Tuje tujami ale na dodatek mi mojego Krasnala - Szczęściarza przez przypadek wyrzucił
Ją desperatka -znalazłam w tej stercie ściętych tuj traw i laurowiśni
Moja przechowalnia roślin po przycięciu wszystkiego, wychodzą cebulowe, dodałem czosnki. Wygląda względnie, biorąc pod uwagę to, że nie jest to rabata i jest nieciekawe tło.
Zobaczcie jak świecą te młode turzyce To nawet nie są młode listki tylko kwiatostany. Jasne u pierwszej, ciemno brunatne u drugiej. Widać dopiero z bliska. Lubię te turzyce, bo rosną w kępach, tylko potem łapią mi grzyba lub zasychają.
Zachęcona dyskusjami truskawkowymi skusiłam się i zamówiłam różne. Oczywiście lutowe ocieplenie zmyliło i ustaliłam termin dostawy na dzisiaj. I przyszły truskaweczki Niewczas, to znaczy na czas, ale zupełnie nie w czas, bo poletko do sadzenia nie przygotowane, doniczki nie kupione i pogoda nie sprzyjająca. Dzisiejsza temp.+3 ( odczuwalna chyba 0!) nie zachęca do grzebania w ziemi. Liczę na sobotę!
Ja moją świdośliwę prowadzę w formie drzewka. Niestety ma sporo odrostów i trzeba je sukcesywnie ucinać. Mam dwie świdośliwy i mają inne owoce i inaczej przebarwiają się jesienią. Jedne są przepyszne, a drugie średnio mi smakują, więc dałam ją mężowi i wsadzi ją u teściowej. Ptaki lubią jej owoce i my raczej nie mamy z nimi szans w tych pożeraczowych wyścigach. Czasami nakrywam ją firanami i wtedy mamy szansę na podjadanie owoców.
Agnieszko jak się maja róże Friedenslicht po przesadzeniu ?
Napisałam, ale coś jeszcze muszę https://www.instagram.com/szkolka_slowinscy/
Tam znajdziesz zdjęcia miskantów sadzonych jako solitery i jako żywopłoty.
Np. takie jak to
„To jest miskant 'Adagio' – dorosły. Dawid Słowiński opisuje to zdjęcie: ... miskant chiński Adagio w pełnej, dorosłej krasie. Wygląda tu na ponad 2 metrową kulkę, ale w rzeczywistości to około 1,5-1,6m z kwiatostanem wysokości. Sam liść może mieć około 1-1,2m.
Nie mniej robi ogromne wrażenie za sprawą rozkładających się kwiatostanów praktycznie do samej ziemi. Wygląda hipnotyzująco w czasie wiatru gdy kwiatostany są błyszczące (w sensie niezapylone / niepuszyste.
Pro tip przy jego sadzeniu.
Jeśli chcecie uzyskać taki efekt i wrażenie to sadźcie go po bokach działki, a nie na przeciwko. Przez rozkład stosunkowo cienkich kwiatostanów posadzenie go naprzeciwko miejsca patrzenia sprawi, że te owieszające się kwiatostany będą mało widoczne. Najlepszy kąt do patrzenia dla kopułowych miskantów to około 45°.”
Podałam link do ich instagrama, bo tam Dawid zamieszcza aktualności i jest link do kompendium wiedzy o trawach, ktore napisał i które warto czytać, bo być zadowolonym z traw we własnym ogrodzie.
Ela, no nie wierzę Tak o cyklamenkach.
Posadź je na wyższym miejscu i osłoń zimozielonymi turzycami, tzn i jednym i drugim zostaw odpowiednią ilość miejsca. Będzie okey.
U mnie rosną pomiędzy ptasimi łapkami.
To zdjęcia z pażdziernika 2022 i listopada 2023.
Sadziłam je w 20221 jako mikruski po jednym listku
Oliwia to wczesna róża tj 15 czerwiec 2023 r. Najlepiej je posadzić w pełnym słońcu. Jak przekwitają to głowy zwisają.u mnie kwitną bez przerwy. Przytnę główki na 20 cm od górki i za tydzień dwa znowu wypuszczone nowe gałązki z pąkami.
Te które mam są 3 letnie ale przesadziłam je w zeszłym roku nie za bardzo dobrałam stanowisko. W zeszłym roku odżyły.