Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

dana1s 15:26, 25 mar 2019

TAR napisał(a)
tak mialam w poprzednim ogrodzie, zero zółtego. ale polubilam i troche tej żóltości mam w krokusach, liliowcach, rannikach, azaliach, forsycji, magnolii. kilka iglakow musniete złotem, wiaz weredei i glediczja sunburst. szczegolnie zima i jesienia zólty na iglakach jest pozytywem. ja z kolei unikam czerwonych/bordowych drzew i krzakow
chociaż jesienia zakupilam 4 jarzaby joseph rock przebarwiajace sie ogniscie to latem sa zielone. sadzilismy je w listopadzie w mega deszczu. ale mam nadzieje, ze jesienia dadza pokaz ognia

Ciekawe, czy ja tez kiedyś wprowadzę żółty?
A to akurat lubię czerwono listne krzewy i drzewa, trochę urozmaicają moją zieleń
Przebarwiające na czerwono też lubię, w sumie to jesienią żółć też mi nie przeszkadza...ciekawe?

dana1s 15:29, 25 mar 2019

TAR napisał(a)
ha, mam kilka kalin krzakow ale tez kilka kupilam szczepionych na pniu, pieknie sie prezentuja. lubie kaliny poza roseum

A ja kocham Roseum, tak obficie kwitnie i u mnie nigdy nie ma mszyc.
Kalin mam kilkanaście odmian, ale ani jednej szczepionej. Marzę obecnie o angielskiej i tą akurat chcę na pniu. Może na urodziny sobie sprawię

TAR 15:31, 25 mar 2019

w sumie to ja kocham kolorowy ogrod, kazdego koloru u mnie troche byc musi

jakbys chciala poeksperymentowac z zółtym to na poczatek moze magnolia butterflies, obledna, mam i nawet kwitla
dana1s 15:33, 25 mar 2019

TAR napisał(a)
w sumie to ja kocham kolorowy ogrod, kazdego koloru u mnie troche byc musi

jakbys chciala poeksperymentowac z zółtym to na poczatek moze magnolia butterflies, obledna, mam i nawet kwitla

Ja lubię taki monochromatyczny z akcentem amarantowym. Póki co mi się tak podoba. Zaraz zerknę na to żółte cudo, kto wie

EDIT: Cudowna ta magnolia, zjawiskowo to wygląda
TAR 15:49, 25 mar 2019

bo jest piekna, jak dla mnie najladniejsza z magnolii, najpierw zielonkawa, przechodzi w cytrynke by za chwile byc żółtym maslanym na koniec przechodzacym w beż.
ciemierniki mam na liscie, brakuje mi ich w ogrodzie. tym bardziej ze mam podwyzszenie gdzie by sie wpasowaly i kwiatki byly bardziej widoczne. jak sie okaze, ze moje rodki padly/padna(nie mam jednak do nich ani ręki ani sentymentu)to obsadze rabate ciemiernikami. sa tam juz jakies cisy i jodly ciemierniki beda paowac na wypelnienie.
Basilikum 16:16, 25 mar 2019

znow nam rarytaski wynajdujesz
dana1s 18:00, 25 mar 2019

TAR napisał(a)
bo jest piekna, jak dla mnie najladniejsza z magnolii, najpierw zielonkawa, przechodzi w cytrynke by za chwile byc żółtym maslanym na koniec przechodzacym w beż.
ciemierniki mam na liscie, brakuje mi ich w ogrodzie. tym bardziej ze mam podwyzszenie gdzie by sie wpasowaly i kwiatki byly bardziej widoczne. jak sie okaze, ze moje rodki padly/padna(nie mam jednak do nich ani ręki ani sentymentu)to obsadze rabate ciemiernikami. sa tam juz jakies cisy i jodly ciemierniki beda paowac na wypelnienie.

Bardzo ciekawa ta magnolia, jak mnie kiedyś najdzie na takie energetyczne kolorki ona jest pierwsza na liście
Ciemierniki są cudne mam kilka sztuk i ogromną ochotę na kolejne. Ale nic na siłę, jak spotkam gdzieś w dobrej cenie, inne niż mam to nabędę drogą kupna
Tez nie mam ręki do rodków, podobają mi się w innych ogrodach. Mam kilka azali i chyba więcej nie będzie, słabo u mnie rosną. Ciekawa jestem, czy zakwitną w tym roku?
Na mojej liście chciejstw jest jeszcze kilka perełek i potrzebuję na nie miejsca

dana1s 18:01, 25 mar 2019

Basilikum napisał(a)
znow nam rarytaski wynajdujesz

Izuś masz rację ta magnolia jest cudowna, Tarcia kusi
TAR 18:10, 25 mar 2019

Poszlam do ogrodu i te kalinowe drzewka to watanabe i anne russel. Anuśka bedzie w tym roku mega pieknie kwitla widze jakie ma zawiazki. i troche bylam zaskoczona ile kalin u mnie w kalinowym katku sie zebralo

u mnie w przeciwienstwie do rodkow azalie kwitna oblednie, mam spora ich kolekcje bo je najzwyczajniej lubie. mam kilka pachnacych - cudo. bede robic jedna rabatke w tym roku i mam plan by polaczyc swierki kulki, do tego azalie japonskie, jakas kalina do kompletu i oczywiscie uzupelnie trawkami
dana1s 18:32, 25 mar 2019

TAR napisał(a)
Poszlam do ogrodu i te kalinowe drzewka to watanabe i anne russel. Anuśka bedzie w tym roku mega pieknie kwitla widze jakie ma zawiazki. i troche bylam zaskoczona ile kalin u mnie w kalinowym katku sie zebralo

u mnie w przeciwienstwie do rodkow azalie kwitna oblednie, mam spora ich kolekcje bo je najzwyczajniej lubie. mam kilka pachnacych - cudo. bede robic jedna rabatke w tym roku i mam plan by polaczyc swierki kulki, do tego azalie japonskie, jakas kalina do kompletu i oczywiscie uzupelnie trawkami

Ja mam Watanabe i Anne Russel w formie krzewów i tez są obsypane pąkami Mnie kaliny tak kręcą, że co roku dochodzą kolejne. Uwielbiam je!
Azalii mam 7 sztuk. Zobaczymy co w tym roku pokażą, ale ciężko im u mnie...
Piękna będzie taka rabatka, czekam na realizację