Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:30, 17 gru 2018

Do góry
Teraz sama baniek nie robiłam, ale mam takie co własnoręcznie dziergane parę lat temu, ta na konkurs

i takie kolor majciany bo takie skrawki materiału miałam, ale można zrobić jak się chce i z jakiego się chce

puchatki takie

Mój ogrodowy pamiętnik 22:29, 17 gru 2018

Do góry
No i zaczęliśmy w końcu zapełniać te nasze ziejące pustką rabaty .
Ulubione klony palmowe - Oridono-Nishiki, Fireglow i Shirasawy Aureum:

Różanecznik Bluebell:

Azalia Kilian:

Dereń kousa Beni Fuji:
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:25, 17 gru 2018

Do góry
Żeby nie było, że u mnie nic się świątecznie nie dzieje to coś tam jednak podłubałamWypróbowałam przepis na choinkę tylko zrobiłam z serkiem bo nie miałam maku, na święta z makiem będzie

Proszę na próbę po kawałeczku

Dekoracja w domciu też się zaczęła za przyczyną kochanej Agusi

Mój ogrodowy pamiętnik 22:19, 17 gru 2018

Do góry
I tak dobrnęliśmy powoli do 2017 r.
W międzyczasie pojawiły się jakieś pomysły doniczkowe:

Mój ogrodowy pamiętnik 22:11, 17 gru 2018

Do góry
Na koniec 2016 roku wyglądało to mniej więcej tak:

Mój ogrodowy pamiętnik 22:04, 17 gru 2018

Do góry
Potem powoli rabata główna. Wiem, że o dziwnych kształtach .

Mój ogrodowy pamiętnik 21:50, 17 gru 2018

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Ziemia jest gliniasta i twarda i generalnie jak wysypisko śmieci więc kolejne godziny pracy tym razem glebogryzarki. W ziemi znaleźliśmy i nadal znajdujemy wszelkiego rodzaju materiały budowlane, kafelki, cegły, folie, kamienie, puszki, żelastwa, druty. Dołki pod rośliny trzeba kopać kilofem bo kamień na kamieniu.
Jesienią 2016 r. zaczęliśmy wyznaczać rabaty, robić obrzeżenia z kostki i sadzić pierwsze rośliny. Kształt rabat nieoczywisty i nieogrodowiskowy ale taki był wtedy dziwny pomysł .
Ogólne założenie było takie, żeby nie sadzić roślin „na gęsto” ale dać im miejsce i „oddech”. Założenie było również takie, żeby powstrzymać swoje zapędy zakupowe a ogród robić „z głową” i planem.
A co z tego wyszło? Wyszło jak zwykle .
Że latam teraz z rośliną, którą koniecznie musiałam mieć (miłość od pierwszego wejrzenia ) po całym ogrodzie bo nie mam na nią miejsca i do niczego nie pasuje. Też tak macie?
Albo jako miłośnik kolorów - mam je wszystkie na rabatach .

Ale po kolei.
Ogród postanowiliśmy robić kawałek po kawałku.
Najpierw rabatki przy domu:

Glina z niespodzianką
Mój "ulubiony" temat.
Łączę się w bólu.
Na zdjęciach tego nie widać. Czysto i estetycznie.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 21:40, 17 gru 2018

Do góry

Justynabanknotynie odfruna, bo prezent w folie zapakowany
a tak wyglada z kasa

Iza pomysl ekstra. Jak mnie by sie taki prezent przydal.
Ukojenie 21:40, 17 gru 2018

Do góry
Kilka wieczornych fotek.
Na wejsciu spojrzenie w lewo:

...i w prawo:

Mój ogrodowy pamiętnik 21:39, 17 gru 2018

Do góry
Tuje danica:

Magnolia Genie:

Kulki bukszpanowe i trzmielina na pniu:

Tuje 4ever goldy:

Mój ogrodowy pamiętnik 21:33, 17 gru 2018

Do góry
Ziemia jest gliniasta i twarda i generalnie jak wysypisko śmieci więc kolejne godziny pracy tym razem glebogryzarki. W ziemi znaleźliśmy i nadal znajdujemy wszelkiego rodzaju materiały budowlane, kafelki, cegły, folie, kamienie, puszki, żelastwa, druty. Dołki pod rośliny trzeba kopać kilofem bo kamień na kamieniu.
Jesienią 2016 r. zaczęliśmy wyznaczać rabaty, robić obrzeżenia z kostki i sadzić pierwsze rośliny. Kształt rabat nieoczywisty i nieogrodowiskowy ale taki był wtedy dziwny pomysł .
Ogólne założenie było takie, żeby nie sadzić roślin „na gęsto” ale dać im miejsce i „oddech”. Założenie było również takie, żeby powstrzymać swoje zapędy zakupowe a ogród robić „z głową” i planem.
A co z tego wyszło? Wyszło jak zwykle .
Że latam teraz z rośliną, którą koniecznie musiałam mieć (miłość od pierwszego wejrzenia ) po całym ogrodzie bo nie mam na nią miejsca i do niczego nie pasuje. Też tak macie?
Albo jako miłośnik kolorów - mam je wszystkie na rabatach .

Ale po kolei.
Ogród postanowiliśmy robić kawałek po kawałku.
Najpierw rabatki przy domu:

Mój ogrodowy pamiętnik 21:24, 17 gru 2018

Do góry
Rok 2015 to był dla nas rok porządkowania terenu. Wycięliśmy 18 drzew, z których część była uschnięta a większość stara i nie rodząca owoców oraz wszystkie inne krzaki i chwasty po pas. Zostało 7 śliw, które zostały przycięte i prześwietlone.
Drzewo z wyciętych drzew zostało na działce bo postanowiliśmy je wykorzystać na opał i tak cięliśmy i cięliśmy bez końca…
Potem tony ziemi, żeby wyrównać teren, wiele godzin pracy koparki i mniej więcej teren się wypoziomował - na dwóch poziomach.
W 2016 roku zrobiliśmy kostkę.

Mój ogrodowy pamiętnik 21:16, 17 gru 2018

Do góry
Zaczęła się kilkuletnia budowa domu. Nasz dom na tej uliczce stanął ostatni i trzeba było się sporo podnieść z fundamentami, żeby dorównać do sąsiadujących domów. Tym samym z płaskiej działki zrobiła się dwupoziomowa.
Wprowadziliśmy się pod koniec 2014 r. Dom powstał ale bałagan po budowie również.

Mój ogrodowy pamiętnik 21:06, 17 gru 2018

Do góry
Witam wszystkich pasjonatów ogrodowych.
Muszę się przyznać, że to moja druga próba z założeniem własnego wątku. Pierwsza okazała się porażką i moim tchórzostwem.
Ale… minęło trochę czasu, nastała zima i postanowiłam stworzyć własny pamiętnik ogrodowy.
Do tej pory tylko wędrowałam po innych wątkach i ogrodach ucząc się wszystkiego od podstaw.
Ja, typowy mieszczuch z blokowiska i wyzwanie – stworzyć ogród a przynajmniej (plan minimum) – coś na kształt ogrodu. A przy tym jeszcze zaliczyć jak najmniej porażek i błędów, które dla takiego amatora jak ja były nieuniknione.
A było to tak…
Działka całkiem „ustawna” , jak dla nas wystarczająca, w małym mieście. Na działce kilka gigantycznych krzaków aronii i dzikiej róży oraz 25 drzew owocowych. Taki nasz prywatny las.

Ptasi gaj 20:59, 17 gru 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Elu Piękne zachody slonca
Jak tam twoja zima ,jest ??

U nas zima jest teraz 4 stopnie na minusie. Podobno odwilż nadchodzi.

Ptasi gaj 20:54, 17 gru 2018

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ela, nie żal ci czasem, że nie patrzysz na swój piękny ogród bez przerwy, że opuszczasz go

Kasiu tak mam, że wyjeżdżam z pięknego miejsca i jadę w piękne miejsce. Z balkonu patrzę na Park a za płotem hasają sarny.
A to jedna z choinek

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:59, 17 gru 2018

Do góry
Te wcześniej wykonane, poszły w podarunku do sióstr

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:58, 17 gru 2018

Do góry
an_tre napisał(a)
Gwiazdki mam usztywnione, dzwoneczki leżą w łudze, a aniołki czekają na sztywną kąpiel
może jutro cyknę im selfi

te już usztywnione, tylko foto jakieś takie na nie

A mnie kazali usztywniać w wodzie z cukrem
Dzwonki podpatruję na przyszły rok, piękne ci one
Między polem, a lasem. 19:55, 17 gru 2018

Do góry
Albo tutaj

Ta rabata jest przed oknami salonu. Za nią pod płotem posadzone tuje/hortensje/derenie/jeżówki/dęby dwa.
I teraz jak posadzę coś niskiego, to będzie płasko, jak wysokiego, to reszty nie będzie widać. Tu do tego jeszcze mokrawo jest.
Ot i taki dylemat.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:53, 17 gru 2018

Do góry
GorAna napisał(a)
A gdzie aniołki?
Aniu, czym usztywniałaś swoje niteczki?
Gwiazdki mam usztywnione, dzwoneczki leżą w łudze, a aniołki czekają na sztywną kąpiel
może jutro cyknę im selfi

te już usztywnione, tylko foto jakieś takie na nie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies