Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogród długi

Joann 15:54, 31 paź 2024

Makao napisał(a)
Erekta była moim chciejstwem bo baaardzo podoba mi sie ta jej strzelistość i przebarwianie jesienne. Zrezygnowałam jednak ze wszystkich berberysów ze względu na kolce. Po przycięciu zawsze był problem co zrobić z gałęziami. I często mi chorowały na mączniaka. Potrafiły też stracić wszystkie liście w kilka dni. Schły i opadały.
Ale popatrzeć na nie lubię. Ładnie u Ciebie wyglądają

Aniu, ja je lubię, ale jeszcze są małe, nie zdążyły mnie zdenerwować, galazki krotkie, kolczaste wycinam w grubych rękawiczkach. Tylko, żeby mączniak nie wrócił. Czekam na czerwien
Joann 15:57, 31 paź 2024

ajka napisał(a)
A mi się podoba ten suchodrzew w donicy, muszę o nim poczytać.

Jest świetny, ukorzenia się przez galazke, łatwo formuje, same plusy tuje w donicy pewnie za jakiś czas wypadną. W donicy są, a zimą spada na nie snieg z dachu. Myślę, że długo tu nie wytrzymają. Może suchodrzew sobie lepiej poradzi ze spadającym śniegiem, zobaczę w tym sezonie, jest już większy.
Joann 15:59, 31 paź 2024

kasiab napisał(a)
Ależ piękna trzmielina jak urośnie to dopiero będzie przepięknym akcentem jesiennego ogrodu

Do donicy jest świetna, będę polować na nią wiosną, bo chce wiecej
Patrycja_KG_Lu 16:05, 31 paź 2024

Obecny kolor berberysów też urokliwy.
Joann 12:17, 03 lis 2024

Spacerek po ogrodzie. Wczoraj popracowałam, dziś przegląd efektów.

Wreszcie pozbyłam się Red Baronów (ciocia dostała dwa wiaderka traw). Zostały dwa akcenty czerwone: berberysy przy grabie i kepa Red Baronów na rogu (tam ładnie wyglądają, bo mają dużo slonca). Jakiś taki porządek się zrobił.

Wsadziłam w to miejsce pecherznice Diabolo. Zobaczymy wiosną, czy będzie pasowała.

Jest lepiej.

Ze środkowej rabaty wykopalam roze. Nie będzie różanki, Artemis mi wystarczy no i mam jeszcze pnaca Jazz, także więcej już nie chcę.

Placyk po kurniku.

Judith 12:56, 03 lis 2024

To miejsce po kurniku wspaniałe jest .
Joann 13:27, 03 lis 2024

Judith napisał(a)
To miejsce po kurniku wspaniałe jest .

Też go lubie te belki, co tam leżą będą użyte do zadaszenia, bo latem tu jest patelnia.
Joann 13:31, 03 lis 2024

Jodly koreanskie w moim ogrodzie to maleństwa.

Przy garażu (niegarażu).

Przy nowej ściance gabionowej, wczoraj podcięta.

Przed wejściem do domu, po lewej stronie drzwi, od sąsiada.

I laurowisnie.

Makao 15:42, 03 lis 2024

A kiedy miałaś kurnik?
Joann 23:15, 03 lis 2024

Miałam na samym początku pojawienia się na O. Był na środku działki. Anda wpadła na pomysł, żeby go przenieść, wtedy wydawało mi się to niemożliwe (M był przeciwny). Dwa lata mi zajęło zanim się przekonał.
Teraz kurnik znajduje się na końcu działki, zajmuje się nim tylko M. Uwielbia te swoje kurki i dba o nie bardzo. Obecnie mamy 19 kur i dwa koguty. Ta liczba się zmienia, bo kury też zdychają (jesienią 4 złapała jakaś infekcja). Nie do zabicia są, oj nie