Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Iwk4 21:25, 07 paź 2014

Wow, jakie szkolenie przeszłam. Tak obrazowo - wszystko jasne jest
Wszystko pięknie opisałaś, pokazałaś, ładnie to wymyśliłaś.
Jak już się uporasz z tą rabatką, to zaproszę cię do siebie. Poszukamy jeszcze kilka mądrych głów i pinów i może też coś mądrego wymyślę z tymi podjazdami.
Mazan 21:30, 07 paź 2014

Małgosik

Muszę przypomnieć się jako 'ten zły', a rzecz dotyczy agrotechniki. Spulchniasz jedynie przypowierzchniową warstewkę /i chwała Ci za to/, lecz korzenie sięgają dużo głębiej, co przy 'takiej glebie' jest jedynie trochę odczuwane przez cebulowe i niektóre trawy, a inne - o głębiej sięgającym systemie korzeniowym po początkowym przerwaniu podsiąku dostają później zazwyczaj nadmiar wody i niedomagają.

- tym, czym jesteśmy, jak wyglądamy zależy od naszych korzeni.

Pozdrawiam
Malgosik 21:31, 07 paź 2014

Iwk4 napisał(a)
Wow, jakie szkolenie przeszłam. Tak obrazowo - wszystko jasne jest
Wszystko pięknie opisałaś, pokazałaś, ładnie to wymyśliłaś.
Jak już się uporasz z tą rabatką, to zaproszę cię do siebie. Poszukamy jeszcze kilka mądrych głów i pinów i może też coś mądrego wymyślę z tymi podjazdami.

Bez rzutu chyba się nie obędzie. Byłoby najlepiej gdybyś go zrobiła.

No dobra to co ma poprzestawiać, bo jak nie to jutro sadzę jak stoi.
Malgosik 21:35, 07 paź 2014

Mazan napisał(a)
Małgosik

Muszę przypomnieć się jako 'ten zły', a rzecz dotyczy agrotechniki. Spulchniasz jedynie przypowierzchniową warstewkę /i chwała Ci za to/, lecz korzenie sięgają dużo głębiej, co przy 'takiej glebie' jest jedynie trochę odczuwane przez cebulowe i niektóre trawy, a inne - o głębiej sięgającym systemie korzeniowym po początkowym przerwaniu podsiąku dostają później zazwyczaj nadmiar wody i niedomagają.

- tym, czym jesteśmy, jak wyglądamy zależy od naszych korzeni.

Pozdrawiam

Ja wiem, kopię głęboko jak mogę. I już więcej nie mogę
1 szpadel odrzucony, drugi i na 3 przekopuję spulchniam, mieszam z piachem i ziemią z worka trochę. Głębiej to musiałby kopać jakiś sprzęt specjalistyczny. Nawet nie wiem jaki. W końcu betonu tam nie ma pod spodem. Jak korzenie śliwy zrobią się grube, to się może przebiją, a jak nie, to na boki się rozrosną. Do wody się nie dokopałam. Z tą gliną to jest też trochę tak, że dużo wody po niej spływa, niekoniecznie wsiąka. Jak mi będzie stała na trawniku, to zrobię odwierty i nasypię żwiru w tych miejscach.

No i nie mam gdzie odprowadzić wody gdybym drenaż zrobiła. Trzeba by wielki żwirowy dół wykopać na pół działki. Za posesję nie mogę odprowadzić. Jedyne co to z dachu mamy odprowadzenie, to się chociaż nie rozlewa po działce.

A tuje to mają nieduże korzenie.

Zobaczymy jak to będzie, ale myślę, że nie będzie źle.
Przekopanego terenu coraz więcej, więc nie będzie efektu wanny. W wannie będzie na dnie
Marcin89 21:55, 07 paź 2014

Malgosik napisał(a)

chyba tak
a nawet znam Twojego 1 wykładowcę
bo była moim promotorem, ale na innej uczelni

Tak? Nawet by mi to do głowy nie przyszło. Zapytam jeszcze o coś na priv .
Malgosik 21:55, 07 paź 2014

Myślę, myślę i chyba posadzę hortensje trochę bliżej śliwy, by się tak nie rozlewały na boki, a tworzyły bardziej zwarte skupisko.
Iwk4 00:17, 08 paź 2014

Malgosik napisał(a)
i inne ujęcie:

W takim razie przysuń hortensje bliżej drzewa, żeby potem trawy ich nie pożarły. Reszta mi się podoba. Jutro koniecznie posadź Rh, żeby nie padły
Znawcą nie jestem, ale sobie tę rabatkę już umiem wyobrazić. I będzie ładnie. Mam małą tylko wątpliwość co do tych czterech hortensji, czy powinny tak mocno osaczyć śliwę. Może tylko z przodu? Szpalerem? gęsto obok siebie, możesz co 70 cm - tak sadziła Ana.
Ale ty musisz podjąć decyzję. Bo nie wiem, czy ta śliwa tak osaczona nie będzie ?
Zabierz z tyłu tą doniczkę i rozsuń ją z przodu.
Rano jestem w pracy - sama będziesz musiała zdecydować. Ja sobie podglądnę na telefonie.

Malgosik 08:57, 08 paź 2014

Iwk4 napisał(a)

W takim razie przysuń hortensje bliżej drzewa, żeby potem trawy ich nie pożarły. Reszta mi się podoba. Jutro koniecznie posadź Rh, żeby nie padły
Znawcą nie jestem, ale sobie tę rabatkę już umiem wyobrazić. I będzie ładnie. Mam małą tylko wątpliwość co do tych czterech hortensji, czy powinny tak mocno osaczyć śliwę. Może tylko z przodu? Szpalerem? gęsto obok siebie, możesz co 70 cm - tak sadziła Ana.
Ale ty musisz podjąć decyzję. Bo nie wiem, czy ta śliwa tak osaczona nie będzie ?
Zabierz z tyłu tą doniczkę i rozsuń ją z przodu.
Rano jestem w pracy - sama będziesz musiała zdecydować. Ja sobie podglądnę na telefonie.

chodzi o to, że właśnie Danusia sadzi tak wokół drzew, czy też blisko pnia, w nogach, bo czemu z tyłu ma być dziura?
tak posadziłam drzewo by hortensje dać wokół
teraz są rozstawione na o 1,2 m
ale właśnie myślę, że długo będę czekać na gęstwinę, więc może lepie je zbliżyć
czekam na kuriera, bo ma dziś przywieźć zieleninę, pada u nas
a wczoraj głowę urywało taki był wiatr
Pszczelarnia 09:46, 08 paź 2014

Variegatus - po 4 krotnej przeprowadzce ma się dobrze. Pełne słońce i wilgoć. Ładnie przyrósł w tym roku.
Malgosik 09:48, 08 paź 2014

szukam chętnego do kopania w ogrodzie
zapłacę!

muszę przesadzić jeszcze tuje z ulicy, bo mi ktoś na nie dużego psa wpuszcza, który robi dziury, a do tego trzeba przekopać wokół graba

no i pod drewniane warzywniki trzeba teren przygotować, ja już muszę mieć ogórki w przyszłym roku!
bo nie mam co kisić

jeszcze tyle pracy

- truskawki skończyć rozsadzać
- wykopać pietruszkę do doniczek
- posadzić 3 hakonechloa, bo stoją w doniczkach
- zadołować sadzonki wrzośców, imperaty, 2 bukszpany
- posadzić 3 maliny, a grunt nieprzygotowany
- wyzbierać liście z sąsiada brzóz, bo cenne na kompost
- o odchwaszczaniu już nie wspominam

Mazan, dziwisz się, że się śpieszę?