Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 19:27, 13 lut 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Witaj,
Widząc Twój dom, domyślam się, że urządzając ogród wybierzesz raczej formy proste, styl minimalistyczny. Jeśli tak chętnie poradziłabym się Ciebie w kwestii rozmieszczenia i doboru roślin czy nawet wysiewu trawnika.
Pozwolisz, że będę zaglądać?

Witaj Renata
Trafilas w sedno i powiem Ci, że niezły z Ciebie detektyw. Bo przecież tam tyle tego mojego domu co nic
Na pierwszej stronie mojego wątku opisalam z grubsza jak widzę mój ogród
Pozdrawiam i oczywiście zapraszam częściej
Ogród wyrozumiały 18:13, 13 lut 2015

Do góry
Witam,
Dodaję Twój wątek do obserwowanych - mieszkam nawet niedaleko od Ciebie i planuję na wiosnę zakupy w Białce. Mam też dylemat z nasadzeniami przed żywopłotem. Może coś podpatrzę
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 16:41, 13 lut 2015

Do góry
Witaj,
Widząc Twój dom, domyślam się, że urządzając ogród wybierzesz raczej formy proste, styl minimalistyczny. Jeśli tak chętnie poradziłabym się Ciebie w kwestii rozmieszczenia i doboru roślin czy nawet wysiewu trawnika.
Pozwolisz, że będę zaglądać?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 16:34, 13 lut 2015

Do góry
Danucha napisał(a)
Chodzi o "zimozielony ogród przy białym domu?". Ależ tam cudnie. Mam na dzisiaj lekturę. Czuję, że sporo zaczerpnę z tego wątku. Twojej rabaty jeszcze nie znalazłam, ale zaczynam lekturę wątku

Miłej lektury życzę, a w sumie to raczej przyjemnego oglądania
Ja dzisiaj wyrywam włókninę.
Zajrzę wieczorem.
Mój ogród pod górkę... 07:55, 13 lut 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Witam,
Przejrzałam w końcu Twój watek i oniemiałam - zapowiada się bardzo ciekawie! Twój ogród już jest fajny bo niezwykle oryginalny, a jak go jeszcze obsadzisz pięknymi roślinami i na dodatek zrobisz to według projektu Danusi to ... będzie bajka!
Już Ci zazdroszczę i wiem, że będę często zaglądać bo, coś czuję, że będę mogła sporo podpatrzeć.
Ale póki co jeszcze wiele pracy przed nami.
Ja jutro zabieram się do porządków z włókniną przy tujach - a konkretnie muszę się jej pozbyć.
Pozdrawiam i zapraszam

Dziękuję za odwiedziny i za miłe słowa. Będę też częstym gościem u Ciebie bo masz już fajną bazę i ciekawa jestem co wykombinujesz.
Mój ogród pod górkę... 23:43, 12 lut 2015

Do góry
Witam,
Przejrzałam w końcu Twój watek i oniemiałam - zapowiada się bardzo ciekawie! Twój ogród już jest fajny bo niezwykle oryginalny, a jak go jeszcze obsadzisz pięknymi roślinami i na dodatek zrobisz to według projektu Danusi to ... będzie bajka!
Już Ci zazdroszczę i wiem, że będę często zaglądać bo, coś czuję, że będę mogła sporo podpatrzeć.
Ale póki co jeszcze wiele pracy przed nami.
Ja jutro zabieram się do porządków z włókniną przy tujach - a konkretnie muszę się jej pozbyć.
Pozdrawiam i zapraszam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:22, 12 lut 2015

Do góry
Pokazałabym Ci tę rabatę z ogrodu zimozielonego ale muszę przećwiczyć jak to się robi (czytaj: poproszę syna żeby pomógł "zagubionej mamusi")
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:18, 12 lut 2015

Do góry
Chyba mnie podsłuchujesz Właśnie przed chwilą rozmawiałam z mężem, że ta rabatka przy domu mogłaby być trochę większa - można by było zrobić wtedy coś na wzór rabatki przy domu (czytaj willi) w ogrodzie zimozielonym autorstwa Danusi. Bo mi ciągle chodzą po głowie te bukszpany - kosodrzewinę dałabym w inne miejsce bo ona trochę się tu nie mieści, dodałabym pomarańczową żurawkę + ze dwie srebrne kule i już... rabata gotowa.
Co Ty na to?
Zimozielony ogród przy białym domu 22:59, 12 lut 2015

Do góry
Uwielbiam ten ogród!
Przeglądam go już po raz drugi.
Na pewno skopiuję niejedno stąd do mojego ogrodu, który zaczynam planować już bardziej szczegółowo bo wiosna tuż tuż.
To jest naprawdę piękne miejsce!
Mały ogród, ale duuużo radości 21:21, 12 lut 2015

Do góry
Witam Was serdecznie

Jeden centymetr na planie, to 1 metr w rzeczywistosci.
Grembosiu, October
Po lewej stronie domu zaznaczyłam miejsce, osłonięte, zaciszne, gdzie lubię na leżaczku poczytać, dlatego nie można przedłużyć tej rabaty. Oj nie można.
Małgosiu
Właśnie o tej rabacie mowa.
Grembosiu
masz rację, pojedyncze rośliny znikną z trawnika. Wysokość thuj pod kontrolą, ale jeszcze niewystarczająco zasłaniają mnie od sąsiadów. Włókniny pozbyłam się w zeszłym roku. Dziękuję za pochwały, u Ciebie to dopiero jest pięknie.
Ren133
To mała działka (16 x 32). Z boku do ogrodzenia jest 5 metrów, od tylnej ściany budynku do płotu 12 m. U Ciebie wygląda, że jest dużo więcej miejsca. Z których rabat byś zrezygnowała?.
Kasiu
Tylna część ogrodu to 16 x 12 m, z boku 5m x 20 m. Nie za wiele, ale przy dobrej organizacji można znaleźć słoneczne miejsce do opalania, placyk do biesiad i grillowania jak również zaciszny kącik do czytania. W każdym z tych miejsc otulona kwiatami. Tak mi się marzy. Wierzę, ze z Waszą pomocą uda mi się to uporządkować. Z miniaturowych hortensji mam bobo i sunfreis (chyba nie tak się pisze), to miniatura rheny vanilie

Pozdrawiam cieplutko
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:52, 12 lut 2015

Do góry
Czekam cały czas na podpowiedzi.
A póki co jutro zabieram się powoli do porządkowania mojego ogrodu.
Muszę usunąć włókninę spod tui - dopiero tutaj dowiedziałam się o tym jak źle wpływa na rośliny. A ja tak się namęczyłam przy układaniu jej
Moja "przyziemna" :) pasja 19:22, 12 lut 2015

Do góry
Witaj,
Przejrzałam Twój wątek i bardzo podoba mi się twoja twórczość ogrodowa. Tak jak Ty lubię prostotę i uporządkowanie a poza tym jesteś bardzo zorganizowana i kompetentna.
Będę obserwować Twoje dalsze poczynania i ... pozwolę sobie prosić o rady
Witam się serdecznie :) 14:25, 12 lut 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Witaj,
Widzę, że jesteś tutaj nowa. Ja dziś również dołączyłam do tego wspaniałego forum. Niestety nie radzę sobie tak dobrze jak Ty. Masz już swój wątek a ja cały czas nie wiem jak to zrobić. Mogłabyś mi pomóc?

Witam

Aby założyć nowy wątek musisz kliknąć w zielony napis "Nowy wątek" na górze po lewej stronie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:31, 12 lut 2015

Do góry
Wklejam jeszcze tę małą rabatkę, by w pełni zobrazować jak wygląda front mojego domu.

Tutaj nie pasuje mi ta kosodrzewina, która strasznie się rozkrzewiła i odciąga uwagę od kulek (swoją drogą nawet nie wiem co to za odmiana), za to bardzo chciałam dosadzić ze 3 kulki i ożywić żurawką jasnozieloną).
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:54, 12 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tutaj także brakuje koloru, smutno jak przy kościele Najbardziej brakuje czegoś do wysłonięcia budynku (strzałki czerwone), rabatę zakończyliście za wcześnie, ale jest wyjście. Albo ją pociągnąć i wyjechać dalej w prawo wybrzuszając, albo posadzić drzewo w trawniku i dać mu wysepkę przy pniu z hostami lub zurawkami. Wtedy zasłoni budynek.

Dziękuję bardzo, Danusiu, za podpowiedzi.
Jeśli chodzi o tę rabatę to również uważam, że za wcześnie ją skończyliśmy. Ja pociągnęłabym ją do końca garażu - wypełniłabym tę białą plamę tym samym jałowcem chyba to jet Blue Arrow?
Myślałam żeby tę rabatę poszerzyć - bo tutaj to akurat mam trochę przestrzeni.
Wczoraj wieczorem naniosłam moje pomysły na zdjęcie:

1/ jałowiec Blue Arrow
2/ kilka kulek bukszpanowych: duża, mniejsza i ze 2 małe ok 25cm
3/ rododendron kwitnący na fioletowo (obecny na zdjęciu klon choruje)
4/ żurawki jasnozielone
5/ żurawki bordowe
6/ wrzosy, między innymi fioletowe (rabata od południa)
7/ turzyce

Pewnie pomyślisz, że się uparłam ale ... od momentu gdzie kończy się ta rabata przy garażu planowałam dalej posadzić kilka kulek bukszpanowych jednej wielkości, które zasłaniałyby (patrząc z tarasu) kostkę-podjazd do garażu a na trawniku przed tujami w głębi myślałam o kilku drzewkach typu katalpa. Chyba, że uważasz, że mam zbyt mało trawnika aby tak cudować.
Mały ogród, ale duuużo radości 10:15, 12 lut 2015

Do góry
Danucha napisał(a)

Dziękuję za opinię. Zastanawiam się, czy po lewej stronie nie za dużo tych rabat. Czy nie zrezygnować z tej przy ścianie budynku?

Ja lubię prostotę. Więc dla mnie za dużo.
Ale jak widać zdania są podzielone.
A jaka jest szerokość między domem a ogrodzeniem?
Ja mam chyba podobnie.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:05, 11 lut 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Witaj Ren. Masz już ładne zimozielone, duże rośliny jako bazę, a to bardzo dużo! Z pomocą Ogrodowiska stworzysz cudowny kolorowy i kwitnący ogród. Pozdrawiam.

Dziękuję, że zajrzałaś.
Jutro odwiedzę Twój ogród.
Pa
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:02, 11 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A dlaczego akurat z bukszpanami, może z czymś innym?

Proponuję karłowe iglaki o żywych kolorach Platycladus orientalis Aurea Nana, Thuja 'Golden Tuffet' i Golden Globe, tego brakuje w tym smutnym ogrodzie, także hortensje, żurawki, koloru tutaj potrzeba a nie bukszpanów, to nie jest styl ogrodu na bukszpany Bukszpany dadzą zieleń znowu.Owczym pędem w bukszpanynie idź.

Krzewy o kolorowych gałązkach (derenie Elegantissima, Aurea, Flaviramea.
Krzewy zimozielone o kolorowych listkach (trzmieliny Fortunego) no i trawy o odmiennej niż zielona barwie (Variegatus i Morning Light) Hakonechloa macra 'Aureola" Jak to wsadzisz to już masz z głowy.
Krzewy o kolorowych (bordowych) listkach czyli niskie berberysy.

Trochę bylin typu jeżówki, krwawniki, rozchodniki okazałe.

Trochę mnie zmartwiłaś tym, że bukszpany to nie najlepsze rozwiązanie w moim ogrodzie. A już je sobie planowałam na froncie (ostatnie zdjęcie) i jeszcze na jednej malutkiej rabacie przy domu (zdjęcie zrobię i wkleję jutro)oraz przy garażu i przy tarasie.
Dlaczego akurat bukszpany?
Bo ślicznie prezentują się u Ciebie, są zimozielone i u mnie ziemia jest kwaśna, co chyba im sprzyja.
Ale planuję też żurawki, hortensje i rododendrony. Nie mogę pominąć turzyc, wrzosów i lawendy.
Jutro załączę szkic tego, co chciałabym pozmieniać na moich smutnych rabatach.
Dziękuję bardzo za cenne rady. Cieszę się, że zainteresowałaś się moim wątkiem.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:25, 11 lut 2015

Do góry
Danusiu,
Ok!
Czy mogę liczyć na podpowiedzi w sprawie planowania rabat z bukszpanami w roli głównej?

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:48, 11 lut 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Witaj Reniu, postaramy się ożywić twój szmaragdowy ogród, tylko pokaż mam zdjęcia ogrodu

Kochana!
Właśnie wróciłam z Twojego ogrodu. Daleko mi jednak do takiego stanu jaki jest u Ciebie. Twój ogród jest taki piękny i dojrzały, mnóstwo w nim kolorów!!!
Ale to świetnie. Może się czegoś od Ciebie nauczę.
Bo tak naprawdę do tej pory to, od czasu jak wsadziliśmy tuje i kilka innych zimozielonych, to najwięcej pracy miałam z trawnikiem - KTÓREGO I TAK W TEJ CHWILI NIE MAM I CZEKA MNIE DUŻO PRACY Z ZAKŁADANIEM GO OD NOWA.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies