Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 15:38, 08 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Iwonko a pod hortensje to wystarczy ziemię z kwaśnym torfem przekopać?
I ziemią z worka?
Nie mam już sił tego szukać.
O 13 ma być kurier.

Małgosiu, odpisałam u ciebie. Widziałam, że kurier już był.
Ogród na glinie 15:12, 08 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Iwonko a pod hortensje to wystarczy ziemię z kwaśnym torfem przekopać?
I ziemią z worka?
Nie mam już sił tego szukać.
O 13 ma być kurier.

Małgosiu, tak jak mówisz. Trochę gliny, trochę kwaśnego torfu i ziemi z worka, a jak masz kompost, to też daj. Będzie dobrze. I widzę, że kurier już był. Teraz tylko tyle ci odpisuję i lecę robić obiad, bo dopiero z pracy wpadłam do domu. Potem tu zajrzę.
Ogród na glinie 08:57, 08 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

W takim razie przysuń hortensje bliżej drzewa, żeby potem trawy ich nie pożarły. Reszta mi się podoba. Jutro koniecznie posadź Rh, żeby nie padły
Znawcą nie jestem, ale sobie tę rabatkę już umiem wyobrazić. I będzie ładnie. Mam małą tylko wątpliwość co do tych czterech hortensji, czy powinny tak mocno osaczyć śliwę. Może tylko z przodu? Szpalerem? gęsto obok siebie, możesz co 70 cm - tak sadziła Ana.
Ale ty musisz podjąć decyzję. Bo nie wiem, czy ta śliwa tak osaczona nie będzie ?
Zabierz z tyłu tą doniczkę i rozsuń ją z przodu.
Rano jestem w pracy - sama będziesz musiała zdecydować. Ja sobie podglądnę na telefonie.

chodzi o to, że właśnie Danusia sadzi tak wokół drzew, czy też blisko pnia, w nogach, bo czemu z tyłu ma być dziura?
tak posadziłam drzewo by hortensje dać wokół
teraz są rozstawione na o 1,2 m
ale właśnie myślę, że długo będę czekać na gęstwinę, więc może lepie je zbliżyć
czekam na kuriera, bo ma dziś przywieźć zieleninę, pada u nas
a wczoraj głowę urywało taki był wiatr
Lawendowy zawrót głowy 06:55, 08 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Jolu, z tymi kamyczkami wszystko zależy, jaką masz ziemię pod nimi.
Ja mam piaski i kamyczki zaczęły się mieszać z tym piaskiem, w końcu musiałam wszystko wybrać po trzech latach i więcej tak nie zrobię, aby kamyczki na piasek tylko wysypać. W tym roku przy ławeczce chciałam wysypać kamyczki i postanowiłam coś podłożyć. Rozwiązanie proste: wystarczy starą firankę. Woda łatwo przenika, a kamyczki nie wpadną w podłoże. Tiulowa, taka siatkowa dobrze się układa, nadmiar przy roślinkach można odsunąć i podsypać. Przy samej roślince trochę zostawiłam wolnego miejsca, aby roślinki mogły się rozrosnąć.
Jolu, dla ciebie tu wstawiłam fotki: https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=159#post_0

Ja własnie myslałam o czyms bardzo cieniutkim ale powiem szczerze ziemia jest ubita i wysypie sobie fragment na próbe zobacze jak to sie wszystko bedzie zachowywac dzieki za pomoc Iwonko . U Ciebie to sa kamienie u mnie zwirek w porównaniu z Twoimi
Ogród na glinie 00:17, 08 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
i inne ujęcie:

W takim razie przysuń hortensje bliżej drzewa, żeby potem trawy ich nie pożarły. Reszta mi się podoba. Jutro koniecznie posadź Rh, żeby nie padły
Znawcą nie jestem, ale sobie tę rabatkę już umiem wyobrazić. I będzie ładnie. Mam małą tylko wątpliwość co do tych czterech hortensji, czy powinny tak mocno osaczyć śliwę. Może tylko z przodu? Szpalerem? gęsto obok siebie, możesz co 70 cm - tak sadziła Ana.
Ale ty musisz podjąć decyzję. Bo nie wiem, czy ta śliwa tak osaczona nie będzie ?
Zabierz z tyłu tą doniczkę i rozsuń ją z przodu.
Rano jestem w pracy - sama będziesz musiała zdecydować. Ja sobie podglądnę na telefonie.

Moja codzienność - ogród Oli 23:58, 07 paź 2014

Do góry
leon60 napisał(a)
Obiecane zdjęcia

Witaj Olu. Próbowałam rozgryźć dziś twój wątek, ale noc mnie zastała. Pięknie na początku było, cudnie jest na końcu. Środek w wolnej chwili poczytam. Pozdrawiam serdecznie i zaznaczam wątek
Zakątek z fioletową ławeczką 23:51, 07 paź 2014

Do góry
I kwiatów masa, a na początku tak ubolewałaś, że kwiatów mało. Wystarczyło je obfocić, aby odkryć, że się je ma
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 23:49, 07 paź 2014

Do góry
Janie. Pamietaj, że to jest tylko inspiracja. A pomysł sam się zrodzi. I może zupełnie inny.
Ja też choruję na klona w ogrodzie. Jednego małego mam - kupiłam miesiąc temu dla koloru na rabatce i zachorował sobie - okrył się białym nalotem. Więc nawet nie ma się czym chwalić ...
Zakątek z fioletową ławeczką 23:11, 07 paź 2014

Do góry
Doniu, dla ciebie moja inspiracja, która mnie zachwyca:
http://www.pinterest.com/pin/62557882296393377/
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 23:02, 07 paź 2014

Do góry
Hej, pamiętasz inspirację Danusi? Z klonem w roli głównej? A co byś powiedział na taką inspirkę ? http://www.pinterest.com/pin/441775044670841650/
Ogródek Iwony 22:59, 07 paź 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Iwonko, mój red baron za bardzo mi sie panoszy na tej rabacie. Muszę go troszkę ograniczyć. Na wiosnę pewno zrobię mały porządek z nim (sadzony był w lipcu). Jeżeli będziesz chciała, to się podzielę z Tobą. Tylko się przypomnij na wiosnę

Doniu, ja bardzo chętnie. Dziękuję za propozycje. Mam też dostać od Any. Ale w ten sposób szybciej dorobię się wężyka
Makowo na Kociewiu 22:20, 07 paź 2014

Do góry
Kasiu witaj. Pięknie u ciebie letnio - jesiennie. Wracaj do zdrowia, pozdrawiam
Zakątek z fioletową ławeczką 22:11, 07 paź 2014

Do góry
Doniu, czy Baron nie ma za ciasno w nogach? Odsuń może mu trochę kamyczków i zobacz, czy się nie chce rozrastać ? Jak on mi się podoba. Wiosną Ana mi trochę obiecała
Ogródek Iwony 21:58, 07 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

Moja działka ma jakieś 874 m2
Tylko że jest podłużna i tył domu stoi 3 m od granicy a przód 4 m od granicy działki. Na 1 boku mam parking, a na 2 ogród (jeśli tak to można nazwać).

Nie pomyślałam, ze twoja działka ma podobne wymiary. Czyli wszystko zależy od układu na działce.
U nas była za wąska (tak nam się wydawało), żeby zostawić wjazd z od przodu dla np. ciągnika przywożącego opał. Decyzje wtedy podjęte teraz skutkują ... Wejście do domu z przodu, wjazd na posesję z boku za domem.
Lawendowy zawrót głowy 21:53, 07 paź 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Kasiu Jazzy I Ewko

Dzieki za informacje dotyczace agro , ja tam mam małe poletko i chwastów sie nie boje to tylko była pierwsza mysl jak zabezpieczyc kamyki ... Troche szkoda byłoby roslin gdyby miały ucierpiec czytałam jakie to dla nich szkodliwe ale sa ogrody o dziwo które maja a roslinki piekne

Jolu, z tymi kamyczkami wszystko zależy, jaką masz ziemię pod nimi.
Ja mam piaski i kamyczki zaczęły się mieszać z tym piaskiem, w końcu musiałam wszystko wybrać po trzech latach i więcej tak nie zrobię, aby kamyczki na piasek tylko wysypać. W tym roku przy ławeczce chciałam wysypać kamyczki i postanowiłam coś podłożyć. Rozwiązanie proste: wystarczy starą firankę. Woda łatwo przenika, a kamyczki nie wpadną w podłoże. Tiulowa, taka siatkowa dobrze się układa, nadmiar przy roślinkach można odsunąć i podsypać. Przy samej roślince trochę zostawiłam wolnego miejsca, aby roślinki mogły się rozrosnąć.
Jolu, dla ciebie tu wstawiłam fotki: https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=159#post_0
Ogródek Iwony 21:51, 07 paź 2014

Do góry
Kamyczki dla Joli w moim ogrodzie (Na ostatniej fotce nie ma nasadzeń i tam pod spodem jest podłoże piasek z betonem, na to kamyczki:
Ogród na glinie 21:31, 07 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wow, jakie szkolenie przeszłam. Tak obrazowo - wszystko jasne jest
Wszystko pięknie opisałaś, pokazałaś, ładnie to wymyśliłaś.
Jak już się uporasz z tą rabatką, to zaproszę cię do siebie. Poszukamy jeszcze kilka mądrych głów i pinów i może też coś mądrego wymyślę z tymi podjazdami.

Bez rzutu chyba się nie obędzie. Byłoby najlepiej gdybyś go zrobiła.

No dobra to co ma poprzestawiać, bo jak nie to jutro sadzę jak stoi.
Ogród na glinie 21:25, 07 paź 2014

Do góry
Wow, jakie szkolenie przeszłam. Tak obrazowo - wszystko jasne jest
Wszystko pięknie opisałaś, pokazałaś, ładnie to wymyśliłaś.
Jak już się uporasz z tą rabatką, to zaproszę cię do siebie. Poszukamy jeszcze kilka mądrych głów i pinów i może też coś mądrego wymyślę z tymi podjazdami.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:22, 07 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Joasiu, jak będziesz to robić, to koniecznie zrób fotki, co będę wiedzieć, kiedy i jak ?
ja mam miskanty pierwszy rok, więc jeszcze nie wiem.

Bedą fotki Iwonko
Ogródek Iwony 21:12, 07 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Małgosiu, to ty musisz mieć dużą działkę. Moja ma zaledwie 862 metry kwadratowe. W tym dom i garaż i niewiele zostaje. Musze jeszcze wygospodarować miejsce na podjazd, bo trawa mi nigdy nie urośnie, jak będzie często ujeżdżana i do tego latem susza. A o połaciach trawnikowych mogę zapomnieć.

Moja działka ma jakieś 874 m2
Tylko że jest podłużna i tył domu stoi 3 m od granicy a przód 4 m od granicy działki. Na 1 boku mam parking, a na 2 ogród (jeśli tak to można nazwać).
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies