Na angielskiej mszyce w ogóle nie siadają, tak samo jak na japońskich Watanabe i Mariesii. Najbardziej podatna na mszyce jest kalina koralowa Roseum, ale od kiedy spryskuję ja wiosną Promanalem, a później roztworem tymolowym, to mszyc na niej nie ma.
Edit- krzaczysko to wg moich norm krzew w okolicach 3-4 m i podobnej szerokości. Angielka jest kompaktowa.
Asiu, najpiękniejsze dopiero przed nami. Za chwilę wszystko "wybuchnie".
Ozdoby to zapewne jakieś sprytne chińskie rączki zrobiły. Ja tylko je złączyłam tasiemkami.
Dzisiaj był też dzień pikowania, to niewdzięczna praca, szczególnie takich maleństw jak begonia wieczniekwitnąca. Takie precyzyjne sadzonkowanie to tylko Zoja potrafi robić, trochę szkoda mi było wyrzucić więc używając nieparlamentarnych słów dokonałam posadzenia chyba około 20 doniczek tych mikrusków i chyba.....nigdy więcej
A to w ramach nagrody za trzymanie kciuków kwitnąca kalina
Bluszcz chyba za dobrze się poczuł na magnolii. Jak tylko ziemia nieco obeschnie, bym mogła bezpiecznie rozstawić drabinę, trzeba będzie rozprawić się z łobuziakiem i przyciąć pędy tak o 1/3 wysokości. Nie chcę by zdusił magnolię, która ma bardzo łamliwe, kruche drewno i mogłaby nie wytrzymać pod ciężarem pnącza.
Oczar Diane zmienił troszkę barwę kwiatów, z ciemnych, niemal brązowych stały się rudawe z domieszką pomarańczu a nawet zółci. Podoba mi się
Do domu przyjechały pierwsze bukieciki. Kalina bodnantska dopiero stojąc w wazonie ujawniła swój piękny, mocny zapach. Szkoda, że różnica temperatur o tej porze jest tak duża, że przywiezionymi kwiatkami można się cieszyć tylko dzień lub dwa.
Ja mam Watanabe i Anne Russel w formie krzewów i tez są obsypane pąkami Mnie kaliny tak kręcą, że co roku dochodzą kolejne. Uwielbiam je!
Azalii mam 7 sztuk. Zobaczymy co w tym roku pokażą, ale ciężko im u mnie...
Piękna będzie taka rabatka, czekam na realizację
Poszlam do ogrodu i te kalinowe drzewka to watanabe i anne russel. Anuśka bedzie w tym roku mega pieknie kwitla widze jakie ma zawiazki. i troche bylam zaskoczona ile kalin u mnie w kalinowym katku sie zebralo
u mnie w przeciwienstwie do rodkow azalie kwitna oblednie, mam spora ich kolekcje bo je najzwyczajniej lubie. mam kilka pachnacych - cudo. bede robic jedna rabatke w tym roku i mam plan by polaczyc swierki kulki, do tego azalie japonskie, jakas kalina do kompletu i oczywiscie uzupelnie trawkami
Aga ,posadziłam tylko ciemierniki ,reszta czeka...Już mam cały rządek doniczek do wysadzenia.Nie mówiąc o kłączach i cebulach lilii i co zaplanowałam wysiać
Może do maja zdążę...
A o która donicę pytasz ,tą z kompozycja ciemiernikową?To tak- sama