Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:42, 25 paź 2016

Do góry
Dalej idziemy i za domem po prawej jest rabata bukszpanowa przy wejściu do domu. Ta zmieniać się nie będzie.

Z wejścia do domu jest widok na tą rabatę, na niej będzie kosmetyka.

Po lewej stronie wzdłuż ogrodzenia jest rabata z różanecznikami (zdjęcie z zeszłęgo roku)

Patrząc z drugiej strony (zdjęcie z tego roku) Ta rabata w połowie będzie zmieniana w przyszłym roku.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:38, 25 paź 2016

Do góry
klaudia10140 napisał(a)
hej:0 baredzo mi sie podoba twoj ogród te rosliny brak slow jakie piekne a jka dobrane!Masz barzo duzo stron i trudno mi ogarnac cala metamorfoze i wszystkie popawki Gybysm mogl pokazac mi twoj ogrod bo ogladalam zdjecia ale wiesz nie skladam tak tego w calos panoramy moglabym prosic o jakis plan lub wiecej zdj3ec \

Klaudio miło mi bardzo. Metamorfoz nie jestem w stanie pokazać w skrócie bo ze 30 postów by to zajęło i kilka godzin kompletowania zdjęć bo u mnie ogród to ciągła zmiana Postaram się troszkę przedstawić Ci mój ogród. Rzadko robie zdjęcia większych kadrów, ale coś się znajdzie i może troszkę Ci to poukłada przestrzeń. Niestety połowa ogrodu jest w trakcie planowania przeróbki to i stan ze zdjęć zmieni się w przyszłości.

Stary plan ogrodu gdzieś mi zniknął, a ten wybiega sporo w przyszłość, ale obrazuje ile miejsca zajmują budynki i jak kształt ma działka.

Po wejściu na podwórko na prawo jest przedogródek, któy w tym roku przeszedł całkowitą przebudowę. W zeszłym roku wyglądał tak.

W tym roku kiepsko się prezentuje, ale trzeba poczekać z rok dwa na oczekiwany efekt. Zniknie jeszcze trawnik, ogrodzenie będzie inne itd

Na lewo jest rabata, która ucierpiała przy budowie kanalizacji, obecnie zostało na niej niewiele, bo wiosną zniknie lub całkowicie się zmieni.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:29, 25 paź 2016

Do góry
Kasiu bardzo mi miło. Wizytówka troszkę nieaktualna, ale spojrzałem sobie do niej i jeszcze nie ma tak źle z nieaktualnością.
Ja żurawki już bardzo ograniczam przy ilościach, które miałem to dla mnie zbyt problematyczna roślina, przy kilku odmianach w ogrodzie nie ma problemu.
Żurawka o którą pytasz to Georgia Plum, kolor na zdjęciu troszkę zbyt intensywny, ale to kwestia oświetlenia i zdjęcia bo ich nie obrabiam. Jest zmienna kolorystycznie, zobacz sobie ją na stronie producenta.
Najładniejsza fioletowa żurawka jak dla mnie, niestety wygniła tej zimy, rosła u mnie pierwszy rok.
Warunki jakie miała to półcień, ziemia przepuszczalna (moja piaszczysta ziemia plus kompost) ściółka z kory i niedopuszczanie do przesuszenia

Agato krokusy posadzone, pozostaje czekać na wiosnę.

Aniu nie wiem czy teraz na coś się przydam bo dyskusja zapewne pogalopowała.

Kasiu gdybym zaczął od tego tworzyć ogród, teraz byłoby lepiej, ale i tak jest coraz lepiej. Poczekam ze 3 lata i już będzie troszkę bardziej intymnie na podwórku, a jeszcze kilka drzew planuję wprowadzić.
Pieska pomiziam przy okazji

Wojtku orzech to nie taki brzydkie drzewo, mnie nawet jego liście bardzo się podobają, chociaż zawierają taniny i przez to trzeba dokładnie wysprzątać z rabat, a to spory minus. Nie wiem ile u Ciebie zasłania bo szkoda było by usunąć drzewo i odkryć widoki np na domy sąsiadów czy inne niepożądane widoki. Platany to piękne drzewa, ale jeżeli to podstawowa odmiana to zapewne będzie wymagać mocnego i częstego cięcia.
Pszczelarnia 10:48, 24 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
o informacja o rozstawie cisów bardzo mi na rękę. chcialam zaklupić takie sadzonki jak Marysia a wcześniej Luki na żywopłot. początkowo planowałam co 50 cm ale widziałm po fotkach, że to chyba za gęsto i zplanowałam co 70 cm. co znavznie obnizyłoby mi koszt bo zywopłot ma jakieś 40M. myslisz, że taki rozstaw będzie ok? sadzonki widać tytaj
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6461-ogrod-bez-roweru?page=34

Asia, przy baccata zalecają sadzenie co 60 cm.

Mi na 225 cm weszły tylko 3 szt. ale to były szerokie "kloszowe" okazy.
Pszczelarnia 10:40, 24 paź 2016

Do góry
o informacja o rozstawie cisów bardzo mi na rękę. chcialam zaklupić takie sadzonki jak Marysia a wcześniej Luki na żywopłot. początkowo planowałam co 50 cm ale widziałm po fotkach, że to chyba za gęsto i zplanowałam co 70 cm. co znavznie obnizyłoby mi koszt bo zywopłot ma jakieś 40M. myslisz, że taki rozstaw będzie ok? sadzonki widać tytaj
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6461-ogrod-bez-roweru?page=34
Ogród bez roweru 22:33, 22 paź 2016

Do góry
Karol - Też mi się bardzo podobają. Zaskoczyły mnie pozytywnie. Zobaczymy jak przetrwają zimę.

Asia (Asiak) - Też się nie znam. Więc jesteśmy dwie.

Anka - Hmm. Trochę mnie za dużo było wczoraj w wątku Tess.
Weszłam na Twój wątek i oko zatrzymało się na obrazku z drogą dojazdową do oczyszczalni. Przez chwilę myślałam, że chodzi o tę warszawską... Ale doczytałam, że 70km od Warszawy mieszkasz. Mam nadzieję doczytać więcej.

Asia (nawigatorka) - Wiosna już nie tak daleko. Coś mi tylko chodzi po głowie, że Luki pisał, że zamówienia kończą się w marcu. Ale nawet sadzenie na początku kwietnia będzie pewnie przyjemniejsze niż w listopadzie.
Ogród bez roweru 09:37, 22 paź 2016

Do góry
MariBere napisał(a)

Ale wczoraj przyszły cisy pospolite, które zamówiłam na allegro dzięki namiarowi od Łukasza(Luki).
Taka paczuszka.

A w środku sadzonki.

WOW! ale wypasione!
Ogród bez roweru 09:32, 22 paź 2016

Do góry
Rozmiar 37

Doczytałam, że o cisa chodziło.
To największe jakie ma ten sprzedawca, 60-80. Luki kupował 50-60.
Wszystkich jeszcze nie rozpakowałam. Siedzę przy kompie i czekam aż przestanie padać, żeby je posadzić. Rozpakuję resztę i spróbuję zrobić zdjęcie porównawcze najlepszej i najgorszej sztuki.
A co do ilości to ta paczka to tylko 25 sztuk.
Czasem słońce czasem deszcz 06:54, 22 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Oj Ewcia bluźnisz o tym brzydkim tle, ja to o takim marzę, a jedyne na co mogę popatrzeć to pstrokate domki sąsiadów

to prawda, nie wiadomo co lepsze
Ogród bez roweru 22:37, 21 paź 2016

Do góry
W tym przepisie na kompost bardzo mi się podoba to, że przez cały sezon po prostu wrzucam, a dopiero jesienią raz muszę się trochę postarać.
Jeszcze cały czas za mało liści mi spadło. No i pogoda nie ta, żeby to zbierać i rozdrabniać.

Ze zdjęciami to już trudno, bo dzień krótki, pada i wszystko coraz gorzej wygląda.

Ale wczoraj przyszły cisy pospolite, które zamówiłam na allegro dzięki namiarowi od Łukasza(Luki).
Taka paczuszka.

A w środku sadzonki.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:33, 21 paź 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Cudna jesien masz ))))

Luki napisał(a)
Taką piękną barwną jesień to byłbym nawet w stanie polubić

jolanka napisał(a)
Kolory jesieni u Ciebie to cała paleta jak malowanie

sylwia_slomczewska napisał(a)
No wreszcie doczekałam się Twojej jesieni

iwonaal napisał(a)
Super

Dziękuję kochani, ze słońcem i mnie cieszy tegoroczna jesień, liście jeszcze na drzewach

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:35, 21 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Dla Joli moje Nigry posadzone co 240cm tak mniej więcej

Jak widać zaczynają spełniać swoje zadanie, a jeszcze drzewa u siostry jak podrosną to za 2-3 lata nic nie będzie widać

I w drugą stronę.

Sadzone wiosną 2015 z sporych donic, przycięte bardzo drastycznie zaraz po posadzeniu, w tym roku też zotały mocno przycięte by zagęściły się od samego dołu bo troszkę wyżej są zaszczepione niż planowałem, ale tylko takie dostałem w pobliżu.

I żabia perspektywa na dodatek

Tworzenie zielonej ściany to najtrudniejsza rzecz - w dodatku sporo trzeba na nia czekać. Ale to połączenie borda z różem i fioletem wyszło pieknie!
Psina mnie oczarowała tym galopem
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:15, 19 paź 2016

Do góry
Kamilo już mi przeszło, więc luzik. Inaczej rozwiąże sprawę, ale to już się okaże wiosną

Małgosiu plecki na szczęście nie bolą

Justyno no wątek upchany bo ponad 3 lata w nim zawarte Na wiosnę się nowy powinien pojawić, ale to dopiero jak ją poczuje

Marzenko tym akurat mnie bardzo pocieszyłaś, zastanawiam się jeszcze czy sadzić po 10 w kępce czy po 5. Jakoś lubię krokusy jak są rozrzucone na dużej powierzchni, długi rząd krokusów strzelę sobie w przyszłym roku w jednym miejscu
Moja codzienność - ogród Oli 21:05, 19 paź 2016

Do góry
Asiak, Jazzy, Rojodziejowa, Nett, lorka, Luki, Mysza, ivo, bbb, Hogata, ren133, Juzia, malgosik, malkul, Pawlus, kasja83, Poli, Zielona, atena35, blyxa z całego serca dziękuję !
Tu ma być ogród :) 17:26, 19 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Jak dla mnie takie szersze posadzenie bukszpanu o wiele lepiej wygląda oczywiście mowa o 2 wersji. Jakoś takie wagoniki jak w wersji pierwszej do mnie nie przemawiają

Jak sobie poustawiałam te bukszpany na dwa sposoby to mi też bardziej odpowiada ta wersja z szersza kostką.
Udało mi się jeszcze po deszczu tą jedną kostkę posadzić. Umęczyłam się masakrycznie, z następnymi powinno być już prościej, już nie będę jak dziecko we mgle, wiem czego się spodziewać po rozkopaniu takiego fragmentu.
Tu ma być ogród :) 14:48, 19 paź 2016

Do góry
Jak dla mnie takie szersze posadzenie bukszpanu o wiele lepiej wygląda oczywiście mowa o 2 wersji. Jakoś takie wagoniki jak w wersji pierwszej do mnie nie przemawiają
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 11:21, 19 paź 2016

Do góry
Mamuniu jaka długa lista chyba poczekam do wiosny, żeby zobaczyć jakie to kolorki
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:13, 18 paź 2016

Do góry
Aniu siedzę nad podobnym problemem u siostry i mam zapaść twórczą, chociaż za niedługo powinienem skończyć.
W biało różowym poza sadzeniem nic nie robię i nic się nie dzieje, ogród mało obsługowy się udało zrobić, choć jeszcze 1/3 ogrodu brakuje .
Zrobię jutro zdjęcia różanki jak lać nie będzie i zaraz wpadnę do Ciebie.

Bogdziu bardzo bardzo dziękuję

Ewo pośpiech swoją drogą na początku strasznie byłem tym poirytowany, teraz to zabawne jest

Kasiu jak to mówią pierwsze koty za płoty. O zaproszeniu pamiętam i na pewno skorzystam. Przyszły sezon będę miał bardzo odwiedzinowy jak nic nie stanie na przeszkodzie

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:19, 18 paź 2016

Do góry
Kasiu aparat to pikuś wiesz latanie z doniczkami tam i z powrotem, mieszanie ziemi w taczkach i inne ekscesy dla ogrodnika codziennością dal niewtajemniczonych co najmniej dziwne. Na szczęście kiedyś się tym przejmowałem, teraz mi to zwisa i powiewa, a ogrody zarastają coraz bardziej, więc jak już się całkiem przyzwyczają to w wielu miejscach widać mnie nie będzie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies