj 2020

Magleska napisał(a)
Anitko
zaglądam często ....to że pięknie ,to wiesz

zapisałam sobie wilczomlecze na listę zachcianek

teraz jeszcze kusisz domowymi ....jak Ty zapamiętujesz te wszystkie nazwy ….jestem pod wrażeniem ,bo ja wiecznie się zastanawiam ,co się jak nazywa

Buziaki

Część pamiętam, a część mam zapisane w moim zeszyciku. Choć dawniej wszystkie nazwy pamiętałam to teraz już z pamięcią gorzej. Jak coś kupuję w szkółce to robię zdjęcie telefonem etykiecie z nazwą, a jak przez internet to wpisuje od razu do zeszyciku. Mam osobne kartki przeznaczone na poszczególne rabaty, nawet rysunki z numerkami.

Anitka 08:57, 15 maj 2020

Agi2006 napisał(a)
Anitka dzieki za informacje o wilczomleczach i fotorelację .Obydwa są super. Choć osobiście wolałabym mniej bordowego. To teraz wybór do seslerii pomiędzy jezowka, szałwia i wilczomleczem ....Ups

Powodzenia przy wybieraniu. Ja mam wszystko oprócz seslerii.
Anitka 08:58, 15 maj 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ula daj jej jeszcze czas u mnie też niektóre dopiero się budzą pojedynczymi listkami Zimy nie było, obudzić się powinna lada moment. Wszystko zależy od ilości światła i stanowiska, a jeszcze susza swoje dołożyła. Paprocie u mnie w tym roku późno startują

U mnie to samo. Co niektóre paprocie wymagają nie lada cierpliwości. U ruszają dopiero jak są ciepłe noce.