Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boso przez ogródek

Boso przez ogródek

olciamanolcia 10:41, 10 lis 2024

Z tych co wymieniłaś mam
Wim’s Red
Magical Vesivio- pięknie się wybarwia i nie jest aż tak mocno azurowa - rośnie w grabowej
Candkelight- podobna do MV ale ma stanowczo większy kwiat
Bobo- rośnie na froncie
olciamanolcia 11:27, 10 lis 2024

To Magical Vesuvio a obok Freise Mellba- tak przynajmniej twierdzi Monia a ja jej wierze

Tu Vanilka i Silver Dollar

olciamanolcia 11:28, 10 lis 2024

Potem wstawię. Ci jeszcze Magical sweet summer- też śliczna
AgaBoso 18:24, 10 lis 2024

olciamanolcia napisał(a)
Silver i Magical Sweet Summer

Justyna, znalazłam u Ciebie Magical Sweet Summer ( 02 sierpnia 2022). Od kilku przeglądam Twój wątek od początku, aby zarejestrować jakie zmiany nastąpiły i kiedy zaprzestałaś sadzić w rzędach.

olciamanolcia napisał(a)
Tu Black Beaty pomiędzy Silver Dollar a Pinky Winky

Czy hortensje nie zasłoniły z czasem Black Beauty i na odwrót?
AgaBoso 14:25, 11 lis 2024

Nie umiem chyba stworzyć nieuporządkowanej rabaty, no cóż.
Przejrzałam sporo wpisów i zdecydowałam, że najmniejszym nakładem finansowym mogę stworzyć takie połączenie.

Polar Bear mam patyczki, jak udadzą się sadzonki to je posadzę a jak nie to zakupię odmianę Pandria (piękne kwitki z filetowymi pręcikami ).
Co do rozplenic to nie mogę się zdecydować która (a może kilka) będzie najlepiej się prezentować wśród hortensji, rozważam:
Proso rózgowate Rehbraun (doda koloru jesienią, ale nie wiem czy nie zaburzy całości)
Rozplenica wschodnia Karley Rose
Rozplenica japońska Autumn Magic
Rozplenica japońska Hameln
Rozplenica japońska Black Beauty

W przyszłości (pewnie po wybudowaniu domu) będzie rozszerzona, dojdzie sesleria jesienna, drzewka i jeżówki niskie, sesleria jesienna.

Czy taki układ będzie się dobrze prezentował?
olciamanolcia 19:26, 11 lis 2024

Dobrze będzie

A nie chcesz w tym pasie przemieszać tych hortensji?
Np po bokach dać win’s red potem np Polar i inną a obok inną i Polar ? I tak do końca ?
Trawę Black Beauty nie polecam. -rośnie ogromna jest przysadzista
Lepiej wyglądałaby tu np Autumn Magic- mam obydwie w brzozowej ale mają tam sporo cienia i nie rosną ogromne - nawet w tym roku nie zakwitły .
AgaBoso 21:15, 11 lis 2024

Dzięki Justyna. Wydawało mi się, że jak posadzę po jednym krzaku to będzie mniej efektownie wyglądać.
Patrycja_KG_Lu 22:55, 11 lis 2024

Bardzo ten układ mi się podoba. Dwóch pierwszych rozplenic nie znam, za to dwie ostatnie bardzo różnią się wymiarami, kolorem oraz terminem kwitnienia, raczej ta Black Beauty będzie tu za duża.
AgaBoso 17:46, 12 lis 2024

Dziś się okazało, że na przedogórdku będziemy mieli mini boisko , także rabata zostaje 3m szerokości.
Wczoraj stworzyłam taki plan, gdzie to brązowe ma zawierać żywopłot zimozielony.
AgaBoso napisał(a)

Polar Bear mam patyczki, jak udadzą się sadzonki to je posadzę a jak nie to zakupię odmianę Pandria (piękne kwitki z filetowymi pręcikami ).
Co do rozplenic to nie mogę się zdecydować która (a może kilka) będzie najlepiej się prezentować wśród hortensji, rozważam:
Proso rózgowate Rehbraun (doda koloru jesienią, ale nie wiem czy nie zaburzy całości)
Rozplenica wschodnia Karley Rose
Rozplenica japońska Autumn Magic
Rozplenica japońska Hameln
Rozplenica japońska Black Beauty

Dziś Patrycja podpowiedziała mi, że dobrze byłoby dorzucić coś zimozielonego na rabacie i stworzyła taki plan:

Z racji na mniej miejsca trzeba było się ściaśniać
Seslerię dałabym po całości jako obwódkę i może lekko z tyłu mini jeżówki.

Z zimozielonych podobaja mi się TRZMIELINA FORTUNEU EMERALD'N GOLD Resource, ale na tej rabatcie nie da rady drzew ze wzdlęgu na rurę wody, która idzie na pierwszym metrze rabaty.

EDIT: Doczytałam, że Thuje Danica nie lubią być dotykane przez inne rośliny i się wtedy ogołacają.
Wiolka5_7 18:36, 12 lis 2024

Moim zdaniem możesz dać zimozielone - najlepszy jest cis. Ale w sumie nie muszą być obowiązkowo ,bo sesleria w zimie zdobi a potem szybko rusza ,bo już w lutym ją tnę co roku.
To nie są trawy takie jak rozplenice , że ruszają późno ,około maja.

Ja cisy mam z hakonechloa ,bo one ruszają 2 miesiące później niż sesleria.

A seslerie mam bez zimozielonych, bo rusza bardzo wcześnie.