Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Majówka na Majówce

Majówka na Majówce

Makusia 12:11, 18 lut 2019

Monia no szczyt czytelności, to to nie jest
Widać, że działka jest długa- to na pewno )

I nie chcę Cię martwić, ale po ściągnięciu i tak powiększyć się nie da, bo się wszytko rozmywa. Mądre głowy na pewno dadzą Ci receptę jak ten plik sformatować, czy coś tam takiego trudnego zrobić, żeby był czytelny
makadamia 12:32, 18 lut 2019

O matko, Monia, powiedzmy że na początek, jako podkład do rozważań wystarczy.
Ale do planowania, rysowania to jednak dokładniejszy rysunek w większej skali będzie potrzebny
Najprawdopodobniej trzeba będzie podzielić rysunek na dwie części, bo działka jest wyjątkowo długa

W każdym razie: chcesz zrobić plan dla całej działki i jesteś gotowa na krew, pot i łzy? I - wedle statystycznego prawdopodobieństwa - kłótnie z eMem? Nie chcę Cię straszyć ale różne przypadki na forum bywały, więc uprzedzam, żeby nie było.
Jeśli tak, to jedziemy z tym koksem.

Na początek musimy sobie odpowiedzieć na całą listę pytań o stan obecny i przyszły.

Jak wygląda komunikacja na działce: macie zrobiony podjazd? jeśli tak - to jak wygląda i czy przewidujecie ewentualnie jakieś zmiany? Jeśli nie - to gdzie go potrzebujecie, czy potrzebny jest np.: jakiś plac manewrowy, czy macie lub planujecie garaż itd.
Co to jest za budynek gospodarczy: gdzie ma wejścia, czy potrzebny jest do niego dojazd, czy to jest budynek docelowy czy tymczasowy?
Czy macie w planach jakieś inne budynki (np.: garaż, drewutnię)?
Czy gdzieś są jakieś instalacje w ziemi, które ograniczają nam pole manewru (rury, pompa ciepła, studzienki)?
Gdzie są główne "punkty widokowe", tzn: miejsca, z których najczęściej oglądacie ogród (na pewno okna salonu, kuchni podpadają pod tą kategorię)? Dobrze by było zobaczyć zdjęcia z tych punktów.
Widzę, że taras macie - wystarczy Wam, czy potrzebujecie np.: jakiejś altanki w dalszej części ogrodu?
Czy chcielibyście jakieś miejsca typu ognisko, placyk z wymurowanym grillem, nie wiem... ziemiankę, fontannę, basen? Chodzi mi o jakieś marzenia, które niekoniecznie będziecie realizować od razu ale być może kiedyś, w przyszłości - i dobrze by było zostawić na nie miejsce. Pole do popisu z pewnością macie ogromne
Gdzie są miejsca, od których chcielibyście się osłonić (zimne wiatry, brzydkie widoki, niesympatyczni sąsiedzi)?
I odwrotnie: czy są jakieś miejsca, które chcielibyście podkreślić i wyeksponować?
Czy trawnik macie zrobiony na gotowo czy po łepkach i czy eM jest bardzo do niego przywiązany?

No i zdjęcia są potrzebne. Porządne, w dużej ilości, z opisem typu: to jest widok od drzwi frontowych, z prawej strony budynek gospodarczy, który chcemy osłonić, na środku widać podjazd, który musimy poszerzyć;
albo: to jest widok z salonu, od tej strony potrzebujemy osłony
albo: w tym miejscu jest zacisznie i blisko do domu, tutaj chętnie robimy grilla.
itd.

Tyle pamiętam w tej chwili, ale na pewno inne pytania się jeszcze pojawią.

mikina34 12:33, 18 lut 2019

Słońce i mnie zaprosiło do grodu, większość jeszcze śpi, ale pojedyncze sztuki już wyciągają nosy do słońca
Znajdź różnicę

Długa rabata lekko nieuczesana

A tu kwiatki z plastiku
Nowa12 12:35, 18 lut 2019

Znajdż różnice - poobcinałaś co nieco .
sylwia_slomc... 12:36, 18 lut 2019

A ja odczytałam i już na szybko mogę Ci powiedzieć tylko jeszcze jedno pytanie mam. Czy do pola ornego czyli części nie zagospodarowanej masz dojazd gdzieś z boku czy musisz przez całą swoja działke mieć przejazd?

Jeśli nie musisz mić przejazdu przez działkę to by skrócić ją optycznie i poszerzyć potrzebujesz posadzić przegrody w kilku miejscach czyli tak mniej więcej jak teraz masz posadzone borówki i maliny oddzielają warzywnik jako pokoik. i o to chodzi przy Takiej działce długiej i wąskiej
Ja bym taką przegrode dała za 3 i przed 7 na pewno jeśli będzie zimozielona ta przegroda to wzdłuż niej możesz tworzyć kolejne rabaty, w każdym takim pokoju ogrodowym może panować zupełnie inny klimat i inne kolory
makadamia 12:48, 18 lut 2019

mikina34 napisał(a)

Długa rabata lekko nieuczesana

Monia, wybacz ale to jest przykład zdjęcia, które nie pomaga w planowaniu całości.
Z planu wiem, że tam po lewej stronie masz dużo miejsca ale na zdjęciu starannie to wykadrowałaś, żeby było widać tylko ładne trawki. W efekcie nie wiem, co tam jest w okolicy i czy należy rabatę poszerzyć i w jaki sposób, czy też nie.
Szersze kadry są potrzebne
Wiem, że na forum każdy się krępuje pokazywać te "mniej wyględne" fragmenty ale pomyśl o tym jak o wizycie u lekarza: musi zobaczyć pacjenta, żeby mógł mu pomóc. No i zważ, że będziesz potem miała materiał porównawczy do wątku "metamorfozy"
mikina34 13:07, 18 lut 2019

Makusiu, Asiu, wiedziałam, że padną gromy
Ten szkic to moje malunki na planie działki takiej do urzędu. Niestety nie mam nic w pdf-ie, na pewno byłoby lepiej, ale może jak bym zeskanowała taki plan po kawałku?
A teraz Asiu już odpowiadam na Twoje pytania:
Jedno z najważniejszych to to miejsce jest działką rolną bez prawa zabudowy (na razie, może kiedyś coś się zmieni), z pozwoleniem na postawienie bud. gosp do 35m2 -i taki jest właśnie nasz domek(7m x 5m + taras 12m2). Ten drugi gospodarczy to taki schowek/przechowalnik na wszystkie narzędzia, sprzęty, moje ogrodowe niezbędniki itp (pow. 3,5m x 2,5m).

(...) chcesz zrobić plan dla całej działki i jesteś gotowa na krew, pot i łzy? I - wedle statystycznego prawdopodobieństwa - kłótnie z eMem? Nie chcę Cię straszyć ale różne przypadki na forum bywały, więc uprzedzam, żeby nie było.
Jeśli tak, to jedziemy z tym koksem

Jestem gotowa, u nas awantury to chleb powszedni

Jak wygląda komunikacja na działce: macie zrobiony podjazd? jeśli tak - to jak wygląda i czy przewidujecie ewentualnie jakieś zmiany? Jeśli nie - to gdzie go potrzebujecie, czy potrzebny jest np.: jakiś plac manewrowy, czy macie lub planujecie garaż itd.

Podjazd kiedyś będzie zrobiony ale tylko z na wjeździe z bramu. pewnie do wysokości tej pierwszej skośnej rabaty na przodzie; chodzik zrobimy (mam nadzieję) w tym roku od furtki do domu (prawie dokładnie tam gdzie biegną linie przyłączy wody na planie); garaż jeżeli będzie to z tyłu domku gospodarczego między między nim a skośną rabatą.

Co to jest za budynek gospodarczy: gdzie ma wejścia, czy potrzebny jest do niego dojazd, czy to jest budynek docelowy czy tymczasowy?
Czy macie w planach jakieś inne budynki (np.: garaż, drewutnię)?

Bud. gosp tak jak pisałam na wszelkie przydasie, wejście od strony domu czyli stoi tyłem do drogi; drugiego na razie nie planujemy i raczej ten jest docelowy. Drewutnia jest na końcu planu pod nr. 10 mamy taki mały regalik na drewno z boku domu na bieżące potrzeby.

Czy gdzieś są jakieś instalacje w ziemi, które ograniczają nam pole manewru (rury, pompa ciepła, studzienki)?

Na planie widać wyrysowane linie wody od drogi do domu, które tez pokrywają się z linią szamba (powiększę ten plan to może będzie bardziej widać), woda jest też poprowadzona w ziemi przez eMa rurami plastikowymi do punktów nawadniana (postaram się też nanieść)

Gdzie są główne "punkty widokowe", tzn: miejsca, z których najczęściej oglądacie ogród (na pewno okna salonu, kuchni podpadają pod tą kategorię)? Dobrze by było zobaczyć zdjęcia z tych punktów.
Widzę, że taras macie - wystarczy Wam, czy potrzebujecie np.: jakiejś altanki w dalszej części ogrodu?Czy chcielibyście jakieś miejsca typu ognisko, placyk z wymurowanym grillem, nie wiem... ziemiankę, fontannę, basen?

Domek jest usytuowany z północy (okno kuchenne) na południe (taras), jeszcze jedno okno jest od zachodu. Wejście jest od strony drogi. Główny punkt widokowy z tarasu; planujemy kiedyś postawić altankę w pobliżu borówek (punkt. 8) to małe kółko tam to ognisko Basenu nie będzie.

Gdzie są miejsca, od których chcielibyście się osłonić (zimne wiatry, brzydkie widoki, niesympatyczni sąsiedzi)?

Z obu długich boków (wschód i zachód) nie mamy obecnie sąsiadów i jak na razie raczej się nie zanosi, ale odsłonić się staramy od wiatrów, które powodują, że zimą jest wygwizdów, stąd nasadzenia tui wzdłuż, do tego działka jest w lekkiej niecce i często jest 1-2 stopnie mniej niż 1km dalej.

Czy trawnik macie zrobiony na gotowo czy po łepkach i czy eM jest bardzo do niego przywiązany?

Trawnik to oczko w głowie eMa, stara se chłopina jak może, ja mu się nie wtrącam do tego, ale jak mu zabiorę miejsce do koszenia nie będzie protestował.

Porobię wszelkie zdjęcia jakie się da, wiem, że to co na planie to o kant tyłka można potłuc I tak wielkie dzięki za to co już
mikina34 13:10, 18 lut 2019

makadamia napisał(a)

Monia, wybacz ale to jest przykład zdjęcia, które nie pomaga w planowaniu całości.

Asia, ja Cie uwielbiam , Ty stój nade mną z pasem i lej
Ale tu to chciałam się tylko pochwalić kudłatym trawskiem (zawstydzona emotka)
mikina34 13:11, 18 lut 2019

Nowa12 napisał(a)
Znajdż różnice - poobcinałaś co nieco .

Nieco własnie, bo reszta śpi snem zimowym
mikina34 13:14, 18 lut 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
A ja odczytałam i już na szybko mogę Ci powiedzieć tylko jeszcze jedno pytanie mam. Czy do pola ornego czyli części nie zagospodarowanej masz dojazd gdzieś z boku czy musisz przez całą swoja działke mieć przejazd?

Jeśli nie musisz mić przejazdu przez działkę to by skrócić ją optycznie i poszerzyć potrzebujesz posadzić przegrody w kilku miejscach czyli tak mniej więcej jak teraz masz posadzone borówki i maliny oddzielają warzywnik jako pokoik. i o to chodzi przy Takiej działce długiej i wąskiej
Ja bym taką przegrode dała za 3 i przed 7 na pewno jeśli będzie zimozielona ta przegroda to wzdłuż niej możesz tworzyć kolejne rabaty, w każdym takim pokoju ogrodowym może panować zupełnie inny klimat i inne kolory

Sylwio, co się dało odpisałam na wpis Asi ale jeszcze coś spróbuje uszczegółowić.
Te przesłony już po części wprowadzam, ale na tej drugiej części (wcześniej o nich pisałam). Z góry dziękuję za wszystkie porady ale i słowa krytyki też