Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:18, 23 mar 2024

Do góry
Z minionego tygodnia

Udało mi się uprzątnąć suchelce w suchym strumieniu w górnym jego biegu, zostało rośliny przycinać, ale nim tam dotrę to mi jeszcze sporo zejdzie. W podwórku jak chyba już pisałam ogarnięte z suchego plus przycięte wszystko prócz jabłoni na środku, musi czekać. Pogoda jakby na nas czekała z robotą. Bo dzisiejsza wichura nadciągnęła jak już skończyliśmy w warzywniku przygotowywanie gleby. Ale to historia ( pogoda) na osobne rozpisanie się.
Póki co było całkiem sporo słonka i ostatnie dwa dni bardzo ciepłe.

Grzebiuszka ziemna 21:57, 23 mar 2024

Do góry
Allegro nie.
Kupowałam w szkółce Niewczas. Z polecenia Muszelki. Kupiłam odmianę Albion.
Dostałam taki poradnik.

Może coś z nich mi wyjdzie.
Glina i zielsko 21:52, 23 mar 2024

Do góry
Byłam w pracy.
Potem posadziłam truskawki.
Miałam w planie tylko 3 donice. 4 szt wsadziłam do skrzynki.
Jak podrosną to może rozpiznam która to albion. Chcialam same wiszące to wsadzili gratis inne. I nie wiem która jest która.

Przy okazji zakupu kompostu w brico kupiłam dekoracyjne sztuczne wianki do latarenek. Mam je kilka lat. Kiedyś nastawiałam świec w środku ale w upały się topiły. Potem suche wrzosy .
Teraz mam wkłady do zniczy i te wianki.
Stoją na tarasie cały rok.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:46, 23 mar 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Asia co się tak słabo chwalisz?

Pięknie z tą pergolą.

Dasz mi link na priv?

Ta co znalazłam i mi się podoba to mężowi nie. dlugooo będziemy szukać.

Lidziu to pergola z Leroy Merlin model Clima marka Naterial. Jak za taką kasę (jest teraz za 10 tys.) to super. Fajnie zrobiona instrukcja. Wszystko jasne, śrubeczki nawet zmyślnie zapakowane

Generalnie warto się przejechać i dotknąć na miejscu. My w tamtym roku ten model w mniejszym rozmiarze rozważaliśmy bo na żywo nas zaskoczył stabilnością.

Tu fotka z innej perspektywy jeszcze z bajzlem

Grzebiuszka ziemna 21:20, 23 mar 2024

Do góry
No coś Ty Ewcia, po to dałam link, żeby się nim podzielić przecież ja też korzystam z doświadczenia innych ludzi, jak tu wszyscy, czerp do woli. Mnie to sprawia przyjemność
Kupiłam sobie takiego krasnoludka na pień drzewa, a co jak Muszelka kiedyś miała.

Wymieniam skrzynki okienne, poprzednie już co nieco się zużyły, ale nie na tyle, żeby je wyrzucać (może być zero waste) więc wykorzystam na na pnące truskawki, zakupiłam w pakiecie po 10 szt za dwadzieścia kilka zł pakiet:
- Albion
- Frigo
- San Andreas
Teraz kombinuję nad sposobem zawieszenia lub ustawienia, w sumie mam 8 skrzyń, więc powinnam zmieścić truskawy
Małymi krokami-Ogród Wioli 21:20, 23 mar 2024

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

22 czerwiec

Ale cudo! Zrobiłam screen na telefon jako inspirację.
Po jakim czasie od nasadzeń jest ta rabata?
Boso przez ogródek 21:15, 23 mar 2024

Do góry
Pogoda deszczowa, ale kolejny etap szklarni ukończony. Mam nadzieję, że za mocno wiać nie będzie i w poniedziałek/wtorek będzie na co położyć poliwęglan.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 20:55, 23 mar 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
No! Stoi!

No i super Pasuje jak ulał
Pachnący różami, malowany bylinami 20:53, 23 mar 2024

Do góry
W tym roku oprócz truskawek zwisających będę też eksperymentować z poziomkami zwisającymi. Wysiałam i przeniosłam je z południowego okna na takie, gdzie słońca jest bardzo mało. Poziomka nie lubi słońca. Trzeba je będzie pikować.

/pomidorki też trzeba pikować, a dopiero co je wysiewałam.

Ogrod nad bajorkiem 20:47, 23 mar 2024

Do góry
Nawet nie chce mi sie tu zagladac, w kazdym watku wiosna i robota wre a ja sobie moglam tylko ptaki przez okno poobserwowac, bo od rana znowu lalo kolejny dzien w tym tygodniu. Wszystko pływa, ogolnie zgnilizna. Nastroj mi kląsknął jak trawnik w ogrodzie.
Kilka ptakow: pełzacz leśny, czyże sosnowe, parka gili, zieba. No i samotna sarenka przyszla na przeszpiegi

Ogródek Gosi 20:44, 23 mar 2024

Do góry
Ogródek Gosi 20:43, 23 mar 2024

Do góry
Ale straszna pogoda. A podobno za tydzień ma być u nas 18 stopni. Co za różnice temperatur.
Nic nie zrobiłam w ogrodzie, bo wracałam z pracy bardzo późno, a na dokładkę rozchorowałam się.
A czeka mnie tyle pracy. Nie zdążyłam jeszcze obciąć róż, zgrabić trawnika, uprzątnąć tarasu.
Do tej pory nie posadziłam zakupionych cyklamenów.

Ogrodowe wariacje 20:41, 23 mar 2024

Do góry
Wiaan napisał(a)
Tak obcięłam lawendę różową, nie wiem czy nie za mało, ale ścięłam ponad połowę, ona jest taka zwarta i rośnie wysoka.

Dobrze jest . Na zdjęciu wygląda że krótko. Moje mają 5-7 cm
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 20:26, 23 mar 2024

Do góry
Anda napisał(a)
A te bratki mam już od jesieni

Koniec
Ewuś, one kwitły w zimę ?
Sezon 2017 u Hanusi 20:22, 23 mar 2024

Do góry
Moja-wiosna.
Pachnący różami, malowany bylinami 19:52, 23 mar 2024

Do góry
Przyszła paczka z liliami i daliami. Tak się zastrzegałam, ze nigdy nie kupię dalii i to jest prawda "nigdy nie mów nigdy"

Lilie w ilości 14 sztuk posadzone. W tym roku w dużej mierze postawiłam na drzewiaste. Sadziłam też lilie jesienią, ale nie poznaczyłam miejsc i teraz chodzę i szukam. Dobrze, ze zaczynają wychodzić z ziemi. Teraz byłam mądrzejsza i umieściłam znaczniki. Patyczek do szaszłyków z nazwą lilii.

Ale co ja mam zrobić z daliami. Dla mnie to nowość. Otworzyłam woreczki, żeby bulwy miały powietrze i co dalej ? zostawiłam je w tej ziemi, która była w worku.

co dalej ?

Pachnący różami, malowany bylinami 19:40, 23 mar 2024

Do góry
Makao napisał(a)
Ewa a to skąd zamówiłaś te sadzonki truskawek że takie paskudne przyszły? Ja od Niewczasów o teraz mnie zestresowałaś. Jeśli oni taką lipę wysyłają to szkoda kasy.

Aniu, muszę sie uderzyć w pierś i przyznać, że mocno spanikowałam. Przyjrzałam się bliżej sadzonkom, które pokazała Ania z Ogrodu za drzwiami. Moje wyglądały podobnie. Korzeniska długie i obfite, a ta góra bez liści.
Trochę mnie to przeraziło, pierwszy raz widziałam sadzonki frigo. Najbardziej przeraziły mnie te zgniłe. Reklamowałam i przysłali nowe. Tak wyglądają sadzonki ze sklepu Sadowniczy. Chyba nie są najgorsze.

A tak po wsadzeniu.

Jak widać są różnej wielkości.
Pachnący różami, malowany bylinami 19:29, 23 mar 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Mirko w poradniku ze szkółki Niewczas , tym który dołączono do truskawek, też jest informacja że lubią kwaśną glebę. I że ziemia ma być stale wilgotna.

Obornik też dam. Raczej im nie zaszkodzi. Moje bedą w donicach. Mieszam moją ziemię z korą i kompostem plus obornik.

Lidziu, ja zawsze pilnuję wilgotności roślin owocujących. Owoce powinny być soczyste. Moje też są w donicach.

Zastanawiam się, czy bym dawała obornik jak masz kompost. Ja bym radziła dodać dolomitu. Ale to jest moje zdanie.

Ja ściółkowałam korą.

Ogród w malinówkach 19:24, 23 mar 2024

Do góry
Z jednej strony głębokość szpadla to nie tak mało. Wtedy ta rabata była by jak donica z dnem.

A z drugiej strony mam ochotę wybrać betony. Żeby rośliny miały grunt, nie beton...

Co myślicie?

To wykopałem na rabacie.

Takie całe kawały betonu się wykruszają.
Pachnący różami, malowany bylinami 19:06, 23 mar 2024

Do góry
Urszulla napisał(a)

Hmmmm.......

Ula, zobacz jaka jest czysta woda w oczku. Widziałam pływające larwy ważek, które wyglądają jak małe rybki

dzisiaj pan kos zażywał w nim kąpieli aż dwa razy. Takie małe, a tak cieszy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies