Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sezon 2017 u Hanusi 08:13, 09 sty 2019

Do góry
Irenko, byłam, byłam tego lata w Wilnie i obok. Tak wygląda zamek Witolda w Trokach
i zamek Tyszkiewiczów w Wace koło Wilna.

Połowa działki - czyli mam powoli dość 07:56, 09 sty 2019

Do góry
m_gocha napisał(a)
Halinko czy my kiedykolwiek powiemy: "Ogród skończony - czas na wypoczynek i podziwianie"

Przecież to nasza ciężka praca ale ile radości w niej .Gnaty bolą prostujesz się i widzisz jak czysto i kolorowo !!!!!! Przecież to o to chodzi ha ha ha !!!!!

Kwiatuchy dla Ciebie!!!!
Zakręcony ogród 07:51, 09 sty 2019

Do góry
Toszka napisał(a)

Poszłam zrobić zdjęcie specjalnie dla was aby pokazać co poduchy robią zimą (śnieg sypał porządnie co widać na zdjęciu)

Jakie poświęcenie Toszko, szacun Widok jak z obrazka No bez dwóch zdań poduchy wyglądają cudnie. Ja się pytam tylko dlaczego ja ich nie wkomponowałam w zeszłym roku przy okazji projektowania rabat Ale swoją drogą dopóki siłę, energię i zapał mam to kolejny teris chętnie uczynię
Za drzwiami do ogrodu... 01:12, 09 sty 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Zimę to my tu mamy chyba tylko na wschodzie.
Właśnie wracam z pod Poznania. Połowa Polski bez śniegu .
Do takich kolorowych widoków to już bardzo tęskno.

Niech sobie na razie będzie zimowo,przynajmniej nie kusi do jakichś poczynań ogródkowych i można w domu nadrobić zaległości porządkowe,remontowe i inne zaplanowane rzeczy,albo po prostu odpocząć bez wyrzutów sumienia
A Ty Aniu sobie podróżujesz?Do podróży to lepsza droga bez śniegu

Na takie obrazki jeszcze poczekamy
Zszywkowy ogród marzeń :) 00:55, 09 sty 2019

Do góry
zszywka napisał(a)
Zdjęć z sezonu nie mam dużo ale coś wybrałam:

Jedno drzewko to magnolia, a drugie metasekwoja???
Rabata śliczna, ale jeśli to metasekwoja to od razu od siatki odsuń
Za drzwiami do ogrodu... 00:51, 09 sty 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Róże, mur, furtka i ta delikatna biel - jest romantycznie.

Staram się jak mogę...

Moja ostoja 00:26, 09 sty 2019

Do góry
Adela napisał(a)
U mnie jeszcze zimowego kadru nie było, a widzę, że na forum tęsknota za wiosną

Ależ spodobało mi się to zdjęcie. Bombka wygląda jak ogromna kropla wody
Fajne ujęcie
Pozdrawiam Elu!
Za drzwiami do ogrodu... 00:25, 09 sty 2019

Do góry
Doranma napisał(a)

Przepięknie wygląda ta róża na murze, lepszej odmiany nie mogłaś dobrać ☺[/quote ]
Niestety nie wiem co to za odmiana, to jakaś stara odmiana.Dostałam jej odnóżki jako bezimienne

Paradise czyli mój kawałek raju 00:23, 09 sty 2019

Do góry
Dzięki!

Co do wisteri:
Miałem pomysł aby zesprawać parę mocnych prętów w taką właśnie pergole po przeczytaniu w internecie o roślinie. Jednak Pani z ogrodniczego zapewniała że przy kontrolowanym cięciu pnącze te może tak rosnąć

Trochę planów na ten rok:

To co jest zakończone znakiem zapytania/szare nie jest jeszcze posadzone i/lub nie zapadła ostatnia decyzja.
Trochę chaotycznie ale robione na szybko.

Czy wszystko zaplanowałem dobrze? Tuje ze strony wschodniej mają już jakieś 2m a te z zachodniej są jeszcze bardzo małe.

Co posadzić w miejscu dużego znaku zapytania?
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:23, 09 sty 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

Fajnie, że masz tak pozytywne nastawienie. Tego się trzymajmy, że tą walkę wygramy
Piękne dekoracje poczyniłaś.

Szczęśliwego Nowego Roku życzę.
Witaj Anitko! Na razie jestem nastawiona pozytywnie, ale co będzie jak się to cholerstwo pojawi? Sama nie wiem...

Jesienią przekopałam jedną z rabat (była tam bardzo twarda, gliniasta i wyjałowiona ziemia) z wszelkimi dobrociami (sporo kompostu, drobna kora, mączka bazaltowa) i wsadziłam m.in. hortensje, ostróżki, jeżówki, zdobyte ciekawe odmiany floksów, ciemierniki... Po kilku dniach zadziwił mnie dziwnie podniesiony poziom ziemi. Gdy zaczęłam tam wsadzać czosnki ozdobne wszystko się wyjaśniło... Cała rabata była gęstą siecią podziemnych korytarzy o średnicy co najmniej 5-10 cm. Normalnie płakać mi się chciało jak wyciągałam wręcz wiszące w powietrzu dopiero co wsadzone dorodne roślinki. Z dużych brył korzeniowych zostały kikuty Wsadziłam ponownie ale wątpię aby coś z nich było. Zdecydowanie odechciało mi się ogrodniczkowania I tak to jest niekiedy z tym pozytywnym nastawieniem

Na przekór wszystkiemu buksy ośnieżone zostawiam

Dzisiaj te ponad półmetrowe cudne czapy strzepnęłam, ale znów zaczęło padać i buksiki znów mają czapeczki

Za drzwiami do ogrodu... 00:05, 09 sty 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Oj tak, bardzo tęskno, zwłaszcza po takich fotkach

Szybko zleci,a ten czas jeszcze się przyda na przemyślenia odnośnie nowego sezonu
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:59, 08 sty 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)
Gosiu Zdrowia i Szczęścia w Nowym Roku

Wspaniałe wianki z zasuszonych kwiatów hortensji.
Nie wiedziałam że ogrodówki okrywasz na zimę, ja swoich nie okrywam tylko pilnuję przymrozków wiosennych, wtedy najwięcej pąków przemarza.
Mirka! Wianek jak na pierwszy raz nawet całkiem się udał I o dziwo zasuszone kwiaty hortensji bardzo trwałe
Hortensje ogrodowe okrywam każdego roku - jednak u mnie klimat zdecydowanie ostrzejszy niż w pomorskim a dodatkowo mieszkam w takim miejscu, że mocno wieją zimne zachodnie wiatry. Obawiam się, że bez okrywania nic by nie było z ich kwitnienia
Jeżówki nawet zimą mnie zachwycają
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:49, 08 sty 2019

Do góry
MalGosia napisał(a)
Małgosiu
wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

muszę przyznać, że podczytywałam Twój wątek - bo byłam ciekawa jak radzą sobie Twe buksy i czy ta paskuda (ćma) pojawiła się w Beskidzie
poszalałam i ja z cebulami - ale skoro jest promocja to należy wykorzystać okazję
dziękuję za info dotyczące zachowania się cebul krokusa- jakie toto jest mądre
a i doczytałam, że hortensje nie tylko mi będą zaprzątać myśli na wiosnę

Witaj Małgosiu
Buksy na razie OK. Choć obawiam się, że w tym sezonie można będzie się spodziewać tej azjatki
Właśnie mi przypomniałaś, że miałam zapisać sobie nazwy nowo sadzonych cebulowych ku tzw. pamięci
I buksy w zimowych czapeczkach
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:38, 08 sty 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!
Zazdroszczę talentu i zamiłowania do dekoracji.
Mnie brakuje i mój dom zawsze wyglada taki ... niewykończony
Oj tam, oj tam... Podziwiam u Ciebie Asia metamorfozę domu i ogrodu. I kto tu komu ma zazdrościć talentu dekoratorsko-architektonicznego? Zmiany u Ciebie superowe!

Może Ci trochę śniegu podrzucić?

Stary ogród zamkn. 23:13, 08 sty 2019

Do góry
Może nie na czasie, ale wierzę że komuś się kiedyś przyda. Wyczytałem dawno na jednym z forów ogrodniczych o sposobie zimowania pelargonii na sucho. Rośliny wyciągamy z doniczek, otrzepujemy korzenie z ziemi, obrywamy wszystkie liście i owijamy w gazetę. Potem wieszamy korzeniami do góry w ciemnym chłodnym miejscu. Pod koniec lutego, na początku marca pelargonie rozwijamy, moczymy korzenie w wodzie (tak do ok. 1 godziny) i sadzimy w świeżą ziemię. Powiem szczerze, że ja w to nie wierzyłem, ale sprawdziłem, bo i tak musiałem wyrzucić sporo krzaczków.

A takie były efekty:

A to właśnie jedna z zimowanych tą metodą. Przeżyła około połowa pelargonii.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:05, 08 sty 2019

Do góry
AgataM napisał(a)
Życzę Tobie i Twoim bliskim dużo zdrowia i radości. Niech Nowy Rok 2019 spełni wszystkie Wasze marzenia i plany

Przepiękne dekoracje świąteczne
Dięki Agatko za życzenia

Widziałam, że u Ciebie też biało Piękna zima! Szkoda jedynie, że słońca brak..

I pomyśleć, że dawniej ścinałam wszelkie byliny i trawy przed zimą...
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:00, 08 sty 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)

Gosieńko, wianek przepiękny. Możesz być z siebie dumna. Masz super pomysły dziewczyno. Za rok ja też taki zrobię. Jeśli pozwolisz. Bardzo mi się podoba. A hortensje jesienią czekają i tak na ścięcie.
Te choinki z gazet to ja też robiłam ale zdjęcia ich są u mnie, na stronach wcześniejszych, z grudnia 2017. Technika ta sama.
Wszystkiego najlepszego w roku 2019.
Pozdrawiam.
Oj Basiu, pomysły czasem mam, ale czasu brak na ich realizację
Ale może kiedyś, kiedyś na emeryturze...
Wianek z hortensjami w realu wygląda bardzo fajnie. Martwiłam się trochę o jego trwałość (bo to jednak kwiaty suszki) . Ale okazuje się, że przetrwał w nienaruszonym stanie i wiatr i deszcz i śnieżyce . Myślę, że gdyby kwiaty hortensji lekko pociągnął złotą farbą w sprayu to efekt byłby fajny. Niestety wianek robiony w dzień wigilii a takiej farby nie miałam

U mnie zima na całego
Moja glebo terapia 22:59, 08 sty 2019

Do góry
mira napisał(a)
Jolu przyszłam Ci pogratulować odcinka a w zasadzie ogrodu.
To jest taki ogród wiejski jak mi się podoba, za jakim tęsknię bo niestety zanikają takie ogrody.
Ozdoby choinkowe są niezwykłe - masz talent.

pozdrawiam

Dziękują bardzo

Ogród jest na wsi więc nie pasuje inny, musi być sielski, wiejski , trochę dziki nie koniecznie wypielęgnowany pod linijkę.

Nie jestem pewna czy mam talent raczej trochę cierpliwości do dziergania szydełkiem. A net jest taki mądry, że wszystko,powie i pokaże jak zrobić Zima to czas kiedy mnie właśnie ogarnia mania szydełkowania

Moja glebo terapia 22:45, 08 sty 2019

Do góry
A ostatnio taką wizytę w ogrodzie miałam

Nawet dobrały się do sikorek stołówki

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:44, 08 sty 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Małgoniu, zdrówka w Nowym Roku życzę i pozdrowienia zostawiam
Dzięki Asia Odpozdrawiam
Widziałam, że zima do Ciebie zawitała. U mnie też zimowo. Roślinki czapeczki założyły

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies