Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Działka prawie w Borach Tucholskich 14:22, 18 lut 2019

Do góry
Tnij śmiało

a to takie wspominki

W samym słońcu 14:22, 18 lut 2019

Do góry
Trzmieliny na szybko to znalazłam tylko to co mam w telefonie, bo nie trzymam fotek

W samym słońcu 14:18, 18 lut 2019

Do góry
Tak na szybko znalazłam u siebie tujki

W samym słońcu 14:05, 18 lut 2019

Do góry
sarenka napisał(a)
a co jest po stronach tej rabaty ???
ogród (nie)Mocy 13:53, 18 lut 2019

Do góry
Dragonka napisał(a)

Nie Asiu, Ty się nie pomyliłaś Tam jest niecałe 12 m do tarasu, tak mierzyłam

Wiesz, po dokładnym przyjrzeniu się mapce geodezyjnej(i przykładaniu linijki do ekranu - dobrze że mnie nikt nie widział) chyba Ci jednak nie wierzę

Narysowałam ten plan na siatce (nie ma to jak sprawdzone sposoby, a nie chodzenie na skróty i na oko) i wygląda mi tak:

1 kratka = 1 metr.
Wydrukuj i sprawdź dokładnie, gdzie się pomyliłam

Kompostowniki narysowałam przy blaszaku (to brązowe): dwie komory 1x1,5m. Ścieżka szerokości 1m też od biedy powinna wystarczyć. Najwyżej cisy będą Cię po łokciach drapały. Cały kąt za blaszakiem zostawiam dla eMa i jego przydasi. Co zostawi, to wykorzystasz Ty np.: na worki z korą i ziemią.
Na żywopłoty 80 cm.
Główny ciąg komunikacyjny zrobiłabym jednak od tego dolnego kółka. Ścieżkę przy placyku co prawda narysowałam szeroką, ale w tej sytuacji lepiej byłoby ją zwęzić - same płyty luźno rozrzucone między bylinami. Placyk skurczył się do kółka o średnicy 2m - wystarczy na stolik i dwa krzesełka.
To jest wersja pesymistyczna. Jeżeli po dokładniejszym zmierzeniu okaże się, że jest tam jednak trochę więcej miejsca, to po prostu rabatka będzie ciut większa i placyk będzie można znowu powiększyć.

Jeśli zaś chodzi o żywopłot i kanalizę, to zadam pytanie forumkom: każdej z Was kanalizacja przechodzi w jakimś miejscu przez granicę działki. I pewnie nie wszystkim przechodzi przez bramę, pod podjazdem, tylko w wielu przypadkach idzie przez rabaty i pod żywopłotem. Czy któraś miała z tego powodu jakiekolwiek problemy?
Od razu wyjaśniam: mój żywopłot sadzony był dwa lata temu, więc nie jest miarodajny. Ale za to rura kanalizacyjna biegnie pomiędzy dwoma świerkami wyższymi niż mój dom i nie zgłasza z tego powodu żadnych pretensji
Majówka na Majówce 12:48, 18 lut 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)

Długa rabata lekko nieuczesana

Monia, wybacz ale to jest przykład zdjęcia, które nie pomaga w planowaniu całości.
Z planu wiem, że tam po lewej stronie masz dużo miejsca ale na zdjęciu starannie to wykadrowałaś, żeby było widać tylko ładne trawki. W efekcie nie wiem, co tam jest w okolicy i czy należy rabatę poszerzyć i w jaki sposób, czy też nie.
Szersze kadry są potrzebne
Wiem, że na forum każdy się krępuje pokazywać te "mniej wyględne" fragmenty ale pomyśl o tym jak o wizycie u lekarza: musi zobaczyć pacjenta, żeby mógł mu pomóc. No i zważ, że będziesz potem miała materiał porównawczy do wątku "metamorfozy"
Majówka na Majówce 12:33, 18 lut 2019

Do góry
Słońce i mnie zaprosiło do grodu, większość jeszcze śpi, ale pojedyncze sztuki już wyciągają nosy do słońca
Znajdź różnicę

Długa rabata lekko nieuczesana

A tu kwiatki z plastiku
Ogród w mieście-ogrodzie 12:01, 18 lut 2019

Do góry
Ogród w mieście-ogrodzie 12:01, 18 lut 2019

Do góry
Ogród w mieście-ogrodzie 12:00, 18 lut 2019

Do góry
Majówka na Majówce 11:30, 18 lut 2019

Do góry
W weekend wymodziłam szkic działki, tak to u nas wygląda
Mam nadzieję, że uda się odszyfrować co gdzie się znajduje. Jeżeli można to jakoś inaczej wstawić żeby było bardziej czytelne proszę o wskazówki.

ogród (nie)Mocy 10:55, 18 lut 2019

Do góry
Dragonka napisał(a)
A drugie takie utrudnienie małe mi się robi jak myślę o cisach na kanalizie, wiesz brakuje mi wiedzy praktycznej jak głęboko korzenie idą- informacje różnie podają.. a jakby miały kiedyś uszkodzić rury to sąsiad by mnie zabił gdyby trzeba było rozkopywać znowu.
Z drugiej strony, gdybym ominęła na tym odcinku i nie dała żywopłotu, to dziwnie będzie wyglądać, prawda? Nie chciałabym rezygnować z żywopłotu.
Teraz układ jest taki wg pierwotnego planu, ale pokazuję go na planie geodety z zaznaczonymi instalacjami. Jeżu, jaka ta moja działka porypana jest. Jakby mniejsza niż wymiary

W sobotę próbowałam to jakoś zaznaczyć na działce. I tak żywopłotem odchodząc od garażu, czyli zostawiając tam tą odległość ok 1 m (?) na swobodne przejście, i uwzględnieniem kompostowników, będę musiała się przesunąć z placykiem też dość głęboko w rabatę i do tarasu będzie niewiele ponad 3m odległości. To trochę nie bardzo.
Już myślałam, żeby w takim razie brzozy po prostu bliżej tarasu posadzić?

edit: poprawka na planie

O, już widzę, że się pomyliłam. 12 metrów jest do domu, a nie do tarasu.
No i kompostowniki przewidywałam przy pod garażem, przy tej skrzyni. Jak rozumiem - nie zmieszczą się tam?
Pomyśle nad tym ale trochę później.
teraz muszę lecieć
ogród (nie)Mocy 10:46, 18 lut 2019

Do góry
A drugie takie utrudnienie małe mi się robi jak myślę o cisach na kanalizie, wiesz brakuje mi wiedzy praktycznej jak głęboko korzenie idą- informacje różnie podają.. a jakby miały kiedyś uszkodzić rury to sąsiad by mnie zabił gdyby trzeba było rozkopywać znowu.
Z drugiej strony, gdybym ominęła na tym odcinku i nie dała żywopłotu, to dziwnie będzie wyglądać, prawda? Nie chciałabym rezygnować z żywopłotu.
Teraz układ jest taki wg pierwotnego planu, ale pokazuję go na planie geodety z zaznaczonymi instalacjami. Jeżu, jaka ta moja działka porypana jest. Jakby mniejsza niż wymiary

W sobotę próbowałam to jakoś zaznaczyć na działce. I tak żywopłotem odchodząc od garażu, czyli zostawiając tam tą odległość ok 1 m (?) na swobodne przejście, i uwzględnieniem kompostowników, będę musiała się przesunąć z placykiem też dość głęboko w rabatę i do tarasu będzie niewiele ponad 3m odległości. To trochę nie bardzo.
Już myślałam, żeby w takim razie brzozy po prostu bliżej tarasu posadzić?

edit: poprawka na planie
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 10:30, 18 lut 2019

Do góry

w wątku o Rh pytasz o jego nazwę, w/g mnie to Sammetglut. Też go mam i bardzo kocham
ogród (nie)Mocy 10:22, 18 lut 2019

Do góry
Dragonka napisał(a)
Asiu, super że jesteś W planie głównym tam za garażem będą kompostowniki- bo i tak tam już tyle jest 'szpejów' eMa, ze to miejsce będzie takim składowiskiem, więc nie chcę tworzyć już kolejnego miejsca gdzie indziej. W związku z tym, jak staną dwa kompostowniki ( na czerwono namazałam) to trochę mi psuje to mój kącik brzozowy. I dojście wtedy trochę się komplikuje, bo musiałabym slalom robić z taczką a chciałabym wchodzić tak jak niebieska strzałka, jak by to obejść?

Drugi problem zaraz jeśli pozwolisz

Basiu, a dałabyś radę dokładniej rozrysować ten kąt? Z wymiarami?
Bo ja z konieczności rozrysowałam całość "na oko" i mogłam jakichś wymiarów nie doszacować.
Tak z pamięci: Jeśli cały odcinek pomiędzy garażem a tarasem ma 12m, to wychodzi mi, że te kompostowniki, które zaznaczyłaś na czerwono mają razem ok. 5-6 m szerokości (tak niecałe 3m każdy). Wydaje mi się że to dużo za dużo
ogród (nie)Mocy 09:56, 18 lut 2019

Do góry
Asiu, super że jesteś W planie głównym tam za garażem będą kompostowniki- bo i tak tam już tyle jest 'szpejów' eMa, ze to miejsce będzie takim składowiskiem, więc nie chcę tworzyć już kolejnego miejsca gdzie indziej. W związku z tym, jak staną dwa kompostowniki ( na czerwono namazałam) to trochę mi psuje to mój kącik brzozowy. I dojście wtedy trochę się komplikuje, bo musiałabym slalom robić z taczką a chciałabym wchodzić tak jak niebieska strzałka, jak by to obejść?

Drugi problem zaraz jeśli pozwolisz
Blaski i cienie nowego życia 09:36, 18 lut 2019

Do góry
Renii napisał(a)

Piękne serducha
Poszalałaś ogrodowo- już dzielenie fiu, fiu

Macham

Dzielenie traw które w zeszłym sezonie nie wyszło. Pod oknami już siedzą niskie miskanty i taki misz masz mały ciągle ulepszany najważniejsze że ziemię nawiozłam ( na boki nie patrz bo nie jestem w stanie naraz wszystko ogarnąć)

Blaski i cienie nowego życia 09:27, 18 lut 2019

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Jakie ładne te Twoje robótki

Dopiero zaczęłamrobótki w przerwach cieszę się wolnym czasem i pogodą do pracy w ogrodzie.

2 lata temu na miejscu ognisku zrobiłam rabatę. Dziś już ogarnięta. Planowałam tam kalinę ale się nie przyjęła. Zaplanowałam buka tricolor.

A dziś pierwszy pierwiosnek

Blaski i cienie nowego życia 09:26, 18 lut 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Ja traw jeszcze nie ruszam ale mój klimat całkiem inny .

Podzieliłam seslerię - ciekawe czy sadzonki przetrwają. Dziś był lekki przymrozek.

Ogród z wilkiem zamkn. 09:24, 18 lut 2019

Do góry
Magleska napisał(a)

pierwszy bazgroł

drugi

Pierwszy bazgroł bezapelacyjnie wygrywa
Te dwa kwadraty dużo lepiej się komponują niż trzy prostokąty.
Tylko czy ten lewy górny kwadrat idzie do samego ogrodzenia (tzn.: do ścieżki dla psa)?
Jeśli tak, to może warto go jednak trochę zmniejszyć (uciąć od lewej i od góry), żeby jakaś osłona jednak się zmieściła przed ogrodzeniem?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies