Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:22, 06 lut 2019

Aurelllia napisał(a)
Haniu, ale już podziałałaś
Mnie też dzisiaj trochę nosiło i poprzycinałam suche byliny wystające nad śniegiem: werbena już kiepsko wyglądała, floksy, niektóre jeżówki

Na rabatach mam sporo cebulek powsadzanych. Byliny w głębi rabat ścinam jesienią, żeby potem nie zdeptać kiełkujących cebul. Dodatkowo gliniasta gleba dość długo obsycha po zimie. Trudno poruszać się wewnątrz nasadzeń.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 20:15, 06 lut 2019

O kurka, znaczy sezon rozpoczęty!!! Normalnie kompleksów się nabawię. Ja co najwyżej te sople mogę sobie polizać, jak za dzieciaka . Albo może lepiej nie, coś mnie rozkłada...
mikina34 09:29, 07 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wykorzystałam dzisiejszą aurę dokończyłam ścinanie kwiatostanów hortensji. Obcięłam też końcówki miskantów. Rozdrabniarka ma tendencję do zapychania się z powodu zbyt miękkiego materiału.
Kompostownik się zapełnił.

O widzisz, to jest dobra myśl, ja swoje tez troszkę podetnę, bo długie, pokruszone źdźbła walają się po całej działce. Jak zostawię taką wyższą czuprynkę to powinno na razie wystarczyć, potem będą postrzyżyny

I rozchodnikom ciachnę suchelce, o ile śnieg spłynie, ale patrząc na temperatury weekendowe to raczej pewne

Pszczelarnia 11:28, 07 lut 2019

To jest niespieszne się delektowanie początkiem sezonu: główki do jednego koszyczka, gałązki do drugiego. Jedno na kompost, drugie do zmielenia.

Gruszka_na_w... 13:35, 07 lut 2019

mikina34 napisał(a)

O widzisz, to jest dobra myśl, ja swoje tez troszkę podetnę, bo długie, pokruszone źdźbła walają się po całej działce. Jak zostawię taką wyższą czuprynkę to powinno na razie wystarczyć, potem będą postrzyżyny

I rozchodnikom ciachnę suchelce, o ile śnieg spłynie, ale patrząc na temperatury weekendowe to raczej pewne

Mokry śnieg przygniatał te czupryny do ziemi. Po przycięciu miskanty stanęły na baczność.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:38, 07 lut 2019

Pszczelarnia napisał(a)
To jest niespieszne się delektowanie początkiem sezonu: główki do jednego koszyczka, gałązki do drugiego. Jedno na kompost, drugie do zmielenia.

Lubię niespieszne prace. Dzisiaj działałam w sadzie i na zapłociu.
Spiętrzenia wprowadzają za dużo nerwowości. Staram się unikać.
anbu 13:41, 07 lut 2019

Haniu zazdroszczę pracy w ogrodzie u mnie dalej zimaaaa
Gruszka_na_w... 16:48, 07 lut 2019

anbu napisał(a)
Haniu zazdroszczę pracy w ogrodzie u mnie dalej zimaaaa

U mnie też. Musiałam ubrać kaloszki. Cięcia robiłam głównie na wysokościach.
Mgduska 18:08, 07 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

U mnie też. Musiałam ubrać kaloszki. Cięcia robiłam głównie na wysokościach.

Jajcara!
Gruszka_na_w... 19:48, 07 lut 2019

Mgduska napisał(a)

Jajcara!

Do Wielkanocy jeszcze szmat czasu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies