Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Z zielonym nam do twarzy - czyli zaczynamy ogrodową przygodę 21:09, 05 sty 2019

Do góry
Ma_ciejka napisał(a)

Południowa wystawa jest dużo lepsza niż północna
Całkiem fajny plan, tylko pytania drobne mam:
co to jest ten biały prostokąt na lewo od domku narzędziowego? wydzielona rabata?
Co ma rosnąć na skarpach - trawnik czy rabata?
Czy ja dobrze odczytuję, że różnica wysokości pomiędzy dolnym trawnikiem a górnym to ok. 70 cm? Jak została rozwiązana kwestia podjazdu dla kosiarki?
Na planie nie zaznaczono skali - jakiej szerokości są rabaty przy ogrodzeniu?
...uDany ogród 21:03, 05 sty 2019

Do góry
Aldona40 napisał(a)
A ja pomyliłam roślinki, smagliczke mam w swoim ogrodzie.
Myślałam o śnieguliczce, a inaczej napisałam.

Aldona

Domyśliłam się
Nad smagliczką to ja się zastanawiam.

Z zielonym nam do twarzy - czyli zaczynamy ogrodową przygodę 21:00, 05 sty 2019

Do góry
Mam 20 krzaków w jednej skrzyni, a skrzynie dwie takie tu po sadzeniu
...uDany ogród 20:57, 05 sty 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Znowu piękne widoki U mnie śniegu mało i topi się, więc szary. Trawy przygniecione. Ciekawe, czy jeszcze wstaną

Iryski mam też żółte i granatowe (Irys Reticulata Purple Gem) jak twoje. Z takich wczesnych bylin mam też tulipanki w kilku odmianach – biało kwitną turkiestańskie regel. Kwitną natychmiast po retikulatach. Potem kwitną żółte z białymi brzegami tulipanki Tarda.

Zapomniałam o żylistkach. Jakoś dotąd nie zwracałam uwagi na nie. Tak samo jak na wawrzynki. Prawie nic o nich nie wiem. Za to bardzo lubię tawuły. Mam kilka oskrzydlonych i 2 van houtte'a. Jednak te ostatnie nie kwitną u mnie obficie. Za to wszystkie dają spektakl czerwieni jesienią. Aż szkoda, że krótko trzymają liście. Do lilaków może jeszcze wrócę, bo bardzo lubię te krzewy.
Wiśnie amanogawę i kiku shidare zakura mają moi kuzyni w Konstancicie. Z powodu szczupłości miejsca kiku shidare jest mocno cięta i bardziej przypomina kształtem kolumnę niż kulę. Amanogawa ma już ponad 6 m wysokości. Przeżyły przesadzanie z poprzedniego ogrodu kilka lat temu. Piękne są.

Danusiu, jeśli chodzi o czas, nie marudzę. Takie jest po prostu życie. Mam już tyle lat, że zaczynam je co roku bardziej odczuwać. Ta świadomość przychodzi z wiekiem. Pojawia się nagle taki rok, który przeszedł bardzo szybko, szybciej niż wszystkie poprzednie, a zrobiło się znacznie mniej. Ja już ten moment mam za sobą Ogród wymaga czasu i dużo siły. Nie chciałabym w pewnym momencie zorientować się, że nie dokończyłam i nie mam już tyle siły by się nim opiekować. Dlatego zaplanowałam duże zmiany i dlatego chcę kupować krzewy większe niż zdecydowałabym jeszcze 3 lata temu.

Kasiu u mnie tez się topi, ale jeszcze biało, czuję że jutro rano będę fotografowała zmrożony świat. Moje trawy tez przyciśnięte do ziemi, ale tym się nie martwię . Bardziej boje się o Kousa , który leżał płasko na ziemi i styraka, który wpadł do rzeczki pod naporem śniegu.
Takie tulipanki, nazywane u nas jajkiem sadzonym Miałam w poprzednim ogrodzie, mimo mojej ówczesnej niechęci do żółtego koloru. Teraz nawet mam chęć na żółtą bluzę
Żylistki bardzo lubię i stale sprowadzam nowe, są takie delikatne
Tawuły są bliskie mojemu sercu i bardzo je lubię, mam kilkanaście odmian i powiem szczerze, że na kolejne znajdę miejsce. Może są pospolite , ale jakże zdobne
Jeszcze kilka wiśni zmieszczę, ale zakochałam się w jabłoniach i tego boi się mój M
Czas to pojęcie względne, masz tyle lat na ile się czujesz. Ja też czasami mam 100 lat może więcej i zastanawiam się, czy warto mi jeszcze ten dom budować , ale kto jak nie ja!
Trzeba patrzeć w przyszłość z uśmiechem i być dla siebie dobrym, reszta nie jest ważna.
Ja sobie obiecałam, że doczekam dojrzałego ogrodu i tak właśnie zamierzam zrobić

Czego i Tobie życzę

Ogród z rzeźbą 20:50, 05 sty 2019

Do góry
Druga połowa września to już pora, kiedy słońce jest w ogrodzie gościem. Głębokie światłocienie dają nieco mroczny efekt:

Tu z pozostawionym do następnego sezonu bałaganem

Do góry
Hortensje Polestar ładnie się przebarwiły

Na hostowej kwitły świecznice

A limki kwitły w poziomie:

Do góry
Przyzwoicie kwitły Lavender Ice, inne róże kiepsko albo prawie wcale nie kwitły w drugim rzucie.

Deszcz, towar deficytowy w ubiegłym sezonie

Uwielbiam moment kiedy po deszczu zaświeci słońce:

Do góry
Wrzesień to miesiąc pracy. Pracy na rabacie ruderowej, która ciągle jest w przebudowie. Mam nadzieję, że w tym roku będzie się wreszcie jako tako prezentowała.

Tu fragmencik zrobiony w lipcu, aczkolwiek wszystko co jest na pierwszym planie musi być przesadzone:

A w dalszej części kolejne poszerzanie, walka z korzeniami i piachem:

W połowie wrzesśnia ukończyliśmy ścieżkę do komórki:

...uDany ogród 20:28, 05 sty 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Natura zaserwowała grubiutkie śnieżno białe poduchy ogrodowym mebelkomCudnie!

Aniu rano było zdecydowanie ładniej, ale nie miałam możliwości pojechać do ogrodu.
Bardzo lubię zimę w takim wydaniu, mimo że musiałam dzisiaj wiele roślin otrzepać bo zległy pod naporem mokrego śniegu

...uDany ogród 20:25, 05 sty 2019

Do góry
Anna_ogrodniczka napisał(a)
Jak zawsze piekne widoki pokazujesz a tym razem w bialej szacie. Cudowny masz Danko ogród.

Aniu serdecznie dziękuję
Ja uwielbiam mój ogród o każdej porze. Miło mi, że Ci się podoba nawet w tej uśpionej, białej postaci

Bawarka 20:03, 05 sty 2019

Do góry
Kasiek napisał(a)
Ogrodowo? Tak, troche porobilismy. Nowy taras,powiekszylismy go z jednej strony, i przeciagnelismy dalej po calej dlugosci domu.

Zrobilismy tez zadaszenie, z tego ciesze sie najbardziej Kupilismy nowe meble, dekoracje i pierdoly ogrodowe, juz lubie ten nowy taras

Też już lubię ten taras.... Na urządzenie swojego to ja jeszcze trochę poczekam.
Moja bajka 19:59, 05 sty 2019

Do góry

po orzechu bluszcz już wspiął się wyyysoooko
Wizytówka - Moja bajka 19:56, 05 sty 2019

Do góry
Moja bajka 19:55, 05 sty 2019

Do góry

sówka od Sylwii ubrała czapeczkę . Ale nic dziwnego - wreszcie mamy zimę
Stroiki i wianki różne nie tylko świąteczne 19:51, 05 sty 2019

Do góry
U mnie takie cudo, stworzone przez moją zdolną cioteczkę, wisi i pachnie (szkoda, że nie można przekazać zapachu)
Wizytówka - Moja bajka 19:51, 05 sty 2019

Do góry
No i zima. Czas odpoczynku dla przyrody, ale i dla ogrodników. Czas bardzo potrzebny. Wtedy rodzą się pomysły na nadchodzący sezon. Ptaki, które dokarmiam każdej zimy tłumnie odwiedzają ogród i zimą to właśnie one grają w nim pierwsze skrzypce .
Moja bajka 19:50, 05 sty 2019

Do góry
teraz motyle i mega jeżówa widoczne z daleka
Moja bajka 19:50, 05 sty 2019

Do góry
Katkak napisał(a)
Po dłuższej przerwie zrobiłam troszkę fotek i coś tam wrzucę

Kasiek bajecznie jest
Podmiejski ogródek 19:48, 05 sty 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Miałam nadzieję, że lepiej się zeskanuje, a tu gatunków nie da się rozczytać:/
No nic. Przepiszę Wam. Może ktoś wykorzysta

sesleria caerula 28 szt
Stachys officinalis hummelo 12
sporoboplus heterolepsis 12
salvia nemorosa ostfriesland 7

cebulki: chionodoxa forbesii
narcissus lemon drops
allium moly
allium atropurpureum

sesleria autumnalis
allium angulosum
calamintha nepeta
euphorbia polychroma bonfire
eupatorium dubium baby joe
nepeta subsessilis sweet dreams
coreopsis verticillata grandiflora

sporobolus heterolepis
panicum virgatum heiliger hain
salvia nemorosa ostfresland
coreopsis verticillata grandiflora
carex flacca
salvia xsylvestris schneehugel

sporolobus heterolepis
carex swanii/sesleria autumnalis
calamagstris karl foerster
agastahe blue fortune
parthenium integrifolium
coreopsis
Asia moge skopiowac do siebie? W watku cisza ale bede miala pod ręką
Ale się napracowalas dla nas dziękuję!
Moja bajka 19:44, 05 sty 2019

Do góry

teraz takie kwiecie rzuca się w oczy

oczko się zakamuflowało

jeszcze niecałe 3 m-ce i będę sobie znów na ławeczce popijać kawkę z rana
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies