Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W ogródku emerytki 12:26, 23 sty 2019

Do góry
Moje dwa miskanty Little Miss mają oszałamiającą ilość kłosów

Piórówka Hameln też nie chciała być gorsza

W ogródku emerytki 12:20, 23 sty 2019

Do góry
To jest cis płożący

W ogródku emerytki 12:17, 23 sty 2019

Do góry

W ogródku emerytki 12:15, 23 sty 2019

Do góry

W ogródku emerytki 12:13, 23 sty 2019

Do góry
Majówka na Majówce 12:05, 23 sty 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)

Asiu, masz racje z tymi deskami , ale niestety za blisko je poustawiałam i byłby problem ze swobodnym dojściem nie mówiąc już o wjechaniu taczką . Mam taki mały stołeczek, jest moim niezbędnikiem w warzywniku

Chodzi mi o coś takiego
Majówka na Majówce 11:58, 23 sty 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Bardzo fajne te skrzynie.
Sugerowałabym jeszcze dołożenie na wierzch ścianek desek położonych na płask.
Nie tylko folia się schowa ale i przysiąść przy pieleniu będzie można

Asiu, masz racje z tymi deskami , ale niestety za blisko je poustawiałam i byłby problem ze swobodnym dojściem nie mówiąc już o wjechaniu taczką . Mam taki mały stołeczek, jest moim niezbędnikiem w warzywniku

W ogródku emerytki 11:57, 23 sty 2019

Do góry
Dziś u mnie mróz, jest -7, ale słońca brak
Ale zdjęcia popudrowanego ogrodu zrobiłam
Tak to wyglądało najpierw.

Potem się przejaśniło.

...uDany ogród 11:57, 23 sty 2019

Do góry
Wspaniałe te zdjęcia ze szadzią na roślinach, piękne krajobrazy. U nas taka zima byla w 2009 w styczniu. Potem bywało ładnie, ale już nie tak bogato.

No, więc pochwalę się Nie takie piękne jak twoje zdjęcia, bo aparat jest naprawdę ciężki do złapania ostrości na zbliżeniach.

Ostatni owoc

Lód i prosa

Też mam Hortensje

Rudbekia nitida w miskantach
Majówka na Majówce 11:46, 23 sty 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)

Faktycznie zaczątek
Dobry kierunek myślenia, tylko większej skali potrzeba

Znasz wątek Sylwi - ranczo? Ona też miała taki pas startowy, w dodatku pod górkę.

Mogłabyś ściągnąć od niej ogólne zagospodarowanie terenu: przy domu część wypoczynkowa, później warzywnik a na końcu łąka niekoszona - piękna, ekologiczna i bezobsługowa
Majówka na Majówce 11:42, 23 sty 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)
Tak to wyglądało na początku

Bardzo fajne te skrzynie.
Sugerowałabym jeszcze dołożenie na wierzch ścianek desek położonych na płask.
Nie tylko folia się schowa ale i przysiąść przy pieleniu będzie można
Ogród Grodzi 11:39, 23 sty 2019

Do góry
Grodzia napisał(a)
Kochani muszę to obsadzić na wiosnę od czego zacząć ?

Od planu. Z lewego murku powinna się wylewać roślinność. Murki i palisady są bardzo przytłaczające, a więc muszą zniknąć pod płaszczami zieleni. Pod linijkę tutaj to od razu bym nie widziała, bo rabaty są owalne. Narysuj ich kształt i jak się mają do siebie i do domu.

Jednym słowem - rzut z lotu ptaka.

Majówka na Majówce 11:34, 23 sty 2019

Do góry
To co widać za skrzyniami przy siatce to ligustr, obsadziliśmy dookoła granice działki, w sumie jakieś 300m, jak pomyślę ile posadziliśmy sadzonek takich po jedna-dwie gałązki co 20-30cm to mi się słabo robi . Zależało nam na tym żeby stworzyć jakieś ramy, ile się dało posadziliśmy tuje, ale na więcej nie było kasy. W tym roku posadziliśmy kolejne 60 tui wzdłuż dwóch boków siatki żeby przedłużyć to co jest, bo jednak ligustr nie daje takiej ściany zielni cały rok. Teraz maluszki musza gonić starszaki

A wykopanego ligustra podosadzaliśmy tam gdzie wypadł albo zwierzęta poniszczyły. Wymyśliłam też poprzedzielanie tego mojego pasa jakby przesłonami żeby stworzyć pokoje i optycznie skracać widok.

tu zaczątek przepierzenia

a taki mamy widok z końca działki aktualnie
Przedziwny Ogród 11:30, 23 sty 2019

Do góry
JoannA napisał(a)
Ale piękne kolorowe fotki. Aż się cieplej na serduchu zrobiło.
Ja też przeglądam zdjęcia z ubiegłego sezonu i czekam na wiosnę.
Pozdrawiam Agato

Lubię przeglądać stare fotki mojego ogrodu. W ten sposób mogę zaplanować nowe nasadzenia lub kolorystykę na nowy sezon. Oczywiście w kwiatach jednorocznych.
Dziękuję za odwiedziny i gorąco pozdrawiam

Zielony zielonym pogania :) 11:16, 23 sty 2019

Do góry
Wreszcie wracam do żywych po dniach Babci, Dziadka i problemach z Internetem.
Ale za to na spokojnie przemyślałam sobie tę rabatę z rodkami. Im dłużej myślałam tym bardziej zachwycałam się Toszkową sosną . Rozrysowałam to tak

Dodałam tu jeszcze swoją magnolie susan myślę że było by jej tam dobrze. Poczytałam u Dragonki radę Toszko odnośnie atrakcyjnosci rabaty przez cały rok i tak:magnolia kwitnie kwiecień-maj, rodki maj-czerwiec,trawy od sierpnia do października. Mam problem z wyborem hortek. Myślę o anabelce, limkach,phantom albo silwer dolar. Te istatnie chyba by były najlepsze bo kwitną od lipca. Co myślicie?

Toszka napisał(a)

Zamiast klona dać sosne fastigiata, albo w odpowiednich odległosciach posadzić 3...po trójkącie

np. tak
lub jeszcze inaczej

Sosna jako wykrzyknik i z boku np. grujecznik

Lub zamiast sosny mozna dać dąb Quercus palustris 'Green Pillar'

albo faktycznie klon, acer rubrum 'Red Sunset"
chyba jednak zaczynam komplikować...ech

Natomiast miejsce przy kominach na razie bym odłożyła, bo jestem przekonana, że trzeba będzie obsadzić je w zalezności od wypełniaczy na sąsiednich rabatach. Aczkolwiek w ciemno mozna by sadzić hakonechloa macra...trzeba na spokojnie pomyśleć

Ok. Na wiosnę przygotuję ziemię . Macra jest cudna,zresztą nie wiele jest chyba brzydkich traw (no oprócz chwastów )
Ogród Grodzi 10:38, 23 sty 2019

Do góry
Kochani muszę to obsadzić na wiosnę od czego zacząć ?

Ogród w budowie - nieustającej 10:10, 23 sty 2019

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Wg mnie, każdy ogród musi wpisywać się w całość. Nie wyobrażam bym miała efekt zaniedbanego ogrodka w kompleksie działek wypucowanych jak w łazience. A i tak przemycam kawałek chaosu, bo przecież te pożyteczne żyjątka gdzieś muszą egzystować.

Zakątek z pokrzywą, czy rabata, której się nie pieli przez całe lato u mnie się znajdują, a i mech na ścieżce, choć krytycyzm odwiedzających jest spory, i nawet chętni są by mi pomóc w w uporządkowaniu grządki. Ech, co tu dużo mówić, takie życie.

No właśnie, gdzieś muszą żyć żyjątka. Twój ogródek Haniu to dla mnie wzór takich małych działek, wszystkomający i kolorowy.

Ten pies w angielskim ogrodzie jest zdecydowanie z betonu, ale futro z mchu go uszlachetnia.

Zresztą te wszystkie wazy z owocami w starych angielskich ogrodach i inne gargamele zrobione były z masy wyprodukowanej z dodatkiem mielonych kamieni, to nie są rzeźby.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies