Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kiedyś będzie tu ogród 22:43, 07 sty 2019

Do góry
Dzisiaj - 13,5 nad ranem. Mroźne powietrze i słonko... wreszcie... taką pogodę lubię.

Niestety koło południa chmury wzięły górę...

Bażanty bardzo licznie przychodzą na stołówkę. Sjestę robią pod świerkiem.

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:33, 07 sty 2019

Do góry
Na razie zimowa aura ostudziła moje tęsknoty ogrodowe

-pelargonie zamówione
-w nasionach pogrzebałam ale tylko w pudle z warzywami - lista braków/zakupowa jest
-po ogrodzie połaziłam
- a!i co najważniejsze mam nowy zakup - odlot - krzesełko, fotelik ogrodowy,cudeńko - może jutro sobie go dowiozę to z pewnością się pochwalę

można by rzec na chwilkę spokój

ale plany są

przejrzeć nasiona c.d. - ludzie czekają ehh
wreszcie iść do garażu i popodlewać doniczki
zajrzeć do katalogów- chyba dalie już są uff
a i zaplanować warzywnik nasadzenia

jak sami widzicie zajęć nie brakuje no i te torty

kwiecie z dziś

Zszywkowy ogród marzeń :) 22:25, 07 sty 2019

Do góry
Przez różne sprawy, prace i w końcu pogodę nie dokończyłam rabaty. Może i dobrze bo pomysł na rabatę się wyklarował
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:22, 07 sty 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Miro tego kremu jest dużo, w przepisie poszłam na skróty i nie dopisałam, że z tych żółtek i mleka podczas gotowania musi powstać baza do kremu gęsta jak budyń. Trzeba uważać, żeby się na spodzie nie przypaliło. przed ucieraniem oczywiście wystudzić.

Kiepsko widać, więc wstawiłam 3 zdjęcia. Muszę zobaczyć Twoje typy rortów.

Wyjaśnię może innym, że jesteśmy w kontakcie bo ja teraz mam tortowe zajęcia - to znaczy w styczniu i lutym jest sporo rodzinnych imprez no i się staram a Dorotka jest mistrzynią więc mi pomaga.

10 żółtek - dobrze widzę - no przecież można z połowy

dzięki bardzo, będę dopytywać, jutro robię masę na serku mascarpone
Zszywkowy ogród marzeń :) 22:18, 07 sty 2019

Do góry
Witajcie po bardzo długiej przerwie i w nowym roku

U mnie sporo się zmieniło i w życiu i ogrodowo przez ostatnie 7 miesięcy. Przesadziłam sporego rododrendona, dosadzilam jednego rh i podzieliłam parzydło, dosadzilam kilka rzeczy na rabatach. W między czasie generalny remont kuchni i sypialni. Niestety pod koniec października mój piesek został potrącony przez auto i niestety nie przeżyła tego spotkania to było najgorsze przeżycie z ostatnich 5 lat wstecz i bardzo to przeżyłam

Mam kilka zdjęć z lata, coś z remontu tez się znajdzie. W tym roku planuje zakończyć rabatę z rh tak aby już miała formę docelową. I co wiąże się ze zmianą w przedogrodku, bo rodek zajmował połowę jej miejsca

Teraz czas na zdjęcia:

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:11, 07 sty 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Też jestem ciekawa, bo ja to nawet przerwy nie mam, non stop ogród, nawet teraz, więc nawet nie mogę napisać, że sezon otwieram, ha ha

dzisiaj to było tak

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:07, 07 sty 2019

Do góry
2017 - 17 lutego
a wtedy zima już była w odwrocie a śnieg się topił i topił

czasem i śnieg pograbię to szybciej mu idzie

z pewnością wtedy wycinałam byliny

i 2018 w lutym przyszła zima i trzymała cały luty a potem początek marca był ok więc 5 wystartowałam no a potem znów przyszła zima i popsuła krokusy

5 marca 2018

o tym że w lutym przebiśniegi nie miały szans świadczy to że w marcu jeszcze takie były

10 marca 2018
5 dni słoneczka i już takie były

a potem spadł śnieg - dużo i je wytłamsił
5 marca jeszcze kwitły

Każdy rok jest inny, pogoda decyduje ja się staram dostosować.
Mój ogrodowy pamiętnik 21:58, 07 sty 2019

Do góry
Co ja na to poradzę, że ja tak nie cierpię zimy.
Czerwono-miedziana jesień - i owszem.

Ale wiosna i lato... - ten czas uwielbiam najbardziej.
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:54, 07 sty 2019

Do góry
Miro tego kremu jest dużo, w przepisie poszłam na skróty i nie dopisałam, że z tych żółtek i mleka podczas gotowania musi powstać baza do kremu gęsta jak budyń. Trzeba uważać, żeby się na spodzie nie przypaliło. przed ucieraniem oczywiście wystudzić.

Kiepsko widać, więc wstawiłam 3 zdjęcia. Muszę zobaczyć Twoje typy rortów.

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:53, 07 sty 2019

Do góry
2015 - 13 stycznia - to był dziwny rok i długo było ciepło

a - to była data grzebania w garażu bo mam fotki
pelargonie

podlałam agapanty

no i pewnie coś robiłam bo dzień był słoneczny

2016 - 2 lutego to pamiętam

ile to taczek w tym pierwszym sprzątaniu się zapełnia i ile mi godzin schodzi
a potem jak sobie tak z grubsza te trawniki ogarnę i rozglądam się za tym co kwitnie to mój m. dostaje weny i lecą znów gałęzie, paprochy i od nowa
ale ja ten czas uwielbiam

Mój ogrodowy pamiętnik 21:45, 07 sty 2019

Do góry
Jak mi się już marzą kolejne zakupy ogrodowe. Kiedy ta wiosna?

Nawet jaśminowca Snowbelle w zeszłym roku kupiłam mimo, że zapachu nie znoszę .
Ale te białe kwiatuszki są urocze.
Tymczasowo posadzony do czasu aż znajdę mu lepszą miejscówkę - daleko od tarasu .

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:42, 07 sty 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ale w jakim sensie rozpoczęcie? Wyjście do ogrodu i wykonanie jakiejś pracy w nim?

Pszczółko, Sylwia

tak, to jest ten dzień kiedy wychodzę do ogrodu, ziemia, powietrze jakoś mi pachnie, czasem nawet leży gdzieś śnieg ale słoneczko lekko świeci, bywa że pojawiają się przebiśniegi i jakieś trzmiele

zabieram taczki, sekator i grabie i w pierwszej kolejności grabię trawniki, przycinam co tam się trafi no i się gapię więc powoli lezę przez cały ogród

nie ma znaczenia że za tydzień, dwa znów zima się trafi - co z tego, najważniejsze że się ogrodowo zaspokoiłam

i taką datę zapisuję - kiedy to jest - to aura o tym decyduje

a może zajrzę do zdjęć o

2014 - 17 luty a zdjęcia mam z 22 lutego

widać porządeczek - coś poustawiane, pozamiatane

a tu wygrabione z grubsza liście spod grujecznika, to niezbyt mądre, w tym roku zostawię, chodziło mi o to żeby światło dostało się i to co tam rośnie poszło

a tego dnia kwitło

no to jak nie podziałać

dalej 2015

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:16, 07 sty 2019

Do góry
Rench napisał(a)
Samych udanych nasadzeń życzę w tym Nowym Roku
Wyczytałam, że siejesz stipę z dobrym efektem, powiedz jak to robisz ? Masz od razu duże kępki ? Ja kilka razy próbowałam i same pojedyncze kłami mi wyrastają.

Renia jak miło że zajrzałaś. Również najlepszego w Nowym Roku.
Stipa tak kiełkuje takie pojedyncze włoski. Następnie te włoski łapiesz albo łyżeczką np. wydziobujesz takie kępki ile chcesz i to pikujesz do doniczek bynajmnie nie po jednym kłaku. Tak samo z lobelią.

18 marca miałam takie - w sam raz do pikowania do doniczek.

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:11, 07 sty 2019

Do góry
sierika napisał(a)
Jarmuże z daliami dla mnie, róże zamawiaj koniecznie, czy tylko ja mam cierpieć /przez niekonsekwencję/ z nadmiaru? mam 10 na oku...
Dzisiaj spadło ciśnienie moje osobiste, araukaria wreszcie wsadzona w rakietę, odleci czy nie?

Owinęliście tego giganta?
Cierpieć z nadmiaru - no to jest dobre ogrodnicze sformułowanie
ja też niekonsekwenta tylko ja mam mały areał i co jak co ale róże staram się już kupować pod określone miejsce co nie znaczy że mnie nie kusi

jesienią się zadowoliłam bo posadziłam
Open Arms - dobre ma miejsce, Kazanlik - super ma miejsce, Cornelia - upchana,
Jude the Obscure - super ma miejsce, Papa Meiland - upchana i Clair Martin - dobre miejsce

mam jeszcze wiele różanych chceń - ale nie chcę różanego ogrodu, lubię jak róże są tak gdzieś po ogrodzie rozrzucone
mam 47 krzaczków róż

póki co czapeczki mam

Ogrodowy spektakl trwa ... 20:58, 07 sty 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)

Urocze fiolety

Najbardziej ciekawe dla mnie połączenie jarmużu z kłosowcem. Jakiej odmiany jarmużu szukać żeby był taki fioletowy? I do tego na dole jest chyba oregano. Cudowny klimacik kolorystyczny. Kłosowiec mi się w zeszłym roku wysiał

O nasionach czytam. Ja też stipę powtórzę, lobelię miałam marną ale zakamarki wypełniała

Pelargonie u mnie w odwodzie, do donic na południową stronę postanowiłam dać lawendę z trawą Amazon Mist, która się sprawdza idealnie do wszystkiego.

Jarmuż ciemny może Scarlet - ja ten lubię bo dla mnie najsmaczniejszy

Ja lawendy wszystkie jakie miałam w donicach i gdzieś wkopałam do warzywnika na brzeg grządki - szpalerek- bardzo późno to robiłam i nie wiem jak to będzie

na razie się cieszę bo mam kołderkę w ogrodzie

Ogrodowy spektakl trwa ... 20:53, 07 sty 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Zamawiać

Tak myślałam, że zraz ktoś kusiciel się znajdzie dzisiaj- i znalazło się wielu

no to zamówiłam te pelargonie i jeszcze skusiłam się na hortensję White Wonder do donicy pomyślałam sobie - na jesień wysadzę

a dzisiaj byłam na obchodzie ogrodu bo odśnieżałam i wyszło słoneczko
i....zapomniałam okryć hortensje ogrodowe - a mróz teraz - więc latałam i okrywałam - jak źle się teraz coś robi jak czapka leci na oczy brrr

już otulone

Pszczelarnia 20:52, 07 sty 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
4. Te donice i inne zostaną obsadzone pelargoniami

Kolejne cudowności! Ewo, skąd Ty bierzesz te prześliczne donice? To nówki czy z odzysku?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:13, 07 sty 2019

Do góry
Agania napisał(a)

No masz, ale mnie doceniłaś kochana Kasieńko...dzięki...a wiesz, że syn u mnie zamówił właśnie dekoracje świąteczne

Wianeczki z gwiazdeczkami dedykuję dla Ciebie

Zdobią mi wejście do domku...dziękuję za prezencik

Świetnie wykorzystane Piękne fotki zimowe, buziaki
Ogród ogrodniczki 20:10, 07 sty 2019

Do góry

Miałoby być to coś koło tego.
Wizualizacja nie odda realiów. Pod płotem chodzi mi o ścianę z różaneczników z klonami japońskimi.

Myślę że sporo racji w tym co mówisz,Ula.
Na razie, na próbę coś kupić.
Myślę że mogą być róże rabatowe albo parkowe.

Jestem na etapie poszukiwań odpowiednich róż. Bardzo chciałabym coś z róż angielskich, są takie urocze...
Ogród Muszelki 20:09, 07 sty 2019

Do góry
Muszelka napisał(a)

Piękny karmnik. Muszelko. Sami go robiliście?
U mnie ptaszki stołują się z rana, jak jestem w pracy. Potem ich już nie widzę. Tylko słonecznik ubywa.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies