Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród prawie wymarzony … 17:18, 19 mar 2024

Do góry
Tuje tujami ale na dodatek mi mojego Krasnala - Szczęściarza przez przypadek wyrzucił
Ją desperatka -znalazłam w tej stercie ściętych tuj traw i laurowiśni

Ogród w malinówkach 17:01, 19 mar 2024

Do góry
Ale ten widok cieszy mnie dużo bardziej. Moje graby

Ogród w malinówkach 16:58, 19 mar 2024

Do góry
Moja przechowalnia roślin po przycięciu wszystkiego, wychodzą cebulowe, dodałem czosnki. Wygląda względnie, biorąc pod uwagę to, że nie jest to rabata i jest nieciekawe tło.

Zobaczcie jak świecą te młode turzyce To nawet nie są młode listki tylko kwiatostany. Jasne u pierwszej, ciemno brunatne u drugiej. Widać dopiero z bliska. Lubię te turzyce, bo rosną w kępach, tylko potem łapią mi grzyba lub zasychają.

Za drzwiami do ogrodu... 16:36, 19 mar 2024

Do góry
Zachęcona dyskusjami truskawkowymi skusiłam się i zamówiłam różne. Oczywiście lutowe ocieplenie zmyliło i ustaliłam termin dostawy na dzisiaj. I przyszły truskaweczki Niewczas, to znaczy na czas, ale zupełnie nie w czas, bo poletko do sadzenia nie przygotowane, doniczki nie kupione i pogoda nie sprzyjająca. Dzisiejsza temp.+3 ( odczuwalna chyba 0!) nie zachęca do grzebania w ziemi. Liczę na sobotę!
Ogród prawie romantyczny 16:32, 19 mar 2024

Do góry
Napia napisał(a)
Przed Wami świdośliwa lamarcka. Na razie to niewielki krzew, ma może 70-80 cm. Chciałabym prowadzić ją jak drzewko wielopniowe. Nie chciałabym krzewu. I teraz pytanie do Was - jak mam ją przyciąć / przycinać, by osiągnąć zamierzony efekt? Z góry bardzo dziękuje za pomysły i podpowiedzi, bo w tej materii jestem zielona jak szczypiorek

A'propos szczypiorku - czosnek główkowaty panoszy się wszędzie

Ja moją świdośliwę prowadzę w formie drzewka. Niestety ma sporo odrostów i trzeba je sukcesywnie ucinać. Mam dwie świdośliwy i mają inne owoce i inaczej przebarwiają się jesienią. Jedne są przepyszne, a drugie średnio mi smakują, więc dałam ją mężowi i wsadzi ją u teściowej. Ptaki lubią jej owoce i my raczej nie mamy z nimi szans w tych pożeraczowych wyścigach. Czasami nakrywam ją firanami i wtedy mamy szansę na podjadanie owoców.

Agnieszko jak się maja róże Friedenslicht po przesadzeniu ?
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:23, 19 mar 2024

Do góry
Derenie wykopane, jedziemy je sadzić na trumience haha a M będzie kosić.

Odbiorę młodą ze szkoly I posadzę trochę malin może I borówek I obejrzę postępy z fundamentami
Pachnący różami, malowany bylinami 15:56, 19 mar 2024

Do góry
W tym roku postawiłam na truskawki zwisające w wersji frigo.

Małymi krokami-Ogród Wioli 15:48, 19 mar 2024

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Piję kawkę i lecę do ogrodu
Dziś akcja - cięcie cisów

To już czss mówisz Zapomniałam, że jeszcze to mam do zrobienia
April podbija las... 15:41, 19 mar 2024

Do góry
April napisał(a)

Fioletowe oszołomienie, cudo!
Małymi krokami-Ogród Wioli 15:18, 19 mar 2024

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Piję kawkę i lecę do ogrodu
Dziś akcja - cięcie cisów

Wiolu, z tego co pamiętam, to cisy cięłaś od maleńkości w kulę.
Czy masz może jeszcze te zdjęcia, jak one wtedy wyglądały i jak były cięte?

Mam kilka cisów taxus baccata ok. 20-30 cm, ale nijak kula nie wychodzi, bo odrosty rosną głównie do góry i je właśnie ciacham.

Może tak ma być i muszę jeszcze poczekać, aż puszczą odrosty?
A może nie powinnam ich ciachać jak są takie małe?
April podbija las... 14:43, 19 mar 2024

Do góry
Odkopałam spod liści kępę krokusów pod klonami

Ogród hortensjowo różanecznikowy 14:43, 19 mar 2024

Do góry
Monika83 napisał(a)
Wiola ja też nie lubię żółtków narcyzy ale pomyłkowo są u mnie, miały być białe miniaturki a są żółtki, a wyrzucić szkoda. Co do ciemiernika o zdeformowanych kwiatach to mam takiego z hybrydowych Roses Picotee, od połowy lutego tak wygląda i kwiatów nie rozwinął. U mnie to raczej od mrozu został uszkodzony. Kilka pąków czarnych zgniłych u kilku ciemierników też miałam to je usunełam.

No właśnie tak wyglądają te kwiaty jak u ciebie.
To pewnie i u mnie mróz ,bo one wcześnie miały pąki. A w grudniu nawet pierwsze kwiaty
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:41, 19 mar 2024

Do góry
Napisałam, ale coś jeszcze muszę
https://www.instagram.com/szkolka_slowinscy/
Tam znajdziesz zdjęcia miskantów sadzonych jako solitery i jako żywopłoty.
Np. takie jak to
„To jest miskant 'Adagio' – dorosły. Dawid Słowiński opisuje to zdjęcie:
... miskant chiński Adagio w pełnej, dorosłej krasie. Wygląda tu na ponad 2 metrową kulkę, ale w rzeczywistości to około 1,5-1,6m z kwiatostanem wysokości. Sam liść może mieć około 1-1,2m.
Nie mniej robi ogromne wrażenie za sprawą rozkładających się kwiatostanów praktycznie do samej ziemi. Wygląda hipnotyzująco w czasie wiatru gdy kwiatostany są błyszczące (w sensie niezapylone / niepuszyste.
Pro tip przy jego sadzeniu.
Jeśli chcecie uzyskać taki efekt i wrażenie to sadźcie go po bokach działki, a nie na przeciwko. Przez rozkład stosunkowo cienkich kwiatostanów posadzenie go naprzeciwko miejsca patrzenia sprawi, że te owieszające się kwiatostany będą mało widoczne. Najlepszy kąt do patrzenia dla kopułowych miskantów to około 45°.”

Podałam link do ich instagrama, bo tam Dawid zamieszcza aktualności i jest link do kompendium wiedzy o trawach, ktore napisał i które warto czytać, bo być zadowolonym z traw we własnym ogrodzie.
Ptasi gaj 14:26, 19 mar 2024

Do góry
Ela, no nie wierzę Tak o cyklamenkach.
Posadź je na wyższym miejscu i osłoń zimozielonymi turzycami, tzn i jednym i drugim zostaw odpowiednią ilość miejsca. Będzie okey.
U mnie rosną pomiędzy ptasimi łapkami.
To zdjęcia z pażdziernika 2022 i listopada 2023.
Sadziłam je w 20221 jako mikruski po jednym listku

Pszczelarnia 14:22, 19 mar 2024

Do góry

Jak tu pięknie
Wilczy ogród 13:20, 19 mar 2024

Do góry
Madzia, daj znać o sobie. Wszystkiego dobrego na najbliższe dni
Pachnący różami, malowany bylinami 13:17, 19 mar 2024

Do góry
ewsyg napisał(a)

Jolu, to nie zima im zaszkodziła. U mnie po zimie wszystkie były cudne. Potem w lutym było w dzień nawet + 15, a w nocy mróz. To im zaszkodziło. Ruszyła wegetacja, soki i dlatego ucierpiały. Kopczykowałam w lutym.

Lecę zobaczyć różyczkę. Mieszańce piżmowe są świetne.

Moje tak wyglądają, już puszczają listeczki.

Balerina. Trochę ją przycięłam, bo te wewnętrzne pędy miała już dość stare. Niech się ponownie zagści.

Ze swojej Baleriny taki kopczyk robisz? Nie wiem jak to nazwać. Chodzi o to że boczne pędy krótsze a środek wypiętrzasz?
Ptasi gaj 13:13, 19 mar 2024

Do góry
DariaB napisał(a)
Ciemierniki bardzo ładne, a hiacynty to niezłą niespodziankę zrobiły Czytam, że masz różę Oliwię, też kupiłam, właśnie się zastanawiam gdzie ją posadzić. Masz gdzieś w wątku jej zdjęcia?

Oliwia to wczesna róża tj 15 czerwiec 2023 r. Najlepiej je posadzić w pełnym słońcu. Jak przekwitają to głowy zwisają.u mnie kwitną bez przerwy. Przytnę główki na 20 cm od górki i za tydzień dwa znowu wypuszczone nowe gałązki z pąkami.
Te które mam są 3 letnie ale przesadziłam je w zeszłym roku nie za bardzo dobrałam stanowisko. W zeszłym roku odżyły.

Pachnący różami, malowany bylinami 13:12, 19 mar 2024

Do góry
Piwonia, jaka wyrywna

Pierwszy raz podmarzła tuja książkowa.

Ogród z koniczynką 12:59, 19 mar 2024

Do góry
Zimno, to się zamknęły

hiacynty juz utworzyły pąki...czekaja na słoneczko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies