Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Za drzwiami do ogrodu... 14:13, 27 sty 2019

Do góry
anpi napisał(a)

Kosmosy chyba nie lubią skrajności...na próchniczej ,dobrze nawożonej faktycznie idą w pień i mają mało kwiatów.U mnie najlepiej wyglądały właśnie na słabszej piaszczystej ziemi i w dużych skupiskach,właśnie pomieszanych różnych ,jednorocznych: kosmosy, nagietki,ostróżeczki .Nie często podlewane,właściwie tylko czasem,gdy już naprawdę susza.Może miałaś je na całkiem postnej,suchej ziemi.U mnie jednak co jakiś czas trochę kompostu tam trafia Bo to takie rabatki przywarzywnikowe.Niestety wg mnie takie rabaty mają właśnie trochę za krótki czas swojej świetności w wyglądzie i bardziej sprawdzają się w takiej nieformalnej części ogrodu ,a nie na rabatę np na wprost tarasu ,gdzie ja lubię też wiosną i późną jesienią fajne widoczki.

Aniu, czy na drugim i ostatnim zdjęciu te niebieskie to ostróżki? Czy to takie z tych mniej chimerycznych? Jeśli chciałabym sobie wysiać sama to czy mogłabyś mi doradzić jakąś odmianę mniej kapryśną? I czy miałabym już wysiewać?

Pozdrawiam.
W ogródku emerytki 14:10, 27 sty 2019

Do góry
Taki widok miałam przed chwilą

Życie w wiejskim ogrodzie 13:53, 27 sty 2019

Do góry

Długie wieczory sprzyjają nadrabianiu zaległości w literaturze. Snują się nowe plany na najbliższy sezon a tych w głowie całe mnóstwo.

Życie w wiejskim ogrodzie 13:53, 27 sty 2019

Do góry

Nieśmiało gromadzą się nowości ogrodowe, będą i ciut większe. Póki co zima studzi realizację pomysłów.

Życie w wiejskim ogrodzie 13:52, 27 sty 2019

Do góry

Witajcie w nowym roku. Styczeń daje się mocno we znaki, po intensywnych opadach śniegu przychodzi odwilż i tak w kółko. Ogród w białej szacie pięknie się prezentuje ale jak jej ubywa człowiek myśli o wiośnie intensywniej choć ta pewnie nie przyjdzie do mnie tak szybko.

Z siewami pewnie wystartuję dopiero na początku marca. W tym sezonie będą to głównie warzywa i zioła. Rośliny ozdobne kupię na bieżąco wedle potrzeb i uznania.

Pierwsze rośliny kwitnące w donicach jeśli pogoda pozwoli pojawią się w kwietniu, są to zazwyczaj bratki i cebulowe. Nie mam jeszcze pomysłu na kolor przewodni na ten sezon, jakieś propozycje ?

Między polem, a lasem. 13:52, 27 sty 2019

Do góry
kawa8002 napisał(a)
TU przed tarasem także.

Zagladam do ciebie od poczatku i widze taras pytanie jakie to drzewo i czy jest przykryty bo nie widze dobrze.

Zima urocza tylko w tym roku bardzo kaprysna 2 dni slonca i mrozu 2 dni odwilz i tak w kolo. Narazie snieg jest i tak trzymac u nas pada snieg ale nieprzyjemny wiatr wiec siedze w domu.

Pozdrawiam Kawus
Tu narazie jest ściernisko... 13:17, 27 sty 2019

Do góry
Dzisiaj u nas odwilż na całego, 4 stopnie na plusie i pada deszcz. W ogrodzie szaro i buro, za to zaczynają wchodzić krokusy i tulipany.
Ogrodowe kreacje 13:10, 27 sty 2019

Do góry
Powiem wam, że kupiłam tego ciemiernika Tylko teraz nie mam z nim doświadczenia i nie wiem co mam z nim zrobić? Za wcześnie na wysadzenie go, bo mrozy panują, a on stał w sklepie ciepłym, więc jest rozhartowany. Myślicie, że na razie jak potrzymam go na parapecie, pod którym nie ma kaloryfera, a w tym pokoju jest 18-20 stopni to wytrzyma ?

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:46, 27 sty 2019

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Zazdroszczę Gdzieś była? Carmen? Jakaś Hiszpania? Pomarańcze są, to może Kanary? Tesknię za słońcem, jeszcze chwilę muszę poczekać

Między Malagą, a Giblartarem. Z przodu jest tak (turystyczny kicz )

Za pleckami tak

a wewnątrz tak jak lubię- klimatycznie, kolorowo i pachnąco.

I cieszą mnie swojskie chwasty wśród tej egzotyki.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:34, 27 sty 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Coś mam co jest drobnolisteczkowe i niskie, ale czy to azalie czy rodki to nie wiem za bardzo
Takie mam

azalie japońskie
Pamiętajcie o ogrodach 11:27, 27 sty 2019

Do góry
Dziękuję

Sypie śnieg
Jakby biegł
Na spotkanie
Białych kół
Małych kół
Prędki taniec

Od czasu do czasu jest zima
Raz na rok, albo i dwa
Nie narzekajmy na klimat
I bierzmy, co los nam dal

Sypie śnieg
Jakby biegł
Na spotkanie
Senny tak
Smutny tak
Jak rozstanie...

Agnieszka Osiecka

...uDany ogród 11:19, 27 sty 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Będę kibicować twojej szklarni Też bym chciała mieć. Nawet dom był zaprojektowany z myślą o możliwości dobudowania szklarni. Ostatnio często o tym rozmawiamy, ale tyle jest ważniejszych/pilniejszych rzeczy, że szklarnia ciągle w marzeniach.
Tu mam zebrane inspiracje do tzw. ogrodu kuchennego, czyli warzywnika https://pl.pinterest.com/pestka56/garden-kitchen-garden/ Może coś znajdziesz dla siebie. Jest tam trochę pomysłów do wykorzystania w warzywniku

Kasiu dostaliśmy od znajomego 40 jednakowych okien, długo szukałam czegoś w jednakowym kształcie. M dorobi szprosy i całą konstrukcję, już sobie obmyślił w głowie jak to zrobić. Wie, że ja nie znoszę prowizorki dlatego musi się ostro nagłówkować żeby wykonać to w taki sposób, by zdobiło a nie straszyło
Byłam już w Twoich inspiracjach i znalazłam kilka cudownych pomysłów, dziękuję!!

Dla Ciebie moje ulubione miejsce w ogrodzie

Sezon 2017 u Hanusi 11:02, 27 sty 2019

Do góry
I takie owoce

...uDany ogród 10:56, 27 sty 2019

Do góry
Mgduska napisał(a)
Z drzewami tak już jest, fajnie żeby były, chroniły przed upałem latem, dawały schronienie ptakom, ale żeby nie rzucały cienia na kwiaty - na to po prostu trzeba by mieć duży kawał ziemi. U mnie dopóki za płotem był nieużytek, drzewa służyły za letni parasol, ale jak sąsiad zbudował dom - zabiera nam trochę zachodniego słońca. Na razie przycinamy od czubka sosny rosnące od południa

Ja na brak powierzchni nie narzekam, ale teść nasadził mnóstwo drzew , które rosły sobie bez żadnego kształtowania, jak chciały. Jak my weszliśmy zaczęliśmy przecinkę żeby wsadzić piętro krzewów, a później bylin i niższych krzaczków. Musiało być kwitnąco i biało
Ja póki co sąsiedztwa nie mam, ale niewykluczone że to się zmieni, dlatego tak próbuję kształtować przestrzeń żeby po wybudowaniu nadal mieć piękny widok i częściowo już się osłaniam od ewentualnych domów
Teraz czeka nas przecinanie jesionów, bo chochoły porosły i tylko trochę zielonego u góry maja, bo za gęsto rosły. Przytniemy od góry żeby im nadać kształtu a od dołu żeby dopuścić trochę słońca do leśnego zakątka, bo nawet cieniolubne słabo rosną...
Musze coś na to poradzić
Z tyłu kilka drzew całkowicie usuniemy żeby zrobić warzywnik moich marzeń, ciekawa jestem co z tego wyjdzie

Tu zmieni się zupełnie Zniknie namiot powstanie szklarnia

Sezon 2017 u Hanusi 10:55, 27 sty 2019

Do góry
Zbyszku, wiosny na razie nie widać, ale luty już daje nadzieję, bo i dzień dłuższy i pierwsze wysiewy w doniczki pewnie będą.
A póki co, zaglądam do archiwum, bo jesienią nie pokazywałam nic z uwagi na awarię.
Miałam między innymi, takie pomidorki
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:47, 27 sty 2019

Do góry
kasiek napisał(a)
To mnie małżuś podsumował

Ale się ubawiłam, dobre
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:45, 27 sty 2019

Do góry
W biedrze w końcu ciemierniki
Zdjęcia Roku 2013 10:42, 27 sty 2019

Do góry
A mnie w związku z robieniem fotek na forum mężuś zrobił takie coś

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:41, 27 sty 2019

Do góry
To mnie małżuś podsumował

Moja ostoja 10:35, 27 sty 2019

Do góry
Adela napisał(a)

Bardzo ładne te ujęcia roślinek. W lutym trzeba już oglądać kolory żeby dotrwać do wiosny zwłaszcza jak ona przychodzi późno. Fajnie też ogląda się metamorfozy po kilku latach. Mam w komputerze kilka lat uporządkowanych i wiem jak ważny jest porządek w tych tysiącach zdjęć. Teraz został mi do uporządkowania zeszły sezon - chyba najmniej zdjęć zrobiłam w zeszłym roku, trochę mi przeszło, za to skupiałam się na pracy w sadzonkowaniu. Pogawędziłam u Ciebie i zostawiłam swoje myśli ogrodowe przy kawie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies