Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 21:51, 07 paź 2014

Kamyczki dla Joli w moim ogrodzie (Na ostatniej fotce nie ma nasadzeń i tam pod spodem jest podłoże piasek z betonem, na to kamyczki:
Iwk4 21:58, 07 paź 2014

Malgosik napisał(a)

Moja działka ma jakieś 874 m2
Tylko że jest podłużna i tył domu stoi 3 m od granicy a przód 4 m od granicy działki. Na 1 boku mam parking, a na 2 ogród (jeśli tak to można nazwać).

Nie pomyślałam, ze twoja działka ma podobne wymiary. Czyli wszystko zależy od układu na działce.
U nas była za wąska (tak nam się wydawało), żeby zostawić wjazd z od przodu dla np. ciągnika przywożącego opał. Decyzje wtedy podjęte teraz skutkują ... Wejście do domu z przodu, wjazd na posesję z boku za domem.
Donia72 22:26, 07 paź 2014

Iwonko, mój red baron za bardzo mi sie panoszy na tej rabacie. Muszę go troszkę ograniczyć. Na wiosnę pewno zrobię mały porządek z nim (sadzony był w lipcu). Jeżeli będziesz chciała, to się podzielę z Tobą. Tylko się przypomnij na wiosnę
Iwk4 22:59, 07 paź 2014

Donia72 napisał(a)
Iwonko, mój red baron za bardzo mi sie panoszy na tej rabacie. Muszę go troszkę ograniczyć. Na wiosnę pewno zrobię mały porządek z nim (sadzony był w lipcu). Jeżeli będziesz chciała, to się podzielę z Tobą. Tylko się przypomnij na wiosnę

Doniu, ja bardzo chętnie. Dziękuję za propozycje. Mam też dostać od Any. Ale w ten sposób szybciej dorobię się wężyka
Malgosik 09:53, 08 paź 2014

Iwonko a pod hortensje to wystarczy ziemię z kwaśnym torfem przekopać?
I ziemią z worka?
Nie mam już sił tego szukać.
O 13 ma być kurier.
bdan 11:55, 08 paź 2014

Iwonko widzę, że dylematy związane z wycięciem wierzby.
Ja już decyzję podjęłam, że będę dwa drzewa u siebie wycinać. Czasami niestety mimo całej miłości do drzew trzeba takie decyzje podejmować
Iwk4 15:38, 08 paź 2014

Malgosik napisał(a)
Iwonko a pod hortensje to wystarczy ziemię z kwaśnym torfem przekopać?
I ziemią z worka?
Nie mam już sił tego szukać.
O 13 ma być kurier.

Małgosiu, odpisałam u ciebie. Widziałam, że kurier już był.
Iwk4 15:41, 08 paź 2014

bdan napisał(a)
Iwonko widzę, że dylematy związane z wycięciem wierzby.
Ja już decyzję podjęłam, że będę dwa drzewa u siebie wycinać. Czasami niestety mimo całej miłości do drzew trzeba takie decyzje podejmować

Ja już nie żałuję decyzji, tylko przechodzę do planowania od zera. Moim następnym etapem bedzie zaplanowanie wjazdu i nasadzeń, nie chcę, by było monotonnie, ale przeładowania też chcę uniknąć. Teraz robię pomiary miejsca na wjazd
Luki 19:12, 08 paź 2014

Iwnoko jak bardzo dokładnie pomierzysz plac na wjazd to podeślij, może uda się coś wykombinować
Iwk4 19:39, 08 paź 2014

Luki napisał(a)
Iwnoko jak bardzo dokładnie pomierzysz plac na wjazd to podeślij, może uda się coś wykombinować

Bardzo chętnie . Dziś planowałam, ale po obiedzie coś mi wypadło, potem już było szarawo, więc postanowiłam podlać ogród, bo dziś było dość ciepło, a moim hortensjom pić się chciało.
Spojrzałam na koszyczki i niewsadzone tulipany i myk, po łopatkę i grabki sobie poszłam, więc plany wzięły w łeb, sadzenie mi się przytrafiło przy przydrożnej latarni, co z ulicy świeciła.
Po 50 cebuli stwierdziłam, że za kreta mogę robić, bo nic już nie widzę. Podlałam więc moje roślinki , a resztę posadzę jutro. Jak wróciłam przed chwilą, to przeczytałam na jakimś wątku, jak Ana radziła, żeby tulipany za czymś posadzić, co potem liści nie będzie widać. A u mnie zong !!!
Będzie widać, bo jakoś wszystko jeszcze jak na dłoni, za żurawkami posadziłam, ale nie wiem, czy one potem zakryją liście, bo są jeszcze małe, a jak wiosną będą szybko rosnąć? Tego nie wiem.
Ale za to posadziłam w koszyczkach po 7 cebul w takiej linii, co na końcu zawija. Ciekawe, jak to będzie wyglądać wiosną ? I nie wiem, czy nie za płytko. Się okaże.

A dziś zdążyłam obfocić mój "wjazd" z każdej strony i widoki z okna, które mnie nie zadowalają. Będzie planowania i pracy w przyszłym roku.
Jeśli jutro nie zdążę pomierzyć, to nie wiem kiedy.

Za kilka dni mam gości, bo mamy 25-lecie z moim e-Musiem i już się stresuję, bo sama będę robić wszystko (przyjęcie w domu). Jak ktoś ma linka do jakiś pyszności, to uprasza się o podesłanie, bo stres mnie zjada, jakie menu przygotować