Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

AngelikaX 15:47, 18 lis 2016

Dzięki Aniu

Pozdrawiam
anulajda 21:00, 18 lis 2016

Witaj, uwielbiam takie zadbane ogrody jak Twój. Jesień masz bardzo tętniącą kolorami będę Cię z zainteresowaniem oglądać.
Też posadziłam cebulki krokusów od strony wschodniej i liczę na długie kwitnienie wiosną
AngelikaX 22:10, 18 lis 2016

Cześć Aniu Dziękuję za miłe słowa - oczywiście zapraszam, wpadaj na pogaduchy

Zerknęłam na Twoja wizytówkę piękna wiosna się szykuje - zaznaczam ogród aby jej u Ciebie nie przeoczyć
Widać, że bardzo dbasz o roślinki - wszystko soczyste, dorodne na mega wypasie Cudnie
Idę do Ciebie - popodziwiać
AnnaCh 20:16, 20 lis 2016

Witam się oficjalnie, choć przyznam się bez bicia, że już dawno u Ciebie byłam, tylko śladu nie zostawiłam
Ogród masz przepiękny, cudny, dopracowany
Dziękuję za odpowiedź u Ani co do dursbanu, a powiedz mi raz na rok lejesz, bo ja czytałam, że pędraki chrabąszcza majowego 4 lata w ziemi się rozwijają, to nie chcę ryzykować i postanowiliśmy z M, że raz do roku będziemy lać. Jak zrywam darń, to te co widzę też zbieram i zabijam, ale w trawie pewnie pełno. To tak koła maja trzeba chyba zrobić i jak pada, żeby w grunt wsiąkło?
AngelikaX 21:10, 20 lis 2016

Witaj witaj dziękuję, miło mi czytać takie komentarze

Co do dursbanu, to tak lejemy raz w roku właśnie w kwietniu - bo wówczas "gotowe" osobniki przeistaczają się z larw w chrabąszcze, a nie chcemy dopuścić aby jakiś się wydostał, po czym wrócił i złożył kolejne jaja. Wcześniej nie ma sensu lać, zimą uciekają w głąb ziemi nawet do 1m także środek tam nie dotrze.
Wybieramy pochmurny dzień, najlepiej po lub w trakcie deszczu - jeśli ziemia będzie już nasiąknieta środek dotrze głębiej. Mieszankę przygotowujemy w konewce po zaaplikowaniu lejemy jeszcze dość mocno wodą z węża ( jeśli nie pada)
Poprawa jest spora - w roku przed zdzieraniem darni w maju, czerwcu właśnie pełno chrabąszczy latało nam wokół rynien, dachu. Już laliśmy 3 sezon i jak na razie nic podobnego nie zaobserwowałam - a są bardzo specyficzne latają jakby otumanione, jakby nie mogły swoich dupek unieść
Cykl życia larw jest 4 nawet 5 letni, jeszcze trochę może siedzieć w ziemi także kolejne 2-3 lata czekają nas jeszcze żeby wytępić to paskudztwo.

niżej zamieszczam link na temat tych ochyd, może komuś się przyda

http://www.wymarzonyogrod.pl/pielegnacja-ogrodu/ochrona-roslin-szkodniki-i-choroby-roslin/pedraki-larwy-chrabaszcza-majowego-jak-zwalczac-pedraki,14_546.html

AnnaCh 22:07, 20 lis 2016

Dzięki, o tych paskudach już czytałam, zażarły mi trzy danice na razie i trochę stipy. Na wiosnę musze wytoczyć ciężkie działa w takim razie, a jak jeszcze piszesz, że pomaga, to nie mam wątpliwości
malkul 10:28, 21 lis 2016

polinka napisał(a)
Ładny, zadbany ogród i ciekawe kompozycje!

oto cała prawda
Margerytka40 20:31, 21 lis 2016

Wpadłam dziś do Ciebie i wow , piękny masz ogród , zadbany , dopracowany . Podziwiam .
AngelikaX 21:38, 21 lis 2016

dziękuję ja mam przed oczami Twoje warkocze (tzn. Twoich rozplenić ) cudaśne

Matko jedyna dziś 21 listopada, a ja siedzę i przeglądam tulipany w sklepie internetowym - normalnie tak mnie korci, taaaakie wyprzedaże, że chyba się jeszcze skusze nawet mój ulubiony serial Westworld jednym okiem dziś tylko oglądałam

Robotę sobie szykuję - oszalałam chyba, a na ogrodzie liście czekają na uprzątnięcie - dziś tylko z części rabat ogarnęłam.
Margerytka40 08:08, 22 lis 2016

Ja też jeszcze sprzątam liście . Wczoraj cały kompostownik załadowałam