Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w budowie - nieustającej 11:50, 22 sty 2019

Do góry
Gabriela napisał(a)

Ten klimat czuję i się gapię i właśnie Pearson napisał że często ogrodnicy traktują rabaty jak łóżka szpitalne - trzepią wywracają na druga stronę picują - kiedyś napisałaś mi że mój ogród to bombonierka - napisałaś w dobrej wierze- ja się przeraziłam że picu licu - wyprostowałaś mnie trochę muszę przyznać

takie widoki ach...
Ogród w budowie - nieustającej 11:05, 22 sty 2019

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Gabrysiu, jakie piękne obrazki ogrodowe nam serwujesz. Ciągle zachwyca mnie "przymiotno Karwińskiego" na schodach i w donicach, tej zimy próbuję je przezimować na próbę w szklarni (kupiłam jesienią 3 doniczusie z tą roślinką), ale nie wiem, czy się uda...

Och, tak jest przepiękne i żal że u nas nie zimuje, bardzo często rośnie w schodach czy kamiennych ścieżkach.
Np. tak jak tu - znowu Eastleach, w którym też jest sporo schodów

Ogród w budowie - nieustającej 10:58, 22 sty 2019

Do góry
Galaretka, tzn. kwiaty, listki są zatopione w galaretce, ale robi się je strzykawką ze śmietany zafarbowanej barwnikiem spożywczym. Kwiaty w galaretce są górą sernika na zimno. Szał.
Pani Jola chyba chętnie robi coś dla ludu (np. przepiękne kalendarze adwentowe, które można było w tym roku kupić), choć w cywilu kiedy nie jest artystką, jest całkiem prężną bizneswoman z branży medycznej i taki zawód również wykonuje. Ale jak wczoraj oznajmiła - jej marzeniem jest prowadzenie cukierni. Czy to nie wspaniałe?

Cd. schodów, bo ciasto już zjadłam.

W Parcevall Hall jest ich mnóstwo, bo ogród jest piętrowy.

Majówka na Majówce 10:50, 22 sty 2019

Do góry
W ogrodzie mam posadzonych kilka krzewów borówki, w tym roku już był naprawdę imponujący plon jak dla mnie, bo ok 7kg zebraliśmy . Cieszę się, że zanim się za nie zabrałam poczytałam to i i owo, sięgnęłam do doświadczeń mądrzejszych. I tak doczytałam u Hani_andrus jak przygotować stanowisko dla borówki, o się przy tym narobiłam to matko i córko Dla każdego krzaczka wykopałam "mogiłkę" głęboką, długą i szeroką na co mniej pół metra, dno wyłożyłam folia perforowaną, na to ziemia pod borówki i trociny. Ziemia u nas kwaśna, ale i tak co roku dostają.... no to coś co potrzebują na zakwaszenie (hahaha, nie pamiętam jak się to to nazywa) i wodę przede wszystkim.

10.2016 - z tyłu za siatką jeszcze pusto, w 2017 powstanie warzywnik

Niestety zaczęły się zlatywać szpaki, obskubywały cale kiście zielonych borówek więc założyliśmy siatkę, jak na razie obyło się bez szkód dla ptaków. Inaczej nic by z tych borówek dla nas nie zostało, z cała sympatia dla skrzydlatych

07.2017, 10.2018 - naciągamy na to siatkę jak dojrzewają,
a po zabiorach zdejmujemy.

Ogród w budowie - nieustającej 10:31, 22 sty 2019

Do góry
Dla równowagi i ochłonięcia - schody ogrodowe w innych zwiedzanych przeze mnie ogrodach. Bo właśnie zjadam ostatni kawałek tego kwiatowego cuda-kiczu.

Coton Manor

Bourton

Ogród na piasku i z wielkim murem 10:31, 22 sty 2019

Do góry
Wszystkim Babciom i Dziadkom - Najlepszego!!

Ogród w budowie - nieustającej 10:21, 22 sty 2019

Do góry
Oczary ciągle przed nami, a wystawa porcelany w Zamku Żupnym aż do 19 maja i w soboty można zwiedzać bez biletów.
O Pearsonie Mira mi już doniosła. Nie mam, choć w Warszawie odwiedziłam dwie księgarnie i nie było. Więc jeszcze nie mam.

Mira odgadła też wczoraj zagadkę w sprawie kwiatów na cieście, ale sms-em, więc niepublicznie się nie liczy, zatem temat dalej otwarty.
Poniżej inne dzieła pani Joli

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 09:52, 22 sty 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
U nas bylo dzis slonecznie i od raz serce sie wyrwalo do ogrodu
Nasz owce sie opalaly

Chciałabym być czasami taką owcą, tak sobie myślę ... Bolesławiec!
Jurajski Ogród 09:51, 22 sty 2019

Do góry
Ogród w budowie - nieustającej 09:43, 22 sty 2019

Do góry
Gabriela napisał(a)
I różności z tego ogrodu.

Tego nie pamiętam. Urocze.

To był fajny ogród.

Intrygujące te kwiaty na cieście ale nie wiem, co to.
Nowocześnie z różAnką :D 07:37, 22 sty 2019

Do góry
anna_t napisał(a)
(...)

Aniu, nastaw zakwas żytni i w marcu koniecznie po rozcieńczeniu 1:3 podlej obficie po obrębie rodki. Czy na jesieni obsypałaś ziemię wokół liśćmi dębowymi i igliwiem?
Gruba ściółka pomoże wyeliminować (zdusić) wrośnięty perz, który zapewne mocno przyczynia się do kradzieży składników odżywczych i niestabilnego ph.

Margerytka40 napisał(a)

Tego Ci życzę choć ja się nie piszę, po zeszłorocznych podziałach rozplenic już raczej mi starczy. Ciekawa jestem czy takie siewki to idealne odwzorowanie rośliny matecznej będzie. Nie wiem jak to jest z odmianowymi rozplenicami.

Niestety z nasion nie ma gwarancji na powtarzalność cech. Powtarzalność gwarantuje tylko podział rosliny. Natomiast z nasion można (przy łucie szczęścia) uzyskać zupełnie nową odmianę

Makao_J napisał(a)
Ja też uwielbiam rozplenice. Jednak u mnie mają ciężko i przemarzają. A o rozsianiu to mogę pomarzyć.
Zobaczymy czy LadyU przetrwa pierwszą zimę u mnie.

Obawiam się, że bardziej adekwatnym określeniem powinno być "wygniwają". Tu przyczyną może być przygotowanie stanowiska i dołka.
Ogród Muszelki 07:03, 22 sty 2019

Do góry
Witajcie! Najwyższe partie gór są pod grubą śnieżną pierzyną. Świat przyrody w głębokim śnie. Przestrzenie przy Śląskiej Drodze, jak biały ocean.
Za chwilę wychodzimy na wschód Słońca

...uDany ogród 06:26, 22 sty 2019

Do góry
Mgduska napisał(a)
Przepiękny ten Twój ogród - o każdej porze roku!
U mnie też wyłazi z ziemi to i owo, właściwe tulipany (!?) zaczęły już w grudniu, po kilku dnach lekkiego ocieplenia i to pomimo śniegu! To jakieś wariactwo - jak mi teraz wszystko wyjdzie, to czego ja będę wypatrywać w marcu?
Magda

Dzień dobry
Bardzo dziękuję za miłe słowo!
U nas też zielone zaczyna wychodzić masowo z ziemi, zastanawiam się dlaczego skoro
na dworze pełnia zimy. Ta chwilka ocieplenia takie masowe poruszenie spowodowała, oby to nie był pogrom wiosennego kwiecia...

...uDany ogród 06:23, 22 sty 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
U nas nerwy to każdy dzisiaj miał, z kijem nie dochodź, oj prawda , ciężki dzień, dla każdego melisa.Też taką wiosnę nabyłam do domu.Pozdrawiam.

Gosiu zima na nas coraz depresyjniej działa, to cały powód. Gdyby częściej słońce się pojawiło byłoby znacznie przyjemniej
Ja w sklepach buszuję w działach ogrodowych. Kupiłam hiacynty, nasiona i masę doniczek do wysiewu
Miłego dnia!

Za drzwiami do ogrodu... 00:34, 22 sty 2019

Do góry
Adela napisał(a)
Piękne wspomnienia przekuwamy w marzenia
Już teraz warto podpatrzyć piękne zestawienia roślin i zaplanowac u siebie.
Werbenę patagońską dostałam w minionym sezonie od Urszulli. Urosła szybko i kwitła długo. Pięknie wyglądała na tle miskanta ML
Pozdrawiam Aniu

Ja właśnie jestem takim podpatrywaczem ogródkowymA inspiracje napędzają do działania

Ogród w budowie - nieustającej 23:35, 21 sty 2019

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Gabrysiu w Nowym Roku wszelkiej pomyślności w każdym zakątku bez wyjątku!

Dziękuję pięknie, wiem że lubisz podróże ogrodowe, to się odwdzięczam.
Cd.Eastleach Garden

Ogród w budowie - nieustającej 23:28, 21 sty 2019

Do góry
Tamaryszek napisał(a)
Z murarzami problem jest (zresztą z wszystkimi fachowcami), wiem coś o tym.
Zaraz idę sprawdzić, jak się ma mój oczar, w jakim stanie pączki ma.
Fajnie mieć taką magiczną szklarenkę na poprawę humoru.
Niech czas Ci szybko upływa do wiosny, Gabrielo, pozdrawiam w nowym roku!

I ja pozdrawiam, podglądam Twoje poczynania ogrodowe na blogu, kawał inwestycji w ubiegłym roku poczyniłaś. Szklarenki polecam.

Cd.obrazków, Estleach - ten ogród jest w najnowszym The English Garden, tzn. z lutego 2019.

Ogród w budowie - nieustającej 23:17, 21 sty 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
O oczarach już właśnie czytałam. U mnie oczar też w uśpieniu, ale dopiero wsadziłam jesienią więc nie mam porównania.

A ja sobie dziś na starociach burgundową kaczuszkę kupiłam, a co. Na poprawę humoru.
Śledzę nieustannie ceglane prace i tak sobie myślę, kogo znajdę do murowania, bo mam 3 tys cegły do wymurowania... hmm.

Oczary śpią snem mrozowym. Kaczuszka. Może taka?

A nie, to gąska
Moja ostoja 23:17, 21 sty 2019

Do góry

Ogród w budowie - nieustającej 23:07, 21 sty 2019

Do góry
I różności z tego ogrodu.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies