Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Kubusiowo II 19:43, 07 paź 2015

Do góry
Zdjęcia pooglądałam, szczególnie ciekawi mnie ta skarpa która jeszcze potrzebuje czasu, ale wszystko świetnie wygląda po upałach lata. Przeprowadzki nie zazdroszczę, przeżyłam dwie w jednym roku. Pozdr.
Skarpa w ogrodzie 20:12, 05 paź 2015

Do góry
Skarpa jet źle uformowana jakiś garb powstał, wszystko spłynie Potrzebne są murki oporowe nowoczesne, gabiony albo proste kostki, najlepiej betonowe albo granitowe. Tak się obsadzić nie da po prostu.
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 15:31, 05 paź 2015
Do góry
katarzyna_strycharska napisał(a)
Witam sie i ja ,do tej pory wertowalam forum muratora ,gdy juz wybudowalismy i prawie wykonczylismy (finansowo tez)przyszedl czas na ogrod.Narazie bladze po Waszym cudnym forum ,mysle ze z czasem to ogarne .Nie wiem czy mam zalozyc swoj wlasny watek czy gdzieś sie doczepic,prosze podpowiedzcie w skrucie co gdzie i jak

witaj ..najlepiej mieć swój wątek ...albo w projektowaniu albo w naszych ogrodach.

sgeruję aby najpierw okreslić styl ogrodu jaki chcesz mieć - to jest najwazniejsze!!!! wiedzieć czego się chce

ta skarpa nie jest łatwa do obsadzenia zrobiłabym mur oporowy żeby wyszedł tzw taras górny oraz dolny ...nadwyżke ziemi sciagnać i albo rozplantować na górze albo wyweźć.

w moim mniemaniu Belgia i Holandia ma najładniejsze formalne przedogródki ...wiec ja bym zaczeła od obserwacji okolicy

tutaj może może znajdziesz rozwiazanie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/273-przedogrodek

powodzenia
I znowu od początku... 22:16, 01 paź 2015

Do góry
eluniak napisał(a)
No to wstępy projekt skarpy wykonany. Czekam na propozycje oraz na wszelką krytykę . Skarpa jest od strony wschodniej

Nawet w okularach nie mogę rozczytać upraszam się o wiekszę napisy
I znowu od początku... 11:28, 30 wrz 2015

Do góry
No to wstępy projekt skarpy wykonany. Czekam na propozycje oraz na wszelką krytykę . Skarpa jest od strony wschodniej

I znowu od początku... 22:34, 28 wrz 2015

Do góry
eluniak napisał(a)
Wiosenna skarpa moje marzenie

[zmoderowane]

Witaj, na zdjęciu cudo, możesz kopię zrobić, ale jest jedno ale
Co jak cebulowe przekwitną? zostaną zasychające brzydkie liście i reszta roku bez koloru, trzeba by dosadzić bylin , które zasłoniły by te liście potem, dały kolor i odciągały uwagę od tego co fee będzie. Cebulowe niedługo cieszą oko, a jest jeszcze daleko do następnej wiosny.

Piszesz, ze zdjełaś już kamienie, mnie się akurat podobało i zmieniłabym tylko nasadzenia na bardziej skalne- czyli typowo do skalniaka, można dobrać tak by kwitło cały rok. Polecam wątek Irenki
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2408-milkowo-moje-miejsce-na-ziemi-czii?page=2776#post_6
poszukaj w tym wątku tylko nie pamiętam czy przypadkiem nie w części pierwszej -ma zrobiony skalniak właśnie podwyższony w kamiennych ramach podobnie jak u ciebie, a ślicznie obsadzony. Trzymam kciuki i zastanów się jaki charakter ogrodu chcesz mieć, zanim zaczniesz cokolwiek, żeby 10 razy potem nie musieć poprawiać. Też jestem na początku drogi ogrodowej więc kibicuję
I znowu od początku... 20:30, 27 wrz 2015

Do góry
eluniak napisał(a)

Elka, marzenia się spełniają. Teraz idealny czas na zakup cebulowych, jeszcze jest w czym wybierać (w dobrych sklepach , w innych już poprzebierane)
Faktycznie, ładnie wygląda ta skarpa
I znowu od początku... 18:58, 27 wrz 2015

Do góry

[zmoderowane, wolno wrzucać tylko linki]
I znowu od początku... 16:40, 26 wrz 2015

Do góry
Witam !
Dziś dzień miną na ciężkich pracach w ogrodzie. Ale było warto . Wszyscy zatoczyli rękawy. Najmniejszą córę wywiozłam do babci a starsza dwójka dzieciaków pomagała . Małżonek za to rozpoczął budowę narzędziowni. Prace trwały od samego rana. Za namową Toszka ogarnęłam górę skarpy zdjęłam folię troszkę zagrabiłam i czekam na dowóz obornika. Poprzesadzałam co się dało. Może zmiany które nastąpiły nie są duże ale mnie cieszą.

oczko wodne : dosadziłam irgi które rosły na górze skarpy, przekopałam ziemie obok oczka z obornikiem bo jeszcze trochę miałam.

Skarpa. Zeschnięta tuja czeka już na wymianę

Budowa narzędziowni

Z takimi pomocnikami nie mogło się nie udać

a to dolna cześć skarpy

Biało różowy ogród za płotem. 22:54, 24 wrz 2015

Do góry
Marzenko wsparcie się przyda Z trawnikiem to już się nie wyrobie zbyt to się ślimaczy już dawno miałbym zrobione wiele rzeczy, ale
Podniesienie murku nie wchodzi w gre bo idealnie licuje się z palisadą schodów nad dobudowaniem murku myślałem, ale to znowu dodatkowe koszty, ale mimo wszystko skarpa nie jest tak stroma jak się wydaje, ziemia po ulewie nawet nie drgnęła.

Patrycja oj na zdjęcia troszkę będzie trzeba poczekać no i widoki dla sąsiadów tak szybko nie zarosną chociaż zainteresowany może być tylko jeden reszta to ze zwykłej ciekawości
Pomysł na ogród 09:35, 21 wrz 2015

Do góry
Mira104 napisał(a)
Moja działka i usytuowanie budynku jest podobne do twojego. Chcę robić nawodnienie na "raty"
dokładnie ten teren chciałabym zrobić

myślałam aby puścić zraszacze wzdłuż podkładów i tak do końca skarpy będzie to ok 10 m szer. ale jak odejmę szerokość rabaty to będzie już 7 m. Myślałam tak rabata + skarpa linia kropelkowa natomiast trawa zraszacze. No nie wiem sama, bo nawet zraszacze by wystarczyły z zasięgiem do 11 m. Jutro będę mierzyć i czy mogę pomęczyć Cię z tym tematem

pytaj i męcz
jak będę potrafił - odpowiem
ale najpierw pomierz wszystko i zrób plan
zaznacz gdzie jest ujęcie wody - a przede wszystkim
czy jest ono wystarczające by obsłużyć system ?
Pomysł na ogród 20:48, 20 wrz 2015

Do góry
Moja działka i usytuowanie budynku jest podobne do twojego. Chcę robić nawodnienie na "raty"
dokładnie ten teren chciałabym zrobić

myślałam aby puścić zraszacze wzdłuż podkładów i tak do końca skarpy będzie to ok 10 m szer. ale jak odejmę szerokość rabaty to będzie już 7 m. Myślałam tak rabata + skarpa linia kropelkowa natomiast trawa zraszacze. No nie wiem sama, bo nawet zraszacze by wystarczyły z zasięgiem do 11 m. Jutro będę mierzyć i czy mogę pomęczyć Cię z tym tematem
Biało różowy ogród za płotem. 16:45, 20 wrz 2015

Do góry
Na czym to ja skończyłem

Układanie kostki w sumie jeszcze nie skończonę, ale jestem w drodzę do przedogródka, a ten dopiero w przyszłym roku będzie porządkowany.
Z kostką się troszeczkę namęczyłem najbardziej przy skarpach bo było trzeba murować, było się trzeba i tego nauczyć

Powstał niski murek oporowy dzięki czemu skarpa jest mniej stroma i nie będzie się wysypywała na trawnik, przy okazji błąd przy palisadzie schodów zmienił się w atut, ale to już nieważny szczegół

Na obsadzenie skarp nie mam pomysłu, a ma być bez przesady dla utrudnienia to południowa wystawa, patelnia cały dzień.
Ja i mój ogródek, a może ogród 11:17, 19 wrz 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)

U mnie na skarpie nie chce trzymać się kora, a u ciebie kamienie leżą

Kasieńko bardzo się tego obawiałam, ale niestety w sadzie nie dało się zrobić łagodniejszego zejścia ze skarpy, bo za dużo by zajęło miejsca, żeby był łagodny kąt. Dlatego jest tam dość stromo. Jeżeli chodzi utrzymanie się kamieni to specjalnie zamówiona została grubsza frakcja żwiru, bo mniejszy się w ogóle nie trzymał. Cały żwir jakim są zasypane rabaty i skarpa to około 20 ton Najpierw myślałam o założeniu takich kratownic, żeby żwir się trzymał, ale jak zaczęliśmy usypywać i ten większy dał radę to na razie tak zostało i się trzyma

A jeżeli chodzi korę to na tej "starej" górce też kora na zboczach mi się nie trzymałą, bo był za ostry kąt, teraz jest o wiele łagodniejsze zejście i przynajmniej na razie wszystko się trzyma
Ogródkowe perypetie:) 15:44, 17 wrz 2015

Do góry
abiko napisał(a)

Chciałabym się zasłonić trochę od sąsiadów, bo wiesz, że tam jak na patelniNo mogę dać miskanta, bo mi ten przy tarasie się rozrósł masakrycznie..
Skarpa ta od wrzosowiska to będzie właśnie wrzosowisko cd. potem jest ta różanka z okrywowymi i nie tylko różami, a potem druga część skarpy, którą chcę bylinową. Tylko jeszcze się nie zabrałam za porządki na niej. Inspiracji nazbierałam, tylko jakoś nie mogę je złożyć w całość

A doniczka czeka.. muszę Ci ją przywieźć.

Aga ale wiesz że miskanty na wiosnę się ścina i do czerwca to one malutkie dopiero w lecie zaczynają mocniej rosnąć i teraz osiągają rozmiar max - czyli raczej po sezonie- to nie wiem czy dobrze Cię wysłonią?
Ja i mój ogródek, a może ogród 14:45, 17 wrz 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)
Mam nadzieje, ze mi to za złe nie masz. Ta skarpa jest ładna ale ni jak nie pasują mi te piaskowce

absolutnie nie mam za złe
teraz to wygląda tak

Ja i mój ogródek, a może ogród 14:41, 17 wrz 2015

Do góry
Mam nadzieje, ze mi to za złe nie masz. Ta skarpa jest ładna ale ni jak nie pasują mi te piaskowce
KAMILowe krok po kroku 12:23, 17 wrz 2015

Do góry
Praktyczniejsze są obrzeża z kostki lub granitu (też kostka). W kamieniach (z inspiracji) jak wrosną chwasty i trawa to już ciekawie nie będzie... zwłaszcza pielenie. Jechanie kółkiem kosiarki po kocich łbach kosiarce się nie przysłuzy. Inna sprawa, że pod kamieniami (skarpa przy domu) lubią siedzieć mrówki, ślimaki i inne robale. Przy domu proponuję skarpę zamienić na donicę podwyższoną.
Zrobisz jak uważasz, ja tylko podpowiadam i uswiadamiam
KAMILowe krok po kroku 12:11, 17 wrz 2015

Do góry

Skarpa po prawej stronie i schody tarasowe z rozbiórkowej cegły. Zdjęcie jest z czerwca więc rośliny już bardziej okryły puste miejsca. Muszę przesadzić stąd funkie. Słońce w tym miejscu jest zbyt mocne latem i nie było to dla nich dobre stanowisko.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies