Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sichtungsgarten Weihenstephan 12:03, 28 sty 2019

Do góry
Sichtungsgarten Weihenstephan 12:02, 28 sty 2019

Do góry
Sichtungsgarten Weihenstephan 12:01, 28 sty 2019

Do góry
Tego dnia upał był niesamowity.

Sichtungsgarten Weihenstephan 11:59, 28 sty 2019

Do góry
Na górę, czyli do Hofgarten i Parterregarten poszłam piechotą, podziwiając piękne widoki po drodze.
https://www.hswt.de/weihenstephaner-gaerten/hof.html
https://www.hswt.de/weihenstephaner-gaerten/parterre.html

Majówka na Majówce 11:51, 28 sty 2019

Do góry
Palet niczym nie zabezpieczałam, obłożyłam tylko czarną włókniną, żeby trochę ograniczyć wsypywanie się zawartości Dorobiliśmy się tez drewutni, która widac z tyłu. Kompostownik stoi już całkowicie za ogrodzeniem, widzę, że nie tylko ja korzystam z tego co tam ląduje

Ostatnie przerzucenie z października, jedna komora będzie do dyspozycji emuś zmajstrował mi też coś na kształt arfy (tu leży na pierwszej komorze)

Majówka na Majówce 11:44, 28 sty 2019

Do góry
Wspominków ciąg dalszy...
Jak pomyślałam o warzywniku to oczywistym jest, ze pomyślałam też o kompostowniku. Nareszcie mogłam wykorzystać palety, które kiedyś przytargałam od koleżanki i ku rozpaczy mojego lubego panoszyły się w schowku . Dlatego też z dziką rozkoszą (taaa ) wziął się do pracy...ja byłam kierownikiem robót, on siłą tzw. roboczą.
I tak oto w powstało dzieło:

04.2017

Ponieważ kompostownik jest cały czas w słońcu pomyślałam żeby posadzić jakąś osłonę, która kiedyś w przyszłości będzie zasłaniała ten bałaganik, a jednocześnie będzie trochę osłaniała przed słońcem.

09.2018

Osiedlowy ogródek 11:39, 28 sty 2019

Do góry
Osiedlowy ogródek 11:35, 28 sty 2019

Do góry
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:33, 28 sty 2019

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Gratki dla młodych i zdrowia dla Was.

Haniu serdecznie dziękuję

Zapraszam na tort weselny

Gożdzikowa - wiejski ogród 11:31, 28 sty 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Basiu też się ciesze, zu już po. Ja dopiero się teraz cieszę pierwszy tydzień u mnie to przygnębienie po Gdańsku.

Elu też sie cieszę ,że wszystko poszło tak jak trzeba..

Dostałam od dzieci piękny bukiet...niestety zmroziłam go w aucie ,gerbery zwiesiły głowki

Osiedlowy ogródek 11:30, 28 sty 2019

Do góry
W sobotę przyszła do mnie na 1 dzień zima

...uDany ogród 11:00, 28 sty 2019

Do góry
sierotka napisał(a)
Danusiu tej trawy nie scinalqm tylko okopczykowalam na wiosnę ściąć nisko ?

To chyba jakieś proso, tak mi sie wydaje. Ja moje ścinam w okolicy kwietnia, krótko na jakieś 7-10 cm.
W zasadzie wszystkie trawy ścinam, w zeszłym roku ścięłam pierwszy raz turzyce i bardzo ładnie się zregenerowały. Cięłam przed kwitnieniem.

Tu początek kwietnia i już wszystkie trawy wycięte

Sezon 2017 u Hanusi 10:44, 28 sty 2019

Do góry
Danusiu, miło mi. Dla Ciebie

...uDany ogród 10:15, 28 sty 2019

Do góry
Danusiu tej trawy nie scinalqm tylko okopczykowalam na wiosnę ściąć nisko ?

Metamorfozy ogrodowe 10:08, 28 sty 2019

Do góry
Historia tego ogrodu jest jednocześnie i długa, i krótka: ogród najpierw był, później go nie było (zarósł i zdziczał), teraz znowu się tworzy- dla mojej Mamy. Jeszcze wiele pracy przede mną, wiele nauki, eksperymentów ogrodowych. Jeszcze musi upłynąć wiele czasu, musi przybyć wiele roślin, a te które już są- muszą zmężnieć, żebym odważyła się powiedzieć: zrobiłam ogród. Wierzę jednak, że na miejsce w "Metamorfozach ogrodowych" już trochę zasłużył.
Wrzesień 2017.
Pobojowisko po położeniu ścieżek. To, co wyglądało źle, wyglądało jeszcze gorzej.

Pierwszy projekt rabaty . Mega profesjonalny . A ileż było nad nim dyskusji i sporów .

Jesień upływała na porządkach i pierwszych nasadzeniach- w miarę możliwości finansowych i sił fizycznych. W chaszczach odkrywałam zapomniane roślinki. Potem były pierwsze tuje, berberysy, choiny, pierwsze trawki, róże.

2018
Wciąż pracujemy, siejemy, sadzimy, przesadzamy i walczymy z chwastami. Jesteśmy najszczęśliwsi na świecie: rośnie i kwitnie. No i mamy trawnik! I rabatki! Puste dziury obsiane jednorocznymi- jak możemy coś kupić i dosadzić, to nie aż taki żal wyrwać i zrobić miejsce. Wszyscy pokochali jednoroczne, bo robiły całe lato dobra robotę.
Zaczynamy mieć ogród- dla Mamy . Nie szkodzi, że wciąż niedoskonały, chaotyczny, że róże mniejsze niż trawy. To dzięki Państwu ten ogród , bo Państwo i Wasze ogrody byliście inspiracją i punktem zaczepienia wszystkich moich działań ogrodowych. To od Was czerpię wiedzę, zapał i miłość do ogrodu. Dziękuję.
...uDany ogród 10:07, 28 sty 2019

Do góry
sierotka napisał(a)
Witaj Danusiu cudnie u Ciebie nawet zimą .O u nas dużo później przychodzi wiosna
Pozdrowionka

Cześć Kochana
Bardzo się cieszę. że Ci się u mnie podoba. Dziękuję!!
Nie wiem, czy to już wiosna nadchodzi, ale na pewno idzie znaczne ocieplenie. Dzisiaj sypie tak, że świata nie widać.
Pozdrawiam również!

...uDany ogród 09:47, 28 sty 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Piękne zdjęcie, dzięki Mroczne, ale bardzo energetyczne. Na żywo na pewno jest jeszcze piękniej, Tajemniczy Ogród Dany.

U nas śnieg leży, ale ani odrobiny słońca. Może dziś się pojawi, bo niebo jakby nieco bardziej niebieskie od horyzontu. Już mi tęskno do urobienia się w ogrodzie po czubek głowy, nawet do tego wieczornego bólu mięśni

Widziałam, że zapisałaś zdjęcie szklarni z mojej tablicy. Bardzo jestem ciekawa jak wam się szklarnia uda. Z 40 sztuk można dużą szklarnię zrobić. Duża praca przed wami. Już samo oczyszczenie, to niezłe wyzwanie. Czy te ramy, które dostaliście są z szybami?

Do tego cięcia trzcin na stawie przydałaby się piła elektryczna na przedłużaczu. Także do cięcia gałęzi drzew.

Kasiu pięknie tam jest szczególnie o zachodzie słońca
Tak, masz rację mój ogród jest ciemny i tajemniczy, ale będę wkrótce robiła wszystko żeby go doświetlić Marze o bujnie kwitnącej roślinności, a bez światła to raczej niemożliwe.
U nas wczoraj było pogodnie, a dzisiaj od godziny sypie mokry śnieg. Boję się, bo ślisko jest a Duży od tygodnia jeździ autem do szkoły. Kiedy Matka przestaje się ciągle martwić o Dorosłe dziecię? Chyba nigdy...a ja się mojej Mamie dziwiłam
Też już marzę o normalnej pracy w ogrodzie, takie obchody i spacerki już mnie nie zadowalają. Chciałabym żeby coś sie zaczęło zmieniać
Tak, zapisałam kilka pozycji, bo bardzo ciekawe inspiracje masz zgromadzone
Te okna dzięki Bogu są pobejcowane a nie malowane olejną i wszystkie mają szyby. Znajomy wymieniał okna w zakładzie produkcyjnym i tak mi się trafiło
Mam nadzieję, że wyjdzie nam z tego coś ładnego a nie jakieś paskudztwo...

Mam takie piły i elektryczne i spalinowe, ale to jest kwestia wchodzenia na staw , najgłębiej jakieś 6 metrów do środka, a mrozu takiego nie było żeby bez strachu chodzić po lodzie. Zresztą obok już wcale lodu nie było, stąd nasze instalacje ze zwykłą kosą
Jakby się prognozy sprawdziły to moglibyśmy wcale tego nie skosić, raz tak było i cały sezon straszyły stare , bure resztki. Te pałki szybko wybijają na wiosnę i chciałabym żeby ładnie wyglądały
Teraz już jestem spokojna.
Prognozy sa różne, ale w większości pojawia się długoterminowe ocieplenie. U mnie ma być około 10 stopni do połowy lutego. To buchnie wiosna...
Oby potem nie zmroziło wszystkiego na amen...

Miłego dnia!!

Moja domowa wiosna Pachnie upojnie

Przedziwny Ogród 09:40, 28 sty 2019

Do góry
anpi napisał(a)
U nas jak na razie ogród oświetliło słoneczko,aż na duszy cieplej.Nie wiem na jak długo ,ale z nim to wiosna bliższa się wydaje...Śniegu też jeszcze tyle mamy,ale niech sobie na razie będzie ,bo przy tych wiatrach trochę osłoni.Ja wczoraj jeszcze stroiszem młodziutkie pnące róże przykryłam,bo tak smagało wiatrem.Adziś spokojnie,słoneczko i powyżej zera

U mnie dzisiaj też słońce przebiło się przez chmury. Aż radośniej się zrobiło. Nadal jest bielutko. Przez ostatnimi mrozami, też odkrywałam róże, ale śniegiem. Robiłam dość duże kopczyki. Mam nadzieję, że to coś dało. Od dzisiaj podobno odwilż.
Pozdrawiam cieplutko

Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 09:38, 28 sty 2019

Do góry
Witaj Grażynko masz 100 % racji ,ale styczeń jest taki długi a zima tez długa ,ze chce się już roślinek, w tym roku kupuje przez net tylko jabloneczki rajskie i jeżówki ,po resztę będę jeździć po szkołkach ,lubię w nich spędzać liczne godziny
Moje ostrózki

Te dwie kupione są w szkółce .

Ta na rynku

Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 09:33, 28 sty 2019

Do góry
Kokesz napisał(a)
Mszyce to raczej na przechowywanych w pomieszczeniu roślinach buszują.
Na mojej papryce i bazylii, które trzymam w kuchni, też są, nie pryskam chemią tylko co tydzień spłukuję po prysznicem):

Ciemierniki kupione w ubiegłym roku w B. miałam najpierw na balkonie a potem posadziłam do gruntu, mają się bardzo dobrze

Wow, piękneRozwiałaś moje wątpliwości A myślisz ,że byłyby widoczne zza Hakonechloa? U nas w B. nie widziałam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies