Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Choroby i szkodniki grabów, grab - Carpinus

Choroby i szkodniki grabów, grab - Carpinus

Elena76 22:01, 04 wrz 2024

Mazan napisał(a)
Elena76

Zdobniczka grabowa jest na pewno, a pochylone przyrosty mogą świadczyć o pordzewiaczu grabowym. O ich zwalczaniu jest cały początek - ok. 15 stron - tego wątku. Podobne problemy są przedstawione i we wcześniejszych wpisach. Trudność w zwalczaniu tych szkodników polega na tym, że są bardzo płodne i plenne, co podkreśliła Danusia dając charakterystyczny wpis.

Pozdrawiam, Mazan

Serdecznie dziękuję za pomoc w identyfikacji szkodników. Sposoby na zwalczanie namierzone
robertino 15:47, 18 wrz 2024

Szanowni,

czytając powyższe stwierdzam masakrę, bo wszystkie artykuły o grabach pospolitych zawierały informację, że - ujmę skrótowo - rosną wszędzie i nie atakują ich szkodniki, a tutaj chyba nie jest tak wesoło.

Czy mogłby ktoś zerknąć i na moje okazy? Wsadzone niestety w największe upały, lecz podlewane mocno w tym okresie. Były pięknie zielone, po miesiącu zaczęło coś się z nimi dziać.

Jak to ratować? Bo obserwuję, że jest coraz gorzej. pomóżcie proszę.

Foto:

Rum 19:07, 10 lis 2024

Cześć. U mnie liście graba wyglądały na wypalone i jednocześnie pokryte były białym nalotem. Zdjęcia są sprzed jakiś +/- 3 tygodni. Dziś liście opadły, zostały pojedyncze sztuki Drzewko jest jeszcze w małej doniczce ze sklepu ma kilkadziesiąt centymetrów wysokości. Czy jeśli większość liści już opadło to w jakiś sposób trzeba walczyć z tą chorobą liści ?

Mazan 12:46, 18 lis 2024

Rum
to mączniak prawdziwy. Teraz tylko posprzątaj liście, a opryski wiosną: w okresie bezlistnym miedzianem, w maju amistarem w końcu czerwca curzate Cu.

Pozdrawiam, Mazan
TomekDec 17:34, 19 kwi 2025

Cześć, piszę z pytaniem (może jestem przewrażliwiony) odnośnie rozwoju i startu drzewa. To jego 3 rok, są pąki liści, ale jeszcze nie otworzyły się. Drugie drzewo obok ma już otwarte pąki, działka obok też już liście widać. Czy to możliwe, że jeszcze nie wybudziło się? U sąsiadów wszystkie graby już ruszyły. Załączam kilka zdjęć pąków i pnia. Czy zastosować już jakiś zabieg? Czy dać mu jeszcze czas? Gałązki są miękkie, pąki wewnątrz też zdają się być zielone. Prośba o poradę
Juro104 11:42, 30 kwi 2025

Cześć. Coś podjada moje graby fastigiata, szkodnika nie widać, wczesną wiosną oprysk olejem parafinowym, później ortus dwie dawki w odstępie 10 dni, 2 tygodnie temu mospilan, sobota rano wrotycz i dalej coś je zjada. Zaobserwowałem również że liście zaczynają żółknąć więc 2 dni temu dostały nawóz n-max. Pomoże ktoś z Was bo? Walczę z problemem od zeszłego roku, gdzie młode pędy i liście były zjadane, a dodatkowo nieświadomy kupiłem te drzewka z pordzewiaczem, szpecielem. Wydałem dużo pieniędzy na 20 drzewek i powoli drugie tyle na opryski które nie działają. Pryskam bardzo dokładnie liście z dwóch stron, pryskam również korę i ziemię dookoła drzewek, pryskam również śliwowiśnie pissardi rosnące w sąsiedztwie drzewek. Ostatnie zdjęcie dotyczy pissardi która prawdopodobnie choruje, dzisiaj wieczorem opryskam ją switchem 62,5 i nie wiem czy tego samego nie zrobić na graby. Pomóżcie proszę.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies