Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:30, 29 gru 2018

Do góry
Dubel to ptaszka zostawię
i widać paczki magnolii bez łupinek
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 10:27, 29 gru 2018

Do góry
wlasnie przegladam i porzadkuje letnie zdjecia i znalazlam kilka fotek z ogrodujednej starszej pani, ktory odkrylam przypadkiem w Triesdorf. Ogrod przydomowy sluzyl glownie do wyzywienia rodziny. Dzis rodzina juz daleko a starsza pani jest naprawde starsza ale ogrod dalej utrzymuje prawie wlasnymi silami. Grubsze prace pomaga corka i wnuk. Ogrod podzielony jest na 4 parcele otoczone zywoplotem bukszpanowym. Kolo domu piekna brzoskwinia, ktora w tym roku tak obficie obrodzila, ze niestety polamalo jej galezie

Ranczo Szmaragdowa Dolina 00:49, 29 gru 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Dla widzów o mocnych nerwach i mało wrażliwych na tle trawnikowym, po sniegu jest tak

Jeśli Cię to pocieszy, to mam tak samo. Renatka Ryska uświadomiła mi, że to robota tylko jednego osobnika, bo krety są samotnikami i nie znoszą się nawzajem. Niewiarygodne!
Ranczo Szmaragdowa Dolina 00:02, 29 gru 2018

Do góry
Dla widzów o mocnych nerwach i mało wrażliwych na tle trawnikowym, po sniegu jest tak

Tez tak mam moze nie tak gesto, ale moje jakos ryja do kwadratu i schodza do srodka jakies wyrafinowane.
EM na poczatku zbieral ale na nich silnych nie ma, kopy na pol taczki. Na wiosne dodatkowa robota. Wniosek stad, ze robactwa duzo nie pouciekaly w glab ziemi.

U sasiada znowu bardzo dziki ryja tak przeoranej laki dawno nie widzialam.

Nie przygladalam sie mojej magnolii, spojrze. Jak traci łuski to znaczy wiosne poczula.
W kazdym razie jak widzisz u mnie trawnik zielony mozna koc rozciagnac tylko slonca brak.

A tam Sylwia co bedzie to bedzie z ta pogoda nie mamy na to wplywu.
Czlowiek chodzi w zimowych kapotach i poci sie jak bobr dobrze, ze nie trzeba juz po sklepach chodzic bardzo to chodzenie termicznie przezywam.

Ogród Muszelki 23:29, 28 gru 2018

Do góry
Nie będę zniknięta, gdyż zniknął (ponoć na dobre) powód mojego zniknięcia

Pozdrawiam poświątecznie!

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 23:04, 28 gru 2018

Do góry
Dziewczynki dziękuję, zasługa eMka. On co rok dekoruje dom. Ja tylko jestem elfem pomocnikiem
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!!!

Mój ogrodowy pamiętnik 22:45, 28 gru 2018

Do góry
Ja mam tylko jedną taką jak Twoja pierwsza tylko Twoja jest chyba bardziej niebieska. Może to od gleby zależy jak w hortensjach. Albo w Obi pomieszali etykiety .

Mój ogrodowy pamiętnik 21:56, 28 gru 2018

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Masz rację to w sumie ketmia syryjska. Czytałam na necie że można ją nie ciąć ale w sumie warto żeby ją zagęścić. Więc jak je kupiłam było to takie chude, długie. Na wiosnę następnego roku chlasnęłam tak do 20 cm. Teraz myślę że zostawię ze 40 cm. Ale może ty nie cięłaś i masz je też ładne. Ja mam młodą i chcę żeby była trochę szersza. Masz jakieś zdjęcia?

Aha,, to ja tą właśnie trochę ciachnę.

I jeszcze mam takie

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:53, 28 gru 2018

Do góry

Danusiu to zestawienie wymiata Coś pięknego
Mój ogrodowy pamiętnik 21:48, 28 gru 2018

Do góry
Wracam do tematu mojej nieszczęsnej jodły górskiej Compacty i jej 2 przewodników. Zrobiłam jej zdjęcie.
Czy ja mam jeden przewodnik obciąć? Co mam z nią zrobić?
Podpowiedzcie proszę.

Podwórkowa rehabilitacja 21:30, 28 gru 2018

Do góry
Witam serdecznie
Śniegu nie ma, kwitną na całego ciemierniki za to.
Na parapecie w nieogrzewanej klatce schodowej kwitnie eszeweria od Basi Marby razem z uwaga frezjami(jeszcze w pąkach są).
Kupiłam te frezje na Gardenii, 20 cebulek o pełnych liliowych kwiatach.
Zakwitło latem kilka, oczywiście były zwykłe i kolorowe.
Spisałam na straty, dosadziłam eszewerię a tu proszę, taka promocja
W wazonie na stole mam ostatni kwiatek brugmansji, bo postanowiła wypuścić jeszcze parę kwiatków czekając na maj w pralni.
Myślę już o nasionkach, muszę kupić kobeę i heliotrop.
Plus jakieś nowe nasionka pomidorów.
Trochę przez to czuję już wiosnę Haniu za te smaczki dziękuję i macham Wam krokusami Tricolor

Moja działka na Dębowym Lesie 20:57, 28 gru 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Aniu kolekcja liliowców imponująca

Jak będę je przesadzać, to je zliczę.Bo sama nie wiem ile dokładnie mam.
dużo małych mlodych jeszcze

Moja działka na Dębowym Lesie 20:55, 28 gru 2018

Do góry
O Liliowcach:

Liliowce w ogrodach często stosujemy w nasadzeniach typu naturalistycznego, na wilgotnych obszarach, gdzie posadzone w dużych skupiskach spektakularnie wyglądają. Dostarczają mocnego i zdecydowanego koloru latem. Pastelowe kwiaty liliowców zaś uzupełniają kompozycje np. z niebieskimi bodziszkami.

To także ulubiona roślina nad brzegi zbiorników wodnych i na słoneczne lub półcieniste rabaty bylinowe. W parkach pokrywa się nimi duże, półcieniste obszary, zamiast trawnika, który pod drzewami nie chce rosnąć.

Liliowce tworzą w ogrodach przepiękne kombinacje z funkiami (Hosta), trytomą (Kniphofia), przywrotnikami (Alchemilla mollis), żurawkami (Heuchera), bodziszkami (Geranium), wilczomleczami (Euphorbia) i różnorodnymi paprociami.

Polecam też niższe trawy. Np Imperata cylindrica Red Baron

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/375-liliowce-namiastka-egzotyki-w-ogrodzie

Popatrz po tych grafikach, może coś się nasunie.

Link do zdjęć
Moja działka na Dębowym Lesie 20:53, 28 gru 2018

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Faktycznie lista - wyzwanie. Ale ten efekt potem. Liliowce masz piękne. Będę Cię śledzić co wymyśliłaś.

Może się uda >
Dobrez mieć plan, marzenia i nadzieję
Jesce nie mma pomysłu sprecyzowanego.
Jat ty coś wymyślisz to daj znać.

Ogrodowe kreacje 20:52, 28 gru 2018

Do góry
Tutaj jak jestem (czytaj na wschodzie Polski) mam swoje ulubione sklepy między innymi ogrodnicze i oczywiście musiałam wstąpić. Jak na razie sezon uśpiony i bombki na wystawach, ale i jedzonko dla ptaszków i dorwałam w końcu połówkę kokosa wypełnionego tłuszczem z nasionkami i takie fajne kolby z nasionkami
Przed wyjazdem zapewniłam jedzonko mojej gromadce. Mam 5 karmników, 2 takie standardowe drewniane, ale i te takie wiszące plastikowe, napełniłam je słonecznikiem, orzeszkami ziemnymi, oczywiście niesolonymi, kulami tłuszczowymi własnej roboty ze smalcu i nasion
Moja działka na Dębowym Lesie 20:49, 28 gru 2018

Do góry
MonikA napisał(a)
OOo jaka lista, ja też lubię listy co mam zrobić pisać, tylko potem z realizacją ciężko jak sobie tak powymyślam, życzę zrealizowanych planów

Wiolka5_7 napisał(a)
Bardzo dużo planów na nowy rok trzymam kciuki za realizację

Hmmm jak nie mogę nic innego ogrodowego na razie zrobić .to chocia plany.
Może będzie lepiej nimi
A ile się uda robić ?Sama jestem ciekawa .

Dalej liliowce.
I wciąż czekam na pomysły co do nich i jak można posadzić ??

Ta rabata po prawej będzie trochę zmieniona
Bo część liliowców zamarzam przesadzić nad staw.

Moja działka na Dębowym Lesie 20:41, 28 gru 2018

Do góry

marba napisał(a)
Bardzo mi się podoba zestawienie liliowców z bergeniami, ze względu na kontrastujący kształt liści obu roślin.

Liliowców mam sporo.Ale bergeni to tylko kilka małych w rogu siatki. aby tam nie plewić.
Ale pomysł fajny .Dziękuję
Dominika11 napisał(a)
piekne

Dziękuję.
To może jeszcze wspomnienie liliowcowe ??
Wsystkich to chyba nie da się pokazać.Ale troszeńkę

Małymi krokami-Ogród Wioli 20:14, 28 gru 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Wiola nie nadrobię wszystkiego ,ale te gwiazdy mnie urzekły .....sama je zrobiłaś ? Supeeeeer
Pozostałe dekoracje też śliczne ,patent z cięciem iglaków do odgapienia
Wszystkiego co Najlepsze na Nowy Rok zostawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:38, 28 gru 2018

Do góry

to samo niestety dotyczy rabat tylko mniej widać, można się załamać, nie mogły siedzieć w tym ugorze sąsiada?

To ja jestem wrażliwa bo ja bym się chyba poryczała.
Mimo że mam brzydki trawnik nawet bez kreta.
Może by była okazja nowy zrobić .

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:36, 28 gru 2018

Do góry

Super te zdjęcia. Jak oaza na pustyni.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies