Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Zana 18:31, 03 lis 2024

Magarko jak dobrze popatrzysz nie tylko okna, ale i lustro znajdziesz

Aniu bardzo dziękuję Ten gąszcz trochę pozorny, zdjęcia przekłamują, kwestia perspektywy. Wbrew pozorom tam jest sporo "dziur", tetrisy i dosadzanie w planie Przez zimę muszę pomyśleć co i gdzie dosadzić. Chciejstw trawiasto=bylinowych mnóstwo.

Helen jeżówki rosną można powiedzieć w miejscu słonecznym, od południa do wieczora mają słońce. Nic specjalnego im nie robię, na wiosnę dostały obornika granulowanego i rosną.
Zana 18:44, 03 lis 2024

Dzisiaj byłam na działce, posadziłam resztę cebulowych, 115 sztuk. Trochę tulipanów, hiacynty, irysy, szafirki. I jak już zadowolona wracałam do domu przypomniałam sobie, że jeszcze mam trochę hiacyntów skitranych. Jeszcze nigdy nie sadziłam cebulowych w listopadzie, zawsze wyrabiałam się dużo wcześniej. Z drugiej strony w tym roku kupiłam jak na mnie ilość mega dużą, ok. 400 sztuk. Wiem, że to może nie robić wrażenia, jednakowoż posadzenie tej ilości w ogrodzie na odległość gdy ogarnia się jeszcze inne rzeczy trochę zachodu wymaga. Magnolia Sunsation zrzuciła wszystkie swoje wielkie liście, uzbierałam cały wielki worek. Dąb o dziwo nie zasypał trawnika miedzianym dywanem, więcej brzozowych liści spadło.

Zostawiam dzisiejszy widoczek. Po lewej stronie jest brama wjazdowa na działkę, po prawej właściwy dom. Domek, który widać to tzw. "mały domek". Dziadek go postawił jako dodatkowe miejsce noclegowe, nam służy głównie jako składzik leżaków i innych "przydasi". Za świerkiem widocznym na wprost jest jeszcze niewidoczny kawałek działki, kompletnie niezagospodarowany. Zresztą widoczna część za małym domkiem też leży odłogiem. Z dachu małego domku "wyrasta" pień mojego słynnego dębu. Tam stoją kompostowniki i jest pierdolnik Kiedyś się ogarnie

Kordina 18:58, 03 lis 2024

Zana napisał(a)

Ale fajnie, piórczasto
LIDKA 19:22, 03 lis 2024

Zana dobrze że wróciłas na forum. Piękny ogród masz , taki z klimatem lasu a jednak też troszkę w nim czuję takiej elegancji. Te drewniane domy, dorosłe drzewa, piękne rabaty. Wszystko razem jak ze zdjęć z katalogu.
Podziwiam że nie zamieszkałaś w nim na stałe.
ajka 19:36, 03 lis 2024

Jak ja lubię takie leśne ogrody. Przepięknie u ciebie jest, podziwiam, że ogarniasz to na odległość, niektórzy pod domem nie mają tak zadbanego ogrodu co ty. Ta rzeźba robi robotę. Ja właśnie zastanawiam się nad umieszczeniem u siebie jakiejś niebanalnej fontanny albo rzeźby, myślę że z rzeźbą będzie łatwiej, bo większy wybór jest w sieci. Tylko trudno zadowolić i eMa i mnie. Nasze gusta trochę się różnią.
Alija 09:43, 04 lis 2024

Zana napisał(a)

WOW, jakie Ty robisz piękne zdjęcia, takie artystyczne.
W tym roku u mnie cebulki też były sadzone wyjątkowo późno, myślę, że nic im nie będzie.
AgaBoso 12:54, 04 lis 2024

Zana napisał(a)
Memory, potwór Rozplenica stoi na baczność, bo już związana

Wygląda pięknie. Ilu letnia jest ta kępa?
TAR 15:48, 04 lis 2024

Anula, ja bym chyba tam nie mogla nie zamieszkac Uwielbiam takie samotnie. Najgorsza karą jest dla mnie codzienne jeżdżenie do miasta.
A Twoja miejscwka, piekna, urokliwa, zadrzewiona. Pewnie mnostwo ptakow.
Zana 18:51, 04 lis 2024

Kordina napisał(a)

Ale fajnie, piórczasto

Chyba nawet jest wygodnie na tych piórkach

Zana 19:04, 04 lis 2024

LIDKA napisał(a)
Zana dobrze że wróciłas na forum. Piękny ogród masz , taki z klimatem lasu a jednak też troszkę w nim czuję takiej elegancji. Te drewniane domy, dorosłe drzewa, piękne rabaty. Wszystko razem jak ze zdjęć z katalogu.
Podziwiam że nie zamieszkałaś w nim na stałe.

Elegancji mówisz, hmmm to zaskoczenie. Może rzeźba Lady wnosi takie wrażenie Drzewostan w dużej części zapożyczony i mam nadzieję, że nie zostanie wycięty. Gwarancji nie ma, ludziom różne pomysły przychodzą do głowy. Sąsiad miał piękne wysokie strzeliste brzozy, które po jakiejś wichurze przyciął o 1/3. Z jednej strony rozumiem, ale z drugiej strony straciły swój urok. Nam sugerowano wycięcie wielkiej brzozy bo... liście lecą na posesję sąsiadów. Kiedy przejmowaliśmy tę działkę po dziadkach eMa drzew na sąsiednich działkach było więcej. Ja dosadzam, ale chcąc mieć rabatę słoneczną nie mogę posadzić już dużych drzew. Działka za mała. Bardzo dziękuję za pochwały, na zdjęciach wszystko lepiej się prezentuje niż w realu, zawsze to powtarzam