Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Ogród Ani :) 22:25, 23 paź 2016

Do góry
Aniu ten kompostownik to jest jakby luksusowy
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 21:44, 23 paź 2016

Do góry
A co z grzybami? Porosło mi tego teraz przy deszczowym październiku na trawniku i rabatach. Można je wrzucić na kompostownik?
Ogród Ani :) 21:22, 23 paź 2016

Do góry
Anulka, nie wiedziałam, że takie arcydzieło powstało u Ciebie, aż swojemu eMowi pokazywałam Twój kompostownik, świetny.
Gratki dla zdolnego eMa i dla Ciebie rzecz jasna
Ogród Ani :) 21:06, 23 paź 2016

Do góry
Ania czy mogłabyś mi doradzić w sprawie buka kolumnowego?wiem że masz ale nie mogę znależć fotki,czy wystarczy mu 1 m szerokości na rabacie?mam dylemat...
Kompostownik extra!zdolny eM
Ogród Ani :) 21:03, 23 paź 2016

Do góry
wow! super ładny ten kompostownik zdolny mąż!
Ogród Ani :) 17:53, 23 paź 2016

Do góry
Kompostownik piękny!!! Szkoda, że mam mało miejsca u siebie i żadnego nie wcisnę...
Ogród Ani :) 14:30, 23 paź 2016

Do góry
Świetny ten kompostownik.
Ogród Ani :) 14:21, 23 paź 2016

Do góry
Ale kompostownik full wypaaaaassss
Ogród Ani :) 14:15, 23 paź 2016

Do góry
Wow, jaki superasny kompostownik! A komory masz otwierane? Muszę poprosić ślubnego żeby mi taki prezent zmajstrowal na razie mam plastikowyn też zdaje egzamin, ale ten jest zawodowy
Ogród Ani :) 13:01, 23 paź 2016

Do góry
Kompostownik fiu fiu
Aż szkoda go chować w kącie.
Ogród Ani :) 12:27, 23 paź 2016

Do góry
Walerku Wczoraj z eMem oglądaliśmy program w telewizji "Dąb: roślina, która przetrwa wszystko" na Da Vinci
Za chwilę rośliny wejdą w stan spoczynku a ten film mi uświadomił, że zima jest dla nich bardzo trudna
Kto nie widział - POLECAM! Można obejrzeć powtórkę

Kompostownik prawie skończony Zostało pomalowanie widocznych, niepomalowanych elementów, instalacja na miejscu no i najważniejsze - produkcja własnego, czarnego złota

Gromadzę też jeszcze qpę i liście pod rh (przyszłoroczne zamierzenie)

Walerku co można jeszcze zrobić dla roślin aby lepiej przetrwały zimę?
Bo jak się okaże, że coś jednak jeszcze można zrobić to dętkę się załata, dopompuje powietrza i heja do roboty!
Tylko co można dla własnego ogrodu, o tej porze roku jeszcze zrobić?
Pszczelarnia 14:04, 22 paź 2016

Do góry
pieknie jak zwykle
nowy kompostownik musze tez zrobic. Podpatrzylam u Ciebie palety, chyba tez jakies u siebie znajde, musze sie rozejrzec
Kamienny ogród patykiem malowany 12:56, 21 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Sylwia, jak oglądam schody - jestem pełna podziwu.
Te liście pod drzewa - fajny pomysł.
Przed ogrodowiskiem na jednej rabacie wyłożyłam kiedyś szmatę i o niej zapomniałam. Na wierzchu namnożyły się kora, opadłe liście, nawiana ziemia... Jak po 4 latach zaczęłam tam kopać, mocno się zdziwiłam, ile cudnej próchnicy się na szmacie naprodukowało... Gdyby to wszystko byłoby w korzeniach bezpośrednio, o wiele by im było przyjemniej.

Sylwia, każdy ma swoje tempo. Nic na siłę. Skoro synek zajmuje ci czas, to trudno. Kiedyś podrośnie. Ja mam już duże dzieci. Same sobie radzą... Ale bywało, że przy malutkich nawet obiadu nie zdążyłam ugotować.
Jak było ciepło, brałam dziecko do ogrodu i bawiło się, a ja kątem oka obserwowałam... To był trudny czas...

Ty masz parkowy ogród. Niewiele rabat trzeba, a i tak widoki cudne.
A tak swoją drogą, to gdzie masz fotki rabat, nad którymi pracowałaś w tym sezonie?

Liście u mnie spod drzew rozwieje po całości - zbieram do worków z nadzieją, że do wiosny się przerobią. Kompostownik nowy muszę zbudować....ale w miejscu, w którym nijak mi rabatka nie będzie pasowała, bo znów go przerobię. Miałam tego dobra dużo, ale wszystko poszło i trzeba nowe robić.

W moim ogrodzie nie mogę dziecka zostawić samego - woda. Chodzi co prawda do szkółki i uczy się pływać, ale jeszcze potrwa zanim samego go puszczę.
Jest bardzo absorbujący....

Wstydzę się, ale wkleję......
Mój kawałek ogrodu 08:56, 21 paź 2016

Do góry
wiklasia napisał(a)
Wow, dziewczyno z takim areałem możesz zaszaleć

Ja napiszę Ci tu o moich błędach, bo ponoć na cudzych najlepiej się uczyć:

- przygotowanie gleby: żmudne toto i mało efektowne, ale bez tego ani rusz; gdybym mogła zaczynać od początku to w miejscach planowanych rabat zakopałabym kompost, obornik i mączkę bazaltową;

-produkcja kompostu - gdybym zaraz na początku mojej drogi miała kompostownik, teraz moje rośliny miałyby się o niebo lepiej, a i portfel byłby wdzięczny, a tak portfel wygląda jak oskubana kura do rosołu;

- brak ram ogrodu - warto na początku wsadzić główne elementy wyciągające ogród w górę czyli drzewa; ja się ich trochę bałam i teraz płasko u mnie, brak trzeciego wymiaru;

- kształt rabat - z pewną taką nieśmiałością podchodziłam do rozmiaru rabat, oszczędnie je wykrawałam, tak po kawałeczku; moja rada - nie bój się dużych, konkretnych rozmiarów;

- Hania (gruszka na wierzbie) nauczyła mnie, o czterech porach roku na rabatach; pamiętaj by zadbać o rośliny z czterech pór roku: zimozielony szkielet rabaty (np. cisy, bukszpany, rododendrony, iglaki), wiosenne akcenty cebulowe, letnie byliny, jesienne trawy; ja poszłam w byliny stąd zimą i wczesną wiosną łyso u mnie;

- kupować po kilka sztuk roślin danego rodzaju, a nie pojedyncze egzemplarze (no chyba, żeś kolekcjonerka lub chodzi o jakieś rarytasy czy duże okazy) - tego błędu akurat nie popełniłam, ale widzę, że dość często zdarza się on osobom zagospodarowującym swoje kawałki świata.

więcej błędów nie pamiętam, za popełnione żałuję i pod okiem ogrodowiska mam nadzieję, że się poprawiam

powodzenia

Podpisuję sie pod tym obiema rękami i nogami. Mam te same błędy na sumieniu i wiem ile pracy i pieniędzy kosztuje ich naprawienie.
Mój kawałek ogrodu 08:49, 21 paź 2016

Do góry
Wow, dziewczyno z takim areałem możesz zaszaleć

Ja napiszę Ci tu o moich błędach, bo ponoć na cudzych najlepiej się uczyć:

- przygotowanie gleby: żmudne toto i mało efektowne, ale bez tego ani rusz; gdybym mogła zaczynać od początku to w miejscach planowanych rabat zakopałabym kompost, obornik i mączkę bazaltową;

-produkcja kompostu - gdybym zaraz na początku mojej drogi miała kompostownik, teraz moje rośliny miałyby się o niebo lepiej, a i portfel byłby wdzięczny, a tak portfel wygląda jak oskubana kura do rosołu;

- brak ram ogrodu - warto na początku wsadzić główne elementy wyciągające ogród w górę czyli drzewa; ja się ich trochę bałam i teraz płasko u mnie, brak trzeciego wymiaru;

- kształt rabat - z pewną taką nieśmiałością podchodziłam do rozmiaru rabat, oszczędnie je wykrawałam, tak po kawałeczku; moja rada - nie bój się dużych, konkretnych rozmiarów;

- Hania (gruszka na wierzbie) nauczyła mnie, o czterech porach roku na rabatach; pamiętaj by zadbać o rośliny z czterech pór roku: zimozielony szkielet rabaty (np. cisy, bukszpany, rododendrony, iglaki), wiosenne akcenty cebulowe, letnie byliny, jesienne trawy; ja poszłam w byliny stąd zimą i wczesną wiosną łyso u mnie;

- kupować po kilka sztuk roślin danego rodzaju, a nie pojedyncze egzemplarze (no chyba, żeś kolekcjonerka lub chodzi o jakieś rarytasy czy duże okazy) - tego błędu akurat nie popełniłam, ale widzę, że dość często zdarza się on osobom zagospodarowującym swoje kawałki świata.

więcej błędów nie pamiętam, za popełnione żałuję i pod okiem ogrodowiska mam nadzieję, że się poprawiam

powodzenia
Kamienny ogród patykiem malowany 22:37, 20 paź 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)

Ha....a myślisz, że co zrobiłam 2 lata temu.
Myślę sobie - wywiercę dziury w dnie żeby woda uciekała i zrobię kompostownik, który mi się zamieni w ziemię i będę miała rabatkę bez kreta.....durna ja, oj durna.
Dziury zapchały się migusiem ale było sucho więc ok. Zapełniłam prawie całość i się zaczęło. Popadało i jeszcze popadało, wszystko napuchło i wylazło na zewnątrz.....smród był jak z chlewu nie sprzątanego przez rok, nawet okien nie można było otworzyć. Gości zaprosić się nie dało dłuższy czas.

W tym roku przez miesiąc się babrałam w tym łajnie żeby wszystko wyciągnąć i przewieźć gdzieś. Wreszcie jest puste i nie poprzestanę aż to unicestwię.
Chcę zostawić tylko betonową ścianę od strony świerków, żeby mi korzenie nie wchodziły w rabatę.

O cholipa
Kamienny ogród patykiem malowany 20:17, 20 paź 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)

Sylwek a może to po prostu zasypać i potraktować jak donicę

Ha....a myślisz, że co zrobiłam 2 lata temu.
Myślę sobie - wywiercę dziury w dnie żeby woda uciekała i zrobię kompostownik, który mi się zamieni w ziemię i będę miała rabatkę bez kreta.....durna ja, oj durna.
Dziury zapchały się migusiem ale było sucho więc ok. Zapełniłam prawie całość i się zaczęło. Popadało i jeszcze popadało, wszystko napuchło i wylazło na zewnątrz.....smród był jak z chlewu nie sprzątanego przez rok, nawet okien nie można było otworzyć. Gości zaprosić się nie dało dłuższy czas.

W tym roku przez miesiąc się babrałam w tym łajnie żeby wszystko wyciągnąć i przewieźć gdzieś. Wreszcie jest puste i nie poprzestanę aż to unicestwię.
Chcę zostawić tylko betonową ścianę od strony świerków, żeby mi korzenie nie wchodziły w rabatę.
Kamienny ogród patykiem malowany 16:48, 20 paź 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)

W zimie będę myśleć nad odgrodzeniem się od sąsiada....wtedy pewnie wspólnie listę zrobimy....jeśli coś z tego w ogóle wyniknie, bo kompostownik wałkowany rok temu, nadal nie ruszony.

Moje dziecko kochane i słodkie słoneczko jest niestety leniwe jak mops - tylko zabawa go nie nudzi - nie wiem po kim to ma!!!
Nauczone jest na dzień dzisiejszy, że nie skubiemy fajnych cisowych jagódek, nie jemy ładnych grzybków i myjemy rączki kiedy dotykamy jakieś roślinki, bo nie wiadomo czy nie zamorduje.

O wrzosach się naczytałam.
Dałam im co tylko najlepsze mogłam, teraz czekam na rewanż wiosną.
I tak teraz nie będę kupować nowych to niech stare siedzą i zdrowieją.
Okryję na zimę i tyle.

Nie tak jak w Szmaragdowej

Nad listą popracujemy , a jakże
Dzieciakom z wiekiem charakter zmienia się kilka razy
Wrzosy na pewno się odwdzięczą
W Kamiennym ładniej
Kamienny ogród patykiem malowany 15:35, 20 paź 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Sylwia to nie do pomyślenia że Ty te wszystkie murki zrobiłaś sama. To po prostu nie do wiary ile Ty masz siły w sobie. Jesteś twardzielka i pomimo tych wszystkich trudności, z którymi wciąż musisz się borykać robisz tak cudowne rzeczy. Ja nie wiem czy dałabym radę temu wszystkiemu gdyby nie wsparcie eMa , a Ty to wszystko sama. I to nie jest walka z wiatrakami bo to wszystko trzyma się kupy i tworzy piękną całość. Tak więc bądź z siebie dumna kobieto, bo myślę że tak jak ja cieszęsię że Cię znam to pewnie wszyscy odwiedzający ten wątek też. A niektórzy nawet osobiście. Brawo Ty.

Jesteśmy dumni za Ciebie

Aniu kochana....to przecież nie wszystkie ja robiłam....życia by mi zabrakło. Ja robiłam te wielkie schody, kompostownik, kilka ogródków i kawałek ścieżki. Mam jeszcze dużo planów, ale to pewnie się rozciągnie w czasie.
Wsparcie jest bardzo potrzebne, dlatego między innymi tu jestem....bo wiem, że mogę liczyć na Ciebie i inne dziewczyny.

Ciesz się, że nie jesteś moją sąsiadką, bo byłabym upierdliwa i miałabyś dość
Jestem przeszczęśliwa, że miałyśmy okazję się poznać i mam nadzieję, że jeszcze kiedyś się spotkamy
Zawsze jesteś mile widziana w Kamiennym jak byś miała ochotę
Kamienny ogród patykiem malowany 00:05, 20 paź 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Bo ja Ci mówię napisz jakie rośliny Ci potrzeba i na bank wielu z nas ma do podziału i chętnie Cię wesprze.......ale Ty uparta jak ja jesteś. Tyle, że ja poproszę, a Ty nie....... ale gdybyś choć listę chciejstw wrzuciła chętnym łatwiej byłoby pomóc

W zimie będę myśleć nad odgrodzeniem się od sąsiada....wtedy pewnie wspólnie listę zrobimy....jeśli coś z tego w ogóle wyniknie, bo kompostownik wałkowany rok temu, nadal nie ruszony.

Dzieci szybko rosną, ani się nie obejrzysz i czasu będzie więcej dla roślinA jak zarazisz zielonym to i pomocy się doczekasz

Moje dziecko kochane i słodkie słoneczko jest niestety leniwe jak mops - tylko zabawa go nie nudzi - nie wiem po kim to ma!!!
Nauczone jest na dzień dzisiejszy, że nie skubiemy fajnych cisowych jagódek, nie jemy ładnych grzybków i myjemy rączki kiedy dotykamy jakieś roślinki, bo nie wiadomo czy nie zamorduje.

Daj im szansę , ja takie na pół ususzone odratowałam

O wrzosach się naczytałam.
Dałam im co tylko najlepsze mogłam, teraz czekam na rewanż wiosną.
I tak teraz nie będę kupować nowych to niech stare siedzą i zdrowieją.
Okryję na zimę i tyle.

Widoki cudne jak zwykle Jesień w Kamiennym przepiękna

Nie tak jak w Szmaragdowej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies