Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

JustynaZ 15:53, 19 paź 2016

Gratuluję Łukasz 1000 ,tym bardziej ,że taki wątek zwięzły(bez cytowań).
Madzenka 20:27, 19 paź 2016

Łukasz Flower Record są największe!!! Będzie bosko !
Luki 21:15, 19 paź 2016

Kamilo już mi przeszło, więc luzik. Inaczej rozwiąże sprawę, ale to już się okaże wiosną

Małgosiu plecki na szczęście nie bolą

Justyno no wątek upchany bo ponad 3 lata w nim zawarte Na wiosnę się nowy powinien pojawić, ale to dopiero jak ją poczuje

Marzenko tym akurat mnie bardzo pocieszyłaś, zastanawiam się jeszcze czy sadzić po 10 w kępce czy po 5. Jakoś lubię krokusy jak są rozrzucone na dużej powierzchni, długi rząd krokusów strzelę sobie w przyszłym roku w jednym miejscu
Kasia_CS 07:53, 20 paź 2016

Witaj Łukaszu, nie wiem jak się stało, ze dopiero do Ciebie dotarlam.. oglądałam wizytówkę Twojego ogrodu i chyba po raz pierwszy zapragnelam mieć jakąś konkretna zurawkę- do tej pory ciężko byłoby nazwać mnie ich fanką mam jedną lime marmalade, którą lubię za soczysty kolor, reszta do mnie jakos nie przemawia.

Az tu nagle u Ciebie w wizytowce taka piękna, sliwkowa z fioletowymi/rozowymi kwiatkami, rosnie na końcu rabaty (nie mogę chyba zacytowac wizytówki, stąd tak opisowo).

I teraz pytanie za 100punktow.. czy to kwestia zdjęcia/obrobki, czy ona jest naprawdę tak ślicznie fioletowa? A jeśli tak, to jaka odmiana i jakie ma u Ciebie warunki, ze tak sie wybarwia

Pozdrawiam serdecznie i zaznaczam sobie wątek, bo czuję, ze niejedno mnie zainspiruje
klaudia10140 09:53, 21 paź 2016

hej:0 baredzo mi sie podoba twoj ogród te rosliny brak slow jakie piekne a jka dobrane!Masz barzo duzo stron i trudno mi ogarnac cala metamorfoze i wszystkie popawki Gybysm mogl pokazac mi twoj ogrod bo ogladalam zdjecia ale wiesz nie skladam tak tego w calos panoramy moglabym prosic o jakis plan lub wiecej zdj3ec \
Agania 12:33, 21 paź 2016

Madzenka napisał(a)
Łukasz Flower Record są największe!!! Będzie bosko !

Tak trzymać...będzie bosko
anna_t 16:20, 21 paź 2016

Łukasz chciałabym urozmaicic twój projekt mojego ogrodu kostkami cisowymi 75x75
zasugerowalbyś też coś? zagrasz?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6273-ogrod-z-pergola?page=899#post_7

chodzi tylko o wprowadzenii kostek. twoja koncepja i kompozycje zostaja bez zmian, chodzi o to aby zimą było więcej zielonego
kasiek 18:35, 21 paź 2016

Luki napisał(a)
Dla Joli moje Nigry posadzone co 240cm tak mniej więcej

Jak widać zaczynają spełniać swoje zadanie, a jeszcze drzewa u siostry jak podrosną to za 2-3 lata nic nie będzie widać

I w drugą stronę.

Sadzone wiosną 2015 z sporych donic, przycięte bardzo drastycznie zaraz po posadzeniu, w tym roku też zotały mocno przycięte by zagęściły się od samego dołu bo troszkę wyżej są zaszczepione niż planowałem, ale tylko takie dostałem w pobliżu.

I żabia perspektywa na dodatek

Tworzenie zielonej ściany to najtrudniejsza rzecz - w dodatku sporo trzeba na nia czekać. Ale to połączenie borda z różem i fioletem wyszło pieknie!
Psina mnie oczarowała tym galopem
wojtas2101 19:01, 24 paź 2016

Łukaszu,
Jakie jest twoje zdanie na temat orzecha włoskiego, swojego trochę zredukowałem wchodził na dach i zastanawiam się czy nie usunąć go całego. W szkółce strasznie spodobał mi się platan formowany na bambusach.
Luki 17:29, 25 paź 2016

Kasiu bardzo mi miło. Wizytówka troszkę nieaktualna, ale spojrzałem sobie do niej i jeszcze nie ma tak źle z nieaktualnością.
Ja żurawki już bardzo ograniczam przy ilościach, które miałem to dla mnie zbyt problematyczna roślina, przy kilku odmianach w ogrodzie nie ma problemu.
Żurawka o którą pytasz to Georgia Plum, kolor na zdjęciu troszkę zbyt intensywny, ale to kwestia oświetlenia i zdjęcia bo ich nie obrabiam. Jest zmienna kolorystycznie, zobacz sobie ją na stronie producenta.
Najładniejsza fioletowa żurawka jak dla mnie, niestety wygniła tej zimy, rosła u mnie pierwszy rok.
Warunki jakie miała to półcień, ziemia przepuszczalna (moja piaszczysta ziemia plus kompost) ściółka z kory i niedopuszczanie do przesuszenia

Agato krokusy posadzone, pozostaje czekać na wiosnę.

Aniu nie wiem czy teraz na coś się przydam bo dyskusja zapewne pogalopowała.

Kasiu gdybym zaczął od tego tworzyć ogród, teraz byłoby lepiej, ale i tak jest coraz lepiej. Poczekam ze 3 lata i już będzie troszkę bardziej intymnie na podwórku, a jeszcze kilka drzew planuję wprowadzić.
Pieska pomiziam przy okazji

Wojtku orzech to nie taki brzydkie drzewo, mnie nawet jego liście bardzo się podobają, chociaż zawierają taniny i przez to trzeba dokładnie wysprzątać z rabat, a to spory minus. Nie wiem ile u Ciebie zasłania bo szkoda było by usunąć drzewo i odkryć widoki np na domy sąsiadów czy inne niepożądane widoki. Platany to piękne drzewa, ale jeżeli to podstawowa odmiana to zapewne będzie wymagać mocnego i częstego cięcia.