Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Rododendronowy ogród II. 20:14, 26 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Tak strasznie podobają mi się klony japońskie, ale u mnie takie przeciągi na działce, że nie ma szans, pomijam brak miejsca.
Usunięcie tego jednego świerka myślę, że to dobre posunięcie, nie dogrywa jakiegoś specjalnego znaczenia w pięknej panoramie ogrodu, a miejsca dużo się znajdzie, a azalie będą bardziej widoczne, serba to sam bym przyjechał bronić gdybyś chciała wycinać bo piękny jest u Ciebie ale na pewno bym się nie przypinał do pnia bo nic w tym przyjemnego by nie było

Szkoda ze sie nie chcesz przypiąc bo to by była dopiero afera na Ogrodowisku , sprawozdanie kazdego dnia bym robiła ale fakt ze nie mam zamiaru go wycinac, serby są super.Ten drugi jeszcze sie targujemy , M chce podkrzesywac a ja pożegnac, chyba jednak jego losy są przesadzone.
Ogród z pergolą 17:08, 26 paź 2016

Do góry
kasia_w napisał(a)
i jeszcze Luki wybacz plisss

naniosłam tam rysunek Lukiego i nic się nie zgadza...
a zwłaszcza pergola

ja chyba pasuję...

moje kostki wyglądają na małe...są 4 x kostkami z gry Ani, a jednocześnie zgadają się z kostkami Lukiego. Czegoś tutaj nie łapię
Luki jakie duże kostki plnowałeś?
Ania, a Ty 75x75 w grze, prawda?

Kasiu siedzę w poczekalni i tak na szybko.tak w mojej grze jedno pole to było 75x75
Ale jak jest różnica kilkunastu centymetrów to nic się nie przejmuj altana skoryguje.ilość kostek w moim planie jest taka jaka by była w rzeczywistosci
Ogród Sylwii od początku cz.II 16:03, 26 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Magnolie Genie Jak dobrze pamiętam dwie sadziłaś wiosną przy bukszpanach z hakone

hehehe dziękuję Łukasz No mam , jak nie jak tak Nie przesadzałam, planowałam ale mi się odwidziało. Czekam do wiosny , zobaczę jak sobie będą radzić w tym miejscu o ile nie wymarzną...
Ogród z pergolą 15:21, 26 paź 2016

Do góry
i jeszcze Luki wybacz plisss

naniosłam tam rysunek Lukiego i nic się nie zgadza...
a zwłaszcza pergola

ja chyba pasuję...

moje kostki wyglądają na małe...są 4 x kostkami z gry Ani, a jednocześnie zgadają się z kostkami Lukiego. Czegoś tutaj nie łapię
Luki jakie duże kostki plnowałeś?
Ania, a Ty 75x75 w grze, prawda?

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 11:32, 26 paź 2016

Do góry
No to łączymy się w bólu

Ja to się ostatnio łamię... nie lubię żurawek, a tu mi się spodobała u Łukasza (Luki) jedna taka fest fioletowa, bo preferuję konkretne kolory... i poszłam za ciosem i lyknelam cały temat o zurawkach.. nawet kilka odmian bym przygarnela, choc nie tych najbardziej "forumowych". Zobaczymy czy w ogóle gdzieś dostanę. No i kwestia tego, czy uda się zapewnić takie warunki, zeby uzyskac to wybarwienie, nadana jakim mi zależy.. dobrze, ze idzie zima i będzie czas na myślenie
Ogród z pergolą 10:33, 26 paź 2016

Do góry
Jak dobrze, że Asia mnie wyręczyła Ja trzymałbym się tych dużych kostek pod drzewami, a w pozostałe miejsca między byliny i inne krzewinki wrzucił po kilka pojedynczych kostek 75x75. Według mnie powinno to dobrze wyglądać.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:39, 25 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
No ja się nie dziwię, że musiałem się przez 25 stron przedzierać jak takie zdjęcia Reniu zapodałaś Przepięknie.

Dzięki Łukasz
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:18, 25 paź 2016

Do góry
Msazalka Red Barona bardzo polecam
W bukszpanach posadzone mam trzy odmiany turzyc Evergold, Ice Dance, i Variegata'Ptasie łapki'.

Beatko fajnie beznadziejną działkę mam no i ten cały gospodarczy grrrr. Gdyby mnie tylko stać było to sam wynajmuje maszynę i równam to z ziemią

Asiu rondo... haha nie wiesz jak mnie to rozbawiło
To rondo to basen. drugie mniejsze kółko nad rondem lekko w lewo to podstawa wielkiej leszczyny i docelowo ma to być połączone wszystko kostką w całość bo obecnie wszędzie jest trawnik i nawet nie mówie jak to się kosi, pomijam już całkowicie walory estetyczne.
Pomyśl sobie, że to podwórko za budynkiem gospodarczym było jeszcze 9 lat temu podzielone płotami na 4 mniejsze przestrzenie, oczywiście każdy płot inny. W zeszłym roku udało mi się pozbyć ostatniego fragmentu tej zagrody.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:07, 25 paź 2016

Do góry
Luki, marzy mi się jeszcze tulipanowiec i grujecznik... tylko gdzie je wcisnąć... ?
A mój M. jak mi dzis pomagał go sadzić to stwierdził że jakiegoś klona kupiłam...
Ogród Sylwii od początku cz.II 21:45, 25 paź 2016

Do góry
Magnolie Genie Jak dobrze pamiętam dwie sadziłaś wiosną przy bukszpanach z hakone
Ogród Sylwii od początku cz.II 21:24, 25 paź 2016

Do góry
Luki - dziękuję Genie ? nie wiem co to ?

TeresaK - dziękuję Lubię jesień za kolory ale za to , że zimno to już nie

Sebek - tyle co .... posprzątałam , spadła kolejna partia Jeszcze trochę na drzewach zostało

Monka - ja również lubię werbenę, choć w tym sezonie nie mam jej w nadmiarze . Planuję dla niej jeszcze jedno miejsce

Małgosik - nie wiem o które drzewo pytasz ? na pomarańczowo to tulipanowiec.

Kaz74...- dziękuję, powodzenia w działaniu ogrodowym

Wrobelki
- pozdrawiam

Jagoda - hosty przebarwiły się idealnie , inne już dawno poległy.

Zielona - dziękuję za uśmiech
Mój ogród pod górkę... 21:10, 25 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
No ładnie miałem po górkę, żeby nadrobić, ale warto było

Dzięki Łukasz! Trochę obrazkowego było, to może nie miałeś tak źle
Biało różowy ogród za płotem. 20:56, 25 paź 2016

Do góry
Ewo bo to ogród siostry i to pierwsze jego jesienne wydanie

Danusiu mnie nadal w ogrodzie brakuje jeszcze jednego drzewa, ale tyle co jest wystarczy. Jeszcze dojdzie na wiosnę 3-6 wiśni Umbr, ale z tymi na szczęście nie trzeb nic robić jeżeli o cięcie chodzi.
Danusiu ta grusza znów taka wielka nie jest, ja bym posadził bo sam się nad nią zastanawiałem, ale padło na jarząba Fastigiata (powód: siostra sobie go wybrała). Tylko, żebym to ja tym złym kusicielem nie był.

Aniu powiem Ci, że nie ma problemu z odczuciem pustych miejsc na rabatach, największy problem to żywopłot, który jest mniejszy niż rośliny na rabatach, ale w przyszłym roku już powinien ruszyć i te 30cm myślę, że mu przybędzie. Za dwa lata całość będzie już dobrze się prezentować na żywo
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:50, 25 paź 2016

Do góry
Aniu co do błędów dużo rozpisywać się nie muszę. Proszę lista moich błędów:
-żałowanie starych roślin przy zmianach,
-kupowanie impulsywne, w tym roku opanowałem to w 90%, ale w zeszłym roku przesadziłem
-sadzenie za gęsto,
-przy małym ogrodzie unikać rabat atrakcyjnych przez chwilę wiosną bo później drażnią cały sezon, jednocześnie takich rabat, które są puste do czerwca.
Oczywiście to moje odczucia i głównie dotyczą małego ogrodu, w dużym ogrodzie, gdzie odległości i rabaty większe panują inne zasady.
Szczerze to mógłbym strzelić bardzo długi wywód na temat moich niepowodzeń w ogrodzie, ale mam obecnie stresów ponad program
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:42, 25 paź 2016

Do góry
Magda w jakim sensie nienaturalne, pokrój czy kolor liści, bo jeżeli pokrój to moje są ostro cięte by uzyskać oczekiwany efekt, niecięte po kilku latach mają wygląda 'naturalnego' drzewa

Wojtku własnie tam by przydało się jakieś drzewo na pniu ok 180-220 (zależy jakie masz tam proporcje ze zdjęcia trudno wywnioskować) o jakiejś regularnej koronie, jak platan to bardziej odmiana Alpens GLobe, może jakiś klon Drumondii lub Elsrijk, może jakaś lipa o słabszym wzroście, kulista Green Globe lub Fastigiata. Jest w czym wybierać, ale taka cięta płaska forma nie pasuje w tym miejscu. Na środku trawnika jeszcze by to dobrze wyglądało, ale w tym miejscu nie za bardzo.

Marta no właśnie plan zbyt dużo tu to nawet moje marzenia, które z domownikami uzgodnić to męką, ale gdybym doprowadził układ ogrodu do takiego stanu jak na zdjęciu to biorę emeryturę na zmiany w tym ogrodzie i zbieram już tylko na swój własny... ale to chyba na starość w obecnej sytuacji
Lawendowy zawrót głowy 20:37, 25 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Joluś no takiej glamour dyni to jeszczem nie widział, boska

No tak Ty z tych co mało widzieli hihihi ))))) buziak Łukasz ))))
Biało różowy ogród za płotem. 20:37, 25 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Ja tylko jedno posadziłem takie, które może być wielkie, reszt raczej w opisach nie przekracza 6 metrów. Jak masz jakieś pytania, to pytaj

To jest dobre podejście, ale czasami tak nam się te większe podobają, że zakładamy, że je przycinać będziemy. Tylko na ile nam sił starczy. Dlatego ja mam tulipanowca, grujecznika i ambrowca posadzone na samym końcu działki, żeby rosły swobodnie, bo tych do przycinania w centralnej części tez sporo jest. Marzę jeszcze o gruszy chanticleer, ale ona tez wcale taka mała nie jest i powoli nie mam miejsca, gdzie by ją wsadzić, żeby mogła swobodnie rosnąć. A kolejne drzewo do przycinania..., no tu już są dylematy
Ogród Sylwii od początku cz.II 20:30, 25 paź 2016

Do góry
Sylwia wiesz, że uwielbiam Twój ogród
Widzę, że Genie zostały na swoim miejscu, nie pamiętam dokładnie czemu chciałaś przesadzać, ale chyba ze względu na zbyt jasne liście, u mnie miesiąc po posadzeniu zrobiły się ciemno zielone, nie wiem jak u CIebie
Lawendowy zawrót głowy 20:25, 25 paź 2016

Do góry
Joluś no takiej glamour dyni to jeszczem nie widział, boska
Biało różowy ogród za płotem. 20:21, 25 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)

W takim wydaniu nie znam Twojego ogrodu...jesień urocza.

Poczytaj u mnie na temat juglonu...zdziwisz się.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies