Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Monika83 20:33, 01 lis 2024

LIDKA napisał(a)
Zapał wróci Wam dziewczyny.
Tego życzę.

Też mi się życie uwaliło na duszę i druga połowa lata ogrodowo kiepska była.
Coś tam robiłam ale nie tyle co planowałam.

Licze że przyszły rok ogrodowo lepszy będzie i życiowa burza minie.
I ja również tego Tobie życzę Lidka.. Pamiętaj że po ciężkich, trudnych chwilach, zawsze przychodzi ten lepszy czas..
Ichigo 19:32, 06 lis 2024

Monika83 napisał(a)
Cudne mają przebarwienia❤️ U mnie tylko azalie przebarwiają się w czerwień

U mnie azalie też, zwłaszcza te, które rosną w pełnym słońcu. Jeszcze miłorząb przebarwia się na piękny złoty kolor.
W każdym razie już po jesiennym show - byłam dzisiaj na wsi i mogę tyle powiedzieć, że po ostatnich przymrozkach na klonach nie ostał się ani jeden listek. Poza Crimson Princess, ten nadal cały się czerwieni.
Ichigo 15:43, 10 lis 2024

Obrzeże z cortenu dla miskantów Dronning Ingrid:

Miałam je robić dopiero w przyszłym roku, ale na fali endorfin zabrałam się za to w tym tygodniu. Nie ma nic bardziej pobudzającego do działania w ogrodzie jesienią niż piękna pogoda i słońce.
To moje pierwsze doświadczenie z cortenem. Mam nadzieję, że szybko zrudzieje.
Dno rabaty wyłożyłam kartonami i obsypałam korą.

Monika83 16:34, 10 lis 2024

Ichigo napisał(a)
Obrzeże z cortenu dla miskantów Dronning Ingrid:

Miałam je robić dopiero w przyszłym roku, ale na fali endorfin zabrałam się za to w tym tygodniu. Nie ma nic bardziej pobudzającego do działania w ogrodzie jesienią niż piękna pogoda i słońce.
To moje pierwsze doświadczenie z cortenem. Mam nadzieję, że szybko zrudzieje.
Dno rabaty wyłożyłam kartonami i obsypałam korą.

Fajnie to wygląda jak mini łódka zakopana w ziemi U ciebie dziś słońce było? Kurcze a umnie pochmurno ale w Żurominie bo jestem u teściów, a w Radzyminie to niewiem a jest ok 170 km.Też popracowałam w ogrodzie wczoraj i dziś ale u teściowej,umordowałam się okropnie nad przesadzankami i jak ja tego nie znoszę
MagdaLenka 17:36, 10 lis 2024

To obrzeże to kupowałaś na wymiar? Jaka to grubość? Czy głęboko wkopane?
Podasz na priv namiary i cenę?
Ichigo 20:13, 10 lis 2024

Monika83 napisał(a)
Fajnie to wygląda jak mini łódka zakopana w ziemi U ciebie dziś słońce było? Kurcze a umnie pochmurno ale w Żurominie bo jestem u teściów, a w Radzyminie to niewiem a jest ok 170 km.Też popracowałam w ogrodzie wczoraj i dziś ale u teściowej,umordowałam się okropnie nad przesadzankami i jak ja tego nie znoszę

U mnie dziś ponuro i zimno. Zdjęcia są z czwartku, wtedy był u mnie ostatni słoneczny dzień. Byłam na wsi w środę i czwartek, więc wykorzystałam pogodę w tym tygodniu do maksimum. Przesadziłam róże, posadziłam ostatnie ciemierniki i naparstnice, rozrzuciłam część obornika. No i zrobiłam tę rabatkę Ja łączyłam części, a mąż wkopywał.
Teraz, kiedy dzień jest tak krótki, mam dość ograniczony czas na ogród. Przyjeżdżam busem w południe, a o 16.00 już wracam.
W taką pogodę jak dzisiaj wołami by mnie nie zaciągnęli do ogrodu...
Ichigo 20:25, 10 lis 2024

MagdaLenka napisał(a)
To obrzeże to kupowałaś na wymiar? Jaka to grubość? Czy głęboko wkopane?
Podasz na priv namiary i cenę?

Obrzeże składa się z części długości 103 cm, które montujesz sama. W paczce, którą kupiłam, było ich 10 sztuk. Są też większe opakowania, po 50 lub 30 sztuk. I różne wysokości. Nie wiem, jaką mają grubość, ale są bardzo elastyczne. Wkopywał mąż, więc nie wiem dokładnie na ile, ale niezbyt głęboko - na tyle, aby się trzymało Aha, te są na 20 cm wysokie, więc nawet jak się głębiej wkopie, sporo wystaje.
Narsilia 09:38, 12 lis 2024

Oooo to super że dorwalaś piękną pogodę i przed samym końcem sezonu doladowalas ogrodowe baterie każda zmiana na plus super , trzymam kciuki abys miała czas i możliwość na jak najwięcej wizyt w ogrodzie i kolejnych zmian i dopieszczen
Ichigo 12:36, 13 lis 2024

Dzięki za kciuki, Klaudia, te zawsze się przydadzą
Jeśli chodzi o prace ogrodowe w tym roku, jestem już prawie na finiszu. Zostało mi tylko rozrzucić resztę obornika, okryć hortensje ogrodowe, okopczykować róże. Ale z tym jeszcze nie teraz. W tym tygodniu pozwoliłam sobie na lenistwo i nie jadę na wieś. Dopóki świeciło słońce, chciało mi się. Odkąd jest ciemno i zimno, najchętniej zapadłabym w sen zimowy. Oglądam za to dużo Gardeners World, a to u mnie znak, że sezon zbliża się do końca.
Anda 12:47, 13 lis 2024

U mnie podobnie, dużo czytania i oglądania. W ogrodzie muszę jeszcze tylko zapolować parę rzeczy i zamulczowac nową rabatę do końca.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies